A nyár kezdete a kánikula mellett a fesztiválok beindulásáról is szól, június második hetén pedig úgy tűnik, hogy az irodalomnak van kitüntetett szerepe: csütörtökön startol a 93. Ünnepi Könyvhét és a Margó Irodalmi Fesztivál is. A filmkedvelők is bőven találnak számukra izgalmas programot, az Etyeki Pikniken Bud Spencer világa költözik a vásznakra (és az asztalokra is), de hazai fronton maradva, Jankovics Marcell szellemisége is megidéződik. Gasztronómiai meglepetéseket is tartogat a hétvége, kóstolhatunk söröket a Petrolban, borokat a Mörk Pince jóvoltából, a bevállalósabbaknak pedig a Gin Market Budapesten a helyük! Mivel tudjuk, hogy nyári estéken nincs jobb egy koncertnél, zenés programokkal is készültünk számotokra: Mmamt, 1000mods és még sok fellépő érkezik június 9. és 15. között a fővárosba.

Június 9., Csütörtök

Margó Irodalmi Fesztivál 2022

A Városmajor Szabadtéri Színpadon, a nyár második hétvégéjén kezdődik az idei Margó Irodalmi FesztiválBeszélgetésekre, irodalmi sétákra, koncertekre számíthatunk, és jó néhány új kötetet is bemutatnak a szerzők: érkezik Nádas Péter, Terézia Mora, Tolnai Ottó, Szabó T. Anna, Kun Árpád, Tóth Krisztina, Háy János, Péterfy Bori és még sokan mások.

További infók

ZengaTerasz 12: Mörk Pince Borkóstoló

ZengaTerasz eheti eseményén egy hazai borász vendégeskedik, Mörk András, aki Balatonakaliról hoz el hat tétel kóstolható Mörk bort.

Kóstolható tételek:

  • Irsai Olivér 2021
  • Olaszrizling&Királyleányka Cuvéee 2021
  • Sauvignon Blanc 2021
  • Mészkemecne Olaszrizling 2020
  • Cabernet Franc Rosé 2021
  • Cabernet Franc 2020
További infók

93. Ünnepi Könyvhét

Idén 93. alkalommal rendezik meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvényét: június második hétvégéjén a Vörösmarty tér és a Duna-korzó ad helyszínt számos előadásnak, beszélgetésnek, vásárnak. A Szép Magyar Könyv 2021 verseny díjátadója után ebben az évben Nádas Péter nyitja meg az eseményt, amit Grecsó Krisztián és Beck Zoli Hoztunk valamit magunkból című zenés irodalmi estje követ.

A könyvek ünnepén dedikálhat nekünk Závada PálKrasznahorkai LászlóNádasdy ÁdámTóth KrisztinaKrusovszky DénesParti Nagy Lajos, és még több mint 20 szerző. Idén a szervezők rendhagyó módon egy a gyerekeknek szóló közösségi térrel is készülnek, de számíthatunk könnyűzenei koncertekre is, például az Anima Sound System nagykoncertjére.  

További infók

Fehér Nyúl sörkóstoló a Petrolban

Június 9-én a Petrolban craft sörök barbeque-val találkoznak: a Fehér Nyúl egy 5 tételes sörkóstolóval készül, ami mellé egy new wave bbq snack válogatás dukál.

Kóstolható sörök:

  • Sweet Melony (sárgadinnyés, passion fruitos NEIPA)
  • Tripla Rafa (sour IPA)
  • Calm Storm (balti porter)
  • Agent IPA
  • Lime tears
További infók 

Június 10., Péntek

Gin Market Budapest

Június 10. és 12. között rendhagyó eseményen ismerkedhetünk meg a legkiválóbb hazai és külföldi márkák gin- és tonikkülönlegességeivel, ugyanis Budapestre is megérkezett a világot meghódító ginőrület: a Bálna ad otthont az első nagyszabású hazai fesztiválnak, a Gin Market Budapestnek, amelyen a borókás italé lesz a főszerep. 

