gasztró

éjszakai élet

szerkesztés

Ezek a helyek nyíltak 2022-ben Budapesten

Szerzők

  • Urbán Cintia

2022. 12. 31. 0:18

Az év végéhez érve elmondhatjuk, hogy 2022 is egy változásokkal és kihívásokkal teli 12 hónapot tartogatott. Mindig reménysugarat és üde színfoltot hoz azonban, amikor egy új gasztroszereplőt látunk feltűnni a színen, márpedig új szereplőkből nem volt hiány idén sem, hiába volt sok tekintetben nehezített a pálya. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük idei cikkeink alapján, milyen helyekkel gazdagodott Budapest 2022-ben.

Éttermek, bisztrók

Január végén nyitott meg a Corvin sétányon a tex-mex ihletettségű Cortez, ami piszkosul jó közép-amerikai ételeket kínál, modern texasi elemekkel fűszerezve. Kicsit délebbről, a perui konyhát hozta el a Pilvax közbe a Pisco Peruvian Cuisine, melynek teljes csapata a dél-amerikai országból származik. A hely most átmenetileg zárva tart, de várjuk az újranyitását. Egy szelet Tel-Aviv is érkezett az év elején Budapestre, a Gozsduban lévő Meshuga jóvoltából, ami laza, izraeli, kézzel evős életérzést importál nekünk, miközben a török és az arab világból is ízelítőt ad. 

Meshuga

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A februárban nyílt Yum Yum egy parányi thai kifőzde, élén Sirinapával és Balázzsal. A fiatal házaspár Thaiföldet hagyta maga mögött, hogy elhozzák a visszafogottabb csípősségükkel együtt is autentikus ételeiket a Kapás utcai rendelő tőszomszédságába. Mindeközben a Berlin Bistro jobbnál jobb fogásokkal (házi berlini boulette tükörtojássalparadicsomszószos currywurst vagy jägerschnitzel) repít vissza minket a németországi kiruccanásainkhoz a Klauzál tér közepén. Márciusban hosszú várakozás után újranyitott a sokáig a Buddha-Bar Hotelben működő Baalbek. Az ország első autentikus libanoni éttermeként színre lépő hely 2019-es kényszerbezárása után a Belgrád rakparton talált új otthonra, egy letisztultabb, modernebb környezetben.

Berlin Bistro

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A Hold utcai piac bezárását követően tavasszal nyitott meg újra és új helyen a MoszkvaTéЯahol a házi pelmenyi még mindig páratlan. Távol a pelmenyi világától, az otthon ízeire bukkantunk egy tündéri magyaros bisztróétteremben, az újjászületett Retek Bisztróban, mely megmutatja, hogyan lehet átültetni nagyszüleink ételeit modern köntösbe úgy, hogy közben a lelküket se veszítsék el. Apropó lélek: nyár óta már nemcsak a különleges helyek felfedezésének vágya, hanem a finom illatok és ízek iránti szerelem is az Ötpcsirta utca repkénnyel befuttatott belső udvarára vezet. Itt, Budapest egyik legszebb titkos kertjében nyílt meg a Padronosok új helye, az Arquitecto Pitpit, ahol a tőlük megszokott spanyol ízek és finom tapasok várnak bennünket.

Retek Bisztró

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Nagy felfedezés volt a Figi és Lipike nevű barátságos delibisztró az angyalföldi Klapka utca elegáns, madárcsicsergős környezetében. A polcokon tállyai borokat és széles delikínálatot találunk, a konyhán pedig remek bisztróételek készülnek. Ha már deli: júniusban egy korábbi borbárból és deliből született meg Gianniék új helye, a DOC Pane e Vino, egy rusztikus, mégis modern stílusú étterem. Szintén nyáron nyitott a BABA, a Sas utca egzotikus hatású és közösségi vendéglátótere, ahol a századforduló bohém kávéházi kultúrája köszön vissza, és egyik napszakban sem áll meg az élet. A II. kerületi Nagyrét sportközpontja felett, autentikus olasz konyhával nyitott meg a Trattoria Prato.

BABA

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A Pozsonyi út is gazdagodott idén egy remek tapasbárral: az UnoMas mediterrán életérzést és isteni spanyol falatokat tartogat. Szintén a falatok és a sharing (megosztás) koncepciójával foltozta be a szinte legendás Pesti Disznó hagyta űrt a Kismező, hogy új életet leheljen a pesti Broadwaynek is becézett környékbe. Többéves zárva tartást követően júniusban egészen más formában tért vissza a Kossuth téri Pick hentesüzlet: PICK Bistro & Deli néven, a deli vonalat megtartva egy hangulatos, minőségi és kifejezetten magyaros bisztrókonyha született. Egy másik nem várt helyen, Budaörsön is különleges helyre bukkantunk: a helyi Ófalu egy régi sváb présházában működik a Csiri, amelynek a története még 1867-ben kezdődött, és ma reggelikkel, borokkal, barátságokkal, szerelmekkel folytatódik.

UnoMas

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A Dohány utcában farm-to-table filozófiát valló bisztró nyílt: a TATI-ban teljesen a szezonalitásra támaszkodnak, úgy állítják össze az étlapokat, hogy a föld adta kincseket vegyítik az esetleges húsokkal. Az év zárásaként a MOL Campus közvetlen szomszédságában tárta ki kapuit a SHO restaurant, bar & café. Nyitásának híre azért is szólt nagyot, mert executive chefnek Huszár Krisztiánt igazolták le. 

Tati

Fotó: Balogh Kata - Socially

Kávézók, cukrászdák, pékségek, reggelizők

Januárban ismerkedtünk meg Manfréddala rozsos „apakovásszal”, aki Molnár Alexandra, Nagy Szabolcs és az egész csapat mellett szívét-lelkét beleteszi a friss, ropogós pékáruk azonnali függőséget okozó ízvilágába a nógrádi ihletésű, Tompa utcai pékségben. Szintén ebben a hónapban találtunk rá a XIII. kerület új kedvencére, a Taksony utca egyik társasházának aljában megbújó Grumpy Monkey-ra, ami egy ausztrál kávézó második üzlete. A kávé kifogástalan, a sportszeletes cruffin pedig kötelező. A Dorottya utcában házi kalácsokkal és csodás reggelikkel várnak minket az Edison & Jupiterben, ami egy üde színfolt a zsúfolt Belvárosban.

Grumpy Monkey

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Az év elején új egységet nyitott a Macaron Heaven, így Budán túl már a pestiek hétköznapjait is megédesítik a színes macaronok. Szintén van némi referenciája a februárban megnyitott Chez Hannának, ami A kis pékinas – Le Petit Boulangerből ismerős Kauser Gábor és vendéglátós barátja, Siklósi Richárd új reggeliző-péksége. Francia recept alapján készült pékáruval, édes süteményekkel, népszerű brunchfogásokkal és delikát termékekkel találkozunk náluk. Ha már delikát: február óta a Sas-hegy környéki kisgyerekes-sulis és nagyvilágias környezetet a Nóra Deli teszi még családiasabbá. Könnyen lehet, hogy valaki csak tejért ugrik be, de végül olasz sonkákkal és egy üveg prémium ginnel távozik. A Városmajor utcában megnyílt Babutzi a Déli pályaudvar környékét igyekszik visszahozni a főváros gasztrovérkeringésébe reggelijeivel és remek ebédmenüjével.

Macaron Heaven

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Március óta az Astoriánál megnyitott Creamben hódolhatunk azoknak a bűnös örömöknek, amiket egy-egy cukros-díszes fánk és egy creamshake elfogyasztása okoz. Szintén márciusban debütált a Babka-csoport legújabb tagja a Pozsonyi úton: a Babka Deli egyszerre kínál magyar, New York-i és közel-keleti élményeket, a nagy ablakoknak hála pedig napfürdőzve reggelizhetünk. Nem is olyan messze, pár lépésre a Margit híd budai hídfőjétől bukkant fel májusban a Kazetta, mely egyszerre kávézó, showroom és egy olyan családias közösségi tér, ahol könnyedén beszélgetésbe bonyolódhatunk a többi vendéggel. Hasonlóan otthonos hely született Óbudán is, a Lemmïng a deszkások, a metálosok és a hardcore-osok világára kacsint.

