Nem mindennapi történés veszi kezdetét nemsokára. Mi, magyarok is testközelből élhetjük át az igazi Giro-érzést! Bizonyára sok magyar követi évről évre televízión keresztül a híres olasz kerékpárversenyt, idén viszont akár élőben is részesei lehetünk a Grande Partenzának, vagyis a Nagy Rajtnak, ami idén nálunk lesz. Budapest így a 13. nem olasz város, ahol megrendezik a Nagy Rajtot, május 6–8. között ugyanis hazánk ad otthont a 2022-es Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny nyitószakaszainak.

A Grande Partenza, vagyis a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon (Budapest–Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár–Balatonfüred) csap össze a nemzetközi kerékpárosmezőny krémje. A legendás verseny 113 éves története során nem ez az első alkalom, hogy az „olasz csizmán” kívülről startolnak el a sportolók. Az első ilyen eset 1965-ben történt, akkor San Marinóban rendezték meg a Nagy Rajtot. Egy évvel később Monte-Carlóból, majd 1973-ban a belgiumi Verviers-ből indult a mezőny. 

1996 óta pedig már hagyomány, hogy a szervezők előbb négy-, majd kétévente más-más európai nagyvárosba viszik a Nagy Rajtot. Budapest 2020-ban lett volna indulási helyszín, ám a pandémia miatt erre – jobb későn, mint soha – csak most kerül sor. 

1996 óta pedig már hagyomány, hogy a szervezők előbb négy-, majd kétévente más-más európai nagyvárosba viszik a Nagy Rajtot. Budapest 2020-ban lett volna indulási helyszín, ám a pandémia miatt erre – jobb későn, mint soha – csak most kerül sor. 

A Giro d’Italia a világ három legrangosabb kerékpáros körversenyének egyike – a Tour de France és a Vuelta a España mellett. A kerékpárosok három hét alatt járják be (elsősorban) Olaszországot, de környező, sőt távolabbi országokat is érinthetnek. Az egyes etapok különbözőek, vannak sík szakaszok sprinthajrával és hegyi szakaszok sprinthajrával vagy hegyi befutóval, illetve csapat- és egyéni időfutamok is. A 105. Giro d’Italia – három magyarországi szakasszal – 2022. május 6-án startol, Budapestről. A május 29-én Veronában véget érő verseny első három szakasza érinti Magyarországot: az első május 6-án a BudapestVisegrád közötti 195 km-es, a második május 7-én a 9,2 km-es budapesti időfutam, a harmadik pedig május 8-án a Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 km-es táv lesz. 

A versenyt tévénézők milliói követik majd, és közben lehetőségük lesz arra is, hogy kicsit jobban megismerjék Magyarországot. A verseny 5 órás élő televíziós közvetítése 200 ország több mint 800 millió nézőjéhez jut el. Már tradíció, hogy 100 nappal a Giro d’Italia rajtja előtt az útvonal menti települések jelentős épületeit világítják meg rózsaszínűre, ez az ún. Rózsaszín fények éjszakája, így nálunk is több kultikus épület kapott különleges világítást. 

Idén három magyar versenyzőnek is szoríthatunk a Giro d’Italián: Valter Attilának, Peák Barnabásnak és Fetter Eriknek. 

Most pedig következzen segítségként egy kis itiner és egy kerékpárosmez-ismertető azoknak, akik első alkalommal kapcsolódnának be a szurkolásba:

  • Rózsaszín trikó (Maglia Rosa)
    • Az összetett aktuális éllovasa viseli (aki a legrövidebb idő alatt teljesítette az eddigi teljes versenytávot).
    • Először 1931-ben adtak át a Girón a rózsaszín trikót (Learco Guerra vehette fel).
    • A szín a La Gazzetta dello Sport nevű olasz sportlap miatt rózsaszín: ők szervezték a versenyt, és annyira a saját színük, hogy a mai napig rózsaszín papírra nyomják.
  • Ciklámen trikó (Maglia Ciclamino)
    • A gyorsasági pontversenyben élen álló versenyző viseli.
    • A szakaszok végén, illetve a szakaszok közben kialakított gyorsasági részhajrákon helyezésük függvényében a versenyzők pontokat szereznek (más pontok járnak sík és hegyi szakaszokért, illetve időfutamért).
    • A trikót először 1967-ben adták át, de akkor még piros színű volt.
  • Kék trikó (Maglia Azzura)
    • A gyorsasági részhajrákhoz hasonlóan a szakaszokon vannak hegyi részhajrák is.
    • A hegytetőn való áthaladás sorrendjében történik az értékelés (például 1. helyezett: 3 pont, 2. helyezett: 2 pont, 3. helyezett: 1 pont).
    • A verseny legmagasabb csúcsa minden évben a Cima Coppi (egy korábbi legendás versenyzőről nevezték el): győztese kiemelt pontmennyiséget (általában 50 pontot) tehet zsebre.
    • A verseny végén a legtöbb hegyi pontot gyűjtő versenyző nyeri meg a hegyi pontversenyt.
    • Először 1974-ben adtak át a hegyi megkülönböztető trikót (akkor még zöld volt), 2012 óta kék a színe.
  • Fehér trikó (Maglia Bianca)
    • Az összetettben legjobban álló fiatal versenyző viseli.
    • Korhatár: 25 év.
    • A trikót 1976-ban adták át először, ám 1995-től 2006-ig nem osztották ki.
    • A címvédő a kolumbiai Egan Bernal (hiszen nem volt még 25 éves, mikor tavaly megnyerte az összetettet).

Címkék