látnivalók és kultúra

szerkesztés

Vadregényes irodalmi és helytörténeti kalandozás a XVII. kerületben – Az Erdős Renée Ház

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 06. 07. 15:08

A XVII. kerület, vagyis Rákosmente Budapest legnagyobb kerülete, a pesti oldalon fekszik. Ahogy haladunk kelet felé a kerületen belül, úgy kerülünk egyre közelebb a város széléhez. Az Erdős Renée Ház nemcsak a Rákosmente, de Budapest egyik legszebb, fővárosi védettség alatt álló háza, ahol a hányatott sorsú költő- és írónő 1927 és 1944 között élt a családja körében. A gyönyörű villa Rákoshegy villás, zöldövezeti részében található, ma helytörténeti múzeum, de található benne galéria is, a közelben fekvő Merzse-mocsár természetvédelmi terület élővilágát bemutató tárlat, és természetesen a névadóról sem feledkeztek el.

A ház

Az Erdős Renéeről elnevezett ház a főváros széle felé található, a XVII. kerületben, Rákosmente egyik csendes, zöldövezeti, kertes házas környékén. Kijutni ide nem 5 perc, viszont nagyon megéri: a 90-es évek eleje óta elsősorban helytörténeti múzeumként üzemelő ház és a kertje igazi különlegesség, ahol akár egy teljes napot is eltölthet az ember, annyira különleges hangulat jellemzi, és a falakon belül található múzeumi rész is nagyon izgalmas, érdekes. Az Örs vezér térről induló 67-es busz jár erre – a Szürkebegy utcánál kell leszállni, majd pár perc séta a célig –, vagy jöhetünk vonattal (a Keletiből), a Sülysápig közlekedő S60-assal, amiről Rákoshegy állomáson kell leszállni, és innen a séta is kevesebb, mint a busztól. Busszal az Örsről bő félóra, vonattal a Keletiből pedig alig 25 perc. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A környék nyaralóövezet volt a millennium idején, amikor a ház felépült, így az eredeti funkciója is ez volt, nyaraló, nem pedig lakóépület. Az eklektikus stílusú házat, melynek építtetőjéről és tervezőjéről nem sokat tudni, 1895-ben emelték, erről a bejárati ajtó fölötti dombormű emlékezik meg. A háromszintes, gyönyörű villa egy buja és vadregényes kert közepén áll, nagy lombú fák, bokrok veszik körbe, illetve szobrok a közeli és távoli múltból és pár régi sírkő egy már felszámolt helyi temetőből. Már kívülről szemlélve is varázslatosnak tűnik a hely, belépve pedig ez az érzés csak erősödik. A küszöböt átlépve a múltba érkezünk, de nem az elhanyagolt, pókhálós, hanem a míves-ízes múltba, mely nemcsak hogy eleven, de még az időutazáshoz is kedvet csinál az embernek. Valahogy teljesen logikusnak tűnik, hogy annak idején pont egy írónő és a családja éltek itt, a nyugalom zöldbe borult mesekastélyában és kertjében, közel húsz éven át.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A múzeum

Az Erdős Renée Ház belülről zegzugos, kissé labirintusszerű, olyan, mint egy barátságos kastély, ahol legszívesebben elveszne az ember – csak hát nem tud, mert ez a ház azért egy kimondottan átlátható labirintus. Már az eredeti, fából ácsolt lépcsősortól és korláttól is tátva marad a szánk, és akkor még nem láttunk semmit. Az Erdős Renée Ház múzeuma öt részből áll: a helytörténeti részleg mellett találjuk az egykori Néprajzi Emlékház gyűjteményét, de van a környékbeli természetvédelmi terület, a Merzse-mocsár élővilágát bemutató tárlat is, meg van egy időszaki kiállítások útján a helyi művészeket bemutató galéria, és végül, de nem utolsósorban a névadó itt töltött éveiről szóló kiállítás is várja a látogatókat. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A főváros keleti felén fekvő Rákosmente Budapest legnagyobb, de nem legnépesebb kerülete, ami több, egymástól egészen elütő településrészből áll, melyek 1950. január 1-jén egyesültek, és az így kialakult nagy tömböt ekkor csatolták a fővároshoz. Rákosmente, vagyis a XVII. kerület négy nagyközség összevonásából jött létre: Rákoscsaba, Rákoshegy, Rákoskeresztúr és Rákosliget. Az Erdős Renée Házban található helytörténeti tárlat ezek, valamint egyesülésük történetét meséli el, de kitér arra az időszakra is, amikor már mint kerület fejlődött és sokasodott, a főváros részeként. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A XVII. kerületben több természetvédelmi terület is található. Eleve érinti Rákosmentét a kerület névadója, a Rákos-patak. Aztán ott van a Keresztúri-erdő, az északi, XVI. kerületi hátárán a Naplás-tó és végül meg elsősorban a Merzse-mocsár, melynek sokszínű élővilágát mutatja be az Erdős Renée Ház dioráma-kiállítása. Szintén a földszinten található az egykori – 1970 és 1978 között működött – Néprajzi Emlékház anyagának töredékére épülő néprajzi szobarészlet, ahol az itt élő német, szlovák és magyar lakosság viszonylag harmonikus együttélésének emléktárgyait tekinthetjük meg: régi bútorokat, konyhai használati tárgyakat, ruhadarabokat, sőt még egy szekeret is. A néprajzi kiállítás a Metszetek Rákosmente néprajzából címet viseli, és egészen pontosan egy berendezett szlovák konyha, egy német szoba és egy padlás "metszet" képezi a részét. A két emeletet is elfoglaló galéria – ahol időszaki kiállítások keretében helyi művészek, művészeti egyesületek és gyűjtők mutatkoznak be – második szintjén találjuk az Erdős Renée itt töltött évtizedeiről szóló kiállítást is. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az írónő

Erdős Renée 1927-ben vette meg a házat és költözött be a családjával. Második alkotói korszaka köthető ide, amikor már nem verseket írt, hanem regényeket. A kirobbanó ifjú tehetségnek számító költőnő – akinek munkásságáról Ady is elismerően nyilatkozott – pályája egy szerelmi liezon miatt tört meg, pedig kezdetben olyan támogatója akadt, mint a tiszaeszlári per védőügyvédje, Eötvös Károly, és olyan barátai, mint Molnár Ferenc. A nagy nőfaló Bródy Sándor csábította el az ifjú költőnőt, akivel szenvedélyes szeretői viszonyt ápoltak, egészen addig, amíg Erdős Renéenek elege nem lett a csapodár és egyébként családos férfiból, és szakított vele. Bródy kifejezetten nehezen viselte, hogy dobták, bánatában öngyilkosságot kísérelt meg – sikertelenül.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A befolyásos és hatalommal bíró Bródynak és körének köszönhetően ezt követően nem jelenhetett meg valamirevaló lapban Erdős Renée-vers, aki egy időre külföldre költözött, és bár a 20-as években visszatért az országba, a költészetével többé már nem sikerült visszatérnie a hazai irodalmi életbe. Persze prózát, regényt írt már korábban is, de 1920 előtt a fő csapásirány még a költészet volt. Már arra is jellemző volt a szexualitás nyílt ábrázolása, ami még egy férfitől is szokatlan volt akkoriban, nemhogy egy nőtől, sokan támadták, kritizálták is emiatt. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Amíg költészetét valamennyire befogadta utólag az irodalmi kánon, beszélnek róla és elismerik, a regényei – melyek közül több az Erdős Renée Ház falai közt született – eléggé megosztják az irodalmárokat. Elsősorban a nagyon erősen szecessziós, túlfűtött stílusát kritizálják, mely annyira túlburjánzóvá teszi regényei szövegét, hogy egyiket-másikat nehéz is olvasni. Pedig a háború előtt és alatt is óriási népszerűség övezte az írónő munkásságát, még 1944–45-ben is keresték a könyveit, ami veszélyekkel járt Erdős Renée zsidó származása miatt. Ennek ellenére egy kiló zsírért hozzá lehetett jutni egy-egy példányhoz a legínségesebb időkben is. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Erdős Renée 1926-ban Rómában ment férjhez Erdős Artúrhoz, majd egy évvel később költöztek be a XVII. kerületi házba – ami akkor még nem volt XVII. kerületi ház. Ő volt az első magyar írónő, aki alkotói munkásságából meg tudott élni. A háború kitörésekor egyre fogyott körülötte a levegő a már említett származása miatt. 1944-ben a hatalom elkobozta a házát, ő pedig bujkálni kényszerült, hogy megússza a haláltábort. Utolsó évei csendes nélkülözésben teltek a Lövölde téren, itt hunyt el 1956-ban szívbetegségben. A róla elnevezett ház róla szóló részében egykori bútorai, használati tárgyai, jegyzetei és könyveinek eredeti példányai láthatók, valamint korabeli fotók és újságkivágások. 2006-ban emléktáblát helyeztek el a XVII. kerületi ház falán.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode