A budapesti streetfotós kollektíva, a Budapest Street Photography Collective (BPSPC) eddig sehol nem publikált képeiből nyílik kiállítás augusztus 13-án a Westend tetőteraszán.

Hova lesz a fotó? címmel nyílik meg augusztus 13-án a Westend tetőteraszán az elmúlt egy év streetfotós terméséből válogató kiállítás a Budapest Street Photography Collective (BPSPC) szervezésében. Az összesen harminc fotó augusztus végéig lesz megtekinthető, ráadásul ingyenesen. A bulival egybekötött szabadtéri kiállítás megnyitójának házigazdája Szabó Simon lesz, a zenét pedig a Tilos Rádió DJ-je, Slanki szolgáltatja, de lesz fotós vásár is az f8 Vintage Camera Shopnak köszönhetően.

A Budapest Street Photography Collective (BPSPC) jelen állás szerint nyolc,  a fővárosban élő és dolgozó fotós alkotói szövetsége és műhelye. Közöttük éppúgy találunk főállású fotóst, mint olyat, aki a teljesen más napi munkája mellett dokumentálja fényképezőgépével a város életét és történéseit. Van köztük 20 év alatti alkotó meg középkorú is, ami más-más világlátást, szemléletmódot és stílust is jelent. De a céljuk ugyanaz: meg- és elismertetni, valamint elfogadtatni a művészi utcafotót, annak nagy múltú és gazdag műfaját. Ehhez pedig szemléletformálásra van szükség, ami a Westend tetőteraszán augusztus 13-án nyíló kiállításnak is a célja.  

Az utcai fotózásnak komoly hagyományai vannak, és ennek megteremtésében magyar származású művészek is részt vettek, elég csak André Kertész nevét megemlíteni. Az egész életét végigfotózó, majd a halála után felfedezett Vivian Maier történetét pedig mindenki ismeri. A streetfotósok képei első ránézésre talán semmitmondóak, de hamar felfedezhetők rajtuk a csavarok, az elkapott pillanat különlegessége. Mert egy streetfotós ezt fotózza: a városi élet élénk jeleneteit, karakteres portrékat, történetmesélős pillanatfelvételeket. A várost és a benne élőket ismerjük meg egy egészen különleges és sajátos nézőpontból. 

Címkék