Erre a hétre bőséges programlistát állítottunk nektek össze, úgyhogy nézzétek át jó alaposan, nehogy lemaradjatok a számotokra legizgalmasabb eseményekről! A napokban különösen a tudományos előadásokon lesz a hangsúly, hiszen ismét szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, ahol különböző tudományterületek titkaiba pillanthattok be. A Brain Baron pedig olyan kényes témákat bontanak ki, mint például, hogyan manipulálják a vállalatok és az influenszerek a Z-generáció világképét. Ezenkívül jót is tehettek a környezettel, vagy éppen másokkal: a MU Színház első közösségi gardróbvására a fenntarthatóságról és környezettudatosságról szól, a 2022-es Waldorfeszt veszteségessége miatt közösségi gyűjtésre invitálnak a szervezők. A vasárnapi Sum 41 és Simple Plan koncertek újra a 2000-es évekbe repítenek, így ha szerettétek őket, vagy a mai napig hallgatjátok, akkor irány a Budapest Aréna! A kávé szerelmeseinek A Kávé Napját ajánljuk, a sörfanatikusok pedig a Főzdekocsmák Éjszakáján élhetik ki szenvedélyüket.

Szeptember 29., csütörtök

27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendszeresen vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Idén 27. alkalommal vásárolhatunk és dedikálhatunk a Millenárisban, szeptember 29. és október 2. között. 

A négy napig tartó eseményen mindenki talál kedvére való elfoglaltságot: részt vehetünk különböző workshopokon, számos könyvbemutatón és beszélgetésen, a legfiatalabb olvasókat pedig gyereksarok várja. Az idei díszmeghívott Szlovákia lesz, a szombati pódiumbeszélgetésen pedig Szvjatlana Alekszievics Nobel-díjas belarusz írónőt köszönthetjük.

További infók 

Brain Bar 2022

Biztos, hogy szabadon rendelkezünk a véleményünkről? Hogyan manipulálják a vállalatok és az influenszerek a Z-generáció világképét? Miért kéne szeretnünk a Bitcoint, ha egész országok károsanyag-kibocsátásával vetekszik az ökológiai lábnyoma?

Ilyen és hasonló kérdéseket, kényes témákat feszegethetünk szeptember végén, az idei Brain Baron. Az elmúlt évekhez hasonlóan a kor meghatározó gondolkodói, a kulturális élet fontos szereplői érkeznek új helyszínre, a Magyar Zene Házába.

További infók 

Agrupación Señor Serrano (ES): A hegy

Szeptember végén a Trafóba érkezik az Agrupación Señor Serrano. Az innovatív barcelonai színtársulat A hegy c. előadását láthatjuk, mely korunk kapcsolatát vizsgálja az igazság és a bizalom jelenségeivel, azt a kérdést feszegetve, hogy hol találhatjuk meg az igazságot a fake news korában.

Beszédes történelmi és közéleti példákkal (mint a Mount Everestre induló első expedíció, vagy Orson Welles pánikkeltő rádióműsora, vagy maga Vlagyimir Putyin személye) állít tükröt a valóságérzékelésünknek, miközben a színpadon baseballt játszó tollaslabdázók, közönséget fürkésző drónok, váratlan hószakadás és álhír honlapok bolygatják a fantáziánkat.   

További infók

Szeptember 30., péntek

Nádas Péter Budapestje

Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén októberben lesz 80 éves. Ez alkalomból szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó.

A háromnapos fesztiválon összművészeti élményre számíthatunk: lesz közösségi olvasókörbeszélgetés a szerzővel, de az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, sőt, gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatunk.  

További infók 

Kutatók Éjszakája 2022

Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén pillanthatunk be a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül ismerkedhet meg minden korosztály a tudományos kutatás számos új eredményével. Részt vehetünk csillagászati programokon, természetközeli foglalkozásokon, építhetünk akár robotkart, de szó lesz az éghajlatváltozásról, a buddhizmusról és még sok más izgalmas témáról is.

További infók 

Mentálhigiéné – kiállításmegnyitó

Új kiállítás érkezik a Printába szeptember végén, Mentáhigiéné címmel. Négy fiatal művésznő alkotásait tekinthetjük meg, akik a művészetükkel keresik a mentálhigiéné módjait, az egészséges lelki élet kialakítását és megtartását. Élettéri fragmentek, raszteres szimbolizmus, képregényi narratívak és modern boszorkányság – ezek mind megjelennek a művésznők által készített szerigráfiákon, kézzel készített szitanyomatokon.

További infók

Október 1., szombat

Patti Smith Nap

párizsi Pompidou Központ minden évben egy-egy emblematikus figura köré szervezi a költészet napját: idén, október elsején a világ több nagyvárosában, ahogy Budapesten is, Patti Smith kerül a fókuszba. Hét különböző helyszínen szerveznek koncerteket, színházi előadásokat és beszélgetéseket erre az alkalomra: a Trafóban például Patti Smith személye és aktivizmusa mellett a hazai alternatív művész szcénáról, ellenkultúráról is szó esik, a Francia Intézetben pedig táncperformanszot nézhetünk végig, vagy csatlakozhatunk egy asszociációs sétához is.  

