Az ősz nem csak a klubszezon kezdete, ilyenkor előtérbe kerül a képzőművészet, amit a következő hét nap kiállításai is igazolnak. Ajánljuk megnézni a rendkívül változatos stílusokban alkotó Vaszary Jánosnak a műveit a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán, az acb Galériában pedig Bak Imrének, a magyar festészet egyik legnagyobb hatású és legmeghatározóbb alakjának nyílik önálló kiállítása. A PaperLab Galéria Ata Kandó magyar származású holland fotográfus képeinek ad otthont, illetve bepillantást nyerhettek Liszkay Lilla fotográfus érdekes gyűjteményébe a Telepen. Ha táncolnátok, akkor egy nyárzáró utcabál keretében zenei programokkal és utcai ételkülönlegességekkel vár az Őszi Széll, a Dürerben a brit Will and The People különleges zenéjét hallhatjátok, amely hibridje a rocknak, a reggae-nek, a hiphopnak, a punknak és a folknak is.

Szeptember 15., csütörtök

5. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Szeptember 13. és 18. között immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont Budapesten. Az idei, „Budapest, Bécs, Hollywood” alkotói köré kigondolt rendezvény ideje alatt négy fővárosi helyszínen olyan filmkülönlegességek láthatók, amelyeket kizárólag a fesztiválon lehet Magyarországon nagy vásznon élvezni. (x)
 
További infók 

Compagnie Massala – Fouad Boussouf: Emberek

Szeptember 15-én és 16-án a Trafó különleges bemutatóknak ad otthont. A marokkói gnawa törzs vallásából és az ehhez tartozó zenei világból táplálkozó előadás rituális, transzba hajló táncát a koreográfus, Fouad Boussouf a nagyvárosok hiphopzenéjével és -mozgásával olvasztotta egybe. Az Emberek egy olyan világot mutat be nekünk, melyben a férfiak és a nők örökké másfelé vágynak, legyen az létező hely vagy spirituális menedék, közösen beszélt nyelvük pedig a ritmus, mely egyesíti és mozgatja ezeket a testeket.

További infók 

Vaszary. Az ismeretlen ismerős

Szeptember közepétől tekinthetjük meg a magyar képzőművészet egyik jelentős mesterének, a rendkívül változatos stílusokban alkotó Vaszary Jánosnak a műveit a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán.

A tárlat már csak azért is különlegesnek számít, mert a 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai, impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

További infók 

Szeptember 16., péntek

Bak Imre: A csend változatai

Az acb Galériában nyíló önálló kiállításon Bak Imrének, a magyar festészet egyik legnagyobb hatású és legmeghatározóbb alakjának – akivel itt interjúztunk – legfrissebb festményciklusát láthatjuk, amely A csend változatai címet viseli. A 2021-ben készült ciklus temperáltabb, nyugodtabb szakaszt jelöl ki az életműben, ami a fehér szín használatában is visszaköszön. 

A csend változatai felfogható egyfajta összegzésként is, amiben kitapintható a geometrikus síkok térbelivé átalakuló dinamikája, a tájak éteri tisztasága és még arcarchetípusok is visszakacsintanak belőle.

További infók 

Ajtósi Dürer sor 19–21. – premier és buli

Egykori Deák-villa, Sacré-Coeur-zárda, pártiskola, ELTE bölcsészkar és végül Dürer Kert – az Ajtósi Dürer sor 1921. sokat tudna mesélni. Lerch Péter, aki a Carbon Head Productionben és a Mihaszna filmben tevékenykedik, ezt a kultikus színteret örökítette meg filmjében, melyet szeptember 15. és 17. között nézhetünk meg a már Öböl utcai Dürer Kertben. A képkockák visszarepítenek bennünket az időben, eszünkbe juttatják az éjszakai városligeti sétákat, vásárokat, a táncházakat, a hatalmas bulikat és persze a nagy találkozásokat – de a sorhoz ki-ki hozzáteheti saját düreres emlékeit is.

