Június közepén fél lábbal szinte már a tengerparton vagy a belföldi vízpartok közelében vagyunk, messze a város zajától. Ha esetleg ezt még nem tehetjük meg, akkor sem kell csüggednünk, mert akad a fővárosban is számtalan kikapcsolódási lehetőség. Pénteken levezethetitek a hét feszültségeit és kipróbálhatjátok valahány sportágat, ugyanis a Városliget és a Hősök tere mozgással telik meg. Etyek könnyen elérhető távolságban van, és a ChardonnÉJ miatt nagyon is érdemes ezúttal megcélozni, főleg, ha kedvelitek az Etyeki Kúria Borászat tételeit. A többéves Tilos Maraton programja idén is sokféle embert megszólít, ez nem is véletlen, hiszen a pénteki Eklektik Napra olyan fellépőket hívtak a Dürer Kertbe, mint a Fran Palermo, Abigél, Parano!d vagy Fiel Tomi és In:Forma a Hangkeltétől. Ezenkívül jóga, filmhét, kóstoló, vásár és kiállítás is van a repertoárban!

Június 16., csütörtök

Tükröződések – Gödöllői Iparművészti Műhely

A Gödöllői Iparművészeti Műhely olyan kortárs műhely és alkotó közösség, amely tevékenységével az egykori szecessziós gödöllői művésztelep művészeinek attitűdjét kortárs kontextusba helyezve tartja életben. A támogatói összefogás a GIM épületének felújítására szerveződött, annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között folyhasson a műhely komplex művészeti programja.
 
Tükröződések eseménysorozaton 56 kortárs képző- és iparművész mintegy 150 alkotásával találkozhatunk. A három hónapon át tartó eseményen kurátori tárlatvezetéseket, vásárt és animációs estet is szerveznek, ahol közelebbről is megismerhetjük a műtárgyakat és azok történetét.

További infók 

Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig

220 éve alapított Magyar Nemzeti Múzeum legutóbbi évtizedének műtárgygyarapodását mutatja be az időszaki tárlat június közepétől augusztus 21-ig. Két különleges történelmi ereklyét biztosan láthatunk a kiállításon: az egyik ilyen Erzsébet királyné kesztyűje, amelyet akkor viselt, amikor a halálos tőrdöfés érte Genfben, 1898. szeptember 10-én. A másik a Rákosi-korszak egyik szomorú szimbóluma, az 1956-as forradalomban ledöntött és szétdarabolt Sztálin-szobor bal fülének töredéke. Ezek mellett a 48-as tárló állománya is bővült például V. Ferdinánd magyar nyelvű királyi pecsétnyomójával és Nagysándor József aradi búcsúlevelével.

További infók 

Június 17., péntek

Mozgás Éjszakája 2022

Június 17-én a Városliget és a Hősök tere mozgással telik meg, a szó szoros értelmében. Egy egész éjszakás rendezvényen lesz alkalmunk 25 különböző sportágban kipróbálni magunkat, a görkorcsolyázástól kezdve a társastáncokon keresztül a harcművészetekig. Akik pedig igazán komolyan veszik a mozgást, pontszerző eseményeken is részt vehetnek. (x)

További infók 

Tilos Maraton: Eklektik Nap

Június 17-én, a Tilos Maraton adománygyűjtő fesztiváljának keretén belül, a Budapest Eklektik színes, hajnalig tartó programokkal vár. A Dürer Kert három helyszínére érkeznek különböző DJ-k és zenészek, köztük olyanok, mint a Fran Palermo, Abigél, Parano!d vagy Fiel Tomi és In:Forma a Hangkeltétől.

További infók 

Főzdefeszt

Hat év szünet után újra főzdefesztelhetünk: azóta szinte követhetetlen tempóban születtek az új sörfőzdék és az új sörfajták, márkák, így bőven lesz mit bepótolni. A Városligeti Napozóréten 50 magyar sörfőzdével és 20 sörhöz illő gasztronómiai kiállítóval a régi hangulatban az újjászületett Főzdefeszten várnak a szervezők június harmadik hétvégéjén.  

További infók 

8 Years of BETWIXT

BETWIXT egy pécsi székhelyű elektronikus zenei alkotóközösség. Tagjai DJ-k, producerek és hozzájuk köthető alkotóművészek, akik a fenomenális eklektika jegyében igyekeznek a világ összes zenei stílusából kihámozni a legfinomabb trekkeket. 

Idén 8. születésnapjukat ünneplik, melynek örömére teljes legénységgel, két vendégfellépővel és egy új válogatáslemezzel bulizhatunk a TOLDI-ban. Érkezik OIEE és WaTa meg a BETWIXT család tagjai is: BRSK, Trueflashh, illben, BØC, micha, Nash K, Slamjeez.  

További infók 

IV. Óbudai ZeneZug Fesztivál

Június harmadik hétvégéjén zenés nyárestékre számíthatunk a Krúdy-negyedben, az Óbudai ZeneZug Fesztiválon: lesz Bartók és kortárs jazz, zenei csemegék az 1700-as évekből, klasszikus zenei standup és egy sokszínű zárókoncert Szalóki Ágival. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar ifjú tehetségekkel lép színpadra, majd egy különleges épületsétán vezet végig az Óbudai Tásaskör termeiben.

További infók 

Június 18., szombat

ChardonnÉJ 2022

ChardonnÉJ eseményt hagyományosan az Etyeki Kúria Borászat birtokközpontjában tartják meg a szervezők, ahol a vendégek és a szakmabeliek kötetlen beszélgetések során ismerkedhetnek meg a borászatban 25 éve készülő chardonnay borokkal.

Az Etyeki Kúria mellett számos más borászat tételeit is kóstolhatjuk az eseményen: érkezik a pannonhalmi Babarczi Szőlőbirtok, a Dubicz, a Günzer Családi Birtok és még sok más pincészet.  

További infók 

The Black Lips (US), YÖU (MK), 7AM (SL)

Június harmadik szombatján visszatér az A38 Hajóra a világ egyik legjobb koncertzenekara, a The Black Lips. Az atlantai garázspunkkvintettben minden megvan, amitől gyönyörű a punk és a rock n roll.

Tudjuk már jól, mire számíthatunk tőlük élőben. Ahogy a legutóbbi, a Satan’s Graffiti or God’s Art lemez bemutatóján és azt megelőző koncertjeiken is bizonyították: igazi punk színpadi attitűd, a tánctéren pedig lábaink automatikus mozgása várható. A vendég pedig YÖU és 7AM lesz.

További infók 

BOKODIL Zinefeszt

Június 18-án a Szimpla Kert emeletén találkozik a magyar underground: az első BOKODIL Zinefeszten összefonódik a zine, a slam poetry és a zene.

Hallhatunk kerekasztal-beszélgetést a slam poetry jövőjéről, amit verseny, majd zineworkshop követ. Késő délután DJ Audiolife első szettje robbantja be a bulit, és alkalmunk nyílik bemutatni a frissen készült zinéket.  

További infók 

Under500 Fesztivál 2022

Az U500 vállaltan kicsi és belátható, egy baráti-szakmai közeg mindenki számára nyitott ünnepe, ahol a fő hangsúly a kortárs táncra és a performansz műfajára tevődik, de összművészeti eseményként ezek határterületeit, a zenét és a képzőművészetet is lefedi. A szervezők kifejezett célja, hogy ezt a közösségi, egymást támogató és erősítő működést a közönség is átélhesse a júniusi fesztiváljukon. Két nap alatt válogatott, már bemutatott előadásokatúj bemutatókat és work-in-progress darabokat nézhetünk meg koncentráltan, az előadások után pedig mindkét este zenei fellépők zárják majd a napot.
 
További infók 

5 Years of Garden Wonder

Garden Wonder ötéves születésnapját ünnepelve különleges bulit tart június 18-án, titkos helyszínen. Tábortűz mellett, „hátsó kert” közegben mutatkoznak be feltörekvő, tehetséges indie zenészek: érkezik Filiah, Abbe Lewis, a Wave of Sound és Adam Harpaz. Az esemény azonban legalább annyira szól a fellépőkről, mint a közösségről, így a cél egy családias légkör fenntartása, ahol kedvenc négylábúinkkal együtt, egy jó itallal a kezünkben bulizhatunk.