További infók 

Állatok Világnapja 2022

Október első hétvégéjén több helyszínen is ünnepelhetjük az állatok világnapját: a Rex Kutyaotthon Alapítványban 1-jén őrző-védő kutyabemutatón, rendőrkutya-bemutatón vehetünk részt, de opera és operett gálára és koncertekre is számíthatunk a Misztrál és a Hot Jazz Band zenekarral.

Noé Állatotthon vasárnap várja az egész családot a világnap alkalmából, amikor a vegetarianizmust és az erőszakmentességet is ünnepelhetjük állatos programokkal, koncertekkel, előadásokkal és játékokkal.

További infók 

Turi MUri – Közösségi gardróbvásár

Október 1-jén a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében rendezi meg a MU Színház az első közösségi gardróbvásárát, ahol megunt, kinőtt, kihasználatlan ruháinkat, kiegészítőinket adhatjuk tovább. Jelentkezhetünk árusnak, vagy érkezhetünk vásárlóként, a jó ruhák mellett a kávézóban hűsítők, ropogtatnivalók, és melegszendvics vár.  

További infók 

Főzdekocsmák Éjszakája 2022

A tavaszi Nyitott Főzdék Napja után, az őszi időszakban a Főzdekocsmák Éjszakáján vehetnek részt a sör szerelmesei. Október elsején minden a taproomokról szól majd, azaz a sörfőzdék mellett működő vendéglátóhelyekről, a frissen csapolt ital élményéről és a kocsmagasztronómiáról. A kóstolgatás mellett kvízeken, alternatív programokon is részt vehetünk a csatlakozó főzdékben.  

További infók 

Waldorfeszt Nap-Éj 2022

2022-es Waldorfeszt veszteséges gazdasági eredménnyel zárt, ezért ősszel közösségi gyűjtésre invitálnak a szervezők, amelyhez több program is kapcsolódik, nyitóállomásként az október első hétvégéjén szervezett Nap-Éj eseménnyel.

Szombaton Dömörkapun bulizhatunk Nora Matisse és Vázsonyi János, Bodoo, Zságer Balázs, MΣO CULPA, Fánni Bácsi és Suhova aKa BéTé zenéjére, vasárnap pedig egy rövid kirándulással pihenhetjük ki az átmulatott éjszakát, a Pilis és Visegrádi-hegység panorámája fölött.

További infók 

Quimby, vendég: Aron Andras & the Black Circle Orchestra

Quimby magyar alternatívrock-együttes. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegek jellemzik őket, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek. Az elmúlt időszakban bár keveset hallhattunk róluk, nem töltötték eredménytelenül az időt: az októbert egy nagy volumenű koncerttel indítják, a Budapest Parkban. Előttük az Aron Andras & the Black Circle Orchestra fogja megalapozni a hangulatot.  

További infók 

Ünnepi vacsora a MÚZSA 2. születésnapján

Budapest egyik legfényűzőbb bárja, a MÚZSA október 1-én ünnepli 2. születésnapját, ezen a varázslatos estén izgalmas koktélokkal, a magyar és az ázsiai konyha elbűvölő ötvözetével és elegáns, mégis játékos hangulat közepette tehetünk utazást az időtlen aranykorba.

A különleges esemény alkalmából, rengeteg kemény munka és odaadás után, Rédli Ádám head bartender és csapata ízelítőt nyújt az egyik új koktélból, míg Győrffy Árpád executive séf pár új fogással is készül, amelyek továbbra is az ázsiai és magyar konyha legjavát mutatják be. Az estét egy meglepetés koktéllal nyithatjuk, majd lazac tatakit, serpenyőben sült fésűkagylót és libamájat, wagyu marha gyozát és miso hoikorot kóstolhatunk, az estet pedig meglepetés desszert zárja. A zenei aláfestésről Rewod + Artemisz, Nika és Myra Monoka dallamai gondoskodnak majd. 

Ha a vacsoramenü fogyasztása nélkül szeretnénk részt venni az eseményen, akkor a bár első részén, a Gresham ikonikus csillárja alatt és a bárpultnál foglalhatunk helyet. (x)

További infók 

Október 2., vasárnap

Sum 41 (CA) + Simple Plan (CA)

A 2000-es évek elején szinte nem volt olyan zenetévé, ahol ne pörgött volna állandóan valamelyik Sum 41 vagy éppen Simple Plan videó, de szerencsére a kanadai srácok máig megállíthatatlanok. A két pop-punk csapat előszeretettel turnézik együtt, októberben pedig a Does This Look All Killer No Filler c. koncertkörúttal Budapestre is eljönnek. Energikus, pörgős dalaik, a fülbemászó és őszinte szövegekkel biztosan táncra perdítenek mindannyiunkat 2-án a Budapest Arénában.  

További infók 

A Kávé Napja 2022

Október első vasárnapján tizedik alkalommal ünnepelhetjük a kávé világnapját az Akvárium Klubban. Korlátlan kávéfogyasztás és számos izgalmas program vár bennünket, legyünk koffeinfüggők vagy a kávé kultúrája iránt érdeklődők.

Az eseményen szó lesz a hazai kávépiacról, a kávézás jövőjéről, de akár latte art versenyre is nevezhetünk egy-egy kóstoló között. A kiállítók szemes kávékkal, kapszulás kollekciókkal, kávés eszközökkel készülnek számunkra, ahol idén a fenntarthatóság is kiemelt szerepet kap.  

További infók 

Október 3., hétfő

360 Design Budapest 2022

Október 3. és 9. között a 360 Design Budapest ismételten beköltözik a Bálna Budapest ikonikus épületébe, hogy bemutassa a hazai és regionális formatervezők legkiválóbb alkotásait. Az esemény egy izgalmas koncepcióval tér vissza, mely innovatív és digitális megoldásokkal köti össze a múltat a jövővel, az online világot a valósággal.

Az idei eseményen a nemzetközi designszakma 3 kiemelkedő alakja is részt vesz: csütörtökön Piero Lissoni világhírű építész, tervező előadását hallgathatjuk meg, míg szombaton Draga Obradovic és Aurel Basedow tervezőpáros osztja meg velünk gondolatait.

Idén sem telik el nap exkluzív tárlatvezetések nélkül: egy órára újra Vitáris Iváné lesz a terep a kiállításon, de érkezik többek között az ELLE Decoration főszerkesztője, Osvárt Judit és az Iparművészeti Múzeum Design főosztályának vezetője, Dr. Horváth Judit is.

További infók 

Mediawave filmklub a Gólyában

Az október 3-ai vetítésen az idei Mediawave két díjazott dokumentumfilmjét is megtekinthetjük a Gólyában: a brazil rövidfilm, a Gyönyörű karneválok, érzékeny bepillantást nyújt egy brazil szambazenész gyászfolyamatába, az ezt követő Ezt levezekelni nem lehet című magyar film pedig egy megrendítő portré Vilmosról, aki egy régen elkövetett bűn terhét cipeli évtizedek múltán is. A filmet az alkotói is elkísérik, a vetítés után velük beszélgetünk. 

További infók 

Október 4., kedd

IV. Óbudai Világzenei Hét

Öt nap, tíz zenekar, négy ország kultúrája és minden, ami a világzenéből számunkra ma fontos – erről szól majd október 4. és 8. között a IV. Óbudai Világzenei Hét. Hazai és nemzetközi muzsikusok érkeznek és húzzák a talpalávalót: hallhatjuk többek között Dalindát, az Ötödik Évszakot, a Parno Grasztot, vagy a szerb ContraBayandot, és a Boban Marković Orkestart.  

További infók 

Müller Péter: Anyám titkos könyve

Müller Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró, előadó, aki előadásain nemcsak értékes gondolatokkal ajándékoz meg minket, hanem lényével sajátos közösségi élményt is teremt. Október 4-én a legújabb, az Anyám titkos könyvének előadásán vehetünk részt, melyet a szerző élete legszebb műveként aposztrofál.

További infók

Október 5., szerda

Primanima 2022

Idén a szokásos időpontnál előbb, október 5. és 8. között költöznek be az animációs rövidfilmek a Jókai Mór Művelődési Házba, a BABtérbe és további helyszínekre a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál 10. kiadásán.

filmvetítések mellett részt vehetünk workshopokon, beszélgetéseken és persze bulikon. Idén új formát kapnak a szakmai programok, és elstartol a Primanima Jumpstart, a hibrid tehetséggondozó program. A fesztivál születésnapi kiadásán fiatal animációsok munkái mutatkoznak be, és gyerekeknek, kamaszoknak szóló programokra is számíthatunk.

További infók 

7. Godot Art Fair 

Godot Art Fair kortárs művészeti expo évente 150 fiatal művészt támogat úttörő kezdeményezésével, hogy minél szélesebb közönség válogathasson alkotásaikból. A vásárra bekerülő műveket a szakmai zsűri három lépcsőben bírálja el, amelyek közül végül mi is válogathatunk kedvezményes áron október 5. és 16. között. 

További infók 

Laurent-Perrier Champagne Session az ÉTOILE-ban

Tavasszal nyitotta meg kapuit a Párisi Udvar Hotel passzázsrészében az ÉTOILE Champagne Bar, ahol a bohém elegancia mellett csodás champagne kínálat vár ránk. A kezdetektől népszerű, különböző champagne házakat bemutató sorozat, a Champagne Session most visszatért – ezúttal a mintegy 210 éves Laurent-Perrier-t ismerhetjük meg október 5-én, a bemutatót pedig nem más tartja, mint a magyarországi brand manager, Czipó Balázs. Az előadás estéjén minden megvásárolt kóstolósor mellé egy ízletes sajtválogatásból is szemezgethetünk. (x)

További infók 

Címkék