16-án nem érdemes a mozi után hazasietni, ugyanis Quixotic, az új retrowave-hullám legismertebb hazai úttörője hozza el nekünk a nyolcvanas évek Miamiját.

További infók 

Prosecco Péntek & Home Goods Night Shopping

Az Urban Jungle Budapest szeptember 16-án, egy Prosecco Péntekkel és Home Goods éjszakai vásárral nyitja meg a városmajori stúdióját. Szobanövényekre most nem számíthatunk, de a szervezők kiegészítőkkel és minőségi buborékos italokkal bőven kárpótolnak minket: makramé virágtartók, növényes könyvek, gyökereztetőedények, mintás táskák és mindenféle csecsebecse lesz beszerezhető.

További infók 

Typo Showroom Autumn Sale

Szeptember közepén lassan ideje elpakolni a nyári ruhákat és helyet hagyni az újaknak. A Typo Showroom őszi kiárusításán lesz miből válogatnunk, a szervezők pedig folyamatosan frissítik a készletet, hogy senki se maradjon le. A hangulatról a welcome drinkek mellett több DJ is gondoskodik, a tombolajegyekkel pedig akár a vásárlás árát is visszanyerhetjük. 

További infók 

Szeptember 17., szombat

Bartók Feszt

Bartók-negyed folyton belopja magát a szívünkbe, hiszen nemcsak szuper kávézók és éttermek, hanem Budapest egyik legélhetőbb városrésze vár ránk a Műegyetem rakparttól egészen a Karinthy Frigyes útig. A Bartók Feszt' során a szervezők kerületi és hazai civil szervezetekkel dolgoznak együtt, így a Civil falu egész napos programjain olyan témákat vehetünk górcső alá, melyek a mindennapokban is érintenek minket, a belváros lakóit. Azzal foglalkozhatunk, hogyan is lesz egy város számunkra élhető, mit tehetünk mi magunk, és mit a megválasztott városvezetők azért, hogy tisztább, fenntarthatóbb és egészségesebb környezetben élhessünk együtt, közösségben.

Ennek keretében egész napos gyermekprogramokkal készülnek a szervezők a legkisebbeknek, köztük számos olyannal, melyek a játék eszközeivel járják körül a társadalmi tudatosság témaköreit. Az idősebbek pedig közösségi workshopokon, társadalmi témájú programokon és kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt a fenti témákhoz kapcsolódva. Délutántól pedig megtelik a nagyszínpad és a tánctér, és együtt kapcsolhatunk ki Budapest prominens zenei alkotóival, délután fellép a Galaxisok, Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Random Trip, este pedig Dés László koncertjét élvezhetjük Nagy Ervin színművész közreműködésével, az egész napos fesztivált pedig a Dresch Duó zárja. (x)
 
További infók 

XVI. Ars Sacra Fesztivál

Idén 16. alkalommal rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. A rendezvény célja, hogy ízelítőt nyújtson kultúránk szakrális kincseiből, bemutatva a nagy magyar művészek és a fiatal tehetségek előadásait, alkotásait.

Budapesten és további 71 településen mintegy 400 programon vehetünk részt, koncertektől kezdve előadásokon, beszélgetéseken át filmvetítésig. A Budai Várban, Néprajzi Múzeumban kiállítás, a Magyar Zene Házában, Budapest Music Centerben, MOMkultban és sok más fővárosi helyszínen zenés programok várnak, olyan neves fellépőkkel, mint a Misztrál együttes, Ránki Fülöp zongoraművész, a Gemma Énekegyüttes vagy Lackfi János és lánya, Dorottya.

További infók 

Winelovers 100 Nagykóstoló

Melyek ma hazánk legjobb borai? Hol tart most a magyar bor? A szeptemberben debütáló Winelovers 100 A 100 legjobb magyar bor 2022-es kiadványa erre a kérdésre keresi a választ. A listára válogatott tételek nem egyszeri, hanem megismételhető, biztos élményt nyújtanak, és mindegyiknek története van. Ezekkel a történetekkel, és természetesen a 100 toplistás, illetve 54 további borral ismerkedhetünk meg a szeptember 17-ei nagykóstolón.

További infók 

Ukmukfukk Zinefeszt 2022

Idén hatodjára rendezik meg az Ukmukfukk Zinefesztet, a tavalyi pécsi, Drukker nyomdaműhellyel közösen szervezett szuper buli után idén ismét Budapesten, nemzetközi alkotókkal kiegészülve. Szombaton és vasárnap egész 19 óráig vásározhatunk, utána pedig fellépők, DJ-k gondoskodnak a méltó afterről. Ha nem csak nézelődni szeretnénk, hanem aktívabban részt vennénk a Zinefeszten, két workshopba is becsatlakozhatunk 14 órától.

További infók 

Péterfy Bori & Love Band

Péterfy Bori énekesnő-színésznő pályafutása a kilencvenes évek elején kezdődött Budapesten, ahol a virágkorát élő alternatív színházi közeg aktív szereplője, később pedig a Nemzeti Színház tagja volt. Zenei karrierje a Tövisházi Ambrus zeneszerző-zenekarvezető által kitalált Péterfy Bori & Love Band-del indult el, 2007-ben, a Hajolj bele a hajamba című dallal, amely egyszerre országos ismertséget szerzett Borinak és a zenkarnak.
 
Tízéves jubileumi Bori X című albumuk formabontó módon egy ingyenesen letölthető telefonos játék-app formájában jelent meg. Legutolsó, 2020 nyarán megjelent Szikra című lemezük pedig a pandémia első hullámának élményeit és az abból való kiszabadulást dolgozza fel. A működésének eddigi tizenegy éve alatt összesen hét stúdióalbumot megjelentető zenekar rendszeresen járja az országot. Klubokban, ülős színháztermekben és fesztiválszínpadokon egyaránt vidám, energizáló koncertekre számíthatunk tőlük, szeptember 17-én pedig ők zárják a nyári évadot a Kobuci színpadán.

További infók 

II. Ménesi Kulturális Utcabál

A Gellért-hegy napos oldalán szeptember 17-én a művészeteké, találkozásoké, a közösségé lesz a főszerep: megnyílnak a kertkapuk, és egy délutánra ismét együtt vásározhatunk és utcabálozhatunk. Idén is készülhetünk a Képzőművészeti Udvar, Színház és Film udvar kulturális programjaira, de az Irodalmi Udvarban is lesznek izgalmas beszélgetések.

További infók 

Szeptember 18., vasárnap

15. Judafest: Titkok és tabuk

Mi az, hogy zsidó? Mit eszik egy zsidó? Hogyan él egy zsidó? Egyáltalán, mitől zsidó a zsidó?

Minden zsidó (és nem zsidó) tud ezekre válaszolni – és teljesen biztos, hogy mindenki mást. Szeptember 18-án fellebben a fátyol, és kiderül, hogy valójában nincsenek is titkok. Emberek vannak a hagyományok, szokások, ízek, szavak mögött. Beleshetünk a hagyomány sűrű függönye mögé, bekukucskálunk egymás életébe, konyhájába, esetleg hálószobájába, kérdéseket tehetünk fel és meg is válaszolhatjuk őket. Lesz még zene, tánc, színházi előadás és persze sok-sok találkozás, beszélgetés a 15. Judafesten.

További infók 

IV. Buborék Brunch

Szeptember 18-án rendezi meg a Törley Pezsgőmanufaktúra a 4. Buborék Brunchot, ahol a budafoki pincészet varázslatos udvarán a finom falatok mellett a legkiválóbb pezsgők várnak ránk. Budapest kedvenc reggelizőinek, pékségeinek és kávézóinak kínálatából válogathatunk, miközben különleges pezsgőkkel, proseccókkal, és persze champagne-okkal koccinthatunk. A brunchfogásokról a KicsiZso/Garzon, a Cinnamon Buda, a Lemming Bagel és a Venison Gusto gondoskodik, akik kifejezetten a pezsgők mellé álmodták meg a reggeli fogásokat.

A Kappu Specialty Coffee és a Melbourne Coffee Tour a kávékat szállítja majd, és persze buborékokból sem lesz hiány, ugyanis a pezsgőkínálatban ott lesznek a Törley, a François, a Hungaria, a Mionetto és a Champagne Laurent-Perrier különlegességei. A Buborék Bárban Limózával, azaz pezsgőlimonádéval idézhetjük meg a nyarat, miközben DJ gondoskodik a zenéről és a kiváló hangulatról, a színpadon pedig a látványfőzés alkalmával leshetjük el a brunchkészítés fortélyait. A villásreggelin egy kihívás is vár ránk, ha elkészítjük az esemény legkreatívabb fotóját, és benevezzük a fotópályázatra, akkor akár a miénk lehet egy Canon Zoemini S2 instant fényképezőgép és nyomtató a Canon jóvoltából. (x)

További infók 

Karikatúra nap 2022

Sajdik Gyűjtemény Vác idén is megrendezi a Karikatúra Napot, melynek alkalmából Sajdik Ferenc is tiszteletét teszi állandó életmű kiállításán. Szeptember 18-án Gombóc Artúr és Süsü fogad, de színpadon láthatjuk a Világ Legügyetlenebb Bűvészét is. Az eseményen ingyenes tárlatvezetéseket tartanak, ahol anekdotákat, érdekességeket hallhatunk Sajdik Ferenc életéről, művészetéről, pályájáról, Csukás Istvánnal közös munkáiról. Idén sem maradnak el a portrékarikatúrások, és kézműves foglalkozásokon is részt vehetünk.

További infók 

Őszi Széll – Nyárzáró utcabál

Szeptember 18-án utcabált hirdet a Nemdebár, a 101 Bistro, a Pingrumba étterem és az Easy AS, hogy méltóan búcsúztassuk a nyarat zenei programokkal és utcai ételkülönlegességekkel. Az Őszi Széll Ping menüjén idén gomba vagy tépett bárány shawarma szerepel lepénykenyéren, tahinivel és ambával. 12 órától a Sárkány Bár pincéjében ruhák, cipellők, csecsebecsék közül válogathatunk, és ezalatt a kicsik se fognak unatkozni, hiszen a szervezők gyereksarokkal készülnek az eseményre.

További infók 

Szeptember 19., hétfő

Németh Nikolett: Fajankó – premier

Egy kisközségben vagyunk, valahol Magyarországon. Közeledik a karácsony. Jankó és Bandi testvérek. Nem látták egymást azóta, hogy Bandi nagykorú lett, és egyszer csak bejelentés nélkül ismeretlen helyre szökött. Most ugyanígy, szó nélkül költözik haza tizennyolc év után, és hozza magával a feleségét is. Bandit unokatestvére, a frissen megválasztott helyi polgármester tájékoztatja Jankó kínos vonzalmáról az emberformájú tárgyak iránt.

Margó Budapesten élt eddig, de nagymamája nemrég meghalt és egyetlen unokájára hagyta a helyi kocsma vezetését. Margó nem ért az ilyen üzleti dolgokhoz. Mondjuk sok minden máshoz se ért. Ráadásul Mamuka emlékén kívül nem köti ide, vidékre semmi. De amikor megismerkedik a főtéren felállított betlehemi jászolban ücsörgő Jankóval, valami furcsa, mégis magától értetődő szerepet mégiscsak talál magának ebben a történetben.

Szeptember 19-én a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház is megkezdi az évadot, Németh Nikolett Fajankó című előadásával, amelyet Kovács Dániel Ambrus rendezett.

További infók 

Auróra Klímahét

Workshop, ruhacsere, előadások – mindezek a programok a környezettudatosság jegyében lesznek megszervezve az Auróra Klímahetén szeptember 19. és 26. között. Készíthetünk saját kézzel kozmetikumokat, nézhetünk gondolatébresztő dokumentumfilmeket, de főleg megoszthatjuk a véleményünket a témában, bízva abban, hogy a hasonló találkozások és kezdeményezések változást eredményeznek.

