Közeleg a pünkösdi hosszú hétvége, amelynek már azért is örülhettek, mert a pihenés mellett, aktív kulturális programokat is ajánlunk nektek a kikapcsolódásra! Csütörtökön indul a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál immár 10. alkalommal. Pénteken pedig egy érdekes kiállításon vehettek részt Növények országa címmel, ahol kiderül, hogy az elmúlt években a pandémia hatására mennyiben változott meg a gondoskodáshoz való viszonyunk. A vasárnapi Bohemian Betyars & Parno Graszt ráadáskoncertje garantálja a jó kedvet, de azt is, hogy majdhogynem ájulásig táncoltat titeket. Pünkösdhétfőn az Auróra Klímakertben indíthatjátok meg a nyarat egy növénycserével, de a Czakó piacán lévő megszokott hazai finomságok sora például a Grajnai the florist bazsarózsáival egészül ki, amit szintén érdemes meglesni. A Thália Fesztivál különböző darabjaival több napig a színház kedvelőit szórakoztatja, míg a nosztalgiázóknak kihagyhatatlan a Budapest Park My Chemical Romance koncertje.

Június 2., csütörtök

1Kárpát-medence Fesztivál

Idén is a zene, az irodalom és a művészet összefonódásával ünnepelhetjük a Kárpát-medence kulturális diverzitását június 2. és 5. között. Számos fellépő érkezik a pop-, az elektronika, az indie rock és a népzene területéről, mint például a The Carbonfools, Szlovákiából a JóvilágvanGomoly, Romániából a Teddy QueenNo Sugar, de készülnek a Lick The Click és LavaLava lemezlovasai is. A koncertek és bulik mellett pop-up színházzal és portrébeszélgetésekkel is várnak a szervezők.

További infók 

Növények országa

Növények országa című kiállítás kiindulópontja, hogy az elmúlt években a pandémia hatására mennyiben változott meg a gondoskodáshoz való viszonyunk. A járvány alatt sokan váltunk plant parentté, és ez a jelenség, a törődés apró megnyilvánulásai, az emberi és nem-emberi világ közti viszony számos kérdés elé állított.

A több mint tíz kiállító munkáin olyan művészi stratégiák jelennek meg, ahol a közvetlen környezetünkben lévő élővilágra irányuló odafigyelésen és együttműködésen keresztül egy nem csak az ember számára élhetőbb jövő válik fontossá. A növények, virágok, termések korábbi szimbolikáját felváltják a kortárs krízisekből kiutat kereső aktuális értelmezések.

További infók 

Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2022

10. Friss Húson is ígéretes magyar és nemzetközi rövidfilmek közül válogathatunk, de a szakmai programok és a pitchfórum sem marad el. Az idei fesztivál négy témában hirdetett nemzetközi versenyblokkot: a Szép új világ kategória a közelmúltunkról és jelenünkről szól, köztük egy Oscar-jelölt és egy cannes-i versenyfilmmel, az Elengedéseket mélyreható témák és drámai hangvétel jellemzi, A család kicsi kincseibe olyan személyes történetek érkeztek, amelyek az otthon berkeiben játszódnak, a Gyorsabban, magasabbra, erősebben! sportfilmes válogatásban pedig drámai, inspiráló filmekre számíthatunk.  

További infók 

Június 3., péntek

17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Június elején az ország legnagyobb képregényes rendezvényére készülhetnek a műfaj kedvelői, de a kíváncsi laikusok is. Ahogy az már hagyománnyá vált, a fesztivált a képregénydíjasok kiállítása nyitja, idén két év hat díjazottjával. Ezután Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart bemutató-workshopot, június 4-én pedig Ronan Toulhoat, francia képregényszerző- és rajzoló vár bennünket gyerekfoglalkozással és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról.

A fesztivál utolsó napján vásáron vehetünk részt, ahol számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz, köztük olyan érdekességek, mint Arvo Pärt zeneszerző életéről szóló képregény, Futaki Attila és Matz közös képregénye, A kivarrt, vagy Charles Burns mára legendássá vált Black Hole című képregénykönyve. Az eseményt mindhárom nap beszélgetések, workshopok és díjátadók színezik.  

