A június egyet jelent a fesztiválszezon kezdetével, koncertek, szabadtéri programok bőségzavarával, miközben talán nincs olyan ember, akit nyár elején ne kapna el legalább egyszer a FOMO (Fear of Missing Out) érzése. Ha mindenben képtelenség is részt venni, azért néhány programot különösen ajánlunk nektek: csütörtökre például a Balaton RETROspektív kiállításmegnyitóját, ha ti is odáig vagytok a magyar tengerért, vagy csak érdekel titeket a kultikus tó mögötti többlettartalom. Tekintettel a nyári szünetre gyerekprogramokban sem lesz hiány az elkövetkezendő napokban, hiszen a Szentivánéj az állatkertben a fluoreszcens állatokra, mítoszokra, népi hagyományokra helyezi a hangsúlyt, Kass Eszter alkotóműhelyén pedig a gyerekek Monet nyomába eredhetnek, az ő kert-, virág- és vízililiom-festészetével ismerkedhetnek meg közelebbről. Kedden napjaink egyik legnépszerűbb angol indie-rock formációja, az alt-J lép fel a Budapest Parkban, ha pedig szeretnétek teljesen átadni magatokat a természetnek és a gondtalanságnak, akkor szerdán irány Kolorádóba!

Június 23., csütörtök

Botellón Budapest – Hello MOME!

Kinek mi: vizsgaidőszak és diploma after, utcabál, spontán szervezett találkozó – a június 23-ai botellónt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusán rendezik meg. Akik biztosan ott lesznek, és a hangulatért felelnek, az Raasa, Sógor Ákos, Sabani és a Yoless&DaddyOneTwo.  

További infók 

5. Európa Filmhét

Az Európa Filmhét az európai filmművészet elmúlt időszakának legkiemelkedőbb alkotásaiból hoz el egy csokorra valót, és mutatja be a hazai közönségnek. Remek filmbemutatók, fesztiválsikerek és egyéb csemegék jellemzik a felhozatalt, univerzális és aktuális, határokon átívelő és lokális kérdések boncolgatása. Sok film dolgoz fel valamilyen családi történetet, konfliktusokat és több alkotás középpontjában a környezettudatosság, identitáskeresés, tolerancia is kiemelt szerepet foglal el.

Csütörtökön megnézhetjük az angliai Oscar-díjas Judy-t, majd Az apa lesz látható, az esemény további napjain pedig svéd, német, norvég, magyar, francia és dán alkotásokat követhetünk a mozivásznon.

További infók 

Balaton RETROspektív – kiállításmegnyitó

A 20. század második fele a Balaton történetében valódi aranykor volt. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengerként szerette és használta a tópartot. Ekkoriban született meg a Balatonnak az a bennünk élő portréja, amely mind a mai napig meghatározó gondolkodásunkban és nyári terveinkben. De pontosan mit is mutat ez a portré? Mennyiben közösségi, mennyiben személyes, és mennyiben lehet objektíven megszólalni róla?

Balaton RETROspektív kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és helyszíneinek bemutatásával. A június 23-ai rendhagyó hangulatú esti megnyitón Bornai Tibor, a KFT zenekar frontembere játssza majd el többek között az egyik legismertebb balatoni témájú dalát, a Balatoni nyár címűt.  

További infók 

Hey, June! – Gotthard–Szebényi-koncert a Müpában

Ha kedveljük a műfajt, ha nem, mindent felejtsünk el, amit a jazzről gondoltunk, és látogassunk el a Müpába június 23-án, ahol Mike Gotthard gitáros és Szebényi Dániel billentyűs fog a jazz új dimenzióiba repíteni minket. Az alkotópáros már több mint tíz éve zenél együtt, kapcsolatuk még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen eltöltött évek alatt mélyült el. A Mooterstől a Blues MD-n át az Electric Shockig több közös projektben játszottak. Ezen a koncerten válogatást hallhatunk kettejük sokrétű, műfajokon átívelő szerzői munkásságából – az eredmény egy hangzásában, energiájában rock-, felfogásában jazz-, ritmusában funk-, attitűdjében pedig blues-est lesz.  

További infók 

Június 24., péntek

Szentivánéj az állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykertben június 24-én a népi hagyományoké, az érdekes állatoké, valamint a tűzé lesz a főszerep. Az izgalmas családi programokon és a szórakoztatáson túl a természet és az állatok szeretete lesz a középpontban.
 
Tűzzsonglőrök, különleges LED-show, koncert és táncház vár bennünket, és ha elég bátrak vagyunk, a tűzugrást is kipróbálhatjuk. Bepillanthatunk egy igazi planetáriumi előadásba, megcsodálhatjuk a csillagos égboltot. Mindemellett mítoszok világa is életre kel és fluoreszcens állatokról is hallhatunk érdekességeket.

