Bréking / budapest

szerkesztés

Árverésen licitálhatunk a Szent Margit Patika műemléki bútoregyüttesére

Szerzők

  • We Love Budapest

2023. 01. 23. 12:42

Persze csak akkor vehetünk részt az árverésen, ha megfelelő dokumentációt adunk le és közel 400 ezer forint értékű árverési biztosítékot befizetünk február közepéig. Az 1890-es években készült, műemléki védettség alatt álló patikabelső kikiáltási ára közel 4 millió forint + áfa.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. hirdetménye szerint egyfordulós, nyilvános árverés keretében kelhet el a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő, 1893-ból származó patikabelső, amelynek kikiáltási ára 3 925 197 Ft + áfa (bruttó 4 985 000 Ft). 

A műemléki patikabelső története nem mindennapi, ugyanis először nem a jelenlegi helyén, a Népszínház utca 22-ben, hanem a 24-es számú házban működött gyógyszertárban állt. Az üzlet tulajdonosa Korányi Lajos patikus volt, akinek termékei annyira sikeresek voltak, hogy hamarosan nagyobb helyiségbe akart költözni.  Így esett a választása a szomszédban 1906-ban, Vidor Emil tervei alapján megépült bérház földszinti üzlethelyiségére, ahova magával vitte a korábbi berendezést. A gyógyszertár ezután egyre újabb patikusgenerációknak adott munkahelyet végig a XX. század folyamán. 

A csodás berendezés 1991 óta élvez műemléki védettséget. A gyógyszertár azonban nemrég bezárt, helyén pedig más üzlet nyílhat, emiatt a régi belső résznek költöznie kell. Így lelhet most új gazdára az árverés keretében. 

Forrás:
Építészfórum.hu 
24.hu

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode