Nehéz nekünk újat vagy inkább mást mutatni, de Fóton most határozottan ez történt. Olyan élményben volt részünk, amit már régóta hiányolunk: újra cajun fogásokkal melegíthettük fel a szeptemberi cúgban kicsit reszkető testünket és persze lelkünket. Mindemellett a The Pit fő vállalása a mesteri texasi stílusú BBQ-húsok bemutatása. Füstölőszekrényük mérete kis túlzással egy hálószobáé, a BBQ- és a cajun specialitások pedig izgalmas koktélkíséretet is kaphatnak náluk.

Az a pit és a másik pit

Pit vagy boxutca  így hívják a Forma1-ben a pálya azon területét, ahová a versenyautók megérkeznek gumicserére, üzemanyag-tankolásra, egyéb villámgyors javításokra. Pit BBQ  ez pedig a tűz és a füst világából származó kifejezés. A pit barbecue a múltra utal, hiszen a szó jelentése eredetileg gödör. Réges-régen földbe ásott gödrökben, fával vagy szénnel fűtve végezték el a lassú füstölést. A Fóton található étterem pedig lényegében mindkét jelentésből kiveszi a részét: egyrészt egy autókhoz is kapcsolódó telepen, az Auchan mellett találjuk magát a helyet, másrészt dobogó szívét a gigantikus füstölőszekrényben kell keresni

Megközelítés és megérkezés

A rengeteg háttérmunka már sokkal előbb megkezdődött, de végül 2022 februárjában nyitottak ki. Nem nehéz rátalálni a The Pitre, bízzunk meg a GPS-ben, hiszen a Fehérkő utcába kalauzol majd, ipari épületek közé. 

Adott a parkolóhely, ahonnan már látszik a terasz, viszont vajmi keveset észlelünk az óriási belső térből, ami csak úgy arcon csap, ahogy belépünk. Ez egy nagy volumenű étterem, aminek kialakításakor nem kellett spórolni a méretekkel és a terület kihasználásával. Egészen modern az enteriőr, nem a BBQ-val azonosított rusztikus vagy éppen indusztriál érzést kapjuk, inkább egy picit az autósportos nagyvonalúságot, ahogy összetalálkozik a kozmopolita trendekkel. A Texas államot formáló térképkontúr és néhány szarvasmarhafej azért megjelenik, de csak jelzésértékűen, semmi túltematizálás. 

Láthatunk egy teljesen szeparálható, hangszigetelt különtermet, amit akár tárgyalásokra, prezentációkra is ki lehet bérelni, és a bár is elég hangsúlyos lett  szerencsére nem véletlenül, a koktélok fontos közreműködők. Szemfülesek a bár üvegfala mögött elég fény esetén kiszúrhatják a gigászi szmókerszekrényt is. 

A tapasztalat nagyon is számít

A The Pit fontos része a legénysége”, és tapasztalásunk szerint mintha őket nem érintette volna a jelenlegi problémás munkaerőpiaci helyzet. Üzletvezetője Demján Balázs, aki már vendégül láthatta fél Budapestet, hiszen belvárosi tophelyeken dolgozott ezt megelőzően. Szinte már abból leveszi a vendég igényeit, hogy milyen mozdulattal nyúl az étlap után. Ez a magabiztos fellépés manapság ritka, ezért is szeretnénk mindenképp kiemelni. 

A hús mellé nem a sör dukál!

A bár frontján szintén harcedzett szakembereket találunk, élükön Gerhát Tamás bármenedzserrel. Saját signature-koktélok és persze klasszikusok sorából rendelhetünk. Az egyik kedvenc BBQ-helyünkön ébredtünk rá még sok-sok évvel ezelőtt, hogy egy méretes, ízletes, füstös húsos fogáshoz két ital dukál: (a víz) a bor és egy-egy fanyar-savanykás long drink, ami az elején megágyaz a BBQ-fogásoknak, a végén pedig hozzájárul a jó lecsengéshez. A sört kvázi felejtsük is el, teljesen megzavarja az élményt, és túlságosan telít. De jó szívvel ajánljuk az összes gin-tonikuk mellett a Raspberry Splasht, a Reddingtont, a Hugo-Berryt is. Ahogy a klasszikus negronit is. 

Texasból szeretettel

A konyhafőnök és az egyik tulajdonos Levák Gábor, aki nem a már sokat hallott elkezdtem otthon füstölgetni és szegyeket gyártani” alapokra támaszkodik, hanem Texasban tanulta ki a BBQ és a déli vidékek változatos konyhájának az alapjait. Nem pár napos study tour keretein belül, hanem a The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként. Ennél hitelesebb forrásból nem is lehetne táplálkozni, és ahogy a lukulluszi lakomának is beillő ebédünk bebizonyította, Gábor tényleg elhozta Amerika színe-javát, minden olyan gasztrokulturális elemet, ami figyelemre méltó és bőve túlmutat a világ által amerikainak gondolt ízeken. Ilyen a déli, louisianai cajun konyha is, amire a legőszintébben mondható, hogy szerethető. Pikáns, néha a sós mellett édeskés, melengető, laktató egytálételek például, amiket könnyen befogadunk. 

