Magyarországon számos barnamező, vagyis jobb napokat látott, de mára funkcióját vesztett terület és épület található, ami csak arra vár, hogy valaki meglássa benne az új lehetőséget. Ezeknek a területeknek a hasznosítására hirdetett ötletpályázatot a CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az innovációs verseny első fordulója augusztus 11-én, szakmai találkozó keretében zárult le, az itt kiválasztott 10 pályamunka fejlesztésében innentől neves szakemberek segítik a csapatokat. A verseny győztese a két legjobb koncepció lesz, nyereményük 3-3 millió forint.

Országszerte és Budapesten is több olyan barnamezőt, vagyis korábbi ipari, kereskedelmi, közlekedési vagy honvédelmi funkcióját elvesztett épületet találni, amely nosztalgikus hangulatát megőrizve arra vár, hogy valamilyen formában új életre kelhessen. Ezek újrahasznosítására CheckINN Revitalizátor néven írt ki ötletpályázatot a MOME és a CheckINN Innovációmenedzsment Kft

A verseny első fordulója után MeetUP szakmai találkozó keretében foglalták össze az eredményeket. A pályázatra összesen 26 pályamunka érkezett, 5 a Terület/Telek, 21 az Épület kategóriában. A versenyre hallgatói csapatok neveztek, olyan egyetemekről, mint például az ELTE, a METU, a Corvinus, a MOME vagy a Budapesti Gazdasági Egyetem. Az első fordulóban kétperces kreatív kisfilmek alapján tíz pályázat jutott tovább, köztük olyan jól ismert budapesti helyszínek újrahasznosítására is született ötlet, mint a korábbi Népgőzfürdő, az Óbudai Gázgyár rakodója és a Népsziget, a Kelenföldi Erőmű vagy a csepeli rozsdaövezet. A második fordulóban a csapatokat turizmusban, építészetben és dizájnban jártas szakemberek fogják segíteni egy 20 oldalas, részletesebb koncepció kidolgozásában. A verseny végén a nyertes csapatok a két legjobb ötletért járó 3-3 millió forintot szabadon felhasználhatják a pályakezdéshez.

A barnamezők újragondolása Európa-szerte fénykorát éli, ezt itthon olyan sikeres fejlesztések bizonyítják, mint például a Magyar Optikai Művek (MOM) területének átalakítása, a korábbi Ganz Villamossági Művek helyén álló Millenáris Park vagy az Északi Járműjavító, amely átalakítása után, 2020-tól a Magyar Állami Operaház új központjának ad otthont. Reméljük, hogy a pályázat keretében még több ilyen övezet lelhet új funkcióra.

Címkék