Fotóinkon megmutatjuk az egykori karácsonyfák útját onnantól, hogy kitesszük őket a ház elé, odáig, hogy távhővé válik a belőlük keletkezett energia a lakásokban.

A kijelölt gyűjtőpontokról vízkeresztet követően fenyőfajáratok szállítják el a naponta összegyűlő karácsonyfákat, a járatokat kifejezetten ebből a célból indítja a budapesti közszolgáltató. 

A kijelölt gyűjtőpontokról vízkeresztet követően, naponta átlagosan 12 fenyőfa járat szállítja el az összegyűlő karácsonyfákat. A járatokat kifejezetten ebből a célból indítja a Budapesti Közművek illetékes szakterülete. A fővárosi lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgépek napi járatok keretében, program szerint gyűjtik be a fenyőfákat a 250 gyűjtőhelyről. Az FKF tapasztalatai szerint a budapestiek közül legtöbben már ezen a környezetkímélő módon válnak meg karácsonyfájuktól.

A fenyőfajáratokkal párhuzamosan a lakóingatlanoktól a jól ismert kommunális hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek a nagyméretű fák elszállításában.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű 1. ütemét 1981-ben adták át. 1986-ban Hannoverben megkapta az Ipari Építészet Európa-díját. A 2. ütem az új füstgázmosó épületet és a környezetvédelmi oktatóközpontot foglalja magában.

A Budapesten egész évben keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát, a közel 400 ezer tonna kommunális hulladékot is ilyen módon hasznosítják a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben. Ez a hulladékhasznosítási technológia – amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez – jelentős földgáztüzelést vált ki. 

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű 2022-ben 32 millió m 3 földgáz felhasználást takarított meg teljes éves működésével a budapesti távhő előállítása során, miközben környezetbarát villamos energiát is táplált az országos hálózatba.

A rendkívül magas fűtőértékű kiszolgált tűlevelűek az aprítást követően, a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából – nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divíziójának hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el, távfűtés és használati meleg víz formájában, az itt előállított villamos energia pedig mintegy 50 000 átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja. A Budapesten feleslegessé váló fenyőfák tehát ezekhez a jelentős eredményekhez járulnak hozzá.

Címkék