Az inzulinrezisztencia vagy a glutén- és a tejérzékenység sajnos nem divathullám, hanem rendkívül súlyos betegség, ami ráadásul sokkal többünket érinti, mint azt gondolnánk. Általános vélekedés, hogy aki ilyen problémával küzd, netán diétázni szeretne, annak bizony le kell mondania a jó ízekről és el kell fogadnia, hogy „füvön és fűrészporon” tengesse élete hátralevő részét. Ez azonban nem igaz! A terézvárosi DRUMF étterem alternatív alapanyagokból, glutén-, laktóz- és cukormentes termékek felhasználásával készült, remek ízű ételeiért bárki visszatérne!

Kemencei Mónika, a DRUMF egyik tulajdonosa régóta autoimmun betegséggel él, és kezdetben elkeseredve tapasztalta, hogy Magyarországon sem a háttértudás, sem az érzékenységek, az intoleranciák irodalma, de még az alternatív élelmiszerek és alapanyagok kínálata sem áll azon a szinten, hogy az ember könnyedén tudjon teljes értékű, jóízű, egyben biztonságos ételek közül válogatni. Ráadásul erre a „mindenmentes trendre” felülve számos helyen csupán unalmas, gyenge minőségű és/vagy alternatív megoldásként sokaknak nem is feltétlenül fogyasztható ételeket kínálnak, jelentős árréssel dolgozva.

Ezzel szemben a DRUMF alapvetően nem a „trendkövetőket” akarja behúzni, hanem valódi megoldásokat kutat és kínál a komolyan érintett célcsoportoknak, úgy, hogy – bár hamarosan ők is áremelésre kényszerülnek – mindezt megfizethető áron tegyék. Egyszerűen el kell fogadnunk, hogy nem egy divathullámmal, hanem egy olyan valós problémával állunk szemben, amit nem szabad a szőnyeg alá söpörni: az egyre többünknél kialakuló érzékenységek miatt a saját egészségünk a tét! Mindenki teljes értékű életet szeretne élni, aminek részeként igenis jókat kell enni, a boltokban többnyire aranyáron kapható, íztelen vagy kifejezetten kesernyés gluténmentes tucattermékek helyett.

A terézvárosi DRUMF tökéletes megoldás erre, mert Mónika, Hudák Szilvi séf és az egész csapat komoly rálátással, gyakorlattal, saját maguk által kikísérletezett, keresztszennyeződés-mentes és helyben készített tésztákkal, mindenmentes, vegán opciókkal, jól érezhetőn küldetésként álltak bele az ügybe. Őszintén bevalljuk, hogy előzetesen szkeptikusak voltunk a Dob utcából tavaly ideköltözött gluténmentes bisztróétteremmel kapcsolatban, hiszen – ahogy mondani szokás – láttunk mi már karón varjút, de a DRUMF ételei minden várakozásunkat magasan felülmúlták.

A csirkebuger (házi buci, cajun fűszeres, cornflakes-bundás csirkemellpogácsa, cheddar sajt, házi burgerszósz, saláta, csemegeuborka, paradicsom – 3290 Ft) finom, laktató és a rendkívüli szénhidrát-csökkentettsége ellenére is abszolút teljes értékű főétel, ráadásul hatalmas adag. A Drumf pizza (tejfölös alap, sajt, prágai sonka, bacon, cheddar, lila hagyma – 3890 Ft) pedig az egyik legjobb gluténmentes pizza, amit valaha ettünk. Állagban nyilván nem lehet összehasonlítani egy nápolyi pizzával, de nem is az a cél, ráadásul nemhogy hiányérzetünk nincsen, hanem alig tudtuk abbahagyni a kóstolását!

Az egyetlen étel, ami – egyelőre – vásárolt tésztából készül, az a vegán spagetti (kesudiós koktélparadicsom-szósz, friss bazsalikom – 3390 Ft), ami remek volt, de a személyes kedvencünk a zsellérpirog (házi burgonyás tészta, sonka, sült sertés, csirkemell, sajt, lila hagyma, ajvár, fűszeres tejföl – 1790 Ft) és a húsos-gombás pirog (házi burgonyás tészta, csirkepörkölt, pirított csiperkegomba, ajvár, fűszeres tejföl – 1790 Ft) volt. Számos étel kérhető növényi sajttal, köztük akár egy remek négysajtos pizza is!

Amikor azt hittük, hogy ennél finomabb ételek már nem érkezhetnek, akkor megkaptuk az almás pirogot (házi burgonyás tészta, fahéjas almaragu, citromos édes tejföl – 1690 Ft) és a túrófánkot bazsalikomos eperrel (1850 Ft), és maximálisan le voltunk véve a lábunkról. Nem vicc, a gluténmentes túrófánk íze olyan volt, mint gyerekkorunkban nagymamánk házi fánkjáé!

Reméljük, ez a lokáció – az Oktogon környéke – kellően tudja értékelni ezt a szuper, igényes és valóban hiánypótló gluténmentes éttermet, ahol jól érezhetően mély szenvedélyből, őszintén segíteni szeretnének az alternatív étkezésben érintetteknek. A DRUMF-ban szerintünk nemcsak az autoimmun betegségben szenvedők lesznek törzsvendégek, hanem velük együtt a barátaik, az ismerőseik és az egész rokonságuk.

Címkék