Hivatalosan is megérkezett a tavasz a fővárosba, ami pedig még több boldogsághormonnal jár, különösen, ha szuper programokkal tölthetjük el a napokat. Számos koncert ad lehetőséget, hogy kitomboljátok magatokból a felgyülemlett feszültséget: Barkóczi Noémi, a Captain Average és a Felső Tízezer is lemezbemutató koncerttel érkezik a héten, de a Nart Orchestra, vagyis a 19 tagú kortárs big-band rengeteg fúvóssal és eklektikus zenével készül nektek a Trafóban. Hétvégén újra megrendezik a Telekom Vivicittá városvédő futást, így ha a városban maradtok kirándulás helyett, akkor ott a helyetek! Három év szünet után pedig ismét tavaszi zsongás tölti meg a Városháza Parkot: március 26. és április 18. között a Budapesti Tavaszi Vásár minifesztivállá alakítja a teret, így oda ez idő alatt többször is visszanézhettek, ha kikapcsolódni vágytok.

Március 24., csütörtök

Könyvtári beszélgetések: Bartis Attila

Az MMA MMKI Szakkönyvtára 2022-ben indította útjára a Könyvtári beszélgetések című tematikus sorozatot, melynek első vendége március 24-én Bartis Attila író, fotográfus lesz. 

Bartis Attila ErdélybenMarosvásárhelyen született. Családjával 1984-ben költözött Budapestre, amikor apját megfosztották román állampolgárságától. Huszonhét évesen jelentette meg első regényét, A sétát. Eddigi legnagyobb sikerét A nyugalom című 2001-ben megjelent regénye szerezte számára. Ezt a művét Anyám, Kleopátra címmel Garas Dezső rendezésében jelenítették meg a Nemzeti Színházban, a művet eredeti címével pedig Alföldi Róbert vitte filmre.  

További infók 

Barkóczi Noémi, Captain Average – lemezbemutató

Captain Average Sallai Lacival, egy újabb projekttel és lemezzel érkezik a megújult Gólyába. A Heaven Capitulates lemez Laci utóbbi zenei kalandozásaihoz képest valamelyest szögletesebb, komorabb, de ugyanannyira dallamos és emlékezetes pillanatokat tálal kompakt formában.

Ha nem volna elég az újdonságból, Barkóczi Noémi idén rögzített nagylemezét hozza el az estére, évek óta tartó csend után. Az új album dalaiból azonnal felismerhető Noémi jellegzetes univerzuma, ami az új felállással – Szőke Barnával, Gulyás Kristóffal és Várnai Szilviával – színesebb és bátrabb hangszereléssel szólal majd meg a korábbiaknál.  

További infók

Autóstoppal a Pamir Highway-en – Backpackelés Közép-Ázsiában

Stoppolás a világ második legmagasabban fekvő főútján, barangolás a Bartangban, Tádzsikisztán egyik legelzártabb völgyében, jurtában éjszakázás kirgiz nomádoknál –Orodán Tamás és Sajó Tamás 2016-ban tett egy freestyle utazós kört Közép-Ázsiában, végigstoppolva a „roof of the world” néven emlegetett 4000 méteren fekvő kősivatagot, gyalogosan átszelve a Bartang völgyet, magukat olykor inkább a spontán találékonyságra, mintsem a pontos tervezésre bízva. Kalandos útjuk legjobb történeteit hozzák el képekkel és videókkal kísérve március 24-én mindenkinek, akit érdekel az alternatív utazások műfaja.

További infók

Március 25., péntek

GardenExpo 2022

Végre itt a várva várt tavasz, a jó idő beköszöntével pedig ideje nekilátni a kertünk szépítésének, hogy aztán mesés környezetben napfürdőzhessünk. Kertépítéshez és -felújításhoz idén is rengeteg ötlettel és izgalmas újdonságokkal vár minket GardenExpo, az ország legnagyobb kerti életmód kiállítása.

