gasztró

shopping

szerkesztés

Szívből jövő gasztrovilág a föld alá rejtve – Új kedvencünk a Balance Bistro & Delicates a Móricznál

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 02. 18. 16:34

Vannak helyek, ahová ajánlások alapján jutunk el, vannak, amikbe a kezdeti tesztüzemük időszakában botlunk bele, de vannak olyanok is, amiket már a hivatalos megnyitásuk előttől próbálunk figyelemmel követni. Ez utóbbiak közé tartozik a Váli utcai pincehelyiségben igényesen, otthonosan, szeretettel és modern rusztikussággal kialakított Balance Bistro & Delicates is, amire legelőször a náluk is elérhető, tokaj-hegyaljai Holdvölgy borok hívták fel a figyelmünket. Ahol ilyen borokat találni, az rossz hely nem lehet – gondoltuk –, és mennyire igazunk lett.

A Móricz Zsigmond körtér környékének kavargó forgatagában elsőre szinte észre sem venni a parányi pincelejáratot. Szerényen, szinte meghúzódva várja a betérőket a József Attila Gimnázium szomszédságában, pedig lehetne sokkal magabiztosabb is, hiszen a lépcsőkön lefelé lépdelve váratlanul egy külön kis gasztrovilág tárul a szemünk elé. Belépünk – és hopp, már be is szippantott minket. Eredetileg legfeljebb húsz percet szándékoztunk ott tölteni, de végül két és fél óra lett belőle.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Nemcsak kutya-, hanem élőlénybarát hely is a Balance

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Körbenézve ott motoszkál a fejünkben a gondolat: ez szuper, de hol is járunk pontosan? Egy deliben? Egy kávézó-reggelizőben? Vagy egy bárban? Megmondjuk kerek perec, hogy elefántcsont-keménységű szkepticizmussal szoktuk szemlélni azokat a helyeket, amik picit minden is akarnak lenni, mert általában nincs üzenet, elveszik a fókusz, vagy nem létezik a személyiség. Itt azonban valamiért mégis működik a sokrétűség. Mitlasóczki István, Németh B. Bence és Őry Katalin jól érezhetően szívét-lelkét beletette a helybe, és olyan alapanyagokkal, árukkal, tárgyakkal veszik körül magukat, amik számukra is őszinte örömet okoznak. Az üzenet átjött, a hangulat elragadott, innentől félszavakból megértjük egymást.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Tojásos reggelik, grillezett kecskesajt, olasz sonkaválogatás, modenai balzsamecetes hagyma, appenzeller, provolone, landana, brie, házi körözött, Taittinger champagne, Holdvölgy borok, brutál chilik, gluténmentes brownie-keverék, magyar újhullámos kávé, szendvicsek, bagelek és önfeledt boldogság. Akinek pedig ez sem elég, az jöjjön koktélozni a péntek, szombat esténkénti külön bárrészleg egyik – Singer varrógépekből kialakított – asztala mellé.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Nem találtunk olyat, ami ne lenne igazán magas minőségű, de őszintén szólva ez egy ilyen helytől el is várható. A Balance egyedisége a hangulatában rejlik. Ahogy a barátságból induló közös vállalkozás és az ételek, italok, árucikkek iránt érzett jogos büszkeség és a kóstolási élmények megosztásának öröme áthatja az egész helyet. Velünk, vendégekkel együtt természetesen. És nagyon ritkán, de előfordul, hogy a hasonló gondolkodás, a közös érdeklődési kör vendégből baráttá tudja tenni az embert pillanatok alatt.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Nagy adottság, ha az ember azzal tud foglalkozni, amit igazán szeret, és akkor akaratlanul is be fogja tudni vonzani a saját vendégkörét. Nem gondoltuk volna a látogatásunk előtt, hogy a Bartók Béla gasztrosétányának elképesztő kínálatából bármi is hiányozhat. Ott jöttünk csak rá, hogy a Balance nélkül mégsem lenne teljes.

Hasonló tartalmak

Admin mode