További infók 

27. Duna Karnevál

Idén újra a megszokott karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg – június 3. és 12. között – a több mint negyedszázados múltra visszatekintő Duna Karnevált. Többek között látványos felvonulással, hungarikumok bemutatásával, világ- és népzenei koncertekkel, nemzetközi táncházzal és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezésre kerülő nagyszabású gálával várnak. (x)

További infók 

Jazz Estek Szentendre 2022

A pünkösdi hétvégén a nagysikerű Jazz és Bor Fesztivál művészeti törekvéseit megtartva új hazai és külföldi előadókkal jelentkezik a szentendrei jazzfesztivál. Június 3-án a Londonból érkező Liane Carrollt hallhatjuk, akit a fiatal budapesti szextett, a Coltrane Legacy követ a színpadon. Második nap a Lachegyi Máté-féle Ensemble Borealis kvartett játszik, majd a Gitármágia zenekar dallamait élvezhetjük. Vasárnap mutatkozik be Szentendrén a Négy hang – négy évszak, Vörös Niki három énekesnővel kiegészült kvartettje, majd Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András balkáni ritmusai zárják a mulatságot.

További infók 

Paloma szülinap: Nekünk nyolc!

8. születésnap alkalmával izgalmas programokkal és kedvezményekkel készül a PalomaJúnius 3-án Balla Gabi stílustanácsadó ad praktikus tippeket alkatunkhoz, egyéniségünkhöz találó öltözködésre, este pedig Füzesi Gergő handpan koncertje vár bennünket, ahol a hangszerek kipróbálására is lehetőségünk lesz. 

Szombaton a Zöldítők által szervezett növénycserén vehetünk részt, de a nap folyamán a szintén születésnapot ünneplő Pinkponilo nyitott műhelyei, és Erdősi-Bóta Bence koncertje is gondoskodnak a szórakozásról. Mindkét napon megnézhetjük Horák Andrea és Kállai Anna Nóra közös kiállítását, és kedvezményesen vásárolhatjuk meg az alkotók kézműves termékekeit.  

További infók

Hey, June! – Mayberian Sanskülotts-koncert a Müpában

Június 3. és 23. között a Müpa nyárindító koncertsorozata, a Hey, June! igazi underground zenei csemegékkel készül. Június 3-án a Fesztivál Színházat az immár 10 éve zenélő dream pop zenekar, a Mayberian Sanskülotts fogja bevenni. Az álomszerű, egyszerre merengő és grandiózus hangzás, keserédes romantikával és éteri spiritualitással vegyül. Nem tagadhatjuk, hogy egyik kedvenc zenekarunkról van szó, akik külföldön is nagy rajongótáborra tettek szert, és a legjelesebb európai fesztiválokon is megfordultak, felléptek például a barcelonai Primaverán vagy a Waves Viennán. 2019-ben jelent meg negyedik nagylemezük, de az elmúlt évben a zenekar két magyar nyelvű lemezzel is jelentkezett, melyek tíz esztendő dalait sorakoztatják fel, immár stúdiókörülmények között rögzítve azokat. Kíváncsian várjuk, mivel készülnek a Müpába, de biztosak vagyunk benne, hogy nem mindennapi élményben lesz részünk!

További infók

Június 4., szombat

Gyerek Sziget 2022

2022-ben újra gyermekekkel népesül be a Hajógyári-sziget a júniusi hétvégéken. A tucatnyi programhelyszínen apróbbak és nagyobbak is megtalálják a magukhoz illő elfoglaltságokat a kézműves foglalkozásoktól, a színházi- és bábelőadásokon keresztül a táncházakig és a különféle koncertekig. Az eseménysorozatot Halász Judit indítja, és a színpadon fellépnek majd a Belvárosi Betyárok, a Veronaki, a Kiskalász, a Kaláka, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Kolompos, a Rutkai Bori Banda és az Apacuka is. Lesz állatsimogató, Kerek Perec Gasztronómiai Játszótér, Gyerek Paradicsom és még sok izgalmas játék és móka.

További infók 

Eden kollekció bemutató és pop up vásár

Ditta új kollekcióját, az Edent természetes színezékkel festett hernyóselyem blúzok, kimonók alkotják, kézzel nemezelt kiegészítőkkel kombinálva, melynek inspirációját a női karakterek adták.
 
A kollekció megszületését június 4-én ünneplik az alkotók, ahol az egyes darabok bemutatása mellett, a növényi festés, nemezelés alapanyagaival, műhelytitkaival is találkozhatunk majd. A kiszemelt ruhákat nem csak nézegetni lehet, a kedvenceket meg is vásárolhatjuk a helyszínen.

