Újabb MOL töltőállomásokon találunk ingyenes kutyachip-leolvasót, így már 153 kúton tudják segíteni a magányosan bóklászó négylábúak és aggódó gazdáik egymásra találását. A folyamatosan bővülő rendszer segítségével évente 700-800 kutyus jut vissza szeretett otthonába.

Ha az otthonról elszökött kedvencekre gondolunk, a szilveszter mellett az augusztus 20-i ünnep az, ami még kockázatos. A Szent István-napot Budapest mellett számos vidéki településen is tűzijátékkal ünneplik, ilyenkor a zaj- és fényhatások miatt több száz négylábú szakad el a gazdájától. De nem is kell feltétlen petárda ahhoz, hogy egy kutya elkóboroljon: sokszor elég a túlzott kíváncsiság vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség. 

Szerencsére ma már bárki könnyen és egyszerűen kiveheti a részét a mentésből, például úgy, hogy keres egy olyan MOL töltőállomást, ahol van ingyenes mikrochip-leolvasó – olvasható a MOL sajtóközleményében.

A MOL 2018-ban kezdte meg az együttműködést a Vigyél Haza Alapítvánnyal, és azóta egyre több benzinkútjára telepít chipleolvasó készüléket. Az elmúlt években több száz kutyust juttattak haza így a gazdájáhozMa már az ország szinte bármely pontján biztosak lehetünk abban, hogy van a közelünkben egy olyan töltőállomás, ahol az elkóborolt állatoknak segíteni tudunk – mondta el Bakos Piroska, a MOL szóvivője, megköszönve azoknak az állatbarátoknak a munkáját, akik beviszik a gazdátlan kutyusokat a kútra, segítenek a leolvasásnál és vigyáznak az állatokra, amíg a gazdáik megérkeznek.

Miután a kutyában lévő chipet leolvasták, a töltőállomás személyzete felhívja a Vigyél Haza Alapítvány állatorvos önkéntesét, aki az online adatbázisban ellenőrzi az állat gazdájának adatait, majd felveszi vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson. Amennyiben a megtalált kutyában nincs mikrochip, vagy azt nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, értesítik a legközelebbi menhelyet, valamint állatvédő szervezetet, akik intézkednek az állat biztonságba helyezéséről és új gazdához kerüléséről.

A chipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában is.

Címkék