Március 25-27. között a Budapest Arénában a legújabb bútorok, grillek, pergolák, medencék, kerti eszközök és gépek közül választhatjuk ki azokat, melyekkel megteremthetjük a saját oázisunkat, akár a fővárosban is. (x)

További infók 

Felső Tízezer – lemezbemutató, Cz.K. Sebő

A megújult felállású Felső Tízezer a Dürer-kertben mutatja be március elején megjelenő Elkerülhetetlen című albumát. A nagyívű refrének és a sodró gitárok megmaradtak, de a powerpop és az alternatív hagyományok határán egyensúlyozó zenekar több, tőlük szokatlan hatást is becsempészett új anyagának dalaiba. A zenekar negyedik nagylemeze a korábban megjelent kislemezekkel együtt (Ajtók záródnakAz ilyen emberek, mint én11 dalt tartalmaz. A Felső Tízezer együttest Cz. K. Sebő koncertje vezeti fel, trió felállásban.

További infók 

Szitanyomó workshop

szitanyomás az egyik legelterjedtebb, legsokoldalúbb nyomtatási eljárás, jól használható szinte bármilyen hordozóra, a papírtól kezdve a textilig, kerámiáig. Ezt a technikát próbálhatjuk ki március 25-én Bíró Gergő, fotográfus, a Széria és a Valami Produktív műhely alapítójának vezetésével. Betekintést nyerhetünk az eljárás folyamataiba, megismerkedhetünk a sablon elkészítésének lépéseivel, és a workshop második felében papírra vagy vászontáskára nyomtatható mintákat tervezhetünk. 

További infók 

Barker, Gryllus Ábris, Mákó Rozi

brit Sam Barker már bő egy évtizede Berlin egyik emblematikus producere, dj-je és kiadóvezetője. Zenésztársával, Andy Baumeckerrel számos remek kiadványt jegyeznek Leisure System nevű kiadójuknál, melyhez kapcsolódóan klubest-sorozatot is vittek a város legendás szórakozóhelyén, a Berghainban. Barker több remek megjelenéssel a háta mögött első szóló nagylemezével hívta fel magára a figyelmet ismét, a 2019-ben megjelent Utility című ambientes-neotrance-es albuma forradalmi siker lett, a széles közönség számára is megmutatta, hogy lábdob nélkül is működik a techno. Őt hallhatjuk március 25-én a Magyar Zene Háza koncerttermében.

Az est első felében hazai oldalról a kísérleti elektronika területén a konceptuális kompozíciókra fókuszáló Gryllus Ábris és a közönségéhez leginkább atmoszférikus improvizációval kapcsolódó Mákó Rozi zenél.  

További infók 

Március 26., szombat

Nart Orchestra – lemezbemutató

Nart Orchestra egy egészen különleges, terebélyes nagyzenekar: 19 tagú kortárs big-band rengeteg fúvóssal, eklektikus zenével, amely összeköti a magyar zenei élet egymástól távoli pontjait. A koncerttermek öltönyös klasszikus zenéje, a jazz és a baseball-sapkás, atlétás hiphop műfajegyesítő tömeggé nő a színpadon a tucatnyi szaxofonossal, trombitással és harsonással, mögöttük DJ-vel és ritmusszekcióval.

A mostani koncert első részében a frissen megjelent instrumentális lemezük változatos szerzeményei hangzanak el vizuális kísérettel. A műsor zárásaként A Nagy Vonatrablás című 1903-as amerikai rövidfilm kerül vetítésre a Nart Orchestra stílusában megkomponált filmzenei kísérettel, élő előadásban.    

További infók 

Budapesti Tavaszi Vásár

Három év szünet után ismét tavaszi zsongás tölti meg a Városháza Parkotmárcius 26. és április 18. között Budapesti Tavaszi Vásár lakja be a teret. Egyedi kézműves termékekkel, gasztronómiai különlegességekkel, hétvégenként családi programokkal és foglalkozásokkal, a Míves Tojás Múzeum állandó kiállításával és gyönyörű nosztalgia körhintával várnak a szervezők. Az esemény nyitóhétvégéjén pedig koncertekből sem lesz hiány: fellép többek közt OHNODY, a Budapest BárIvan & the parazol és a Punnany Massif is.  