Az angol királynő kedvencét eredetileg gyógyszerként használták és a közhiedelemmel ellentétben nem is az angolok találmánya, hiszen már a 17. századi Hollandiában fogyasztották. A gin világhódító útja évszázadokon át ível, a ginláz pedig végre Budapestet is elérte: a Gin Market Budapesten a kiállítók standjainál fedezhetjük fel a hazai és külföldi márkák legkiválóbb ginjeit a megfelelő tonikpárosítással vagy akár koktél formájában. Ha pedig igazi rajongók vagyunk, akkor masterclassokon merülhetünk mélyebbre a ginek világában. A légkör vidám és pezsgő, és ahogy a nappal éjszakába fordul át, a Yellow rezidens DJ-je alapozza meg a hangulatot. (x)

További infók 

Placemaking Days Budapest

Idén első alkalommal, június második hétvégéjén rendezik meg a nemzetközi New European Bauhaus fesztiválhoz kapcsolódóan a Placemaking Days elnevezésű programot a fővárosban. Ennek célja felhívni a figyelmet arra, hogy élhetőbb városi tereket nemcsak óriási beruházásokkal, hanem a közösség összefogásának erejévelkreativitásával és kis költségvetéssel is létre lehet hozni.

A kétnapos fesztiválon szó lesz a városi terek inkluzív és fenntartható használatáról, a körkörös gazdaságról, a Duna-part újragondolásáról, a kollaboratív szomszédságok és városrészek kialakításáról. És szombaton egy valódi Placemaking eseményre kerül sor a lezárt rakparton és az évek óta nem használt 2-es villamos alatti viaduktban.  

További infók 

Cinema Niche 4: Memoria

Cinema Niche egy olyan vetítéssorozat, ahol magyarországi mozikban be nem mutatott, kortárs filmeket nézhetünk meg nagyvásznon, magyar felirattal. Június 10-én, péntek este Apichatpong Weerasethakul Memoria c. filmje lesz terítéken, melyet Mazzag Izabella filmrendező vezet fel.

Apichatpong Weerasethakul a kortárs film egyik legeredetibb képviselője, a Slow Cinema-ként hivatkozott irányzat egyik legtöbbet emlegetett, sokoldalú alkotója. Korábbi hét játékfilmje, rövidfilmjei, installációi és a közelmúltbeli élő fellépései széleskörű nemzetközi elismeréssel és számos díjjal jártak.  

További infók

Újrajátszás ~ Jankovics Marcell Világa

Hogy mi köti össze Toldit és Gusztávot, a Kalákát és Gálvölgyi Jánost? Ki hívta újra életre Az ember tragédiáját és kinek a keze vezette a Magyar népmesék gyönyörű, máig feledhetetlen vonalait? Megannyi csodálatos, bátor hős és varázslatos mesevilág megalkotója, Jankovics Marcell. Az ő szellemisége, tehetsége és generációkban nyomot hagyó alkotói munkássága előtt tisztelegve, június 10. és 12. között háromnapos vetítéssorozatot rendez a Marczibányi Téri Művelődési Központ rövidfilmjeiből, tévésorozataiból és egész estés animációiból. A programot kerekasztalbeszélgetések és gyerekkoncert kíséri. Az ingyenes rendezvény fővédnöke Őrsi Gergely a II. Kerületi Önkormányzat polgármestere. (x)

További infók

Zöme Feszt

A nyár első hétvégéjén szervezi meg a Duda Éva Társulat az első fenntarthatóságra fókuszáló összművészeti és közösségi fesztivált, melyben az előadóművészet és környezetvédelem kapcsolódásával létrejövő hazai színházi-, tánc-, gyermek- és ifjúsági programokkal találkozhatunk.

A zöld eseményen az előadások mellett szakmai beszélgetésekkel, divatbemutatókkal, filmvetítésekkel, irodalommal, slam poetryvel, performanszokkal és gyakorlati workshopokkal várnak bennünket a szervezők, így gazdagítva a budapesti fesztiválpalettát.  

További infók

Június 11., Szombat

IV. Gárdonyi Piknik

Mindannyiunk egyik kedvenc negyedében, a Bartók Béla úton és környékén nyáron is pörög az élet. Június második szombatján a Gárdonyi tér fog felpezsdülni, ahol a B32 Galéria és Kultúrtér szervez közösségi pikniket. Hangulatos koncertekkel, izgalmas workshopokkal, pop-up kiállítással és a Játszóház Projekt csapatának köszönhetően egész napos társasjátékozással készülnek, mely igazi kikapcsolódás lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Utcazenészek és színpadi fellépők is érkeznek, együtt mulathatunk Petruska koncertjén, táncolhatunk a Rézeleje Táncházzal, zárásnak pedig a Besh o droM fog gondoskodni a fergeteges hangulatról! (x)

További infók 

Szecessziós Fesztivál

Saját ex libris pecsétet, füzetborítót, szitanyomott vászontáskát készíthet, aki beleveti magát az Iparművészeti Múzeum június 11-25. közötti Szecessziós Fesztiváljába. A workshopokon kívül még számos más programmal is készülnek a szervezők: városi sétákkal, műhelylátogatásokkal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel. A fesztivál csúcspontja a zárónapon lesz, ekkor nyílik ugyanis a legújabb kiállítás a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel.  