Jöjjön a lakoma!

Legyűrhetetlen ebédünket 2 órán át füstölt velős csonttal (4500 forint) kezdtük, és már akkor tudtuk, hogy nem szabad rávetnünk magunkat minden egyes falatra, hiszen messzire ér még ez a délután. A kollagénbombát ropogós kovászos kenyérre kentük, és már érkezett is a pirított garnéla kreol raguval (4500 forint) következő előételnek, melléjük pedig a rizzsel szervírozott sötét rántással és omlós csirkecombbal készülő gumbo (1800 forint), ami a kreol szentháromságon nyugszik: hagyma-zeller-kaliforniai paprika. Bolondok lettünk volna nem megosztani mindent, hiszen ezek a finomságok igazi közösen fogyasztós, bele-beletunkolós étkek. Bár első hallásra a sültburgonya-krémleves cheddarral, baconnel és újhagymával (3250 forint) nem tűnik annyira extrának, de igencsak ízes krumpliból készült, és ez is egy nagyon jól sikerült leves volt. 

A BBQ-tálak és -húsok előtt még egy kreol alaptételt és egy tex-mex fogást kóstoltunk: a jambalaya (7200 forint) rizses egytálétel a gumbóval megegyező ízvilággal, a maga otthonosságával. Az enchilada (7250 forint) pedig tortillalapba forgatott marhahús pikáns paradicsomos raguval, sajttal. Ez lett a kedvenc: tüzes és vad, de krémes és szelíd is, ráadásul ahogy egyébként minden az étlapon elég méretes porció. Bár a végtelenségig lehetne falatozni belőle, hiszen tényleg remek az ízvilág és az élmény. Burgereket és szendvicseket is készítenek, de mi most nem ebbe az irányba tartottunk  majd legközelebb!

Következtek a szmókerből érkező színhúsok, egész pontosan egy kétszemélyes tál (25 000 forint) a választék legjavából: 3 órán át füstölt bébicsirke, a ház marhakolbásza, hosszú csontos sertésoldalas, ami 6-7 órás füstölést kapott, tépett hús tarjából, angusmarhaszegy-csíkok 16-17 órás szmókeres zsörtölődéssel, valamint omlós-zsírdús bőrös császárszalonna. Egytől egyig nagyszerűen készített húsok, omlósan, a legszerethetőbb fűszer hozzáadásával, ami maga a füst. A köretek is egytől egyig szuperül keretezték a hústálat, és ezek is a tradicionális síkon mozogtak: mac ’n’ cheese, sütőtökös minipite, coleslaw, héjában sült tejfölös-sajtos burgonya, hogy csak a favoritokat említsük. 

Nem beszéltünk még a marhaoldalasról (9200 forint), ami külön említést érdemel. Ez az óriási marhahús minden elemében csodás, a zsírosabb-kollagénesebb részektől a színhúsig átjárta a füst, amit több mint 16 óráig kapott a gigászi szekrényben. Ez a hús nem képezi a tál részét, de látványban és ízvilágban is annyira pazar, hogy kár volna kihagyni a közös marcangolását. 

Ha van még bennünk szufla, akkor a pekánpite (2700 forint), a barackos cobbler (2200 forint) vaníliafagyival és a cukortól, gluténtől és tejtől távol tartott epres pohárkrém (3000 forint) is kóstolásra vár. Nekünk a szószos-omlós cobbler lett a favorit. 

Ebéd- és brunchlehetőségek

A The Pitben egyébként a közelben dolgozók egészen sokszor ebédelnek, mivel menüvel is készülnek. Viszont Fóttól messzire munkálkodók lévén inkább az új, szombati brunchlehetőségre kaptuk fel a fejünket, ami éppen október első hétvégéjén indul. 11 és 15 óra között asztalonként 2 órás korlátlan napkezdésről van szó, és a klasszikus tojásételek mellett tapasokat bundás kenyérrel, reggeli burritót, szendvicseket (például clubszendvicset, mini pulled porkot). A ház csirkeszárnyait, jambalayát, burgonyakrémlevest, New England-i húslevest, valamint amerikai palacsintát, gyümölcssalátát és brownie-t rendelhetünk.
Itt megjegyezzük, hogy ahogy a legtöbb vendéglátóhely is ugyanebben a helyzetben van  a The Pit árai is változhatnak az alapanyagárak függvényében.

Nem volt nehéz szavakba öntenünk a The Pit-élményeket, és tényleg örülünk, hogy jelen van végre a cajun-kreol konyha is a budapesti, Pest megyei felhozatalban. Olyan régen vártunk már rá! A BBQ-tudásuk szintén bravúros a kóstoltak alapján, jó lesz figyelni őket, ha kedveljük ezt a műfajt. Nagyobb baráti vacsorára, családi összejövetelekre, céges vacsorákra ugyanúgy ajánljuk őket, ahogy egy kettesben töltött, örömmel és ízekkel teli randira is. 

Címkék

Elérhetőségek

The Pit BBQ & Cajun 2151 Fót, Fehérkő utca 7. Facebook-oldal Weboldal