A húsvét előtti hét nap sem telik izgalmak nélkül, számos aktív és passzív programot gyűjtöttünk nektek a kikapcsolódásra. A Frankelfalu egy családias, falusi hangulatú közösségi, jótékonysági hétvégét rejt magában, amely a Bem téren sok finomsággal és érdekes workshoppal vár titeket. A MiniWerk, vagyis Kass Eszter foglalkozásán a gyerekek képzeletük, fantáziájuk, leleményességük nyomába indulhatnak. Koncertekben sem lesz hiány a napokban: ismét megrendezik a Magyar Jazz Ünnepét, vagyis a legrangosabb jazzeseményt, ezenkívül részt vehettek Dalina és Gerendás Péter lemezbemutató koncertjein, illetve tombolhattok egy nagyot a Romano Drom muzsikájára a Turbina újabb CigányKeddV rendezvényén. A magyar költészet napját megünnepelhetitek az Akváriumban egy egész napos irodalmi fesztivállal. A jó időre tekintettel pedig ajánljuk nektek, hogy mozduljatok ki egy újabb városnéző sétára, és eredjetek a belvárosi kultúra nyomába, ami ezúttal egy VII–VIII. kerületi szubkulturális sétát takar.

Április 7., csütörtök

Dalinda: Átjárók – lemezbemutató koncert

Dalinda acapella együttes tagjai a népdalok nagy rajongói. Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének szakán kezdtek el együtt dolgozni. 2015 óta koncerteznek, számos magyar koncertterem mellett felléptek Kínában is. Zenéiket a népdalokból áradó ösztönös éneklési stílus jellemzi, dalaikat érzések, mindannyiunk életében fontos szerepet betöltő gondolatok alakítják. A trió április 7-én az Átjárók címre keresztelt legújabb lemezét mutatja be, Kocsis Enikő és Fitos Dezső rendezésben a Fitos Dezső Társulattal közösen, a Hagyományok Házában.

További infók 

A Magyar Jazz Ünnepe 2022

Idén is megszervezik Budapest legrangosabb jazzeseményét, a Magyar Jazz ÜnnepétÁprilis 6–9 között válogathatunk a változatos koncertekelőadások közül kedvünkre valót. A szerdai ingyenes eseményeken az év győzteseit ünnepeljük, csütörtökön zeneművészeti intézmények bemutatkozásán vehetünk részt. A hétvégén koncertezik többek közt Zsoldos Béla és a miniMORGAN, a Szabó Dániel QuintetSzőke Nikoletta Quartet Fekete-Kovács Kornéllal, és a Santa Diver is.

További infók 

Opre Roma – Jótekonysági koncert a Nemzetközi Roma Világnap alkalmából

Április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot, mely alkalommal nagyszabású jótékonysági koncert keretében hallhatunk egészen kiváló szupersztárokat: az A38 színpadán koncertezik Lakatos Roby és barátai, Miklósa ErikaSwing á la DjangoVarga HelenaRomani DesignKaraván Família és Balogh KálmánSoma Mamagésa,  Vanavan Trió és a Khamoro Budapest Band.

A szervezők, a résztvevő művészek és civilek a koncert teljes bevételével az ukrajnai menekülteket támogatják.

További infók

Április 8., péntek

Dennie Wander (UK), The Anahit, Twentees, Flanger Kids

Négy budapesti zenekar és két civil szervezet fogott össze, hogy egy közös koncertezéssel adományokat gyűjtsenek az ukrajnai háború menekültjei számára. Április 8-án a Turbinában koncertezik Dennie Wander, a The Anahit, a Twentees és a Flanger Kids.

Dennie Wander londoni származású, Budapesten élő énekesdalszövegíró, aki az elmúlt időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és telt házas koncertjein emberek ezrei perdülnek táncra. A The Anahit zenei stílusát a pop és az R&B zenei elemek kifinomult ötvözete jellemzi. A formációnak eddig 4 nagylemeze jelent meg, játszottak már a Papp László Sportarénában a Halott Pénz előzenekaraként, de koncerteztek a nagyobb hazai fesztiválokon is. A Twentees zenéje az MTV-hőskorszak és fanyar szájízt hagyó magyar szövegek szerelemgyereke. A három albummal és 100+ lejátszott koncerttel büszkélkedő indie/pop-rock zenekar refrénje biztosan megmaradnak. A Flanger Kids számai egy hálószobában, minimális felszereléssel születnek – a cél nem a tökéletesség, hanem a legkülönbözőbb ötletek megvalósítása.