További infók 

37. Telekom Vivicittá

Vivicittát a városok szeretete és értékeik megőrzése hívta életre, a szó jelentése – éljen a város – is erre mutat rá, ezért nevezhető városvédő futásnak. Magyarországon 1986 óta van jelen ez az esemény, idén március 26-27-én már a 37. alkalmon vehetnek részt a futni vágyók. Az egész hétvégén át tartó futóünnep az egész családnak jó program, különböző távokon lehet indulni, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

További infók 

John Grant: Boy From Michigan, Misota Dániel

2021 egyik ünnepelt, az év végi lemezlistákon rendre a top 20-ban feltűnő albumát a dalszerző-előadó John Grant adta ki, aki korábbi zenekarával, az indie rockos The Czars-szal már járt Budapesten, de szólóelőadóként először láthatjuk – szerencsénkre egy valóban remek nagylemez, a Boy From Michigan turnéján, március 26-án. Grant persze nem most először tűnik ki kitűnő nagylemezzel, hiszen a 2010-es évek egyik legelismertebb dalszerző-előadója, és már a kilencvenes évek közepe óta aktív zenész.

Az est első felében a korábban Zanzingerként ismert Misota Dániel dalszerző-előadó lép fel új projektjével, amelynek The Floating Weeds a neve.

További infók 

Fülelő

Néha nehéz ráérezni, mire érdemes fülelni egy szöveg nélküli, tisztán hangszeres zenénél. Könnyen eltévedhetünk a zenei formák, a rejtett utalások és a csak kottából kiolvasható összefüggések erdejében. A Magyar Állami Operaház Zenekarának családi matinéján, március 26-án Mona Dániel zenetörténész segít eligazodni, aki a Fülelő sorozat keretében közérthető ismertetőivel teszi még élvezetesebbé az Opera Zenekar koncertjét.  

További infók 

Március 27., vasárnap

Budai BringaBörze és Chill

Hagyományteremtő szándékkal indítja útjára március 27-én a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ a Budai BringaBörzét, ahol értékesíthetjük használt kerékpárjainkat, rollereinket vagy éppen be is szerezhetünk egyet. A Piac a rendezvényt jótékonysági kezdeményezéssel is összeköti: az árusító asztalok bérleti díjának egy részét a Budapest Bike Maffia szervezetnek adja, akik arról ismertek, hogy kerékpárral járják az utcákat és rászorulók részére szállítanak így ételt. 

Eközben a Marczibányi Téri Művelődési Központ kertjében zenével, közösségi főzéssel és más programokkal nyithatjuk a bringaszezont, gördeszkázni tanulhatunk, és a gyerekfoglalkozásokon, koncerteken a kicsik sem fognak unatkozni.

További infók 

Szabó Magda: Az ajtó

Az ajtó Szabó Magda egyik legismertebb regénye, a huszadik századi Magyarország kulisszái előtt egy magára maradt nő tragikus, fordulatos története. Idén az Örkény István Színházban láthatjuk a belőle készült színdarabot, amelyet Gáspár Ildikó írt és rendezett. 

Játsszák: Bajomi Nagy György, Borsi-Balogh Máté, Ficza István, Mátyássy Bence m.v., Józsa Bettina, Kókai Tünde, Patkós Márton, Pogány Judit, Szandtner Anna, Vajda Milán, a zenéjét pedig Matisz Flóra Lili szerezte.

További infók 

Mit ad a múltunk a jövőnkhöz?

Vajon ismeri-e Dávid Veron, a múlt századforduló emancipált eladókisasszonya, Baráth Katalin hősnője Lesznai Annát? Ha igen, mit gondol a hozzá hasonló művésznőkről? Mivel inspirálta Fábri Annát édesanyja, az erős irodalmi érdeklődésű matematikatanár, és mikor olvasott Fábri Anna először Selma Lagerlöföt? – Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ március 27-én a Jedermannban.

