Beütött a nyári idő! Legtöbbünk valószínűleg egy hűvös vízpart mellé vágyik, de ezt most a munka miatt nem tehetjük meg, azonban így is sokféle programot kínálunk nektek a kikapcsolódásra. Oltsátok szomjatokat például a FIRST Craft Beer Sörfőzde és Taproom 5. születésnapi fesztiválján vagy a VII. Corvin Szezonnyitó Sörfesztiválon! A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál ismét lehetőséget ad, hogy felfedezzétek a várost, ezúttal a Várnegyed izgalmas házait és történeteit ismerhetitek meg az épületbejárásokon. Vár titeket a budafoki aqb Open House hétvégi fesztiválja is, ahol két izgalmas nemzetközi csoportos kiállítással, művészetpedagógiai és kreatív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, valamint zenei és tánceseményekkel, sőt gasztronómiai csemegékkel is készülnek. Jót is tehettek, ha ellátogattok a Töltésre, vagyis a Trafó jótékonysági minifesztiváljára, ahol a koncertből befolyó teljes összeget arra fordítják a szervezők, hogy továbbra is üzemeltetni tudják a Kortárs Művészetek Házát.

Május 12., csütörtök

Solinfo Design Garázsvásár

Solinfo Group bemutatótermei és üzletei idén tavasszal is felfrissülnek, a raktár kisöprésével pedig mi is jól járunk. Nem mindennapi bemutatótermi darabokhoz, projektekből megmaradt, eredeti csomagolású dizájnlámpákhoz, technikai lámpákhoz, bútorokhoz és szőnyegekhez juthatunk hozzá a május 12. és 14. között tartandó garázsvásáron, kedvezményes áron.

További infók 

VárosLabor – Urban Upcycling Meetup

Világunkban minden arra mutat, hogy újra kell gondolnunk azt, amit a gazdaságról, az építészetről, a városfejlesztésről és a lakhatásról gondoltunk. A pazarlás és a hulladéktermelés megfékezése, a szennyezés csökkentése, a klímaváltozással járó nehézségekre való felkészülés egyre több ember számára válik fontossá. 

május 12-ei VárosLabor konferenciája során az üresen álló ingatlanok újraértelmezésében rejlő lehetőségekről és az ezzel kapcsolatos nehézségekről gondolkodhatunk együtt. A nap folyamán előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül kerülhetünk közelebb a témához: megismerhetünk jó gyakorlatokat, lehetőségeket, módszereket a szakemberek és meghívottak segítségével.

További infók 

Május 13., péntek

KirakART 2022

Május 13. és 15. között rendezik meg a második kirakART kortárs előadóművészeti fesztivált, mely a főváros elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakait tölti fel kortárs művészek előadásaival, akcióival és alkotásaival. A programok 14 különböző helyszínen3 napon át zajlanak majd, közel 50 kortárs alkotó közreműködésével.

A műsor idei fókuszeleme a fény és annak minden fajtája: tizennégy színház együttműködésével számíthatunk különböző programokra. Lesznek minikoncertek, performanszok, installációk, kiállítások, tánc, fizikai színház, homokanimáció, árnyjáték, zenés színház, próbajelenetek, mozgóképek, koreografikus etűdök, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.

További infók 

Kid Francescoli (FR), vendég: OIEE

Kid Francescoli electro-pop zenekar érdekessége, hogy míg korábban csak Mathieu Hocine és Julia Minkin alkotta, mára már többen is csatlakoztak hozzájuk: ilyen Sarah Rebecca, aki a French 79-ből lehet ismerős, de énekel a csapatban Nassee a francia székhelyű, madridi születésű és egyébként itáliai-marokkói énekesnő, valamint Alizée, vagyis iOni is.
 
Négy nagyon különböző előadó érkezik május 13-án az Akvárium Klubba akik angolul, franciául és portugálul énekelnek, és elhozzák az ötödik, Lovers c. albumukat, a vendégfellépő pedig OIEE lesz. 