További infók 

Monet nyomában – Alkoss együtt Kass Eszterrel!

MiniWerk pénteki alkotóműhelyén a gyerekek Monet nyomába eredhetnek, az ő kert-, virág- és vízililiom-festészetével ismerkedhetnek meg közelebbről. Az alkotásban Kass Eszter képzőművész lesz segítségükre, ő vezeti a foglalkozást, ahol a 8–12 évesek szórakozva, és magukat kipróbálva mélyülhetnek el a művészettörténet világában.  

További infók 

Június 25., szombat

Florárium workshop

Most nem csak csodálhatjuk, hanem mi magunk is készíthetünk floráriumot Plante Budapest június 25-ei workshopján. A foglalkozást Kiss Mimi kertészmérnök tartja, aki bevezet a megfelelő ültetőközeg rejtelmeibe, és növényápolási tippeket is ad, hogy az üvegbe zárt növényeink jól érezzék magukat, mi pedig napról-napra követhessük a fejlődésüket.
 
További infók

Múzeumok Éjszakája 2022

Idén a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 25-én lesz – immár huszadik alkalommal. A kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. 

További infók 

Nyárs fesztivál – Közös sütés az Árasztón

Az Árasztó Part legkedveltebb része a három tűzrakó, ami hétvégente folyamatosan foglalt, családok, baráti társaságok grilleznek itt. Szombat délután egy kollektív sütögetésre készülhetünk a parton, legyen a mi terepünk a klasszikus szalonna-kolbász kombó, tofu, esetleg más egzotikus fogás. Ha pedig szívesen megmérettetnénk grilltudásunkat, jelentkezhetünk az Arany nyárs díjra, de akár zsűrinek is.

A nyársalás mellett lehet még petanque-ozni, röpizni, tollasozni, lábat lógatni a Dunában és gyakorolni a nyári homokvárépítő versenyre is.

További infók 

5Dudás Borászat – Borkóstoló

június 25-én 19 órakor az 5Dudás Borászat tart borkóstolót a Három Szerb Kávéházban. Egészen Gyöngyösből érkeznek, hogy megkóstolhassuk mátrai boraikat.

További infók 

Június 26., vasárnap

Nyolcésfél kerámia- és designvásár

Június utolsó vasárnapján ismét vásár lesz a Nyolcésfélben, most a kerámián lesz a fókusz. A fás parkolóban várnak minden érdeklődőt, hogy nézelődés közben kiélvezhessük a szabadban eltöltött időt. Több mint negyven kézműves hozza el a portékáját – dísztárgyakat, ékszereket és használati tárgyakat –, úgyhogy a választék miatt biztosan nem kell aggódnunk.

További infók 

Tánc a Kertben: Reptében – Mikromozgások kinagyítva

Tánc a Kertben sorozat június 26-ai eseménye Góbi Rita szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. Ehhez a produkcióhoz készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.

Az előadás felkerült az Aerowaves Twenty18 legjobb 20 európai kortárstánc előadásainak listájára. Olyan díjakkal jutalmazták, mint a 2017-es évad legjobb kortárstánc előadásáért járó Lábán Rudolf-díj, az újvidéki Infant Festival legjobb előadásának odaítélt díj 2018-ban, valamint a valenciai Festival 10 Sentidos különdíja 2017-ben.

További infók 

A sivatag növényei – tematikus szakvezetés

A sivatag sokunk képzeletében elhagyatott, szélfútta homokdűnék sivár pusztaságaként jelenik meg, ahol életet szinte nem is találhatunk. 

Az ELTE Füvészkert vasárnapi sétáján ezt az elképzelést cáfoljuk meg Kiss Noémi kertészmérnök segítségével. A tematikus szakvezetésen megismerhetjük a sivatagi táj változatosságát, megvizsgáljuk, hogy az ott élő növények miképp alkalmazkodtak a mostoha körülményekhez és hogyan hódították meg ezt a szélsőséges vidéket.  

További infók

Red Bull Röpnap 2022
 

Öveket becsatolni, felszállásra felkészülni! Június 26-án a BudaPart - Kopaszi-gátat ellepik a kattant mérnökök és a vakmerő pilóták, hogy valóra váltsák álmaikat, és őrült szerkezeteikkel a levegőbe emelkedjenek. Tíz év után tér vissza Budapestre a Red Bull Röpnap, ahol a vagány masinák a legszórakoztatóbb módokon igyekeznek lendületet venni, majd – ahogy ez a leggyakrabban megtörténik – az ég felé törve megmártóznak a vízben.

Érdemes már 10:00 órakor kilátogatni az ingyenes rendezvényre, ugyanis ekkor még egy helyen láthatjuk az összes csapat építményét. 10:45-kor Besenyei Péter légibemutatója nyitja meg hivatalosan a rendezvényt, ami azért is lesz különleges, mert a pilóta hét év után repül újra Budapest felett.

11:00 órától beindul az őrületes futam, és kezdetét veszi a verseny, ahol 40 csapat mérkőzik meg. A szakértő zsűri (Liu Shaolin Sándor, Lábas Viki, Papp Szabi, Kajdi Csaba és Henry Kettner) három szempont – a megtett táv, a repülő dizájnja, valamint a rámpán bemutatott műsor – mentén értékeli majd a csapatok teljesítményét, az első három helyezettet értékes pénznyeremény várja. A délután folyamán Valmar koncertje pezsdíti fel majd a közönséget és a versenyzőket, az esemény házigazdája pedig Istenes Bence lesz. (x)

További infók

Június 27., hétfő

Gogol Bordello (US), vendég: Bohemian Betyars

A Gogol Bordello korábban dolgozott már a világhírű producerrel, Rick Rubinnal, de léptek már fel Madonnával közösen, a legutóbbi lemezen pedig Regina Spektor működik közre. A gypsy-punk királyai június 27-én újból Budapest felé veszik az irányt, hogy egy kis sokszínűséget, jókedvet és egy eszeveszett bulit hozzanak el nekünk a Park színpadára. A vendégzenekar, aki megelőlegezi ezt a hangulatot, a Bohemian Betyars lesz.

További infók 

Slow Cinema Filmklub: Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23.

A havi rendszerességgel jelentkező Slow Cinema Filmklub célja egy olyan irányzat megismertetése a közönséggel, amely érzékenyen reagál a kortárs társadalmi viszonyokat jelentős mértékben meghatározó mediális környezetre, az érzékek folyamatos sokkolásán alapuló domináns tendenciára. Milyen alternatívákat kínálnak ezek az alkotói gyakorlatok a mainstream filmkészítéssel és befogadáskoncepcióval szemben? Hogyan viszonyul mindez a tágabb értelemben vett slow mozgalmak jelenségéhez? 

A következő vetítésen, június 27-én Chantal Akerman filmjét, a sok port kavaró Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23.-at nézhetjük meg az Aurórában, majd egy kötetlen beszélgetés során a fenti kérdések is szóba kerülnek.

További infók 

Június 28., kedd

alt-J (UK)

Napjaink egyik legnépszerűbb angol indie-rock formációja, az alt-J különleges atmoszférájú, kísérletező zenéjével azonnal kivívta a szakma és a közönség elismerését. 2012-es debütáló albumuk, az An Awesome Wave rögtön a legnevesebb brit díjat, a Mercury Prize-t zsebelte be, sikerük pedig azóta is töretlen. A hazai közönségnek eddig csak fesztiválon (headlinerként) bizonyítottak, hipnotikus műsorukkal pedig június 28-án kápráztatják el a közönséget a Budapest Parkban

További infók 

Zene x Mozgás: Beck Zoli

Zene x Mozgás június 28-ai eseményére a magyar könnyűzene utóbbi 15 évének egyik legmeghatározóbb énekes-dalszerzője, Beck Zoli érkezik. A 30Y énekese nagy valószínűséggel soha nem zenélt még táncelőadás után, de a Hajógyár és az A38 most megtörik a jeget, és új helyzetbe rakják a Beck fivérek idősebbikét.

Beck Zoli előtt Magyarország kiemelkedő kortárs táncosai, Tóth Laura, Békési Szombati Anett, Szilvási Anna és Baumgartner Krisztina produkciója lesz látható a színpadon. 

További infók 

Június 29., szerda

Kolorádó Fesztivál 2022

2022-ben ismét találkozhatunk Budapest és a természet határán, a Kolorádó Fesztiválon. Érkeznek hazai feltörekvő és már jól ismert zenészek, mint Deva, az Analog Balaton, Beton.Hofi és az Elefánt, de a külföldi meghívottak listájára is érdemes vetni egy pillantást: hallhatjuk az amerikai Moor Mothert, a brit Sega Bodegat, vagy Sansibart Finnországból – és még távolról sem értünk a sor végére.

További infók 

Táncra fel! – Tárlatvezetés gyerekeknek a Dancing 1925 kiállításon

Dancing 1925 kamarakiállítás az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből: Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg.

Június 29-én a 8–14 éves korosztály merülhet el ebben a világban, egy különleges tárlatvezetésen: táncos lábú szobrokkal és zenélő képekkel ismerkedhetnek meg a Galériában, majd felveszik a ritmust és charlestont járnak.

További infók 

Címkék