További infók 

Szeptember 20., kedd

Liszkay Lilla: Wunderkammer

Wunderkammer, vagyis csodakamra. Egy olyan helyiség, tér vagy bútordarab, ahol különleges tárgyak, művészeti alkotások gyűjteményével kerülünk szembe. A csodakabinetekbe szinte bármi bekerülhetett, amire a világ alkotóelemeként tekintünk: kőzetek, csontok, kitömött állatok, koponyák, természetismereti illusztrációk, önműködő szerkezetek, maszkok, relikviák és műalkotások. A sajátos rendbe sorolt formák a gyűjtő pillanatnyi világismeretét reprezentálták.

Liszkay Lilla fotográfus egyszerre tudatos és zsigeri módon, s közben játékosan építi saját gyűjteményét. Nemcsak a természetből, más művészektől, régi és új gyűjteményekből szelektál, hanem aktív alkotóként – a fotográfia eszközrendszerén túlmutatóan – maga is alakítja saját, nagyon is személyes hangvételű kollekcióját. Az alkotó most egy rövid ideig a TELEP Galéria terébe költözteti személyes Wunderkammerét, amit szeptember 25-ig látogathatunk.

További infók 

Messzemenők – Ata Kandó 1956-os gyermekportréi

PaperLab Galéria szeptember közepétől október 16-ig Ata Kandó magyar származású holland fotográfus képeinek ad otthont.

Az akkor már évek óta Hollandiában élő fotóművész az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után az osztrák-magyar határra utazott, hogy riportot készítsen az országból menekülő tömegekről. Elsősorban gyerekekről készített érzékeny portréi fontos dokumentációi a hazájukat hátrahagyó menekülők élményeinek. Útjára elkísérte barátnője is, Violette Cornelius fotográfus, akivel közösen összeállítottak egy fotóalbumot az ott készült fényképeikből. Az úgynevezett cím nélküli piros könyvet két hónap alatt elkapkodták és az eladott példányokból befolyt teljes bevétel felajánlásra került a rászoruló családok megsegítésére. Munkásságuk rendkívül fontos az 1956-os forradalom emlékezetében és az akkori magyar menekültek helyzetének dokumentálásában.

További infók 

Szeptember 21., szerda

KOL-LABOR '22

KOL-LABOR '22 immár a harmadik csoportos tárlat, ahol a Godot Labor 10 fős művészcsapata legfrissebb munkáit mutatja be négy emeleten keresztül, amelyet szeptember 21. és október 16. között nézhetünk meg.

Az elmúlt időszak lenyomata érzékelhető a munkákon, ahogy a művészek érdeklődésének frissessége, organikussága is izgalmasan bomlik ki előttünk. A háború, a társadalmi változások, a bizonytalanság tapasztalata éppúgy meghatározó témák, mint a biztonság és a kiút keresése. A kiállított művek párbeszéde az együtt töltött aktív két év eredménye, mely alatt nem csak a szakmai, de a személyes gondolatcserék is nagy hatással voltak a csapat tagjaira. A KOL-LABOR '22 kiállításon idén is szerepelnek a festmények mellett szobrok, nagyméretű installációk, textil- és videómunkák.

További infók 

Will and The People (UK)

brit Will and The People zenéje olyan melankolikus optimizmust kínál, melyet remekül adnak át az örömteli dallamok és a lelkes gitárok, miközben élőben egy olyan maratoni kísérleti cirkusznak lehetünk szem- és fültanúi, ahol a kávéház méretű helytől a stadionig az a cél, hogy éneklésre bírják az embereket. 

A zenekar William Rendle singer-songwriter produkciójából nőtte ki magát zenekarrá. Előremutató zenéjük egyfajta hibridje a rocknak, reggae-nek, hiphopnak, punknak és a folknak, miközben mélyen benne van a singer-songwriter előadásokra jellemző történetmesélés. Finom zenéjükhöz képest meglepően vad életet élnek, és élőben is ez az energikusság jellemző a koncertjeikre, de azt is pontosan tudják, mikor van ott az ideje, hogy tábortüzes hangulatot teremtsenek.

További infók 

Címkék