További infók 

Art Brunch: Kezdetben volt a kert II. kiállítás

Április 23-án megnyitott a Kezdetben volt a kert II. című csoportos kiállítás a Füvészkertben. A 250 éves Füvészkert, többször költözött, és területileg zsugorodott az évek alatt, de a túlépített, nyüzsgő városi környezetben, a zöld oázisra nagyobb szükségünk van, mint ahogy azt korábban gondolhattuk. Erre a feszültségre reagálva képzőművészek egy csoportja beköltözött a Kertbe, és kritikai szempontból vizsgálják munkáikon keresztül, hogy az ökoszisztémánk fenntartható-e.

A kiállítás célja, hogy segítse az egyensúly megtalálását, megtartását. Az Art Brunch műfaj határokon átívelő programsorozat, ahol a művészet eszközeivel lehetőségünk adódik jobban megismerni a környezetünket és a jövőnket.  

További infók 

Testmaszkok – Budapesti Tavaszi Fesztivál

Testmaszkok c. kiállításon három olyan női alkotó munkái szerepelnek, akik a látványszínház formanyelvének képviselői: jelmezeik vizuális nyelven „beszélő” animálható burkok, mozgatható-változtatható lágy szobrok, amelyek kifejezőeszközként közvetítenek tartalmakat, jelölnek érzelmi állapotokat vagy akár társadalmi jelenségeket. 
 
Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit látványtervezők számára a színházi jelmez a vizuális közlés autonóm eszközetestmaszkjaikat rendhagyó módon a Kiscelli Múzeum rejtélyes katakombájában mutatják be május 2. és június 25. között.

További infók 

aqb Open House

Május közepén ismét Open House hétvégi fesztivált rendez az Art Quarter Budapest: megnyílnak előttünk a műtermek, alkotóműhelyek, az épület pedig a pincerendszertől a tetőteraszig kínál programokat: két izgalmas nemzetközi csoportos kiállítássalművészetpedagógiai és kreatív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, valamint zenei és tánceseményekkel, gasztronómiai csemegékkel várnak bennünket a budafoki művészeti központban.

További infók

Május 14., szombat

FIRST 5. születésnapi fesztivál

FIRST Craft Beer Sörfőzde és Taproom május második szombatján ünnepli a születésnapját: 5 éve törekednek arra, hogy söreik méltón nyerjék el a kézműves jelzőt, jó minőséget és pontos, részletekre ügyelő kivitelezést garantálva. Ennek örömére szervezik meg 14-én a családi piknikkel egybekötött születésnapi zsúrt: számíthatunk sörpremierre, egész nap tartó ingyenes főzdetúrára, zenés programokra és malacsütésre, miközben a kicsiket is szórakozás várja az ugrálóvárban, kreatív programokkal.  

További infók 

Beardyman (UK), vendég: Foli

Darren Foreman, azaz művésznevén Beardyman a modern beatbox egyik legnagyobb alakja, az emberi hang elektronikus manipulálásának egyik legismertebb prófétája. 2006-ban és 2007-ben brit beatboxbajnok lett, 2008-ban már a zsűri tagja volt. De amit Beardyman csinál, az igazából nem – vagy nem csak – beatbox. Bár saját, „emberi” hangjával is képes utánozni szinte bármit, legyen az hangszer, állat vagy konyhai tartozék, Beardyman igazi közege az elektronikus kütyük, loopok, effektek tengere, amikkel egészen elképesztő produkcióra képes.

További infók 

Madarak és Fák Napja: Zöldülő Terézváros

márciustól novemberig tartó Zöldülő Terézváros keretén belül május 14-én a madarak és fák napján vehetünk részt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület előadásán a városi madarakat és ezek szokásait ismerhetjük meg. Vásárhelyi Tamás, biológus, pedig a fák ezerarcúságába vezet be interaktív játékaival: odúkat készíthetünk, miközben vaktérképpel összegyűjtjük a kerület fáit. 12-14 óra között szobanövények és palánták cserélnek gazdát, de ha palánta nélkül érkeznénk, az sem jelent akadályt, a virágmagosztás továbbra is folytatódik.  

További infók 

III. Fuss, Forest! – jótékonysági futóverseny a vadmacskákért

Családi, egyéni, rövid és hosszú: a május 14-ei futóversenyen mindenki megtalálja a számára megfelelő távot, ráadásul a nevezéssel egy jó ügyet is támogathatunk. A verseny nevezési díjának teljes összegét a vadmacskák élőhelyének védelmére, felkutatására és életmódjuk tanulmányozására fordítják a szervezők.