További infók 

Olajos Ilka: Panel – Budapest FotóFesztivál 2022

szocialista realizmus sok más közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan Lengyelországban is megkerülhetetlen volt: Łódź városképébe is beépült az ideologikus építészeti stílus. A modernizmus és konstruktivizmus jegyében született lakótelepek a nem megfelelő módon kialakított terek ellenére ma nosztalgikus, szerethető világgá szelídültek a szemünkben. Olajos Ilka képein olyan egzotikus, nosztalgikus látvány tárul elénk, ahol a részletekben az iparváros múltja, a II. világháború okozta károk is megmutatkoznak. 

További infók

Szédületes Tudomány – Legótól az űrkutatásig

Új sorozat indul a Várkert Bazár tudományos ismeretterjesztő kínálatában: Gundel Takács Gábor vezetésével eredhetünk a mindennapokban jelenlévő tudományos kérdések nyomába. Április 8-án feltárul a robotok színes világa, és végigkövethetjük, hogy ami 50 éve még csak álom volt, ma már a hálószobák ágya alatt takarít, vagy épp gyártja és nyomtatja mindennapunk használati tárgyait.

Hogyan jutottunk el a legótól az űrkutatásig, hogyan működik egy önműködő gyár, és mi mindenre tud válaszolni egy intelligens asszisztens? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ a szakértő vendégektől, és megismerhetjük a különleges meghívottat, Pepper robotot is.

További infók 

Április 9., szombat

Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa

Hieronymus Bosch egyedülálló művészete a mester halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat számunkra. A Szépművészeti Múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon ábrázolt a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A múzeum célja Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával: az emberi életút mint földi zarándoklat értelmezése, minden válaszútjával, bűnös útvesztőjével, érzéki kitérőivel és a kor által felkínált spirituális fogódzók megjelenítésével. 

További infók 

Frankelfalu: Bem Pop – Lakossági-közösségi pop-up hétvége

Frankelfalu közösségi, jótékonysági hétvégét szervez a Bem téren április 9–10. között, sok érdekes programmal, finomsággal és workshoppal. Szombaton a 101 Bistro brunchcsal készül, majd Szabi, a pék pizzái lesznek terítéken. Kitelepül a helyszínre a Szatyor Bolt, Amla Kert és Bálint kert, délután pedig MANYI és a Képező készül workshopokkalelőadásokkal. Vasárnap a KicsiZsó reggelije és BBQ brunch felel a teli hasakért, ebédre pedig ázsiai étel a menü. A zenét a Beat on the Brat biztosítja, a reggelikből befolyó összeget pedig a Budapest Bike Maffia szervezetnek ajánlják a szervezők.

További infók 

KávéBár Bazár 2022

Tizenegy éves idén a KávéBár Bazár, és harmadik alkalommal töltik meg kávéillattal és bárhangulattal a Millenárist. Idén a D csarnokba költözik a rendezvény, április második hétvégéjén. Az ország legnagyobb kávébárjában ezúttal is versenyek, előadások, újdonságok és rengeteg kóstoló vár majd bennünket.

A két nap során számos kísérőesemény zajlik a Millenáris csupaüveg D csarnokában. Szombaton rendezik a filterkávésok országos versenyét, a Brew Blend Challenge bajnokságot, valamint vezetett kóstolókat és szakmai workshopokat is találunk a programválasztékban. Az esemény karszalagjával lehet ingyenesen kóstolgatni a standoknál.

További infók 

MiniWerk: Gyerekfoglalkozás Kass Eszterrel

MiniWerk programok célja, hogy a gyerekek képzeletük, fantáziájuk, leleményességük nyomába indulhassanak, és kipróbálják magukat az alkotásban. Április 9-én szombat délelőtt egy elismert festőművésszel, Kass Eszterrel alkothatnak együtt a résztvevő 8-12 évesek.

Kass Eszter a foglalkozásain világhírű művészek alkotásain, stílusokon keresztül mutat be különböző anyagokateszközöket és technikákat. Ezzel inspirációt is ad a gyerekeknek az alkotáshoz, beavatja őket a színek, a formák világába, a szabad és felszabadult alkotásba. Ez alkalommal Paul Klee svájci expresszionista művész munkái adnak ihletet a gyerekeknek, hogy létrehozhassák saját műveiket.  

További infók 

Jazz a II. kerületben

A II. kerületben tavasszal nem lehet betelni a kultúrprogramokkal, a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a Klebelsberg Kultúrkúriában is pezseg az élet, ahogy erről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A remek színházi és zenei előadások mellett most jazzprogramokban is tobzódhatunk, négy remek előadást ajánlunk!

Április 9-én, szombaton a Marczin már reggel 10-től a jazzé lesz a főszerep, ugyanis érkezik a Big Band Nap a Budapest Jazz Orchestrával. Délelőtt szakmai előadásokat hallgathatunk, Subicz Gábor például olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy: mi is az a jazz? Mi a popzene? Mi a klasszikus? Mi a könnyű? És a fő kérdés: mitől döglik a légy? 14 órától pedig akár egy workshopon is részt vehetünk, ahol lehetőség lesz a BJO zenészeivel egy színpadra állni és közösen zenélni. A nap végén, 19 órától a szélesebb közönségnek játszik majd a Budapest Jazz Orchestra, akik Tóth Vera énekesnővel adnak egy felejthetetlen gálakoncertet. (x)

További infók 

Badacsony New Yorkban 2022

Ismét Budapestre érkeznek a Badacsonyi borvidék kiemelkedő borai és borászai. A tizenegyedik nagy kóstolóra hagyományosan a New York Palotában kerül sor, azon belül is a Róma teremben. A csaknem 50 kiállító borászat közül megtalálhatjuk kedvenc borainkat, akkor is, ha a vulkanikus klasszikusok kedvelői vagyunk, de akkor is, ha éppen új ízek felé nyitnánk.

A kiállító borászatok személyesen töltik meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. A kóstolás kiegészítéseként mesterkurzusokon is részt vehetünk, a szakma jeles képviselőivel, találó falatokkal ágyazva meg a borokat.

További infók 

Gyermekvasút napja 2022

Gyermekvasút születésnapjánáprilis 9-én a hűvösvölgyi járműtelepen 10-16 óra között színes programokkal várják az esemény szervezői a kisebb-nagyobb vonatkedvelőket egyaránt. A Hűvösvölgy állomás alatti fogadóparkban a BKV két kiállított nosztalgiabuszára, illetve a Volánbusz karrierjáratára is felszállhatunk, utóbbin autóbusz-vezetéstechnikai szimulátor is várja a résztvevőket. A Gyermekvasút vonatai ezen a napon is 40-50 percenként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy között, a vonatozás után pedig mozikocsis filmvetítésre is számíthatunk.  

További infók 

Április 10., vasárnap

Irodalmi Kavalkád x Poket

Április 10-én, vasárnap egy egész napos irodalmi fesztivállal ünnepelhetjük a költészet napját. A középpontban két szerző fog állni: Tamási Áron születésének 125., és Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójához kötődnek a programok.

Lesz gyerekkoncertirodalmi beszélgetésfelolvasószínházkézműves foglalkozásvetítés, szabadtéri kiállítás, koncert, színház és Poket: könyvek, kvíz és a zsebkönyvek 4. születésnapja is okot ad az ünneplésre.  

További infók 

De Markt – 4K bolhapiac

Újra érkezik a De Markt, ahová bárki elhozhatja azokat a tárgyait, melyeknek új gazdát keres. Az április 10-i alkalom célja, hogy beindítsa a szezont, és a tavasz kezdetét ünnepelje. Ennek szellemében várnak minden érdeklődőt, aki hisz abban, hogy a jövőben is van helye a kézzelfogható, analóg bolhapiacnak.

