A januártól mindig egy kicsit tartani szoktunk, lementek az ünnepek, nem történik semmi, de ez nem így van! Egyrészt több időnk lehet magunkra, másrészt pedig Budapest sohasem alszik, sőt! Január 5. és 11. között nagyon is történnek az események, például idén is megtartják a Jégpályák Éjszakáját, mely több helyszínen várja szombaton a jégkorirajongókat. Ha elkezdtétek csinosítgatni az otthonotokat és szeretitek a vintage darabokat, akkor a Gelarto Rosa bútorkiárusításán a helyetek, ha pedig felhalmozódott a társasjátékkészletetek, akkor cserélhettek egy jobbra a Manyiban. A Magyar Zene Háza a nemzetközi szakma által 2021 egyik legjobban várt épülete, és már most számos díjat elnyert, így vétek lenne kihagyni a keddi épületbejárást, ahol számos izgalmas programmal is készülnek. Ha az új évhez úgy álltatok hozzá, hogy többet szeretnétek mozogni, de nehezen szánjátok rá magatokra, akkor kezdjetek bele egy könnyedebb és szórakoztatóbb techno jóga keretein belül, azután biztosan máshogy fogtok hozzáállni!

Január 5., csütörtök

Freakin' Disco – Kamaraelektronika

A 2013 óta működő Freakin' Disco az improvizáció nyújtotta szabadság és a vegytiszta elektronika keresztezését tűzte zászlajára, és ezt az elszállós, space-es technót az elmúlt évek alatt tökélyre is fejlesztette a kvartett. A Kamaraelektronika a zenekartól független mellékprojektjeként nőtt ki, egy improvizatív szimbiózison alapuló létformaként. Január 5-én őket hallhatjuk az Edith-ben, a koncert után pedig Infragandhi fogja a hangulatot szinten tartani.

További infók 

ArtBrunch: Vidám mesék

Más-más generációhoz tartozó alkotók fogtak össze azért, hogy a festészet felszabadító örömét bemutassák nekünk egy pop-up kiállítás keretein belül. A Vidám mesék c. tárlatot január 5. és 7. között nézhetjük meg az Üvegházban.

Nyíri Orsolya
 történelmi, vagy inkább mitológiai alakjai, az emberiség természetét az aktuális társadalmi mintáinkat képezik le. Oláh Orsolya képei bevezetnek minket abba a belső világba, ahol egymás mellett él a képzelet és a valóság, és a vágyott állapot örökkévalóságként néz vissza ránk. A performatív alkotás folyamata, a felszabadító tánc, a monoton meditatív csinálás, különböző munkamódszerek, de mindegyikben közös a történetmesélés.

További infók 

Január 6., péntek

Dupla Csaknekedkislány

Csaknekedkislány tánczenekar sokat táncol, még többet kacsint és szinte soha nem hazudik! Egy marék vicces fiú különböző zenei zsánerekben merítkezve próbál megúszni egy koncertet a lehető legkevesebb erőltetett komolysággal. Erős hatással van rájuk a 60-as évek beatje, a 80-as évek undergroundja és a 2010-es évek minden kisiklott szerelmi kísérlete. Egy éve ilyenkor először koncerteztek az Akvárium Klubban, idén január 6-án és 7-én pedig már duplakoncerttel készülnek.

További infók 

Feldmár Filmklub: Nyolc hegy – premier előtti vetítés

A hindu mitológia szerint nyolc hegy határolja a világot, amelynek a közepén egy óriási kilencedik hegy áll. Akkor találunk rá a boldogságra, ha a középső hatalmas hegyen éljük le az életünket, vagy ha beutazzuk a többi nyolcat? Ezeket a kérdéseket veszi alapjául a Nyolc hegy c. film, amely lenyűgöző olasz tájakra kalauzol, hogy egy évtizedeken átívelő barátságot mutasson meg. Az Alabama és Monroe, valamint a Csodálatos fiú rendezőjének legújabb filmje, a 2022-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri díját nyerte, mi pedig a premier előtti vetítését január 6-án nézhetjük meg a Bem Moziban.

Az esemény a Feldmar Filmklub keretein belül valósul meg, és meghívottakra is számíthatunk: jelen lesz Gál László mentálhigiénés szakember, Huszár Annamari biblioterapeuta, Kőszegi Mária színésznő és Sas Norbert filmbarát. A szervezők célja, hogy mindenkihez szóljanak, így elég ha csak érdeklődünk a film iránt, és szívesen beszélgetünk a felmerülő gondolatainkról – ott a helyünk!  

További infók 

Január 7., szombat

10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Idén is megszervezik január 7. és február 5. között a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált, amely ezúttal nem egy-egy téma, szempont köré szerveződik, hanem jubileumi alkalomként az elmúlt tíz év sokszínűségét igyekszik bemutatni egy hónapon keresztül, több budapesti helyszínen: a BMC, a Zeneakadémia, a Magyar Zene Háza, a Trafó, a FONÓ, a FUGA, a Francia Intézet, a MAMŰ Galéria, a Nádor Terem, a MáraiKult és a CEU tereiben valósulnak meg a programok.

Nem kell szakmabelinek lennünk, ha részt vennénk a fesztiválon, hiszen az esemény egyik kiemelt célja, hogy az elhangzó művek a kortárs zene változatos világának megismerését segítsék. A közel egy hónapig tartó fesztiválon részt vehetünk különböző koncerteken, filmvetítésen, beavató előadásokon, de családi-, és gyermekfoglalkozásokkal is készülnek a szervezők.  

További infók 

Please Please Me 60 a The Bits-szel

Egy kerek évfordulóhoz érkeztünk: 60 éve, 1963-ban jelent meg a Beatles első nagylemeze. Ezt a zenei mérföldkövet a Muzikum Klub & Bisztróban ünnepelhetjük egy rendhagyó koncerttel: január 7-én a The Bits emlékzenekar felel a hangulatért és a mindannyiunk által ismert és szeretett számokért.  

További infók 

Gelarto Rosa bútorkiárusítás

Átalakítás miatt eladósorba kerültek a Gelarto Rosa szeretett bútorai, melyek közül mindegyik darab egyedileg, kézzel, szívvel-lélekkel készült. A varázskonyha elemei között a január 7-ei és 8-ai kiárusításon nézelődhetünk, és még az is lehetséges, hogy ezek a bútorok nálunk találnak majd új otthonra.

Az üzletben munkálatok kezdődnek egyből a vásár után, ezért azonnal el kell szállítanunk a megvásárolt termékeket. A szétszerelésben segítenek a szervezők, de a szállítást nekünk kell megoldani. 

További infók 

Bowie buli a Toldiban

Utoljára 2020-ban vehettünk részt egy ilyen, David Bowie munkássága előtt tisztelgő bulin. Január 7-én a Toldiban Bowie teljes pályafutását átölelő dalokon kívül, a zenei fókusz a művész legendás, '70-es évekbeli korszakának pályatársaira irányul, úgyhogy Bowie mellett olyanokra lehet táncolni, mint a Rolling Stones, Blondie, Roxy Music, Pink Floyd, Lou Reed, Iggy, Sparks, Devo, Gary Numan, Kraftwerk, Joy Division, Talking Heads, de érintik a punkot, a korai diszkót is.

További infók 

Allianz Jégpályák Éjszakája 2023

Idén is megszervezik az év legcsúszósabb partiját, az Allianz Jégpályák Éjszakáját. Január 7-én Budapesten és országszerte is több helyszínen hódolhatunk a kedvenc téli sportunknak, miközben különleges programok és éjszakába nyúló bulik teszik különlegessé az eseményt. Ha érzünk magunkban tehetséget, vagy csak simán kipróbálnánk magunkat, részt vehetünk különböző próbákon, virtuális és ügyességi játékokon is, a food truckok mellett pedig semmiképp sem maradunk energia és finom falatok nélkül.

További infók 

Január 8., vasárnap

Irodalmi kocsmázás Závada Péterrel

Zsidó Művészeti Napok szervezésében folytatódik az irodalmi kocsmázás, melynek következő állomásán Závada Péterrel Oláh Andrea beszélget a Mazel Tov kistermében január 8-án.

A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Megtudhatjuk például, hogy a szerző egy-egy regénye, novellája, esszéje milyen inspirációk hatására született, szüksége van-e egy képzeletbeli világ megteremtésére ahhoz, hogy alkotni tudjon, és könnyedén jár-kel-e a valóság és a fikció között.

További infók 

Menekülés – filmbemutató

A harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán.

Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik. Jonas Poher Rasmussen filmjét január 8-án nézhetjük meg a TELEP-en, magyar felirattal.

További infók 

Vándorfi László: Hair

A 2019/20-as színházi szezon évadnyitó premierjeként mutatta be a veszprémi Pannon Várszínház Galt MacDermot – James Rado – Gerome Ragni: Hair című musicaljét, Likó Marcell és Marton Lívia új dalszöveg-fordításaival, Vándorfi László magyar szövegkönyv változatával. Az 1968-ban született zenés művet – hullámzó színpadi elismertsége után az 1979-ben bemutatott filmváltozat tette egyértelműen világsikerré. Most vasárnap, január 8-án két időpontban, 14:30-tól és 20:00-tól nézhetjük meg az előadást a Papp László Budapest Sportarénában.