További infók 

360 Bar: Secret Garden S06E01

Az idei első Secret Gardenre a hideg koktélok mellett zenei csemegével is készül a 360 Bar. A nyárindító buli fellépői június 4-én SobekMarco Grandi és a StereoStrip b2b Teomo lesznek.  

Bazsarózsa vásár a Czakó Piaczon

Június első hétvégéjén is termelői piacra készülhetünk a Czakó kertben, a megszokott hazai finomságok sora azonban kiegészül a Grajnai the florist bazsarózsáival. A virágillat lekvárok, házi gyümölcslevek, különböző rétesek, szarvasgomba, pesto illatával fog versenyezni, szóval mindenképp érdemes lesz egy kiadós délelőtti séta során egyik-másik standnál elidőzni.

További infók 

Június 5., vasárnap

Mad Zine Fair

Hogy mi is egy zine fair? Saját kiadású könyvek, füzetek, képregények és printek vására illusztrációs, zenei és irodalmi témákban. A Mad Garden Budában június 5-én a magyar zine-kultúra megkerülhetetlen alakjai fognak árusítani: aula.co, BPZines, Deposit, Élő-halott, FUSS Productions, Gyulai Panni & Mészáros Bori, ISBN könyv+galéria, MOME Anim, Tőkés Anna, Utca & Karrier és Zabella Zine.

További infók

Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok

Az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállítással ünnepli a Millenáris a tudományos mérföldkövekhez kapcsolódó magyar hozzájárulásokat. A február 15-én megnyílt látványos, interaktív tárlat közel 600 magyar géniusz találmányát mutatja be.

közel hatezer négyzetméteres területen a tárlat 6+1 tudományterületet dolgoz fel, ezek a mobilitás, az orvoslás, az ipar, az agrárium, az infokommunikáció, a tér tudománya és a hely szelleme. A kiállítás legfőbb célja a tudomány világának népszerűsítése és a fiatalok inspirálása közérthető, látványos, szórakoztató formában. A kiállítás közel másfél kilométernyi látogatói útvonalán folyamatosan váltják egymást az interaktív elemek: sétálhatunk egy óriási agyban, ahol játékosan ismerkedhetünk meg az idegrendszer működésével, repülőgépbe szállhatunk, ahol a felhők között tanulmányozhatjuk a legjelentősebb hazai repülőmérnökök történetét, a Marson kalandozhatunk VR-szemüvegben, vagy éppen a Hold felszínéről csodálhatjuk meg a Földet, ami egy izgalmas dómvetítést rejt magában. (x)

További infók 

Bohemian Betyars & Parno Graszt – ráadáskoncert

Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös célja, hogy a magyar és cigány elemekkel gazdag népzenei hagyományt minden generáció számára bemutassa, és elérhetővé tegye. A két zenekar külön-külön is széles zenei palettán mozog, speed-folk, freak-punk és tradicionális roma népzenei motívumok jellemzik a zenéjüket. Ahogy tőlük megszokhattuk, a június 5-ei ráadáskoncerten felszántják a színpadot, zeneileg és vizuálisan is izgalmas, energikus produkcióval készülnek.  

További infók 

Pünkösdi Örökségünnep 2022

Június 5. és 6. között, két napon át izgalmas népi bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várnak minket a Skanzenben, ugyanis negyven szellemi kulturális örökségét őrző közösség mutatkozik be az immár hagyománnyá vált Pünkösdi Örökség Ünnepén.

A színes kavalkádban találkozhatunk mezőtúri fazekasokkal, selmeci diákokkal, cirkuszi artistákkal, hajdúdorogi Krisztus-katonákkal. Megismerhetjük a farsangi szokások változatait: a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést. A táncos hagyományok széles palettája a sárközi karikázótól a csárdásig, verbunkig terjed. A matyó viselet mellett kalocsai, buzsáki, békési, nagykunsági népi motívumokkal ismerkedhetünk, de kóstolhatunk karcagi birkapörköltet, bajai halászlevet és borsodnádasdi molnárkalácsot. Igazi kulturális és kulináris népi fergetegben lehet részünk, ha Pünkösd ünnepén a Skanzenbe látogatunk! (x)

További infók 

Thália Fesztivál 2022

Június 5. és 11. között a Thália Fesztivál 2022 programsorozat keretében vidéki és határon túli társulatoknak ad helyszínt a színház. Láthatjuk a Tótékat a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatától, Bogdán Zsolt és Bartis Attila közös estjét Marosvásárhelyről, de érkezik A revizor a Jászai Mari Színházból vagy a III. Richárd a Csíki Játékszíntől, és még sok más klasszikus illetve modern darab közül választhatunk.

További infók 

Június 6., hétfő

Különkiadás: válogatás Örkény István és Esterházy Péter írásaiból

Örkény István és Esterházy Péter nem ismerték egymást, de hogy közük van egymáshoz, nem kérdéses. Miféle összefüggés ez? A két író világa generációs távolságuk, stiláris különbözőségük ellenére nagyon is alkalmas a párbeszédre. Mintha két alak, két szereplő lennének, de ugyanabból a színdarabból. Talán a helyszín teszi: Magyarország.

Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós ebben a különleges előadásban idézik meg a két író gondolkodása közti kapcsolatot, és ahogy egy zenés színdarabnál sűrítik a történetet és az időt, úgy fogják össze az elhangzó szövegeket Bartók, a jazz, a népdalok motívumai és a szabad zenei improvizáció.  

További infók 

Nyárindító növénycsere

Az Auróra Klímakert növénykedvelőkkel telik meg pünkösdhétfőn: palánták, kaspók és mindenféle növények cserélnek gazdát. Az eseményen részt vesz Márti a Zsályás Kertből, akitől vásárolhatunk ezt-azt, és a fűszernövényekkel kapcsolatos kérdéseinkre is készségesen válaszol.  

További infók 

Június 7., kedd

My Chemical Romance (US), vendég: Barns Courtney (UK)

A 2000-es évek egyik legsikeresebb pop-punk-emo csapata, a My Chemical Romance 2013-ban jelentette be feloszlását. Bár visszatérésükre a vírushelyzet miatt többet kellett várni, az MCR egy masszív világkörüli turnéval hálálja meg a rajongók kitartását, és ebből a magyar rajongók sem maradnak ki. Június 7-én Gerard Way-t és csapatát hosszú kihagyás után hallhatjuk a Budapest Parkban, ahova minden bizonnyal magukkal hoznak olyan slágereket is, mint a Na Na Na, a Teenagers vagy éppen a Helena.

További infók

Discantus Kórus & Színház: Koldusopera

Kevesen tudják, hogy minden idők egyik leghíresebb és legtöbbet játszott zenés színdarabja, a Koldusopera eredeti változata valamikor a barokk kor vége felé, 1728-ban született Londonban, egy bizonyos John Gay tollából. 

A számos nemzetközi versenyt és fesztivált megjárt Discantus Énekegyüttes régi vágya volt operaelőadást létrehozni, ezért nyúlt még évekkel ezelőtt a Koldusoperához, amelyet egyszerre historikus és modern szemlélettel dolgoztak fel. A darab eredeti dalai mellett bátran merítenek a kor más szerzőitől is, ahogy főhajtásként néhány Weill-dal is bekerült a rendezésbe. A mű korszerű, magyar fordítása, a dramaturgia, a színpadi és a zenei rendezés mind az együttes tagjainak a munkája.

További infók 

Június 8., szerda

Múzeumi barangoló: A Növénytár kincsei

Múzeumi Barangoló épületséta azoknak szól, akik szívesen belesnének a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításainak kulisszái mögé, akik kíváncsiak, hogy mekkorák lehetnek a gyűjtemények, mivel foglalkoznak a kutatók, és mi az, amit a látogató nem láthat múzeumi sétája során.

Június 8-án a Növénytár Ludovika téri gyűjteményében barangolhatunk, szakvezetéses kísérettel, Dr. Bauer Norbert főmuzeológussal.

További infók 

Nagyikám: Gyoza workshop

Június 8-án egy igazi japán nagyitól, Keikotól leshetjük el, hogy készül a tradicionális házi gyoza. A Borganikában szervezett workshopon megtanulhatjuk, hogyan kell összegyúrni a hozzávalókat, kinyújtani a tésztát, megtölteni, majd úgy összeragasztani őket, hogy hibátlanul záródjanak, mert csak akkor lesznek tökéletesek a kis batyuk, ha kívül ropogósra pirultak, de belül szaftosak maradnak.

További infók

Címkék