További infók 

Hová tűntél belvárosi kultúra? – Szubkulturális séta a VII–VIII. kerületben

Romos és underground Gozsdu udvar, alternatív színház, irodalom, kultúra, zsidó hagyományok – ennyivel másabb arcát mutatta tíz-tizenöt éve Budapest? A szubkulturális séta április 10-ei alkalmán visszatekintünk a kétezres évek elejére, a saját emlékeinkre és élményeinkre is, míg ezeknek a kultikus konglomerátumoknak az üresen álló, átépített épületei újra megtelnek történetekkelemlékekkel

2,5-3 órás sétát Csada Gergely vezeti, majd csatlakozik Peer Krisztián is, a 2000-es évek kulturális életéhez szorosan kötődő író, aki saját élményeiről, történeteiről, kapcsolatairól mesél a résztvevőknek.

További infók 

IV. Jótett Vásár

Jótett vásárt 2019-ben hozták létre olyan hazai kreatívok akik fontosnak tartják a jövő alkotó generációjának támogatását. Így a vásár bevételének egy részével minden alkalommal tehetséggondozással is foglalkozó szervezetet támogatnak. A IV. vásár támogatottja a Társadalomklinika csapata, a közel harminc árusító művész közt pedig olyan ismerős nevekre bukkanhatunk, mint a REKKA illustrations, a czikkcakk, a cakkompakkom vagy a MargaréTaLány. A nap folyamán két workshopon is részt vehetünk, 10:00-től Kokedama ültetésen a Petite Planet Kokedamaval, 15 órától pedig punch needle foglalkozáson a Loop textile arttal.

További infók 

Április 11., hétfő

Cseh Tamás Projekt

A magyar költészet napját és Márai Sándor születésnapját egy kellemes Cseh Tamás esttel ünnepelhetjük a Márai Sándor Művelődési Házban.

Cseh Tamás Projekt négytagú formáció, mely 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza örök érvényű dalaiból és verseiből, sajátságos megszólalásban, egyedi hangszerelésbe öntve formáljon előadást úgy a fiatalabb, mint az idősebb hallgatóság számára.

További infók 

Zöldségeskert a balkonon – városi kertész workshop 1.

Ahogy melegszik az idő, egyre többen kertészkedésbe kezdenek, de hogyan lehet zöldségeket, fűszernövényeket termeszteni, ha csak néhány négyzetméteres terület áll rendelkezésünkre? A Szatyorbolt első workshopján a városi kertészkedés praktikáiba nyerhetünk betekintést, és kiderül, hogy egy kis leleményességgel a balkonunk is zöldellhet: megnézzük, mik azok a zöldségek, amiket balkonládábancserépben is lehet termeszteni, és milyen feltételek között érzik jól magukat. Megbeszéljük, mi a(z) (ehető) virágok szerepe a balkonkertekben, városi vetésforgót készíthetünk, hogy megnyújtsuk a szezont, és tippeket kaphatunk a palánták beszerzéséhez is. Az előadó Logan Strenchock fenntartható városlakó lesz, aki készségesen segít bevált tanácsival.  

További infók 

Mire jó a vers? Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián költészetnapi estje

költészet napja az irodalom egyik legnagyobb ünnepe. Április 11-én a K11 LaborbanNyáry Krisztián és Kiss Judit Ágnes estjén méltó módon ünnepelhetjük ezt a napot, miközben olyan fontos kérdésekről is szó esik, mint hogy mire jók tulajdonképpen a versek.

További infók 

Április 12., kedd

Jazzköltészet

Április 12-én Szépírók Társasága különleges Jazzköltészet esttel ünnepli a költészet napját. Ennek lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál. A versekért Gyukics Gábor és Nagy Márta Júlia felel, a zenei aláfestést pedig Grencsó István és Hoffmann Boldizsár biztosítja.

További infók 

CigányKeddV: Romano Drom

Novembertől havonta érkezik a Turbinába CigányKeddV koncertsorozat, ahol a legőszintébb, legboldogabb roma zenekarok muzsikáira mulathatunk együtt. Április második keddjén a Romano Drom biztosítja a lüktető hangulatot, önfeledt bazseválást. 

