A fotográfustervező-művészként diplomázott, majd a fényképezés művészeti ágát évekig tanító Sztrehalet Oxána és Fellegi Balázs operaénekes néhány hete prémium hentesüzletet nyitott a Jászai Mari téren. Oxána hatalmas energiát mozgósítva kitanulta a hentes szakmát, megtanulta a főzési technikákat és szívét-lelkét beleteszi a remek ízléssel és jól érezhető szeretettel kialakított üzletükbe.

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj vagy MOME diploma ide, Capa Központi és műcsarnokbeli kiállítások oda, be kell látni, hogy jelenleg Magyarországon önmagában művészeti fotóeladásból és kiállításokból nem feltétlenül lehet gondtalanul és vidáman megélni. Az egót persze simogathatja és intellektuálisan is jó élmény lehet benne lenni ezekben a művészi körökben, de a mellékállás majdnem mindenkinek erősen ajánlott. Oxána 5 évig tanított is mellette, amikor olyan helyzetet sodort elé az élet, hogy drasztikus váltásra volt szükség.

Eredeti szakmájának művészeti része kiterjedt az ételfotózásra is, ami – a kiemelkedő esztétikai érzék mellett – legalább alapfokú konyhai ismereteket is megkövetel, így a konyhában is otthonosan mozgott, tudatosan képezte magát. Az oktatási láb hirtelen kiesésével azonban gyorsan munkát kellett találnia, így egy hegyvidéki hentesbolt állásajánlatára jelentkezett, vállalva a betanítás kőkemény időszakát is.

Hatalmas lelkierőre és alázatra lehetett szükség, hogy nőként valaki érvényesülni tudjon ebben a férfiközpontú közegben, másrészt lelkileg sem lehet egyszerű kezelni a helyzetet, hogy művészeti tárgyat oktató és abból vizsgáztató tanárként másnap a hentesvilág ranglétrájának legaljáról kezdjen. A cél így a kezdetektől megvolt: ott a létra, már csak fel kell mászni!

A kacsától és csirkétől kezdve a sertés, bárány és borjú részein és bontásán át egészen a steakekig mindent egyesével megtanult. Otthon mindent egyesével lefőzött, megsütött, bepácolt és gyakorolta a fűszerezéseket is, hogy komplett receptek álljanak rendelkezésére a húsajánlás során a vásárlók segítése érdekében. Elindult a pult bal oldalától és nagyjából négy hónap alatt eljutott a pult másik végéig. Részt vett az egész állatok bontásában is és közben mindent megkérdezett, amit esetleg nem értett.

Az volt a célja, hogy a húsokból elsődlegesen az olyan nagy klasszikusokat tudja jól elkészíteni, mint például a marhapofapörkölt, az osso buco (lombardiai csontos marhalábszár) vagy a tafelspitz, tehát amik a régi, hagyományos húsétkezés alapjai. A Fellegi Balázzsal néhány hete közösen nyitott boltjukban saját kezüleg vákuumozva konyhakész termékeket is vehetünk az olajok, szószok, tészták és a fantasztikus tokaji Holdvölgy borok mellett, sőt még konkrét receptekkel gazdagabban is távozhatunk. Ráadásul minden hús magyar, így szezonális, lokális és fenntartható is egyben.

Számos dolgot újra kell tanulnunk nekünk fogyasztóknak is. Érdemes a netről beszerzett tucatreceptek helyett inkább körülnézni a zöldségesnél és hentesnél, hogy mi az, amit frissen beszerezhetünk, mert így egészen más lesz az étellel való kapcsolatunkBiztosan többe kerül, mint a vízzel felfújt hiperes tőkehús, de drágábbnak semmiképpen sem mondanánk – kinek mi a drágaság mérőfoka persze. Nagyanyáink mondták mindig az örök bölcsességet: „nem vagyunk olyan gazdagok kisfiam, hogy olcsó dolgokat vegyünk!” Olyan időket élünk, hogy az „all you can eat” gondolkodást érdemes lenne levetni magunkról, együnk inkább kevesebbet, de az legyen tényleg jó! 

Oxána évek óta környékbeli és a kedves kis Jászai Mari téri hentesüzletbe már miatta is igazi öröm betérni. Van, aki csak beszélgetni és körbenézni ugrik be, van, aki a receptre kérdez rá még egyszer, van, aki rendelést ad le, illetve vesz át és van, aki csak köszön egy nagyot, hogy elmondja milyen fantasztikusan sikerült előző este a pácolt, csontozott csirke. Nagyszüleink idejében megvolt a családnak a kedvenc, bejáratott piaci kofája és a saját hentese is, ahol lehet, hogy nincsen mindig minden, de ami van, az friss és megbízható. Kedves újlipótvárosiak, nem kell irigykedni tovább a nagyszülőkre, szerintünk a kedvenc hentesboltotok néhány hete végre megszületett!

Címkék

Elérhetőségek

Henteslány 1137 Budapest, Jászai Mari tér 4/A Facebook-oldal