További infók

Vitéz László Ángliában a Virág Benedek Ház udvarán

A régi Tabán megmaradt szigetén, a Virág Benedek Házban június 18-án délután újra fellép Vitéz László, aki ezúttal angliai kalandjait osztja meg kis rajongóival. Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház művészének előadása bővelkedik vidámságban, dalolászásban és az elmaradhatatlan palacsintasütős igazságszolgáltatásban. A mese a Vitéz László menyecskét keres című „bábtörténeti opus” folytatása, mellyel a művész tisztelegni szeretne Kemény Henrik munkássága előtt, ugyanakkor igyekszik a piros sipkás pajtikát egy új megközelítésben bemutatni.  

„Megszületett Vitéz László és Vas Juliska kisfia. Bizony ám, pajtikák! Csakhogy van egy kis bökkenő: mi legyen a gyerek neve? Juliska ragaszkodik hozzá, hogy egy ilyen kemény gyereknek a Henrik nevet kell kapnia, viszont László mindenképp a László nevet adná a kicsinek. Mivel nem jutnak dűlőre, László elhatározza, hogy meglátogatja ángliai barátját, Punch urat, aki még a Lamancsi-csatornán is túl lakik. Az úton hihetetlen kalandokba keverednek, leleményes hősünknek újra bizonyítania kell talpraesettségét! Mindenféle komolyságot és rosszkedvet otthon hagyni szíveskedjenek!” – így hangzik a mese ajánlója, ami alapján kicsik és nagyok garantáltan jól fognak szórakozni a Virág Benedek Ház udvarán! (x)

További infók 

Június 19., vasárnap

Országos Beatles Találkozó 2022: Paul McCartney 80

Kerek évszámhoz érkezett a Beatles legendás basszusgitárosa, Paul McCartney, akinek 80 életévét június 19-én ünnepli a magyar Beatles-közösség az ország legnagyobb Beatles-eseményén, az Országos Beatles Találkozón.

Az eseményen fellép Petruska András egy általa erre az alkalomra készített Beatles-koncertblokkal. A Höfner gitárgyár jóvoltából igazi gitárritkaságokat lehet akár kézbe is fogni a helyszínen, a Beatles-kvízjáték színpadi döntője során pedig hegyes fülekre lesz szüksége mindazoknak, akik meg szeretnék nyerni a játék fődíját.

További infók 

X. Öko Zsibongó

X. Öko Zsibongón, ahogy már megszoktuk, minden az egészség- és a környezettudatosságról szól. Több mint 30 kiállító érkezik minőségi és egészséges termékekkel, ahol húsimádók és vegánok is megtalálják a finom falatokat. Az eseményen a kóstolás mellett lehetőség nyílik szakértőkkel konzultálnifenntarthatóságról és táplálkozásról beszélgetni. Ezalatt a kicsik sem unatkoznak majd, őket lufihangverseny, tűzugrás, tánc és szigetfesztivál várja.  

További infók 

Ehető trópusi gyümölcsök – tematikus szakvezetés

Rengeteg olyan élelmet fogyasztunk, amelyről nem tudjuk, honnan jön. Mi fán terem a kesudió? Honnan érkezik a kávé? A főzés népszerűségének köszönhetően ma már sokan tudják, hogy egyes kaktuszok is fogyaszthatók, viszont nem mindenki látott még termő banánokat Budapest szívében. A június 19-i séta során ezeket és más izgalmas ehető növényeket ismerhetünk meg az ELTE FüvészkertbenKiss Noémi kertészmérnök vezetésével.

További infók 

Június 20., hétfő

A dolog – 40 éves jubileumi vetítés

Június közepén, amikor a jogosan zajos közönségsikerre számító új filmek ritkábbak, a Cinema MOM és a Pólus Mozi mégis filmszínházba invitálja a nagyvászon szerelmeseit. A klasszikus filmek sorozatba jól illik a horror műfajának gyöngyszeme, A dolog, John Carpenter filmje, mely idén ünnepli bemutatójának 40. évét. Június 20-án ennek vetítésén vehetünk részt 18 és 20 órától a mozikban. 