A Romano Drom az egyik legismertebb kelet-közép európai cigányzenekar, 2019-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A hétköznapokban rejtve virágzó urbánus folklór, a kortárs cigányzenei reflexió autentikus üzenete könnyedén hódítja meg akár a mainstreamhez szokott hallgatóságot is. A zenekar 7 eddig megjelent lemezanyagában, a repertoár gerincében, Kovács Antal alapító szerző az élő oláh zenei tradíció belső megújítására irányuló célkitűzése bontakozik ki. Koncertjeik minden alkalommal jókedvre és táncra sarkallják a közönséget.

További infók

Virág a végtelenben – költészetnapi est

Április 12-én, a költészet napjához kapcsolódóan a Várkert irodalom sorozat az erdélyi magyar irodalom jelesei, kiemelten Hervay Gizella életműve előtt tiszteleg. Az irodalmi esten Tamási ÁronKányádi SándorSzőcs Géza kapcsolódása mellett Hervay Gizella költői világa elevenedik meg és mutatkozik be a közönségnek: erdélyi költő, író és műfordító a Forrás első nemzedékével lépett színre. Virág a végtelenben című verseskötete költői érzékenységgel fordul a nők sorsa felé, a kint és bent egyaránt újjáépülő világot akarta megragadni.

A meghívottak Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekese, Toldi Miklós dalszerző, gitáros, Iancu Laura költő, Vecsei H. Miklós színművész, Balázs Imre József költő, irodalomtörténész lesz, az est háziasszonya pedig Juhász Anna.

További infók 

Április 13., szerda

Gerendás Péter: Holdvilág – lemezbemutató, vendég: Charlie

Gerendás Péter Holdvilág című karácsonykor megjelent albuma a szerző negyven éves pályafutásának 18. albuma. Az elmúlt két év hatására született különleges hangulatú dalokkal az utókor számára kíván lenyomatot hagyni egyedülálló stílusában. A koncerten elhangzó zenék reflektálnak a pandémiás időszak nehézségeire, témaként megjelenik az örök társ fogalma, a modern eszközökkel felszerelt világ szembeállítása a régi idők romantikájával. Különlegességet ad a koncertnek, hogy a művész családi formációban, gyermekeivel lép színpadra, akik időközben felnőtt, érett muzsikusokká váltak.

Az est vendége Charlie lesz, akivel Gerendás Péternek sok szakmai kapcsolódása van a múltból, több produkcióban dolgoztak már együtt. Az alapvetően eltérő habitusú, maguk munkásságában kiemelkedő művész duettje az este csúcspontjának ígérkezik.

További infók 

Bowie and friends: Brian Eno

David Bowie 2016-os váratlan halála után határozták el magyar zenészek, hogy Bowie-számokkal, egy, a Bowie-életmű részleteit felmutató koncerttel emlékeznek a popkultúra egyik legnagyobb hatású művészére az A38 hajón. Bár a koncertet akkor egyszeri alkalomnak tervezték, mind a zenészek, mind a közönség újrázást szeretett volna. Ezért a csapat úgy döntött, évente egyetlen koncert erejéig összeállnak, de kibővítik a műsort egy-egy olyan zenésztárs számaival, akivel Bowie együttműködött. Első alkalommal, 2018-ban Iggy Pop, második alkalommal, 2019-ben Lou Reed, 2020 elején John Lennon, 2021 őszén pedig Mick Jagger dalait vették elő. A most következő esten, április 13-án Brian Eno felvételeiből válogat a 16 fellépő zenész.

További infók 

Kék – sárga: speciális színházi művelet

Április 13-án egyórás háborús asszociáción vehetünk részt, a KuglerArt Szalon jótékonysági felolvasóestjén. A szervezők az est teljes bevételét az Oltalom Karitatív Egyesületnek ajánlják fel. Az eseményen felolvasnak Trokán Anna, Nagy Dóra, Gryllus Dorka, Fátyol Kamilla, és az előadás létrejöttében közreműködött Jászberényi Sándor, Vági János, Dettre Gábor, Gökhan Ayhan, Orcsik Roland, valamint Semezdin Mehmedinović.
 
További infók 

Címkék