Augusztus közepe tele van jobbnál jobb programokkal, úgyhogy érdemes végigböngészni az ajánlónkat, nehogy lemaradjatok a számotokra legérdekesebb eseményekről. Az idei év szerencsére nem telik el Sziget Fesztivál nélkül, úgyhogy ha még nem pakoltatok ki a gondtalanság szigetére, akkor a napokban simán megtehetitek! Csütörtökön látogassatok el a Mai Manó Házba Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ című kiállítására, mely olyan fontos témákat dolgoz fel, mint a kontrollvesztés, a káosz, az őrület, az elidegenedés, az ember viszonya az állatvilággal és a halál elkerülhetetlensége. A hétvégén SUP-pal indulhattok túrázni, és még sötétedés előtt, naplementében evezhettek ki az Egyfás-szigetre, hogy elkaphassatok néhány hullócsillagot az augusztusi Perseidákból. A Westend Tetőkert pedig dizájnvásárnak és streetfotó-kiállításnak ad otthont, ahol megnézhetitek, hogyan vannak lencsevégre kapva a járókelők hétköznapjai, az utca és az utcán sétálók, illetve helyi kézművesektől vehettek egyedi termékeket.

Augusztus 11., csütörtök

Sziget Fesztivál 2022

2022 nem telhet el Magyarország legnagyobb nyári turisztikai attrakciója és zenei-összművészeti fesztiválja, a Sziget nélkül. Augusztus 1015. között garantáltan számíthatunk a Hajógyári-szigeten a világ minden részéről összesereglett színes közönségre és természetesen változatos programkínálatra, mely a koncertek mellett cirkuszi és színházi előadásokat, workshopokatkiállításokat is tartogat számunkra.

Idén rengeteg fellépő közül készülhetünk az Arctic Monkeys, Calvin Harris, Dua Lipa, Justin Bieber, a Kings Of Leon, Tame Impala koncertjeire, de érdemes a teljes fellépősort végigböngészni, biztosan találunk kedvenceket.  

További infók 

Ballenesque: Roger Ballen szerint a világ – Kocsi Olga tárlatvezetése

A kortárs fotográfiában egyedülálló helyet foglalnak el Roger Ballen dokumentarista és megrendezett képei, melyek olyan témákat dolgoznak fel, mint a kontrollvesztés, a káosz, az őrület, az elidegenedés, az ember viszonya az állatvilággal, a halál elkerülhetetlensége. A nyár végéig tartó kiállításon Kocsi Olga tart tárlatvezetést augusztus 11-én. A fotó- és videoinstallációval foglalkozó képzőművész bevezet Roger Ballen monokróm univerzumába, ahol szürrealitás és valóság keveredik.  

További infók 

Kiscsillag, vendég: Idegen

Kiscsillag zenekar 2005-ös megalakulása óta garázszenekarból Magyarország legmeghatározóbb art rock bandájává nőtte ki magát. Lovasi emblematikus szövegvilága a zenekar egyedi, megújuló énektémái, színházi-irodalmi elemeket használó zenés estjei nagy népszerűségnek örvendenek. Augusztus 11-én egy újabb legendás bulit tartanak, ahol a hangulatot az Idegen alapozza meg.

További infók 

Organix Fesztivál 2022

Augusztus második hétvégéjén elszakadhatunk a város zajától, és a Budapesttől 40 kilométerre fekvő Dombfalván lazíthatunk, akár az egész családdal. Az itt megszervezésre kerülő Organix minifesztiválon tábori hangulatra számíthatunk, ahol a közösségépítés és a baráti légkör megteremtése áll a középpontban. Napközben kulturális, művészeti programok szórakoztatják a legkisebbeket és szüleiket: részt vehetünk közös zenélésen, különböző workshopokonelőadásokon, amik egytől egyig a környezettudatos életmód jegyében szerveződnek és a kisközösségek összetartó erejére alapoznak.

További infók 

Augusztus 12., péntek

Gothár Péter: Megáll az idő – szabadtéri filmvetítés

A Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán is folytatódnak a zenés filmvetítések, pénteken egy újabb eseménnyel. A nyárestékhez passzoló alkotások közül Gothár Péter filmjét vannak, akik a Rebel Without A Cause (Haragban a világgal) című amerikai kultuszfilmmel rokonítják. Tény, hogy mindkettő középpontjában a kiábrándult fiatalok állnak, és Gothárnak a hatvanas évek elejének Budapestjét felelevenítő munkája erősen támaszkodott a tengerentúli rock and rollra. Nem utolsósorban pedig felbukkant benne az akkori magyar underground zenei színtér számos alakja, a balatonos Hunyadi Károlytól a spenótos Sőth Sándorig.  