További infók

Európa Kiadó, vendég: Újzenekar

Az Európa Kiadó rövid idő alatt a korabeli hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese lett, és kisebb-nagyobb megszakításokkal a kilencvenes évek középig működött. 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából újra koncertet adtak az A38 Hajón, majd ezt követően 2013-ban új albummal jelentkeztek, immáron friss felállással. 2016 év végén jelent meg az együttes legfrissebb anyaga ...Valahol lenni... címen. A zenekar 2017-ben egy friss felállással újra a fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője lett, nyár elején pedig egy telt házas Müpás koncerttel örvendeztette meg a rajongókat. 2018 márciusában kiadták legújabb kislemezüket, Nincs kontroll címmel, melyet a zenekar első albumára rezonáló Love 2020 megjelenése és egy lemezbemutató turné követett.

Idén június 11-én, első nyári szabadtéri koncertjével, a Várkert Bazár Öntőház udvarán várja rajongóit egy igazi Ifipark hangulatot idéző buliba. A vendég az Újzenekar lesz.  

További infók

Etyeki Piknik – Júniusi Filmfröccs

Mindenki tudja, hogy Bud Spencerrel nem volt érdemes kötekedni, és Etyeken is nagy tisztelettel adóznak neki, hiszen június 11-én a Filmfröccs keretein belül a legendás sportoló, színész és bunyós főztjét és sörivő képességét idézik majd meg. Piedone mellett többek között Tony Stark, a Ponyvaregény hősei, a Keresztapa vagy Alex Brubeck is képbe kerül.

A filmélmények mellett jócskán készülhetünk gasztronómiai különlegességekre is: megkóstolhatjuk Piedone hagymás babját, Samuel L. Jackson burgerét a Ponyvaregényből, de ehetünk magyaros L’ecsót, és desszertnek választhatjuk a Sose halunk meg krémesét is. Az eseményre több mint tíz pincészet érkezik, de a sörkedvelők sem fognak hoppon maradni.  

További infók

Telekom Electronic Beats Festival Budapest 2022

Június 11-én egy indusztriális városszéli létesítményen bulizhatunk változatos fellépőkkel. Érkezik Elderbrook, aki számtalan érzelmesen pulzáló slágere között legyártotta a fülbemászó kólahimnuszt, a svájci-tamil származású Priya Raguval, akit bársonyos R&B-jével és vibráló elektronikájával már a BBC Sound 2022 is shortlisten jegyzett. A legkomolyabb vibe checket pedig a legendás zenekarral, a Django Djangóval intézhetjük el magunknak, akiknek a neo-pszichedeliája felkavarja majd Kőbánya kora nyári légrétegeit. Magyar részről pedig a titokzatos maszkos, de a feltörekvő pop és rap-előadók által már agyonkeresett producerHundred Sins keretezi az estét.

A bulik mellett alternatív programokra is számíthatunk: lesz táskanyomó workshop, kortárs tánc és vintage vásár.   

További infók 

Június 12., Vasárnap

Makers' Market Budapest

Makers Market Budapest egy havi rendszerességű vásár, ahol a designra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat. Június 12-én új budai helyszínre, a Fény Utcai Piacra költözik a vásár, ahova több mint 50 alkotó érkezik, és a hazai designerek alkotásai mellett koncertekkel és workshoppal is készülnek a szervezők.  

További infók 

Útinapló régi könyvekkel – Kollázs workshop

Rengeteg élményünk van a városról, ahol élünk: folyamatosan változó, vagy éppen állandó utcaképek, gyakran megtett útvonalak, egy-egy fontos találkozó helyszíne, kedvenc épületrészletek, rejtett városrészek, kopott reklámtáblák. Eszünkbe juthatnak elképzelt tájak is, ahol még sosem jártunk, de vágyunk oda, vagy gondolatban átalakíthatjuk a már ismert városi képeinket.

