A Kis-Strázsa-hegyen át vezető tanösvény Esztergom-Kertvárosban a helyiek körében rendkívül népszerű, és most, hogy megújult, annak is érdemes felkeresnie, aki turistaként nézné meg a várost.

Az 1,2 km-es Kis-Strázsa-hegyi tanösvény kör alakú, melynek kezdő- és végpontja a Kökörcsin ház. A hegy északi oldalán jutunk fel a tetőn álló toronyhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik, szép, tiszta időben még a Tátrát is látni. A mostani megújulásnak köszönhetően szélesebbek lettek a lépcsők, azok mellett pedig korlátokat helyeztek ki, hogy a kirándulók kövessék a kijelölt útvonalat, ezzel is megóvva az itteni állatvilág élőhelyeit. Szemeteseket viszont nem raktak ki sehova, mégpedig szándékosan: a felelős viselkedésre szeretnék ösztönözni a kirándulókat a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai. A tanösvény természeti értékeiről ismertetőtáblák számolnak be, de letölthetjük az ingyenesen elérhető Duna–Ipoly mobilapplikációt is. 

A Kis-Strázsa-hegy egykor megfigyelőpont volt, a terület pedig katonai gyakorló- és lőtér, melynek örökségéről, valamint a környezet kármentesítéséről kisfilmet forgatott a nemzeti park.

Forrás: turizmus.com

Címkék