További infók 

SUP Budapest: Hullócsillagtúra 2022

Nem kell vonatra ülnünk és messzire utaznunk, hogy a fényszennyezéstől távol kémlelhessük az eget, mert augusztus második hétvégéjén SUP-pal indulhatunk túrázni. A program szerint még sötétedés előtt, naplementében evezünk ki az Egyfás-szigetre, ahol tüzet rakunk és szalonnát sütünk, közben pedig hátha egy hullócsillagot is elkapunk. Akik bevállalják az ottalvást, másnap napfelkeltében evezhetnek vissza a Római-partra, de első este is lesz lehetőségük elhagyni a szigetet.  

További infók 

Nyárestek a Bikás parkban

Augusztus 12-től ingyenes rendezvénysorozattal készül Újbuda önkormányzata a Bikás parkba, ahol aznap rögtön egy szabadtéri filmvetítéssel indul a program: 20:30-tól a nagy sikerű magyar filmet, a Kincsemet nézhetjük meg a csillagos ég alatt.

Augusztus 19-én, az államalapítás ünnepének előestéjén 19:30-tól a Térpengetők utcazenei fesztivál győztesének, a Béke térnek a koncertjét élvezhetjük, mialatt megkóstolhatjuk az ország tortáját és az új kenyeret, zárásként pedig 20:30-tól Oláh Ibolya koncertjére mulathatunk.

Augusztus 25-én 20:30-tól egy újabb közönségkedvenc magyar film, a Liza, a rókatündér várja az érdeklődőket a Bikás park szabadtéri mozijában. (x)

További infók

Augusztus 13., szombat

Art & Design vásár és kiállítás a Westend Tetőkertben

Augusztus második hétvégéjén a Westend Tetőkert dizájnvásárnak és kiállításnak ad otthont. Szombaton fél 7-től a Budapest Street Photography Collective Hova lesz a fotó? című kiállítását nézhetjük meg, ahol a járókelők hétköznapjai, az utca és az utcán sétálók vannak lencsevégre kapva. A kiállítás házigazdája Szabó Simon színművész lesz, a ritmusokért pedig a Tilos Rádió DJ-je, Slanki felel.

A streetfotók mellett érdemes a vásárba is betévedni: itt helyi kézművesekkel és termékeikkel ismerkedhetünk meg, legyen szó ruháról, kiegészítőkről, lakberendezési tárgyakról, grafikus és digitális alkotók munkáiról.   

További infók 

Imitation

Az Imitation egy weird pop, art-electro formáció, melyben Pápai Zsanett énekel a legkülönbözőbb hangszíneken és hangulatokban, Gödri Bulcsu furcsa, hol karcos, hol melankolikus alapjaira. A díjnyertes debütáló album után tavaly ősszel megjelent a második lemezük, az Artificial by Nature, melyet az Ígéretes titánok 2021 legjobb zenéi közé választott.
 
Az új anyagban melankolikus elektronikatáncolható, kísérletezős számok és nagy ívű balladák váltják egymást, és nagyobb teret kaptak a glitchtronica irányába mutató számok, a töredezettség, a széttagoltság játéka. Őket hallhatjuk szombat este a Kabinban.  

További infók 

Augusztusi Vintage Légy-Ott!

Augusztus 13-án újra megrendezik a Vintage Légy-Ott! ruhavásárt. A Szimpla Kertben helyet kapó eseményen vintage és újrahasznosított ruhákat, kiegészítőket vásárolhatunk, de nem csupán a vásárláson van a hangsúly, a Vintage Légy-Ott! közösségi színtérként is funkcionál azok számára, akik érdeklődnek a vintage és a fenntartható divat iránt.  

További infók 

Brains, vendég: USEME

Magyarország első számú elektronikus koncertzenekara, a Brains augusztus 13-án a Budapest Park színpadára érkezik. A Fonogram- és Petőfi Zenei díjas formáció az elmúlt több mint két évtizedben számtalanszor megmutatta már, hogy képes a folyamatos megújulásra. Zenéjük gerincét a drum and bass adja, de rengeteget kalandoznak a break, a drumstep vagy a dubstep világában is, illetve tovább színesíti a palettát, hogy többször kollaboráltak már nemzetközi előadókkal is. Előttük, 19 órától az USEME zenéjére melegíthetünk.  

