A téli hónapokban sűrűn rendeznek disznóvágásokat, ez tradíció, egy pillanatig sem csodálkozunk a jelenségen. Ellenben „marhavágásról” senki sem beszél. Egészen mostanáig, mert Szokolai Máté kezdeményezésére úgy döntött néhány hazai gasztrós, hogy csinálnak egy ilyen, rendhagyó eseményt. A helyszín Árpás Lászlónál, az etyeki Sonkamesternél lesz, a részleteket pedig már mondjuk is!

Tényleg alapvetés a disznóvágás és a kolbászok, hurkák, disznósajtok, darált húsok együttes készítése, de közösségi marhafeldolgozásról nem sűrűn hallottunk itthon. Pedig mennyire fontos lenne, hogy kicsit nagyobb rálátásunk legyen a különböző részek vágásának technikájára, a fültől a farokig felhasználás hogyanjára.

Ezen a gondolaton felbuzdulva kereste fel Szokolai Máté néhány kedves, gasztronómiával igazán komolyan foglalkozó ismerősét, hogy ideje lenne szervezni egy olyan eseményt, ami a marhahúsra koncentrál, ahol sokat lehet okulni, látni, kóstolni és találkozni mindazokkal, akik szintén érdekeltek a témában, vagy netán olyan laikusok, akiknek végtelen a tudásszomja. 

A február 4-én, szombaton Etyeken debütáló egész napos „marhaság” egy komplex program, zenével, buborékokkal, sok finomsággal és még több, a szakma szeretetéből fakadó tippel és trükkel. Szakembereink megegyeztek, hogy mindenki abban remekel majd, amiben a legjobb. Nem kell megijedni, a nyersanyag már megmunkálható formában érkezik a helyszínre!

A Marhavágás 1.0 gasztroshowmanje Czinege Tamás lesz, míg a házigazda a már említett Árpás László, a Sonkamester. A marhahúst az NPK Beef Charolais csapata biztosítja, a buborékok felelőse Szokolai Máté (a Matt and Matt  Champagne and Wine Event tulajdonosa, az esemény ötletgazdája és fő szervezője), a húzósabb százalékokat Bakos Tibor és az 1 Csepp Pálinka hozza. 

Csatlakozott hozzájuk a szakmai oldalról Pallag Dávid a budaörsi Rutinból, valamint Horváth „KicsiZso” Zsolt is a BodrogSmoker színeiben. Ők azok, akik hol mennyei, háromféle stílusban készülő tatárral készülnek majd, hol pedig porchetta módra beefchettát” csinálnak. Mindemellett pedig akár a teljes gerinc bontása, a BBQ téma mélyebb ismeretének átadása és minden egyéb, a marhával kapcsolatos tematika előkerülhet. Ez főleg a 10-től 18 óráig tartó szakaszban történik, utána a porond 100%-ban a hedonizmusé lesz.

Kóstolások, ízlelések, koccintások, sok-sok beszélgetés, nevetés. 

Lesz még lucskos káposzta, osztriga a Bigfish jóvoltából, grillezett velős csont, tatárvariációk… lényegében a marha fülétől a farkáig. Mindehhez pedig szuper champagne-szelekció és high-end borok is dukálnak majd.

Érdemes igyekezni, időben jelentkezni, mert összesen csak 100 nappali, 100 esti és 100 egész napos jegyet értékesítenek!

Címkék