További infók 

dzsanni – bemutató

dzsanni Sándor Dániel Máté rendezése, opera egy felvonásban, a klasszikust keverve a 21. század lehetőségeivel. A produkciót 50 fős nagyzenekar kíséri, az operaénekesekkel szinkronban színészek játsszák el a történetet, amelyből egy stáb filmet forgat a színpadon. Az élőben forgatott film vászonra vetítve jelenik meg, de a zenekar, az énekesek és a közönség is a kompozíció része. Zenei, technikai, előadó-művészeti és rendezési kihívás, így a művészetek együttes mozgása adja a dzsanni harmóniáját.  

További infók 

Június 21., kedd

Japán Filmhét 2022

A nyár eleje japán filmeket hoz a Toldi moziba. Idén a filmhét kínálata az összetartozás jegyében lett kiválasztva: megnézhetünk könnyedebb hangvételű vígjátékokat, de elgondolkodtató, illetve társadalmi problémákat boncolgató drámákat is. Ezekben a történetekben egyvalami közös: a főhősök hiába sodródnak el egymástól a változó körülmények miatt, legyen szó családról vagy épp egy egész faluról, a nehézségek ismét egységet kovácsolnak belőlük.

További infók 

Hey, June! – Anna and the Barbies-koncert a Müpában

Az Anna and the Barbiesért lassan már 20 éve rajonghatunk, azonban a zenekar mintha cseppet sem öregedne: a Pásztor Anna vezette együttes kendőzetlenül őszinte dalszövegekkel, lüktető és magukkal ragadó rockos ütemekkel és átütő erejű színpadi jelenléttel hódítja meg koncertről koncertre a közönséget. Most különleges akusztikus estet adnak a Müpában, ahol Platón barlanghasonlata lesz a fókuszban, nemcsak zeneileg, de vizuálisan, a falra kivetítve is. A zenekar indulása óta kísérletezik a különböző művészeti ágak ütköztetésével, fuzionálásával. Az együttes a Hey, June! fesztiválon áthangszerelt repertoárt mutat be, továbbá emberi, mozgó, pulzáló, lélegző biodíszletet vonultat fel – a platóni barlangból való közös kitekintés reményében.

További infók 

Hajógyár x A38: Bocskor Bíborka portrébeszélgetés

Zene X Színház következő eseményén a Magashegyi Undergrounddal hajózhatunk. Június 21-én érkezik a magyar alternatív zene egyik legkreatívabb énekese és dalszerzője, Bocskor Bíborka, akit egy játékos portrébeszélgetés keretein belül ismerhetünk meg jobban. Az este végén pedig Magashegyi-szettre is számíthatunk, és a Momentán Társulat színészei is kilépnek az Árnyékból a reflektorfénybe, improvizatív színházi jelenetekkel téve még szórakoztatóbbá az estét.

További infók 

Június 22., szerda

Park Flow jóga Jordán Adéllal

Június 22-én Jordán Adél színésznővel mozoghatunk, aki amellett, hogy évek óta a Park hangja, több mint 20 éve jógázik, és már 6 éve tart közös órákat. Aggodalomra nem lesz okunk, legyünk lelkes kezdők vagy régi motorosok, Adél türelemmel és külön zenei válogatással készül az eseményre lazításként: chilles electro beatek szólnak majd a dinamikus jóga alatt.

További infók

Kollár-Klemencz Kamarazenekar: Öreg Banda

A koncerten a Kollár-Klemencz Kamarazenekar hangolja rá a közönséget a walzer és a mars ritmusára, majd fellép a könyvbemutatón már bemutatkozott újhartyáni Sváb Parti Zenekar, hogy megmutassák zenei kapcsolódásaikat és az Öreg Banda örökségét. Zene az erdőből, sramli Újhartyánból, sör, fröccs és jókedv Óbudáról – erre számíthatunk június 22-én a Kobuciban.  

További infók 

Címkék