Ms. Columbo Írónők – Nemzedékek c. sorozatának utolsó vendégei különösképpen belelátnak a letűnt nemzedékek közötti láthatatlan kapcsolatokba: Baráth Katalin rendhagyó pályát tudhat magáénak, hiszen egyszerre igyekszik teljes bedobással helytállni történészként valamint krimik, sőt újabban egy sci-fi, az Afázia szerzőjeként is. Példaképeként Fábri Annát választotta, aki nemcsak számára, de művelődéstörténészekirodalomtörténészek és a nőtörténet kutatóinak nemzedékei számára jelent inspiráló mintát tudósként és tanárként egyaránt. 

További infók 

Szergej Loznyica: Donyeci történetek

Cirko-Gejzír moziban újra műsorra tűzik Szergej Loznyica filmjét, a Donyeci történeteket, amely Cannes-ban Un Certain Regard díjat nyert. A film azt követi végig, ahogy a Donyec-vidéken, Ukrajna keleti részén a manipuláció hatására elkezd szétmorzsolódni a társadalom. A háborút itt békének hívják, a politikai propagandát igazságnak, és a gyűlöletet szeretetnek. A március 27-i vetítés sok részletet megvilágíthat a ma zajló eseményekkel kapcsolatban is.

További infók 

Március 28., hétfő

Tünet Együttes: Afterparty – egy fiktív törzs fiktív rituáléja

Milyen jó lenne, ha minden bennünk rejlő feszültséget, indulatot, fájdalmat, dühöt, örömöt, boldogságot csak úgy egyszerűen kiüvölthetnénk magunkból. Megtehetnénk, de nem tesszük. Miért?

2020-ban, a Tünet Együttes kísérleti évadának keretében készítette az Afterparty – egy fiktív törzs fiktív rituáléja c. előadást, Szabó Réka rendezésében, amelyet március 28-án ismét színpadon láthatunk. A csapat karanténközösséget vállalva közösen alakította ki és gyakorolta napi szinten azokat a rituálékat, amelyek a darab vázát adják. A meghatározott kereteken belül az előadás teljes mértékben improvizatív.   

További infók 

Shakespeare: Hamlet – Óvóhely

Dániában egyszer csak felszakadnak a kérdések: Hamlet teszetosza, de vajon mi képesek lennénk-e belenyomni egy gyilkosba a pengét? Ophelia megőrül, de vajon mi képesek lennénk-e egyben maradni, miközben szeretteink folyamatosan megtaposnak? Gertrúd védi a férjét, de vajon mi le tudnánk-e mondani érzelmi zsarolására életünk szerelméről? Claudius gyilkossággal került a trónra, de vajon meddig mehet el egy politikus, hogy biztosítsa egy ország békéjét? 

A téli pihenő után március végén visszatér a Hamlet az Óvóhelyre, új színésszel Claudius szerepében, Szigeti Balázs rendezésében és Nádasdy Ádám fordításával.   

További infók 

Március 29., kedd

Hajógyár x A38: Schoblocher Barbara

Hajógyár és az A38 Hajó Zene x Színház eseménysorozata hazai, kortárs zenészeket mutat be testközelből. A Momentán Társulat közreműködésével és Hegyi Dóri (OHNODY) műsorvezetésével kötetlen, játékos portrébeszélgetésen keresztül ismerhetjük meg kedvenc zenészeinket. Március utolsó keddjén Schoblocher Barbi, a Blahalouisiana énekese lesz a meghívott. Az est folyamán a 2012-ben alakult székesfehérvári beat-rock, pop-soul zenekar legkedvesebb dalai akusztikus formában is felcsendülnek.

