Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

Ezeket a gasztrokönyveket tedd idén a fa alá!

Ha valaki szeret főzni, annak mindig könnyű ajándékot választani, hiszen jó eséllyel örülni fog egy izgalmasabb fűszernek, egy hasznos konyhai eszköznek – vagy egy szép gasztrokönyvnek. Mutatjuk, hogy az idei évben miket találunk a polcokon, amikkel garantáltan örömet okozhatunk a gasztronómia szerelmeseinek!

 1. Julia Child: A francia konyha művészete

Julia Child neve akkor lett itthon ismert, mikor bemutatták az életéről (és Julie Powell újságíró életéről) készült filmet, azóta viszont Magyarországon is kultusz övezi, úgyhogy éppen ideje volt, hogy magyarul is kiadják mesterművét, A francia konyha művészetét. Child nemcsak az amerikai konyhát reformálta meg, de az egész világon megváltoztatta a főzéshez való hozzáállást. A könyv 62 éve jelent meg először, éppen ideje volt hát a magyar kiadásnak is; túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ennek a darabnak minden főzni tudó és szerető ember polcán ott a helye!

2. Nyáry Krisztián: Így ettek ők

Aki ismeri és szereti Nyáry Krisztián könyveit, az tudja, milyen briliánsan fordítja le az irodalomtörténeti tényeket olvasóbarát irodalomra. Míg az előző köteteiben az írók, a költők és a festők szerelmi életéről lebbentette fel a fátylat, most a magyar irodalom kiválóságainak konyhájába kalauzol el minket. Ha az olvasó veszi a fáradságot, hogy beüljön egy kényelmes fotelbe egy tányérka bejglivel és egy pohár forralt borral, és egyhuzamban elolvassa a könyvet, akkor nemcsak újabb érdekes történeteket fog megtudni az irodalmi figurákról, de a magyar gasztrotörténet ívét is végigkövetheti, a kuruc időktől kezdve a reformkor utáni paprikaboomon, a monarchiás multikultin át a XX. század ínséges időszakáig. Ezt a könyvet mindenkinek ajánljuk, aki nemcsak újabb irodalmi pletykákra, de egy hiánypótló magyar gasztrotörténeti munkára is vágyik. 

3. Alex Elliott-Howery, Jaimee Edwards: Maradéktalanul

A korszellemnek és a jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhetően egyre több embernek számít, hogy az élelmiszer, amit megvásárol, ne a kukában végezze. A zero waste szemléletet a konyhában a legegyszerűbb elkezdeni, ebben pedig segítségünkre lehet az ausztrál szerzőpáros munkája. A könyv 8 fejezetében 8 bevásárlókosarat találunk, 4 különböző szezonból. Egy-egy kosárból nemcsak különböző recepteket kapunk, de az összes alapanyaghoz egy olyan kalauzt is, mely megmutatja mi mindent kezdhetünk a maradék alapanyagokkal. A legtöbb zero waste főzőskönyv abba a hibába esik, hogy a maradék felhasználásához újabb alapanyagokat ajánl, ez a könyv viszont tényleg a fel nem használt alapanyagok új életére fókuszál. 

4. Bart Dániel: Az arany folyam

Aki szereti a sört, az nyilván olvasni is szeret róla – gondolhatnánk, de ez egyrészt nem feltétlenül van így, másrészt Bart Dániel könyve nem a sörgyártásról és a -márkákról szól, hanem egy lebilincselően izgalmas kultúrtörténeti munka, tulajdonképpen a sör életrajza.

A könyv bemutatja az emberiség és az alkohol viszonyát a születés pillanatától egészen napjainkig, emellett egy történelmi sétára hív, bemutatva, hogy a különböző nagy történelmi korszakok hogyan hatottak a sörre, és a sör hogyan formálta Európa történelmét. Az arany folyam bebizonyítja, hogy a sör akkor is izgalmas és változatos, ha nem isszuk, hanem olvasunk róla, a könyv korántsem csak ínyenceknek való. 

  •  

5. Menza – 20 év legjobb receptjei

A budapesti gasztronómia egyik megkerülhetetlen pontja a Liszt Ferenc téren lévő Menza Étterem és Kávéház. A 2003-ban nyitott Menza most 20 éves, ennek örömére adták ki ezt a könyvet, ami az étterem történetének legnépszerűbb receptjeit tartalmazza. A Menzában találunk pár újhullámos bisztrófogást és vegán recepteket is, de főleg a klasszikus, az iskolai menzákról ismert fogások receptjeit, természetesen nem a közétkeztetés, hanem a Menza szakácsainak interpretálásában. Aki szereti a nosztalgikus, 80-as évek hangulatú ételeket jól elkészítve, az minden bizonnyal nagyon boldog lesz, ha a fa alatt találja a Menza szakácskönyvét.

6. Fiala Borcsa: A legrövidebb út a nők szívéhez

Aki ismeri a wmn.hu főszerkesztőjének írásait, az tudja, hogy Borcsának nem kell a szomszédba mennie egy jó receptért és egy vicces, csattanós, rövid történetért. Azt vallja, hogy az étellel rengeteg mindent ki lehet fejezni: udvarolhatunk vagy manipulálhatunk vele, kapcsolódhatunk vagy büntethetünk általa, ráadásul minden olyan ételnek, aminek szerepe van az életünkben, van egy története, mindegy, hogy sós kifliről vagy burgundi marharaguról van szó. Ennek szellemében a könyvében minden novellához egy-egy kipróbált recept tartozik: sallangmentes, igazi comfort foodok, melyek között mindenki megtalálja a kedvencét. 

7. Bronte Aurell: Skandináv sütemények

A hygge életérzés mindenkire ráférne így karácsony előtt. A skandinávok híres komfort-meghittség állapotáról omló hóesés, pattogó tűzhely, egy kényelmes karosszék és egy jó könyv jut eszünkbe. A Skandináv sütemények ebbe a hangulatba kalauzol el minket, az északi országok fűszereivel készült roppanós kekszek, könnyű kelt tészták, egyszerű piték világába. Hygge- és Skandinávia-mániásoknak erősen ajánlott.

8. Mautner Zsófi: A falusi konyhám

Mautner Zsófi legújabb szakácskönyve egyúttal a legszemélyesebb munkája is. A nagyszülei kunmadarasi házában, alkotóműhelyében készült könyv olyan recepteket tartalmaz, amelyek részben a nagyszüleitől maradtak rá, részben viszont azoknak az ételeknek a leírása, amiket ő maga szokott Kunmadarason készíteni: a csirkepaprikástól a hideg ribizlilevesen át a parasztkrémesig. Zsófi többször felhívta rá a figyelmet, hogy a könyv nem egy régi recepteket mentő munka, hanem olyan gyűjtemény, amely azt mutatja be, hogy milyen a mai ízléssel fordulni a hagyományos falusi konyhák szelleméhez, milyen kicsit ráérősebben, lokálisabb alapanyagokból, kevesebb hulladékkal főzni.

9. Horváth Judit és Egri Kati: Fenséges mentes sütemények

A mentes életet választók – függetlenül attól, hogy önként vagy egészségügyi okok miatt döntenek úgy, hogy lemondanak a gluténról és a tejről – nincsenek könnyű helyzetben, főleg nem, ha édességről van szó. Ha hagyományos desszertről, akkor még kevésbé, hiszen egy jól ismert gyerekkori ízt nyilván nehezebb reprodukálni, mint egy újhullámos receptet. Horváth Judit, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója, képzett cukrász, többszörös Cake International-győztes, és Egri Katalin csokoládémester, pék neve viszont garancia arra, hogy alapos munkát tartunk a kezünkben. Az édes reggeli palacsintáktól kezdve a klasszikus tortákon át egészen a retró édességekig mindent megtalálunk a 100 glutén- és tejmentes receptet tartalmazó desszertkönyvben. 

10. Szabadfi Szabolcs – Trogmayer Éva: Labi és Áfonya kalandos utazása

Ha a legkisebbeket szeretnénk bevezetni a konyha és a főzés rejtelmeibe, akkor Szabadfi Szabi és Trogmayer Éva könyve tökéletesen alkalmas erre. A kis barátok kalandjainak 3. része ismét sok izgalmas történetet és finom recepteket tartogat, megtudhatjuk például, hogyan készítsünk bagettet, Madeleine-t, focacciát vagy kiflit. A könyvet 5 éves kortól ajánlják az alkotók.

11. Cserháti Tamara: Édes Közel-Kelet

Cserháti Tamara könyve egyfajta összkeleti cukorparádé: megtaláljuk benne a legfinomabb arab, marokkói vagy éppen zsidó édességeket. A szerző sok éve él Izraelben, és az ottani multikulti konyha izgalmas desszertkínálatát vette alapul a könyv írásakor. A receptek összeállításakor igyekezett minél autentikusabb leírást adni, ugyanakkor figyelembe vette a hazai és az izraeli alapanyag beszerzése közötti különbségeket, így növelve a könyv felhasználóbarát jellegét. Az 53 recept között nemcsak édes, de sós süteményeket és jellegzetes italokat is találunk.

12. James Hoffmann: Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon?

Az Amazon kávétémában ebből a könyvből (illetve az angol nyelvű eredetijéből) adott el legtöbbet, szóval el kell hinnünk, hogy ez a könyv mindent tud az otthoni kávékészítésről. És valóban, Hoffmann képzeletben megfogja a kezünket, és eljön velünk kávét és kávéfőző kellékeket vásárolni, elárulja, hogyan kell kóstolni, kávét készíteni, és még az igazán jó eszpresszó titkát is megosztja velünk. A könyv egy része egészen tudományos magaslatokba visz minket kávétémában, ugyanakkor olyan egyszerű, mindennapi problémákra is választ ad, hogy mi alapján vásároljunk kávéfőzőt, illetve hogyan hozhatjuk ki a maximumot ezekből az egyszerűbb otthoni készülékekből is.

 

13. Kirsten Tibballs: Csokoládé egész nap

Az ausztrál csokikiránynő könyve igazi profi cukrászkönyv, van benne néhány könnyebb recept, de alapvetően haladóbbaknak mutat izgalmas csokoládés desszerteket. A különböző fejezetekben a csokoládés desszertek állaga alapján találjuk a recepteket, így eldönthetjük, hogy roppanós, olvadós, mókás, krémes vagy épp klasszikus csokoládés édességek közül próbálnánk ki valamit.

14. Shannon Sarna: Klasszikus és modern zsidó konyha

Közel száz receptet tartalmaz a könyv, amely az ételeken keresztül meséli el és mutatja be a zsidó nép történetét, illetve hogy hogy formálódott a zsidó konyha a világ különféle tájain. A nagymamáktól örökölt receptektől eljutunk a kísérletező, modernebb konyháig, a vega és vegán változatokig. Természetesen nem hiányoznak a saksukák és a schnitzelek, a latkeszek és a kuglik, a csirkelevesek és a sajttorták sem az étvágygerjesztő fotókkal teli könyvből.

+1: Fellegi-Penyigei Szilvia: Just My Endo Diet

Rendhagyó, letölthető e-book egy nagyon fontos témával, hiszen ma Magyarországon közel 20 000 nő él diagnosztizáltan endometriózissal. A könyv szerzője maga is egy közülük, 10 éve diagnosztizálták nála a betegséget. Az amúgy food stylist és ételfotós Szilvia 56 receptben és 6 kategóriában (reggeli, leves, tészta, saláta, nasi, mártogatós) mutatja be azokat az ételeket, amelyeket ő kísérletezett ki, és amelyek sokat segítettek abban, hogy javuljon a közérzete. A receptek egytől egyig hús-, tej-, fehérliszt- és cukormentesek, így annak is jó ötlet lehet a fa alá, aki ezeket az alapanyagokat szeretné kiiktatni az étkezéséből. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Lost in Balagan with Elysian

Március 6-án a Balagan és Elysian együttműködését követhetjük és kóstolhatjuk végig. A zero waste égisze alatt megszervezett esemény a konyhán „leeső” alapanyagokra épül. Szabó Máté és az Elysian csapata az előző napokban szárít, fermentál, kóstol, hogy a nagy napon, este hét órától átvegyék az irányítást a pultban. Az összetevők között szerepel például füge, gorgonzola, cukkini és kesudió, úgyhogy biztosan különleges ízvilágú koktélokra számíthatunk.

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Neked ajánlott

A