Mit érnek az élmények, ha egy autó ablaka mögül akarjuk átélni őket? Szálljunk ki a gépből, merjünk lépni, arcunkat belemártani a szélbe. A Dunakanyar ideális terep a kezdő felfedezőknek – aki teheti, már reggel induljon el, hogy estére megteljen a szív és a gyomor a környék izgalmaival és ízeivel.

Lujza & Koriander, Vác

Tegyük le az autót Vácon, vagy szálljunk le ott a vonatról, ha azzal érkezünk a régió kapujába. Nem nagy város, pár perc sétával rengeteg látványosság elérhető. A templomokkal, barokk házakkal és a pazar dunai sétánnyal keretezett főtér kötelező látnivaló – hogy ne kelljen éhesen bóklászni, ideális célpont a Lujza & Koriander, a stílusos, ötletes vendéglátóhely. 

A brunch náluk mindig különleges, hiszen a remek kávét, a friss falatokat trükkösen fűszerezi meg a falakból áradó vidámság és vendégszeretet. Konyhájuk törekedik a fenntarthatóságra, az egészséges életmód megvalósítására, de szerencsére a karakteres ízeket keresők sem csalódnak – aki kipróbálná, akár előre is lefoglalhatja asztalát!

A főtéren elektromos kerékpárt bérelhetünk, a Koczka Toursnál érdemes már korábban jelezni igényünket. Aki jó kondiban van, hagyományos biciklivel is megindulhat a folyó mentén: normális tempóban Váctól Nagymaros egy óra, de érdemes beiktatni néhány pihenőt. A félúton levő verőcei támfal szinte kötelező látványosság, bármelyik lejárón lemehetünk a Dunához, de ha a kerékpárt is levinnénk, érdemes a legelsőt, a strand mellettit választani. Pihenőágyak, strandröplabda és büfé is adott, sőt, kijelölt terület jut az úszóknak.

Danu Bár, Nagymaros

Kismaros után is rábukkanhatunk néhány romantikus partszakaszra, érdemes kíváncsian követni egy-egy víz felé tartó csapást. Aki viszont úszik egyet, az biztosan megéhezik: a nagymarosi Danu terasza az egyik legjobb lehetőség egy könnyű ebédre. Közvetlenül az aszfaltozott kerékpárút mellett található, s a terasza is szusszanásra csábít. Nem véletlen: a túloldalon magasodó visegrádi fellegvárat hosszú ideig el lehet nézni, nehéz megunni, csak az érkező tányérok fogják visszazökkenti a figyelmet.

Ha szombaton kirándulunk, a főtér jobb felén megtaláljuk Magyarország egyik legjobb termelői piacát. Húsáruk, zöldségek, sajtok, chilik, helyi finomságok – aki előrelátó, egy jó uzsonnát is elcsomagolhat magának a dunakanyari csemegékből.

Sakura, Nagymaros

Kávéznál? A Sakurát javasoljuk, ahol kézműves fagylaltok és helyben készült minőségi sütemények is segítenek abban, hogy az ebéd utáni desszert maradandó élményt nyújtson. Azt nem állítjuk, hogy könnyű lesz teli hassal tekerni, de mire átérünk Zebegénybe, leülepszenek a falatok. A nagy levegő akkor kell csak: a titkos tippünk egy páratlan kilátást biztosító étterem!

Natura Hill, Zebegény

A Natura Hill étterem nemcsak a bámulatos panorámájáról híres, hanem a különleges ételeiről is. Szilvási Mihály séf magyar alapanyagokban gondolkodik, konyhája környezettudatos, kreatívan és szeretettel nyúl a zöldségekhez is. Ideális helyszín egy napot lezáró evéshez a zebegényi étterem, hisz a négy plusz két fogásos vacsorájuk mellé természetközeli borászatok tételeit kínálják.

Nem csak hétvégén érdemes felmenni a hegyre – aki hétközben is ki tud szakadni a pörgésből, jól járhat náluk, hiszen a remekül megkomponált vacsora után még arra is van esély, hogy egy szabad szobát kapjunk a panziójukban, ahol a lakrészek otthonos kialakítása jól rímel a konyha szerethető stílusára.

Címkék