További infók 

Január 9., hétfő

Társasjáték-cserebere a MANYI-ban

Kaptál már olyan játékot ajándékba, ami nem volt rossz, de neked nem igazán jött be? Rendeltél hirtelen felindulásból egy társast a neten vagy Kickstarterről, de nem egészen azt kaptad, amire vágytál?

Ha ezek közül bármelyikre igennel tudunk válaszolni, érdemes január 9-én részt vennünk a MANYI-ban szervezett társasjáték-csereberén. A cserélés szabályai egyszerűek és igazságosak, a szervezők pedig beváltható tokenekkel garantálják, hogy egyikünk sem megy haza üres kézzel.

További infók 

Paul Pörtner: Hajmeresztő

A Broadway legsikeresebb, legtöbbet játszott prózai darabját, Paul Pörtner Hajmeresztő című interaktív bűnügyi vígjátékát nézhetjük meg január 9-én a Pinceszínházban. A történet szerint Isabel Czerny-t, a híres zongoraművésznőt holtan találják otthonában, azonban a gyilkos kiléte még rejtély. Az elkövető egy fodrászszalon alkalmazottai, illetve vendégei között keresendő. 4 gyanúsított és 2 nyomozó, akik a nézők segítségét kérik, a gyilkossági ügy megoldásában. Mi lehetett a gyilkos motivációja? Miért akarhatta bárki a művésznő halálát? Az előadás végén mi is szavazhatunk az összegyűlt információk alapján, így a darab – a többféle verzió közül – aznap ennek megfelelően végződik. 

A fodrászszalon munkatársait és vendégeit, azaz a négy gyanúsítottat Bozó Andrea, Cserna Antal, Csiby Gergely és Jeney Luca, a nyomozókat pedig Marton Róbert és Labán Roland alakítják. Az előadást Kelemen József rendezte.  

További infók 

Január 10., kedd

Magyar Zene Háza épületséta

A nemzetközi szakma által 2021 egyik legjobban várt épülete, a már most számos díjat elnyert Magyar Zene Háza rengeteg meglepetést és érdekességet tartogat számunkra. A január 10-ei épületsétán megismerhetjük az egykori Hungexpo területére felépített, Sou Fujimoto által tervezett formabontó épület természetbe álmodott koncepcióját, és a zeneiséget, amit kívül-belül magában rejt. A sétán kívül természetesen abba is bepillantást nyerhetünk, hogy milyen koncertekre és egyéb programokra készülhetünk idén a Magyar Zene Házában.

További infók 

Techno Yoga 2023

Ha az újévi fogadalmak között a több sportolás szerepelt, január 10-én könnyen eleget tehetünk ennek egy aktív és szórakoztató techno jógázás keretein belül. Az akvárium Klub Kishalljában Mohr Vivien vezeti majd a gyakorlatsort, a jó zenéről pedig Sabira gondoskodik.

További infók

Január 11., szerda

Lázár tesók – Nagyzenekaros évindító koncert

A Lázár tesók nagyzenekaros koncerttel indítják a 2023-as évet, ahova velük tartanak a csellós barátaik, Porkoláb Janka és Rátkay Áron, valamint zongorán Csernovszky Márk is. A fiúktól és a vendégeiktől is számíthatunk a szokásos melankóliára, és a viccesnek szánt átkötő szövegek hangulata jót tesz majd mindannyiunk fülének és lelkének.  

További infók 

Maurer Dóra: Stages

„Rendetlen rend mesterségesen előállítva” – áll Maurer Dóra vázlatkönyvében Stage 5 (2021) című munkájának tervei mellett, melynek kisméretű modelljét láthatjuk, más hasonló munkák mellett a Vintage Galéria kiállításán.

Maurer Dóra már munkássága korai szakaszától kezdve olyan műveket hoz létre, amelyekkel egy általa felállított rendszer alkotóelemeit és azok belső összefüggéseit, struktúráját vizsgálja. 1968-tól vállalt szerepet a magyarországi neoavantgárd nemzetközi kapcsolatrendszerének kiépítésében, de művészetszervezői tevékenysége mellett művészetpedagógiai munkássága is jelentős. Több, mint öt évtizedet felölelő életműve az elmozdulás és az eltolódás vizsgálatának központi gondolata köré szerveződik. A november 29. és február 3. között látogatható kiállításon a színek és a formák véletlenszerű egymáshoz kerülésének lehetünk tanúi.

További infók

Címkék