Szinte nincs olyan hely a városban, ahol ne szólna valamilyen zene. Persze a legtöbb helyen a zene mindössze háttér, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy tök mindegy, mi szól, csak szóljon valami. És szól is valami, általában az, ami a tulaj vagy az üzletvezető ízlését dicséri. Ám szép számmal találunk Budapesten olyan helyeket is, ahol nemcsak szól a zene, hanem legalább annyira meghatározó a hely arculatát tekintve, mint a hely kialakítása, dizájnelemei vagy a kínálat.

Beat On The Brat

A belvárosból Bel-Budára, a Frankel Leó útra költözött hely ugyan elvesztette éjszakai klub jellegét, de a zeneközpontúságát nem. Az annak idején még csak periferikus tevékenység, a bakelitek adása-vétele az új helyszínen a középpontba került, a falakat sűrűn elfedő, koncerteket és lemezeket hirdető plakátok pedig ugyanolyan meghatározó erővel bírnak itt is, mint a régi helyen. A Beat On The Bratben elsősorban a 70-es, a 80-as és a 90-es évek zenéi a mértékadók, azokból is inkább az alternatív vonulat, de azt sem teszi szóvá senki, ha pőre popzene kerül a lejátszóba. 

Telep

A Madách tér hátsó, Gozsdu-udvar felőli részén 2010-ben megnyitott hely kettő az egyben: galéria és vendéglátóipari egység. Annyira alaphelye a környéknek, hogy ha nem lenne, fájóan hiányozna. A bejárattal szemben álló DJ-pultban általában áll valaki és tolja az elektronikus zenét vagy a hiphopot, és ha nagy ritkán mégsem, vagy túl korán keresi fel az ember a helyet, amikor még csak sör meg bor van, akkor kicsit ugyan feszeng, de azért jól érzi magát. 

Blutorange

Nemcsak Budapest, hanem Magyarország legelső listening barja a Király utcában található. A lényege, hogy a meghívott zenészek és DJ-k szabad kezet kapva olyan zenéket raknak fel a lemezjátszókra, amilyeneket csak akarnak, egy kikötés van csupán: a minőség. Az pedig legyen magas. És ha mindez nem lenne elég, akkor a zenét szuper kényelmes fotelekbe vagy kanapékba süppedve hallgathatjuk, miközben jófajta mezcalokat kortyolgatunk, mert ez a Blutorange másik vonzereje: a mezcal. 

Nemdebár

A Széll Kálmán téri legenda falai meg széles, nagy kirakata között mindig is kiemelt jelentőséggel bírt a zene. Bár időnként élő zenés kiskoncerteket is tartanak a Nemdebárban, de a főszerep általában a DJ-ké, akik a kísérleti jazztől a technóig bármit képesek játszani. Tulajdonképpen a hely egyik, ha nem a fő vonzereje is ebben rejlik: izgalmas zenék dobják fel az egyébként is izgalmas estéket, amikbe belefuthatunk, ha belépünk a Nemdebár bohém világába. 

Lemmïng

Lemmïng kávézót Óbudán találjuk, a Perc utcában, és annyiban eltér az eddig érintett helyektől, hogy itt azért nem mindig szól a zene, viszont a hely kialakításában, belső dizájnjában nagy nyomatékkal bír a metál, a hardcore, a dark és a punk rock. A tárgyak jelentős része – hollóalak és boszorkány is van a Lemmïngben – ebből a kultúrkörből érkezett, még plakátok is kerültek a falra. Így a kávézó leginkább olyan, mint a metalisták és a HC-s arcok pihenőhelye, ahol csend van ugyan, de minden más otthonos a számukra. 

Vokál Rock Bistro

Ahogy a tulajdonosa, Imre jellemezte a budai kiskocsmák legújabb generációjának tagját, a Vokál Rock Bistrót, ez a hely „egy szimpla kocsma, bitang jó rockzenével és annál is jobb ételekkel”. Ez pedig nem véletlenül van így: Imre korábban egy dark rockzenekar énekese volt. Itt nemcsak szól a rockzene, de a falat is plakátok tarkítják, sőt még egy üzenőfalat is felállítottak, ahova a betérők krétával véshetik fel magvas rockgondolataikat. 

Budapest Jazz Club

Már a nevében is benne foglaltatik, hogy a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában, az egykori Odeon Lloyd mozi helyén megnyitott klubban milyen zene szól. A Budapest Jazz Club (BJC) kis- és nagyterme egyaránt koncerthelyiség, az egykori mozi egykori előtere viszont bár, ahol klasszikus vagy modern jazz hangjai kísérik minden egyes sörös vagy boros kortyunkat. 

Könyvtár Klub

A TreffOrt Kert mélyén található Könyvtár Klub már a nevével is céloz arra, hogy itt bizony bölcsészek, kékharisnyák és értelmiségi fiatalok gyülekeznek elsősorban, röviden: az egyetemisták. Zeneileg alteros a hely, a pince hangulatához is az underground passzol, nem pedig Taylor Swift. Bár az is igaz, hogy amikor csütörtökön, pénteken és szombaton a koncertek után a DJ-ké lesz a főszerep, akkor bármi megtörténhet, még zeneileg is
 

Lánchíd Söröző

A Clark Ádám tér közelében, a Fő utcában található Lánchíd Sörözőt a klasszikus rock határozza meg – érintve sok-sok 60-as évekbeli filmklasszikust is. Nemcsak plakátokkal, fotókkal és relikviákkal teli a hely, de az itt hallható zenei repertoár is többek között Led Zeppelin-, Pink Floyd- meg Rolling Stones-számokból áll. A hely bónusza, hogy számos neves zenész megfordult már itt, és nem csak magyarok, illetve olyan hazai művészeknek is kedves helye a Lánchíd, akik rajonganak a klasszikus rockzenéért (bár sajnos már nem él, de például Tandori Dezső is gyakran megfordult itt).

Klub Vittula

Az örök underground fiatalság első számú becsületsüllyesztője, a Vittula a Kertész utcában található, és mielőtt bárki bármi rosszat feltételezne róla, jelentjük: bárcsak minden becsületsüllyesztő ilyen lenne. Romkocsmahangulat a föld mélyén jobbnál jobb zenékkel, mindig nagyon vidám emberekkel, időnként koncertekkel és inkább DJ-kkel. A homályos emlékek klubja – de a zenére valahogy mindig emlékszünk másnap. 

Két Megálló Presszó

A Budafokon található kocsma neve jelzi, hogy hol található: két villamosmegálló találkozásánál. Mivel a tulaj egykor rockzenész volt, a Két Megálló tele van zenei tárgyakkal, képekkel és relikviákkal, a Ramonestól a Nirvanáig. És persze nemcsak tárgyi szinten van jelen a zene, hanem szól is. Bár kicsit kint van a városból (a Móricztól kb. 20 percre), de érdemes kivillamosozni – pláne ha az ember zenerajongó. 

Címkék