További infók 

Nagyok nagyjai – mindenki olvas: Ivan & The Parazol

A Várkert Irodalom új sorozatában ismert művészek és gondolkodók idézik fel az ihletett pillanatokat Ugron Zsolna író vendégeiként. Ők lesznek azok a „nagyok”, akik vallanak „nagyjaikról”, azaz legkedvesebb költőikről, íróikról. A klasszikus vagy kortárs művek személyes vallomásokon, történeteken, anekdotákon keresztül kerülnek néha váratlan, szokatlan kontextusba.

Március 29-én a klasszikus és fantasy, hazai és világraszóló irodalom egyszerre kerül terítékre: Szerb Antal és J. R. R. Tolkien ízig-vérig 20. századi karaktereit idézik meg a meghívottak. Mítoszokon és személyes vallomásokon, háttérsztorikon és drámai életutakon keresztül pillanthatunk be két rockzenész könyvtárába, avagy milyen könyvet vesz kezébe Vitáris Iván és Balla Máté, amikor épp nem a fülbemászó akkordok világában barangolnak? A szövegek az Ivan and The Parazol énekese és gitárosa mellett Nagy Katica színésznő tolmácsolásában hangzanak el – hol dalban, hol prózában, hol duóban vagy éppen trióban.

További infók 

Március 30., szerda

2x2 női hang, női tekintet

MáraiKult és a Zeneakadémia együttműködésében nőhónapi elektroakusztikus-zenei koncerten vehetünk részt, március 30-án. A műsoron Szigetvári Andrea két zeneműve lesz hallható, melyet Murányi Márta (szoprán, játékkontroller) és Szigetvári Andrea (elektronika) ad elő.

Marhakaralábé kantáta egy, a Keleti Pályaudvarnál készült hangfelvételt dolgoz fel, és az emberi beszéd érzelmi és zenei aspektusaiból építkezik. A 2020-as VoiceTwist angol, finn, portugál és magyar nyelvtörőket feldolgozó tételek sorozata. A zenei anyagba a nyelvtörők hangzása és jelentése is beépül, az énekes mozdulataival együtt összművészeti élménnyé válik a szó, a hangzás, a zenei változások és a gesztusok együttese.  

További infók 

Globalista konyha: Romy Gill (India)

Globalista Konyha újabb vacsoraestet szervez március végén Romy Grill konyhájából. A bengáli születésű Romy Gill autentikus, modern indiai pop-up vacsorája több izgalmas fogást ígér, hiszen ez az a konyha, amelyet számtalan külső hatás ért, amelyek nyomait a bengáli ételek a mai napig megőrizték. A török, az angol, a kínai és a zsidó ízvilág lenyomata mellett azonban egy egészen különleges befolyásoló tényező is szerepet játszott: a hindu özvegyek. Számukra ugyanis a vallási vezetők előírták az étkezési szokásokat, amelynek hatására reformkonyhát kellett kialakítaniuk. Ebből az újításból aztán fantasztikus vegetáriánus ételek születtek, amelyek a mai napig meghatározó elemei a bengáli étkezési kultúrának. 

Március 30-án Romy Gill különleges menüsorral készül számunkra is, melyet találó ajándék borsor kísér: megkóstolhatjuk a ​papdi chaatot, a csípős makrélát, de választhatunk vegetáriánus vacsorát is, édesburgonya sabzival vagy panch phoron karfiollal. A desszert sem marad el, különleges Gajar Ka Halwa és fagylalt zárja az indiai estet.  

További infók 

Animáció és épített környezet – Filmvetítés és beszélgetés

színpadi díszlettervezés és a film set-design jelentőségét senkinek nem kell bemutatni, de lényegesen kevesebb szó esik arról, hogy az animációs filmek tekintetében is milyen fontos szerepet játszhat az épített környezet. A március végi esemény első órájában 6 olyan, számos díjjal is jutalmazott filmet nézhetünk meg, melyek vizualitásábantörténetvezetésében szerves részt képeznek a minket körülvevő épületek. Ezt követően az alkotók osztják meg saját tapasztalataikat a témában.

További infók 

Címkék