További infók 

Emlékhelyek napja 2022

Hetedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napját, idén május 14-én. A nap folyamán több tematikus séta közül választhatunk: megnézhetjük a mauzóleumokat a Fiumei Úti Sírkertben, a művészlelkek, muzsikusok, feltalálók és mérnökök parcelláit, este pedig zenés hangulatsétán vehetünk részt Bolyki Sára népdalénekes énekhangja kíséretében.

Ha megpihennénk a sétában, 20 órától Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Dresch Mihály fényfestéses produkciói mellett pihenhetünk. Május 15-én, vasárnap pedig a Salgótarjáni utcai zsidó temető lesz a célpont, 10 és 13 órától csatlakozhatunk tematikus sétákhoz.

További infók 

Nick Cave – This Much I Know to Be True

Andrew Dominik rendezte, This Much I Know to Be True című új koncert-dokumentumfilm Nick Cave és Warren Ellis különleges társalkotói kapcsolatát ragadja meg, amint utóbbi két albumuk, a Ghosteen (Nick Cave & the Bad Seeds) és a Carnage (Nick Cave & Warren Ellis) számait adják elő.
 
A két lemez dalait 2021 tavaszáig még sosem játszották színpadon, hisz akkor még csak készültek a brit turnéjukra. Így a korabeli felvételek révén részesei lehetünk, ahogy ketten – vokálosok és vonósnégyes kíséretében – életet lehelnek a szerzeményekbe. A dokumentumfilm elcsípte azt a jelenetet is, amikor egy közeli barát és régi munkatársMarianne Faithfull lép fel velük.   

További infók 

Május 15., vasárnap

Budapest100 – Várnegyed

Az idei Budapest100-at ismét a hagyományos időpontban, tavasszal rendezik meg. Az építészeti-kulturális fesztivál keretein belül ezúttal Várnegyed izgalmas házait és történeteit ismerhetjük meg az épületbejárásokon, ahol sok esetben maguk az ott élők mesélik majd el a legérdekesebb sztorikat a múltból. A május 14-én és 15-én zajló programon a Várban rejlő lehetőségekről, az egykori ostromok nyomairól, építkezésekről, régi utcákról és az évszázados falak között zajló modern életről is szó lesz. 

További infók 

Hania Rani (PL)

Május 15-én az A38 nagytermében koncertezik Hania Rani, a lengyel zongorista és zeneszerző. Tehetségét már a pályája kezdetétől számos elismeréssel és díjjal jutalmazták. Legújabb albumát 2022 januárjában adta ki, melynek műveit a Hajó közönségének is elhozza.

Zenéjében egy-egy összetett érzést, emléket elevenít fel újra, egy táj felfedezését, de ihletet merít az építészetből, designból is. Minden forma, szín egy érzés számára, amit a zene nyelvére fordít le.

További infók 

Május 16., hétfő

Budapest Bár – ráadáskoncert

Régi kedvencekből és új dalokból válogat a 15 éves jubileumi évét ünneplő Budapest Bár. Mivel a május 19-ei koncertjükre az összes jegy elfogyott, úgy döntöttek, hogy 16-án, hétfő este is zenélni fognak. A Farkas Róbert vezette zenekaron kívül fellép még Behumi Dóri, Németh Juci, Kiss Tibor, Mező Misi, Keleti András és Szűcs Krisztián is 20 órától a Kobuciban.

További infók 

Chinatown Terasz 2022

Május elsejétől kezdődően augusztus végéig élvezhetjük a Chinatown Budapest ázsiai street food éjszakai piacát, naponta 17-23 óra között. Kóstolhatunk kifejezetten nyári specialitásokat, és olyan fogásokat, amiket Budapesten máshol nem lehet: lesz kínai faszenes grill, kínai palacsinta, dim sum, teppanyaki, bubble tea, Tsingtao sör és rengeteg egyéb finomság.

További infók 

Május 17., kedd

Töltés – jótékonysági minifesztivál a Trafóért

Balszerencséjére a Trafó abban a Sberbankban tárolta az összes pénzeszközét, melynek működését március közepén a háború következményeképpen felfüggesztettek, őket pedig elvágták a forrásaiktól.

