Életünk első Szigetére még mi is a régóta várt és rajongott fellépőkért, vagyis a koncertekért mentünk ki, hogy aztán a Nagyszínpad felé sétálva rájöjjünk, hogy ez a fesztivál sokkal több annál, mint hogy letáborozzunk valamelyik színpad előtt, végigugráljuk és -énekeljük a kedvenc dalainkat, majd hazamenjünk. Nem, itt annyi élmény vár – az utcai artistától a cirkuszon, a kortárs táncon és a tűzzsonglőrökön át a levegőben ugráló artistákig és a színházi előadásig –, hogy nemhogy egy nap, de egy hét is kevés lenne, hogy mindent megnézzünk és kipróbáljunk. De hogy ne vesszetek el a különféle látványos produkciók között, összeszedtünk nektek néhány izgalmasnak ígérkező előadást, amiken érdemes ott ragadni.

A visszatérő Sziget Fesztivált mindenki úgy várta már, mint a kisgyerekek a karácsonyi ajándékukat. A Dua Lipával startoló fesztivál már az első nap közel telt házasra sikeredett, és tudjuk, hogy a világhíres előadók és zenekarok mindenkit magával ragadnak, szerintünk mégis érdemes a koncertek mellett más műfajokba is belefeledkezni. Az elmúlt évekhez hasonlóan

idén is lesznek hazai és nemzetközi kortárstánc-előadások, akrobaták, sétáló utcaszínházak és még tengernyi izgalmas performansz.

idén is lesznek hazai és nemzetközi kortárstánc-előadások, akrobaták, sétáló utcaszínházak és még tengernyi izgalmas performansz.

Színház és tánc az egész világ

Ha épp nincs mit csinálnotok az utolsó nagyszínpados fellépő után és semmi kedvetek a hazamenetelre gondolni, mindenképpen lessetek bele a Sacude Euforia című előadásába, akiket a Nagy Utcaszínház az AMC támogatásával hozott nektek Barcelonából. A darab egy olyan különleges világba repít mindenkit, ahol a légi akrobaták mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri. A programot mindennap 23:15-től nézhetitek meg.

Igazán különleges az a hangulat, amikor a megszokott kőszínházak helyett egy fesztiválon nézzük az előadásokat, ahogy eddig, úgy idén is a domb lábánál lehet majd megtalálni a Theatre-and-Dance Field programhelyszínt, ahol két külső szabadtéri színpadon nézhetitek majd a bábművészeket, a táncosokat és az akrobatákat. A fesztivál ideje alatt minden délután kipróbálhatjátok a közös mozgást és alkotást Mészáros Máté A távolság mechanikája koreográfiájában, ahol mindenki kortárs táncossá válhat egy órára. Ezt tényleg mindenkinek ajánljuk, mi is részt vettünk már rajta, és miközben nagyon jó móka, az emberi kapcsolatokról és a bizalomról is tanulunk.

Izgalmasnak ígérkezik az Insectotròpics – The Legend of Burning Man, ami annak a tunéziai férfinak a történetét mutatja be, aki az arab tavasz forradalmának szikrája volt, de a spanyol Àngel Duran Papillon című látványos táncszólóját is érdemes megnézni, ami a menekülés és a szabadság témáját dolgozza fel. Minden este 21 órakor indul Márkus Sándor interaktív bábinstallációja, és olyan előadásokat is láthattok, amikben a tánc, a cirkusz és a színház is keveredik, mint Viktor Černický PLI című előadása.

Ezer férőhelyes cirkuszi sátor és vándorvurstli

A Cirque du Sziget egy ezer férőhelyes sátorral és külső szabadtéri helyszíneken várja az érdeklődőket már kora délutántól. A sátorban 5 társulat előadása váltja egymást mindennap. A kanadai Barcode Circus Company a Sweat & Ink című előadásában az emlékezés és a kapcsolatok témakörét járja körbe különféle akrobatikus metaforákon keresztül.

A francia Compagnie Cabas társulat Desiderata előadásában hat férfit láthatunk, amint épp a levegőben repülnek vagy zuhannak, elkapják vagy ütik egymást, táncolnak, verset szavalnak és kivetkőznek önmagukból. 

A Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetsége (FEDEC) közötti együttműködésnek köszönhetően idén két cirkusziskola növendékei is fellépnek: a Palesztin Cirkusziskola a My Share című előadással érkezik Rámalláhból, míg a Baross Imre Artistaképző hallgatói a Szentivánéji álmodók című előadásuk Szigetre készített adaptációjával színesítik a programot. Mindkét előadás 14 órától indul.

zsonglőrök és a kötéltáncosok sem maradhatnak ki a sorból, itt láthatjátok majd az akrobatikus zsonglőrködés legnagyobb sztárját, a japán Hishashi Watanabét is, aki amellett, hogy cirkuszművész, testkutató is. Húszévesen kezdett zsonglőrködni, majd kialakította egyedi, a tánc és a cirkusz elemeit ötvöző stílusát, melynek különlegessége, hogy egészen állatszerű testiséget mutat be. Az evolúciót a gyökerektől az ágak hegyéig bemutató előadás mindennap 21 órától vár benneteket. 

Egy Sziget sem telhet el a sétáló utcaszínházak nélkül, így idén is lesznek fémből és fából készült óriásbábok, miniautóbuszok, fura lények, élőszobrok és egy hatalmas indiai szent tehén. A The Hybrid névre hallgató performansznál pedig eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen lenne, ha megszólalnának a növények, de egyelőre nem az entekkel van dolgunk, hanem Robson Catalunha brazil művész növény-ember előadásával. Tényleg javasoljuk, hogy pár koncert között tegyetek egy műfajok közötti kalandozást és nézzetek meg pár előadást, próbáljátok ki az Automata Carrousel 11 jelenetből álló installációt, ahol egy lassan forgó körhintán különböző történeteket nézhettek meg, vagy üljetek fel Németország legkisebb óriáskerekére.

Címkék