Babka Deli

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Otthonos és bohém helyet találtunk egy XIII. kerületi irodaházban: a Mad Dog tavasszal egy kicsit tovább terjeszkedett, és a csapat új egységet nyitott a Dózsa György úti Pillar Irodaházban, ez lett a Mad Dog Coffee_Hangár. Augusztus óta friss péksüti illata járja be az Aulich utcát, hiszen itt nyitott meg a LUI, ahol az Alma Nomad Bakeryből ismerős Árgyelán Timi szakmai irányítása alapján készülnek a finomságok. Az újlipótvárosi NOAH-ban a reggeliken és brunchokon van a hangsúly, de egy jó ebéd vagy esti gintonikozás is beleférhet.

Mad Dog Coffee Hangár

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Weiss Manfréd egykori palotájában talált otthonra az Alice Terrace x Veuve Clicquot Garden, ahol pazar környezetben, némi buborék és finom falatok társaságában tölthetjük az időt. Nem palota ugyan, de a Papnövelde utcai Asterisk, The live in Galleryben nyár óta szintén gyönyörű környezetben, csodás műtárgyak között, finom falatok társaságában csodálkozhatunk rá az élet apró örömeire. A pompa mellett pedig lett egy kellemes „mindenkinappalija”  is Budapestnek, a Montage. A Margit körúti hely baráti beszélgetésekhez, kávézáshoz, munkához és rendezvényekhez is tökéletes. A Nanu coffee & stuff családias hangulatot hozott a Budafoki útra, míg az egyik legnagyobb 2022-es kedvencünk, az A la Gringa Brazíliát és a napfényt idézi meg a Vitkovics Mihály utcában.

Montage

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Októberben nyitotta meg kapuit Budán, az Allee közelében a Greenhabit, melynek köszönhetően egy közérthető, egészségtudatos és vitamindús „health kitchennel” gazdagodott a környék. És a kutyusok sem maradtak ki az odafigyelésből: az ősszel nyílt The Dog Bakery Budapestben maximálisan ők vannak a középpontban: speciálisan nekik készített sütemények, finomságok, falatok és más meglepetések várják őket. 

The Dog Bakery

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Street food helyek

Az év elején egy modern pizzázót teszteltük Budafokon: a Hétköznapokban a nápolyi pizzák egyik variánsát, canottót sütnek némi – gegekkel felérő – magyar kikacsintással. Teljesen más street foodot tűzött zászlajára a június óta működő Brooklyn Bagel, ahol talán eszünkbe sem jut, hogy a helynek közvetlen bejárata van a szomszédos zsinagógába. Kóser szabályok szerint készült bagelek mellett babkát is kérhetünk. Ismét valami teljesen más: Bíró Lajos ikonikus rántott húsait az idei évtől a Fény utcai piac után már a Városliget csodás környezetében is megtaláljuk – néhány lépésre a Széchenyi Fürdőtől és az Állatkerttől megjelent egy új Buja Disznó-k. Nem szabad feledni a Kertész utcai Baba Ganousht sem, amely a Közel-Kelet és Észak-Afrika ízeit csempészi Erzsébetvárosba.

Hétköznapok

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Nagyobb helyen talált új otthonra a California Poke, mely egészséges és személyre szabható bowljai változatos ízek mellett igazi színorgiával kecsegtetik a tudatosan étkezőket. Kicsit szénhidrátdúsabb, de nem kevésbé finom nápolyi pizzát kínálnak tavasz óta a Tűzoltó utcai Salvéban. A március a József körút 35-be újhullámos barbeque füstöt hozott Austinból, ami az amerikai ihletésű és piszkosul pöpec Petrol Beer & Barbeque-ban landolt. Amerika egy másik részét megidézve kaliforniai pizzázóval is gazdagodott Budapest, amikor megnyílt a vastagabb tésztával, tepsis sütéssel és válogatott feltétekkel operáló CAZA pizzabár a József Attila utcában. 