További infók 

Augusztus 14., vasárnap

Django Feszt Budapest 2022

Augusztus 14. jazz manouche ünnepe Budapesten: a Kobuci Kertben szervezett Django Feszt Django Reinhardt gitárosnak, a manouche jazz legfontosabb képviselőjének állít emléket egy francia, német, szerb és magyar zenészeket felvonultató örömzenéléssel. Az egynapos fesztivál célja a hazai és a nemzetközi zenészek, táncosok, jazzkedvelő laikusok összefogása, közösséggé alakítása, miközben mindenki jól szórakozik.

További infók

WAMP a Várkert Bazárban

Az augusztusi WAMP Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében lesz megtartva. A kiállítók színe-java készül erre az alkalomra egyedi tervezésű ruhákkal, táskákkal, grafikákkal, kerámiával, ékszerekkel, kiegészítőkkel, hogy felfrissítsük a nyári ruhatárat vagy megajándékozzuk szeretteinket különleges dizájntermékekkel

További infók 

Nagy nyári sétanap

Augusztus 14-én egymást követik az egyórás tematikus séták a Korzózz Velünk szervezésében. 12 program közül választhatjuk ki azt, ami minket a legjobban érdekel: megelevenedik a budai vár aranykora, fény derül a Mátyás-templom vagy a Hilton Szálló titkaira, és Ybl Miklós nyomába is eredhetünk.  

További infók 

Augusztus 15., hétfő

Pilates Sztarenki Dórával

Augusztus harmadik hetét mozgással indíthatjuk, hétfőn 19 órától ugyanis Sztarenki Dóra színésznő tart pilatest az Öntőház udvaron. A foglalkozáson olyan gyakorlatok kerülnek fókuszba, amik kívülről egyszerűnek tűnhetnek, mégis, ha helyesen kivitelezzük, az összes mély és felszíni izmot megdolgoztatják.

További infók

Augusztus 16., kedd

Kókai Tünde: A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés

Lázár Ervin meséje augusztus közepén ténylegesen az erdőben kel életre: a Lóvasút mögött elterülő zöldterület ad otthont a Kókai Tünde rendezte színdarabnak, mely a gyerekeknek és szüleiknek is tartalmas kikapcsolódás lehet. A program egy félórás interaktív kalandjátékkal veszi kezdetét, ahol mindannyian tündérek leszünk, akiknek nem kisebb feladata van, mint a világ megmentése. Ez a küldetés után érkezünk majd meg az előadás helyszínére, ahol megismerhetjük a pagony történetét. 

További infók

Al Di Meola (US)

A Grammy-díjas, világszerte ismert gitárművész az elmúlt évtizedekben megalapozta hírnevét a szóló- és más zenészekkel közös produkcióival. Karrierje során a jazz és a rock legnagyobb előadóival dolgozott együtt, csak néhány közülük: Frank Zappa, Jimmy Page, Stevie Wonder, Chick Corea, Paco De Lucia, John McLaughlin, Stanley Clarke, Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Santana, Herbie Hancock.
 
Az összes létező fontos díjat begyűjtötte már, amit egy gitáros kaphat. Gazdag zenei munkássága ellenére még mindig az új utakat és kihívásokat keresi, a művészetét új irányokba tolja. Augusztus 16-án két időpontban is hallhatjuk őt koncertezni a RaM Színházban.  

További infók 

Augusztus 17., szerda

Widder Kristóf: Hanna – Szabadesés több szólamban

1944. november 7-én végezték ki a 23 éves Szenes Hannát Budapesten. Történetét világszerte ismerik, itthon azonban alig. Kémköltő vagy nemzeti hős

Tóth Réka Ágnes és Widder Kristóf Szenes Hanna naplójából, verseiből, valamint édesanyja és bajtársai visszaemlékezéseiből állította össze a Hanna – Szabadesés több szólamban című előadást, ami egy olyan korba enged betekintést, amikor a háború ok volt az emberi méltóság eltiprására. Szenes Hanna brit ejtőernyősként tért vissza Magyarországra, hogy megakadályozza sorstársai deportálását. Története a veszteségek és a bátorság el nem mesélt múltja, aminek mi is tanúi lehetünk augusztus 17-én és 18-án Bíró Eszter és Widder Kristóf előadásában.  

További infók 

Táncház a város felett a Tázlóval

Tázló zenekar hosszú évek óta tölti meg az Eötvös10-et moldvai csángó táncokkal és igazi táncházhangulattalAugusztus 17-én este minden marad, csak a helyszín változik: a Westend Tetőkertjén, a város felett rophatjuk. Akkor sem kell aggódnunk, ha még nincsenek meg a lépések, Molnár Előd és Tuboly Zsófi gondoskodik az oktatásról.  

További infók 

Címkék