gasztró

szerkesztés

Gasztroarcok ha összeállnak – Pezsgő, zene és osztriga is lesz az első etyeki Marhavágáson!

Szerzők

  • We Love Budapest

2023. 01. 30. 13:58

A téli hónapokban sűrűn rendeznek disznóvágásokat, ez tradíció, egy pillanatig sem csodálkozunk a jelenségen. Ellenben „marhavágásról” senki sem beszél. Egészen mostanáig, mert Szokolai Máté kezdeményezésére úgy döntött néhány hazai gasztrós, hogy csinálnak egy ilyen, rendhagyó eseményt. A helyszín Árpás Lászlónál, az etyeki Sonkamesternél lesz, a részleteket pedig már mondjuk is!

Tényleg alapvetés a disznóvágás és a kolbászok, hurkák, disznósajtok, darált húsok együttes készítése, de közösségi marhafeldolgozásról nem sűrűn hallottunk itthon. Pedig mennyire fontos lenne, hogy kicsit nagyobb rálátásunk legyen a különböző részek vágásának technikájára, a fültől a farokig felhasználás hogyanjára.

Fotó: Unsplash

Ezen a gondolaton felbuzdulva kereste fel Szokolai Máté néhány kedves, gasztronómiával igazán komolyan foglalkozó ismerősét, hogy ideje lenne szervezni egy olyan eseményt, ami a marhahúsra koncentrál, ahol sokat lehet okulni, látni, kóstolni és találkozni mindazokkal, akik szintén érdekeltek a témában, vagy netán olyan laikusok, akiknek végtelen a tudásszomja. 

Fotó: Unsplash

A február 4-én, szombaton Etyeken debütáló egész napos „marhaság” egy komplex program, zenével, buborékokkal, sok finomsággal és még több, a szakma szeretetéből fakadó tippel és trükkel. Szakembereink megegyeztek, hogy mindenki abban remekel majd, amiben a legjobb. Nem kell megijedni, a nyersanyag már megmunkálható formában érkezik a helyszínre!

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A Marhavágás 1.0 gasztroshowmanje Czinege Tamás lesz, míg a házigazda a már említett Árpás László, a Sonkamester. A marhahúst az NPK Beef Charolais csapata biztosítja, a buborékok felelőse Szokolai Máté (a Matt and Matt  Champagne and Wine Event tulajdonosa, az esemény ötletgazdája és fő szervezője), a húzósabb százalékokat Bakos Tibor és az 1 Csepp Pálinka hozza. 

Fotó: KicsiZso

Csatlakozott hozzájuk a szakmai oldalról Pallag Dávid a budaörsi Rutinból, valamint Horváth „KicsiZso” Zsolt is a BodrogSmoker színeiben. Ők azok, akik hol mennyei, háromféle stílusban készülő tatárral készülnek majd, hol pedig porchetta módra beefchettát” csinálnak. Mindemellett pedig akár a teljes gerinc bontása, a BBQ téma mélyebb ismeretének átadása és minden egyéb, a marhával kapcsolatos tematika előkerülhet. Ez főleg a 10-től 18 óráig tartó szakaszban történik, utána a porond 100%-ban a hedonizmusé lesz.

Kóstolások, ízlelések, koccintások, sok-sok beszélgetés, nevetés. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Lesz még lucskos káposzta, osztriga a Bigfish jóvoltából, grillezett velős csont, tatárvariációk… lényegében a marha fülétől a farkáig. Mindehhez pedig szuper champagne-szelekció és high-end borok is dukálnak majd.

Érdemes igyekezni, időben jelentkezni, mert összesen csak 100 nappali, 100 esti és 100 egész napos jegyet értékesítenek!

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode