Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Ahol a kutyák meg a cicák nyaralnak, amíg a gazdik is – A Dogmopolite kutyapanzió és kutyanapközi

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 07. 07. 10:44

Amikor hosszabb-rövidebb időre elutaznánk, és van otthon kutyánk vagy macskánk, esetleg mind a kettő, akkor a távoli tájon pihenés – vagy a bármilyen okból, bármennyi időre történő elutazás – csak akkor lehet nyugodt és stresszmentes, ha tudjuk, hogy ezalatt házi kedvencünk jó kezekben van. A Dogmopolite kutyapanziói, melyek egyben napközik is, pont ilyen helyek. A szentendrei bázisukra látogattunk el.

A Dogmopolite gyakorlatilag mindent csinál, ami kutyákkal kapcsolatos: elsősorban kutyapanzió, de van napközi és kutyafelügyelet szolgáltatásuk, foglalkoznak kutyakozmetikával, kutyakiképzéssel, tartanak különféle tréningeket is, és ha szükséges, akkor orvosi ellátásban részesítik a náluk időt töltő állatokat. Főleg a kutyákra, másodsorban pedig a macskákra specializálódtak, de olyan is előfordult már, hogy sündisznó került hozzájuk. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A Dogmopolite több helyen is megtalálható Budapesten és környékén: Szentendrén, a VI. kerületi Rózsa utcában, a XI. kerületi Mesterházi utcában, Óbudán a Lajos utcában, valamint Szigetszentmiklóson, és van egy kozmetikájuk a Flóriánban. Mi a szentendrei telepre látogattunk el, ahol egy egész nagy területen vigyáznak a kutyákra. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Mindenkinek megvan a maga helye a fűtött-hűtött, zárt, fedett panzióban, de persze amikor a kerítéssel körbevett, játszóvárral és játékokkal teli tombolóban vannak, ott minden hely mindenkié. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Ha HÉV-vel megyünk, el sem kell mennünk Szentendre végállomásig, hanem Pannóniatelep megállónál kell leszállni, majd egy pár perces sétával oda is érünk a Dogmopolite szentendrei telepére, ami már öt éve várja és fogadja a hozzájuk érkező kutyákat és cicákat, és ahol szakértő kiképző és felügyelő kollégák foglalkoznak az állatokkal. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A panzióba kerülő macskák nagyjából ugyanúgy viselkednek, mint otthon, a kutyák viszont eleinte szomorúak, hiányzik nekik a gazdi, a saját, jól ismert területük, és nem értik pontosan, hogy mi történik velük. Aztán persze megszokják és meg is szeretik, pláne hogy új barátokra is lelhetnek, akikkel egész nap mehet a bandázás. Kivéve azt az esetet, amikor alvásidő van. A napközis állatok viszont – mivel nap mint nap jönnek és mennek – egész nap jól elvannak a tombolóban. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Annak érdekében, hogy ne törjön ki háború az állatok között, a cicák el vannak különítve a kutyáktól, külön házikójuk van, és saját kis tombolójuk. De a kis testű ebek sincsenek összeeresztve a nagy testűekkel

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Külön kinti és benti tombolójuk van – a nagy testűeknek kettő is, de nekik nagyobb a mozgásigényük is –, és a benti részen lévő pihenőhelyük sem ugyanott van a különféle méretű ebeknek. Fő a békesség, ezért itt a méret a lényeg. Meg persze a játék, hisz egy kutya – ha épp nem eszik – szívesen tölti az idejét játékkal. 

Szentendrén van nekik trambulin, fújnak nekik szappanbuborékot, és amikor kánikula van, pancsolásra is van lehetőségük.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Bár az itt ideiglenesen lakó kutyák 24 órában vannak a panzióban, itt is van ám nyitvatartási idő – ami persze elsősorban a napköziseket érinti. Mindennap 20 óráig tartanak nyitva, ám hétköznap reggel 7-kor indul a nap és a foglalkozás, hétvégén pedig reggel 8-kor. Saját elmondásuk szerint a Dogmopolite működteti az ország vezető kutyapanzióit és kutyanapközijeit, és nincs is okunk kételkedni ebben. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Amikor ott jártunk és megláttuk a helyet meg az állatokat, hamar kialakult bennünk az a benyomás – pláne akkor, amikor azt láttuk, hogy a kutyák milyen felszabadultan játszanak egymással –, hogy hiányzó gazdi ide, hiányzó otthon oda, itt nagyon jó lehet kutyának meg macskának lenni. 

Hasonló tartalmak

Admin mode