Június 12-én ezekből az emléktöredékekből és fantáziaképekből készíthetünk útinaplótkollázs technikával. A meghívott művész, aki a workshopot vezeti Thury Lili grafikus, képzőművész lesz. Már nem használt könyveket alakítunk át saját vizuális városi naplóvá: régi térképeket, fotókat, képeket ragasztunk a könyvbe, vagdosunk, tépünk, hajtunk, helyenként írunk és rajzolunk is az oldalakra, de akár papírmetszettel és betűnyomdával is kiegészíthetjük a kollázsainkat.  

További infók 

Kiskertpiac Mad Plant Sunday

Június második vasárnapján designerek és növényárusok lepik el a Mad Garden Budát. Hazavihetjük kedvenceinket a kaktuszok, rovarevők és pozsgások közül, de kedvünkre nézelődhetünk kiegészítőket vagy akár levendulát is. A természetes szépséget a Rezeda Ceramics hozza el, a fenntarthatóságot pedig a Hoopla Sewing termékei, és a biciklinket is felszerelhetjük a bihiga egyedi tervezésű fényvisszaverőivel.

További infók

Június 13., Hétfő

Horváth Csaba: Toldi – 200. előadás

Egy sárga tornaszőnyeg, egy iskolai szék, egy felmosó vödör és pár ütött-kopott ablakkeret. Ezeknek a banális és iskolai hangulatot idéző tárgynak a társaságában, fejenállások, guggolások, vigyázzállások és fekvőtámaszok rengetegében hangzik fel egy 176 évvel ezelőtt megírt szöveg: Arany János Toldija – immár tíz éve. Június 13-án 200. alkalommal kel életre a Szkéné Színházban ez a látomásos világ, amelyet a 2014-ben végzett, fizikai színházi rendező-koreográfus osztályának álmodott meg a rendező, Horváth Csaba, Arany János klasszikusa nyomán.

További infók 

Szabad ötletek jegyzéke – Jordán Tamás estje

Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben címet viselő írás József Attila személyes vallomása magáról, kétségeiről, az elveszettségéről. József Attila 1936 májusában, a Japán kávéházban maga elé tett egy füzetet és nekilátott teleírni azt, mint neurotikus beteg, Gyömrői Edit kezelése alatt.

A pszichoterápiában ma is használatos eszköz a beteg írásainak elemzése. Ilyenkor az a feladat, hogy a páciens írjon ki magából mindent, írjon megállás nélkül, ha nem jut eszébe semmi, akkor is írjon, ha mást nem, olyan szavakat, melyek az előző szóról jutnak eszébe. Ezért a „szabad ötletek” kifejezés a címben. Két ülésben, mert az írást később otthon fejezte be. Meghökkentő őszinteséggel vall József Attila, és ezt Jordán Tamás ugyancsak meghökkentő módon adja elő.  

További infók

APT Padel Tour világbajnoki sorozat Szentendrén

padel a tenisz és a fallabda legjobb tulajdonságait ötvöző, mexikói gyökerű sportág a legdinamikusabban fejlődő ütősportok egyike, amit már tizenötmillió ember játssza világszerte, több mint ötven országban. 2022. június 13. és 19. között Szentendre ad otthont a sportág legjelentősebb versenyének, az APT Padel Tour világbajnoki sorozat egyik kiemelkedő állomásának. Az APT Padel Open Hungary-n közel kétszázan indulnak, köztük a top húsz nemzetközi padel sztár is. 

A közösségi ütőjáték hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a padel játékosok becsült száma háromezer, közülük hatszáz regisztrált versenyző, a világranglistán pedig tizenkét magyar van. A tavalyi évben kiemelkedő sikereket ért el az ország a nemzetközi versenyeken, hazai versenyek szervezésében és a nemzetközi sportdiplomáciában is. Ennek köszönhetően idén júniusban Magyarországon kap helyet az APT Padel Tour világbajnokság egyik állomása, ami egy igazán különleges sporteseménynek ígérkezik! (x)

További információk 

Június 14., Kedd

Hey, June! – Mmamt-koncert a Müpában

A Müpa koncertsorozata a Hey, June! immár évek óta robbantja be a nyarat azzal, hogy alternatív zenei formációkat csempész a Fesztivál Színházba. Június 14-én különleges fellépőt üdvözölhetünk, Egyedi Péter izgalmas felállásban viszi színpadra a Mmamt, azaz lánykori nevén a Mindenkinek megvan a maga története dalait.
 