California Poke

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Júniusban felbukkant a Régi posta utcában az Açaí Fever, ahol brazil csodabogyóból és egyéb friss gyümölcsökből, kiegészítőkből összeállítható egészségtálakat kaphatunk. A Kecskeméti utcába is új szereplő érkezett, a Pizza foriú, mely vagány olasz street foodot kínál. Pizzaszeletek és arancini mellett nápolyi raguval, parmezánnal vagy akár pörkölttel töltött pizzamailel kecsegtet. Szintén új pizzás (és sörös!) lokál a hübrisbeer&pizza, mely a székesfehérvári hübris kisüzemi sörfőzde csapatának helye. Ősztől tavaszig ugyan pihenőn vannak, de utána ígérik a visszatérést.

Pizza foriú

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Kocsmák, bárok

Az áprilisban megnyitott Blutorange-ban valami egészen egyedi dolgot próbálhatunk ki: a város első listening barját (a középpontban a zene áll). A hely olyan hiányt pótol, amiről csak akkor tudjuk meg, hogy hiány volt, amikor itt jártunk, és az, hogy szerettük, nem kifejezés. A hiány a következő szereplőnél valós volt: Jónást (Jónás Craft Beer & Food) ugyan kivetette magából a Bálna, de szerencsére májusban új otthonra talált, méghozzá a Bikás parkban, a kacsákkal teli tavacska partján. A sörös vonalon maradva vette be a Mammut 2. tetőteraszát az Élesztő Terasz, amely a Tűzoltó utcából jól ismert Élesztőház kistesója. A nyár üde színfoltja volt az Este11 is a Feneketlen-tónál, ahol jéghideg koktélok és grillételek társaságában élvezhetjük a gesztenyefák árnyékát az év melegebb szakaszában.

Blutorange

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Szintén a tavasz hozománya az egykori Darshan Udvar helyén megnyitott Mixát Udvar, ami könnyedén a környék zászlóshajója lehet, egyfelől a mérete, másfelől pedig a mindent magába foglaló kínálata okán. Palágyi Norbert ennél konkrétabb vizekre evezett: autodidakta kóstolóból először Szomjas Farkas néven sörblogger lett, majd annyira beszippantotta a kraft sörök világa, hogy idén végül ugyanazon a néven saját pubot nyitott a Dob utcában. Mindeközben a Hercegprímás utcában egy távol-keleti utazásra nevezhetünk be: a Badhanna fúziós konyhájában ugyanis különféle ázsiai kultúrák találkoznak, és koktélokból is erős a felhozatal. November óta ráadásul klubként is működik, és elektronikus zenei bulikkal is színesíti a főváros éjszakai életét. A retró életérzést kedvelők a legendás és sokat látott Ibolya Presszó új pajtásának, az Ultraibolyának örülhetnek, ahol ugyanakkor már Tubi-szódát vagy epersört is kérhetünk.

Badhanna

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Nyár óta működik a Seven Cocktail Bara tokaji Seven Hills Distillery brandbárja, ahol egyik kedvenc bartenderünk, Kormos Richárd, alias Rico keveri a jobbnál jobb italokat. Szintén nyári születésű a Macarena Bar, ahol tapasok és koktélok között, forró zenék társaságában élvezhetjük a hangulatot. Tánc ugyan nincs a Sophisto Champagne Barban, de buborékos italok, proseccók, champagne-ok, cavák és pezsgők garmadája garantáltan. A bár újdonságot hozott a Szent István-bazilika környékére. Nem mehetünk el szó nélkül a város egyik legszebb panorámáját nyújtó White Raven skybar mellett sem, Budapest legújabb rooftop barja a Hilton tetejét vette be. Ősszel a KAA is csatlakozott a kiemelkedő bárok sorába: a sok titkot rejtő dzsungelt idézték meg a mennyezetre rögzített több ezer száraz növénnyel. A bensőséges atmoszférában és félhomályban saját koktélunkat is összeállíthatjuk. 

KAA

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode