Már megszokhattuk, hogy a Bartók Béla úton mindig pezseg az élet, nemcsak a jobbnál jobb kávézók, éttermek és galériák várnak ránk, de folyamatosak a kulturális programok is. Szeptember 10–11-én a gyerekek vehetik birtokba a B32 Galéria és Kultúrtér minden zugát, kívül-belül, ugyanis ekkor rendezik meg a II. Újbudai Gyermekkönyvünnepet, ahol workshopok, zenés programok, cirkuszi játszóház, Papito a Bohóc, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Wolf Kati, a Rutkai Bori Banda és még sokan mások várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A főszerepben persze a gyermekkönyvkiadók lesznek – a Pagony, a Róka úr és Kompánia, a Csimota, a Napraforgó, a Tea, a Csirimojó és a BOOK24, akik sok újdonsággal, a klasszikus kedvencekkel és vásárral várják a kis könyvrajongókat.

Szombaton izgalmas workshopokkal és zenés programokkal indul a nap: Berg Judit népszerű meseíró két kedves zsírkrétakorszakban született dinóját, Trikót és Nyammot készíthetik el a gyerekek plüssből, de alkothatunk a Róka úr és Kompánia kézműves foglalkozásán is, a zenés élményeket pedig a Csirimijó Kiadó jóvoltából Bárth János zenés irodalmi gyermekműsora, a „Hogyan alszanak az állatok” című koncert és Dörner Ottilia közösségépítő foglalkozása biztosítja. Ebédidőben sem lesz pihenő: déltől cirkuszi játszóházat tart a Simorág TánCirkusz, utána pedig egy dió belsejébe kukkanthatnak be a nézők, ahol részletet láthatnak Dániel András nagysikerű mesekönyvének színpadi adaptációjának, a Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém című előadásból.

Szombat délután a zene és a tánc kerül a főszerepbe: délután háromtól Lovászi Edina és zenekara érkezik, akiket Major Eszter és barátainak koncertje követ, 18 órától pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl a kortárs gyerekvers irodalom ismert és kevésbé ismert alkotásait zenéli el a nézőknek. Aki pedig elfáradna a nagy táncolásban, egész délután bekapcsolódhat a VISU slowdesign ex libris és pecsétkészítő workshopjába.

A Könyvünnep másnapján, szeptember 11-én a gyerekek megismerhetik a Csimota Gyerekkönyvkiadó papírszínházas előadását. A Japánból Európába érkező művészeti ág, a népszerű kamishibai a mesekönyvet színházzá alakítja át, így átélhetőbb téve a történeteket. Tizenegy órától Berg Judit Két kis dinó minielőadása látható a Pagony Kiadó jóvoltából, aztán egyszer csak felbukkan Papito, az argentin származású utcai bohóc. Varázsbőröndjéből rengeteg tárgy kerül elő, amelyek aztán bizarr, szokatlan módon kerülnek interaktív játékba.

Délután kétszer is élvezhetjük Barna Zsombor fantasztikus előadásait, ahol nemcsak Vitéz László kalandjain izgulhatunk, de jön Batu-tá is, Vitéz László afrikai unokatestvére, aki jó kis majomkenyérfával ütlegeli a népet. A kalandok után kettőtől az elmélyülés, a lecsendesedés lesz hangsúlyos Vass Dorottea olvasásmotivációs tréningjén, de aztán ismét húzhatjuk a tánccipőt és készíthetjük a kacsókat: 15 órától érkezik Wolf Kati gyerekkoncertje, a nap végén pedig a mindig vidám Rutkai Bori Banda húzza el a talpalávalót.

A II. Újbudai Gyermekkönyvünnepről a B32 Galéria és Kultúrtér weboldalán vagy Facebook-oldalán találtok részletes információkat.

Címkék