látnivalók és kultúra

szerkesztés

Víz alatti fantáziavilág a Frankel Leó úton – Rejtőzködő természeti kincs került egy tűzfalra

Szerzők

  • We Love Budapest

2022. 07. 29. 10:03

300 négyzetméteres víz alatti világ kapott helyet a II. kerületi Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán. A murális alkotás a MOME és a Színes Város Csoport együttműködéseként és a Nemzeti Kuturális Alap támogatásával jött létre; fókuszában a tűzfalak kommunikációs szerepének újragondolása állt. A MOME kapcsolódó kurzusán 22 diák és 3 oktató részvételével tanulmányozták a műemléki épületek egyedi vizuális rekonstrukcióját, ezek műemlékvédelmi szabályozásait, lehetőségeit – így vizsgálva egy murális alkotás városszínesítő funkcióját. A festett falat a szomszédos telken található Molnár János-barlang inspirálta, a vizuális elemek a barlangvilág tematikájából merítenek.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Színes Város Csoport közötti együttműködés első közös projektjének eredménye a Bertalan Lajos u. 16. szám alatt ma is látható, Kócsag című alkotás volt. A mostani, Frankel Leó úti épületet pedig a kurzus hallgatói terjesztették elő a projektre, melynek lényege egy tűzfallal rendelkező, műemléki védelem alatt álló épület megújítása, újragondolása volt a környező városi szövetben. 

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

A kiválasztott épületre több vizuális projektterv született, melyeket az erre a célra felállított szakmai testület zsűrizett.

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

A grafikai kialakítás a szomszédos ingatlanon, a Frankel Leó út 48. szám alatt található Molnár János-barlanghoz kapcsolódik, mely Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik, valamint hazánk legnagyobb víz alatt lévő, a Budai-hegység és Budapest egyetlen jelentős hosszban feltárt aktív hévizes barlangja.

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

A MOME-s hallgatók ezt a rejtőzködő természeti kincset és annak víz alatti fantáziavilágát vizualizálták a tűzfalra. A tervezőcsapat tagjai Kérdy Zsófia, Pilbák Petra, Pittmann Glória és Szabó Marci, a kurzus oktatói Schmidt Andrea, Lakner Antal és Vargha Balázs kurzusvezető voltak. 

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

A falfestés és a festést megelőző felújítás öt héten keresztül tartott a Színes Város Csoport művészeivel és a hallgatók bevonásával, a 300 négyzetméteres alkotáshoz 330 liter festéket használtak fel.

Fotó: Színes Város

Hasonló tartalmak

Admin mode