Egyedi Péter az elmúlt húsz évben meghatározó tagja volt a hazai underground zenei színtereknek, eleinte az Annabarbi zenekarral, majd az Óriás frontembereként, de a kettővel átfedésben az Isten Háta Mögöttbe is beszállt. A két formáció között indult szóló hálószobaprojektként a Mmamt is, amely 2019-ben öltött újra testet egy remek szólólemez formájában, melyen a bitangerős dalszövegek mellett hol rockos, hol a hagyományos énekes-dalszerzői hangzás dominált. Az első lemezt 2021-ben a még nagyszerűbb Mmamt II album követte, melyen jóval nagyobb hangsúlyt kapott az elektronika, mely egy sokkal komplexebb hangzást adott a daloknak.

Az eredetileg „egy szál gitáros” hálószobaprojekt egy teljes zenekarral kiegészülve a Fesztivál Színházban éri majd el teljes pompáját.

További infók 

1000mods (GR), vendég: The Well (US)

Újra Budapestre látogat Görögország leghangosabb és legsikeresebb stoner rock zenekara, az eredeti és inspiráló hangzásvilágot felvonultató 1000mods.

Június 14-én a negyedik, Youth of Dissent című albumukkal érkeznek a hajó koncerttermébe. A 1000mods megkísérli a lehetetlent, egy időutazás segítségével találkozik gyermekkora hőseivel, és a 90-es évek világát ötvözi a punk, valamint a heavy metal elemeivel. A vendég a The Well zenekar lesz.  

További infók 

Június 15., Szerda

6. Viszonylagos öröklét: Pátkai Rozina Minka

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulójának tiszteletére szervezett Viszonylagos öröklét sorozat hatodik, szezonzáró estjén egy különleges zenei előadásra számíthatunk: június 15-én Pátkai Rozina érkezik a Minka és a Tilos csillagon ősbemutatójával. A lemezek közreműködői a magyar kortárs könnyű- és jazz-zenei élet kiemelkedő egyéniségei, akik nem csak hazánkban, hanem külföldön is egyre ismertebb előadók a Mörk illetve a Modern Art Orchestra zenekarok tagjaiként. 

További infók 

Pontoon Live Jam

szerda esték a PONTOON-ban általában a zenei csavarokról szólnak, de most más fordulatokra is számíthatunk a fedélzeten. A soron következő, június 15-ei Pontoon Jam nem csupán az előadói felhozatal és a zenei sokszínűség miatt lesz különleges. Ezen az estén a vendégeink a teljes bevételüket felajánlják a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványnak, miközben a Duna-parton örömzenélnek.
 
Fellépők:

  • The Hybrid Drummer – dobok
  • Beton.Hofi – rap
  • Miller Dávid – ének
  • Solére – ének
  • Wata – vasak, kütyük, szintik
  • OIEE – ének
További infók

Hey, June! – Galaxisok koncert a Müpában

Galaxisok az elmúlt évtized egyik leglátványosabb sikertörténete a magyar popzenében, olyan generációs zenekar, amely, bár igen jellemzően ragadta meg a huszonévesek élethelyzeteit, az idősebb és fiatalabb korosztályokat is megszólította általános érvényű dalaival. Meg azzal, hogy hangzásvilága sokszínűvé vált az évek során: mindig képes valamilyen váratlan húzásra, így téve kíváncsivá rajongótáborát. 
 
Az énekes-dalszerző Szabó Benedek 2013-ban alapította az akkor még Szabó Benedek és a Galaxisok néven futó zenekarát, amiből 2020 nyarán lett egyszerűen csak Galaxisok. Hatodik, Történetek mások életéből című dupla lemezük az együttesre mindig is jellemző sokszínűség jegyében „tele van világ körüli műfajokkal és egy rakás vendégzenésszel” – ahogy ők fogalmaztak. Twee pop, bossa nova, tropicalia, soukous, perui folk, shoegaze, pszichedelikus rock – mind-mind megtalálható a korongon szereplő 21 dalban. A Hey, June!-koncert repertoárjára június 15-én, a tagok az eddig megjelent Galaxis-lemezekről válogatták össze saját személyes kedvenceiket.

További infók

Címkék