Ahhoz, hogy folytathassák a működésüket, fontos számukra, hogy nyüzsögjön a ház, ezért május közepén támogatói minifesztivált szerveznek: összehívtak több olyan művészt, köztük Závada Pétert, Simon Mártont, Solére-t és Saiid-ot, akiknek sokat jelent a Trafó. A Töltés jótékonysági koncertből befolyó teljes összeget arra fordítják a szervezők, hogy továbbra is üzemeltetni tudják a Kortárs Művészetek Házát.  

További infók 

YĪN YĪN (NL), vendég: The Keeymen

2017 nyarán Kees Berkers (Baby Galaxy, YAYAYA) és Yves Lennertz (Bounty Island) elkezdett dalokat írni. Megszállott lemezgyűjtőkként, minden zenei stílusra és korszakra kiterjedő gyűjteményeiknek hála rengeteg korszak jegyei köszönnek vissza zenéjükből. Legfőbb inspirációként a 60-as 70-es évekbeli délkelet-ázsiai zene hatott rájuk, ebbe vegyítették saját hangzásukat, így alakult ki a daloknak egy egyedi felhozatala a világzene, disco, funk és elektronika jegyeivel. A duó kreatív alkotásának dinamikáját debütáló lemezük címe szimbolizálja, Pingpxng, ami azt írja le, hogy két, látszólag ellentétes vagy ellenkező erő mégis kiegészítheti egymást. 

YĪN YĪN mellé érkezik a szörfrock legautentikusabb hazai képviselője, a The Keeymen zenekar, akik egy 2013-ban, a Keleti Blokk közösségből összeverődött, örömzenélés céljából alakult instrumentális surf supergroup, melynek tagjai nevéhez fűződnek a Néhai Bárány, a Bozo, a The Punch, Padkarosda stb. produkciók.

További infók 

Május 18., szerda

Áthallások – mindenki másik Á-t hall

Werk Akadémia Komolyzenei Menedzser szakos hallgatói jótékonysági vizsgakoncertet szerveznek május 18-án, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola részére. A repertoárt korokon és műfaji határokon átívelő művekre fűzték fel: a régizenétől a klasszikus és romantikus darabokon át a 20. század művészetéig, illetve a jazz világáig juthatunk el.

színes műsort az adott műfajokban alkotó művészektől hallhatjuk, akik között szerepelnek mind már karrierjük csúcsán álló zenészek, mind feltörekvő tehetségek, akiknek lehetőségük lesz megmutatni magukat.

További infók 

VII. Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál

Május közepe a malátarajongóknak kedvez: 18-22 közt a Corvin Szezonnyitó Sörfesztiválon hetedik alkalommal tölthetjük meg korsóinkat kedvenc söreinkkel, legyen az IPA, EPA, APA, különleges fűszerezésű gyümölcsös sör, szűretlen búza vagy precíz láger. A habzó italok mellé finom sörkorcsolyákkal is készülnek a kiállítók. Érkezik többek közt a Fehér Nyúl, a Fóti Kézműves Sörfőzde és a cseh Pivovar Holba is.

További infók 

A Duna Művészegyüttes 65 éves jubileumi gálaműsora

Emlékeink 65 címmel készül jubileumi gálaműsorra a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Táncszínházban május 18-án, ahol meglepetés vendégekkel idézik majd meg az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb pillanatait. A gálaműsoron részletek lesznek láthatóak például Erdélyi Tibor Párok, Mosóczi István Szerelem, vagy Mucsi János Amazonok című koreográfiáiból, de a Héttorony, az Elmúlt időkből – Bartók & Folk vagy a Szerelmünk, Kalotaszeg című előadásokból is bemutatnak egy-egy ikonikus jelenetet, illetve egykori zenészkollégák is a színpadra lépnek.

65 éves születésnapján a Duna Művészegyüttest meglepetés vendégek is felköszöntik majd, együtt ünnepel a társulattal többek között Ferenczi György, Máté Péter-díjas szájharmonika művész, a Ferenczi György és a Rackajam frontembere, ifj. Csoóri Sándor „Sündi”, az Ötödik évszak zenekar vezetője vagy Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész, a Pál István Szalonna és Bandája vezetője. (x)

További infók 

Címkék