Budapest gasztronómiai történetének legendás helye, a Costes 2008-ban nyitotta meg kapuit a hazai fine dining rajongói előtt, és alig másfél évvel később már Michelin-csillaggal díjazták a kiemelkedő szakmai tevékenységét. Most azonban, két év kényszerszünet után, Rácz Jenővel együttműködésben végre újranyílt Budapest első Michelin-csillagos étterme.

A fine dining vendéglátás Ráday utcai fellegvára immár tizenkét éve töretlenül őrzi a csillagát, de sajnos a pandémia alatti korlátozások, a turizmus visszaesése és a vendéglátást napjainkban sújtó munkaerőhiány ezt az egységet sem kímélte, ezért két éven keresztül csak azok élvezhették az étterem fogásait, akik házhoz rendelték az étterem személyzetét, hogy otthonukban, a saját konyhájukban készítsék el és tálalják fel a különleges étkeket. Egy hónapja még bombaként robbant a hír a gasztronómiát kedvelők körében, hogy március közepén nemcsak újranyit a legendás étterem, de a tekintélyes múlt méltó folytatása érdekében séfpatronként Rácz Jenő is csatlakozik az étterem csapatához. Azóta nemcsak hogy összeállt a csapat és véglegesedett a koncepció, de hétfőn este már az első vacsoravendégeket is sikerrel fogadta az étterem.

A Costes-csoport tulajdonosainak ezzel az együttműködéssel nem titkolt célja, hogy a korábban főleg gasztroturisták által látogatott Ráday utcai étterembe ezentúl jobban bevonzzák a magyar vendégeket is, mivel Rácz Jenővel közös másik éttermük kapcsán azt tapasztalták, hogy a nyitás óta folyamatos telt házzal működik, és még mindig hetekre előre kell asztalt foglalni. 

A Rácz Jenő nevével fémjelzett konyha helytartója Koppány Levente lesz, akinek egyáltalán nem ismeretlen a Costes Ráday étterem, hiszen korábban, Palágyi Eszter vezetése alatt is dolgozott már ebben a Michelin-csillagos konyhában. A fiatal szakember igazi hírnevet akkor szerzett a szakmában, amikor a fiatal szakácsok legnevesebb nemzetközi versenyén, a S.Pellegrino Young Chef versenyen megnyerte a közép-európai elődöntőt Hamburgban, majd a milánói döntőn a világ kilencedik legjobb fiatal séfjeként végzett. Levente Budapest mellett Londonban dolgozott huzamosabb ideig, ahol több csillagos helyen is bizonyította már rátermettségét.

Az újranyitó és számos elemében megújuló Costes étterem az első időszakban egy hatfogásos kóstolómenüvel várja a modern európai konyhát kedvelőket, aminek részeként nemcsak a konyhai csapat révén újul meg, hanem az étterem hangulata, stílusa is kicsit lazább lesz a korábbinál. A nyitvatartása kapcsán is elég egyedi lesz a Ráday utcai étterem, ugyanis a főváros fine dining éttermeitől eltérően az első időszakban még csak három napig lesz nyitva, amelyből a szombat akár megszokottnak is mondható, viszont a másik két nap a vasárnap és a hétfő lesz, amikor szinte senki más nincs nyitva a fine dining éttermek közül.

Címkék

Elérhetőségek

Costes 1092 Budapest, Ráday utca 4. Facebook-oldal Weboldal