Nem véletlen, hogy a következő napokban a vásárok kerülnek előtérbe, hiszen közeledik az adventi időszak. Ezen a héten adventi teavásárra és iparművészeti vásárra is ellátogathattok: a Ficakban például a Kamélia Kert finom és minőségi teáit szerezhetitek be, a Várkert Bazárban pedig népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkái, a hazai iparművészet remekei közül válogathattok. Művelődni pedig olyan eseményeken lehet és ajánlott is, mint Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című kiállításán, a Pagony Szalon beszélgetése által pedig kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak a kiadó szerzőivel, illusztrátoraival, miközben érdekes témákat vehetnek górcső alá. A jövő hét eleje is jól indul, hétfőn Trentemøller, a dán művész érkezik az Akváriumba, kedden pedig a Bonobo hangzásvilágában mélyülhettek el.

November 24., csütörtök

Vannak vidékek – Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje

Kaláka együttes pályafutásának 50. évébe lépve elhatározta, hogy Bogdán Zsolttal, a filmekből, előadóestjeiről (többek között Ady-műsoráról) ismert kiváló kolozsvári színésszel közösen előadást tart az ezredforduló egyik legnagyobb magyar költője, Kányádi Sándor emlékére.

November 24-én a Hagyományok Házában vehetünk részt az előadáson, ahol jól ismert Kányádi-verseket hallhatunk Bogdán Zsolt és a költőhöz több szállal kötődő Kaláka zenekar megzenésítései által.  

További infók 

Önzine – kiállítás és lapszámbemutató a kortárs rajzról

Az Önzine első száma a hazai kortárs rajz világába enged betekintést számos kortárs művész alkotásain keresztül. A lapszám bemutatójával egybekötött kiállításon november 24-én vehetünk részt, a Galeri Ffrindiauban.

A kiadványban szereplő művészek: Koronczi Endre, Ráskai Szabolcs, Gáspár György, Szíj Kamilla, Gallov Péter, Balogh Fábián, Horror Pista, Sági Gyula, Vazavaze, Gáti Ráhel, Bálványos Levente, Szemző Zsófia, Dés Márton, Babinszky Csilla, Tayler Patrick, Agafina Anna, Gacsályi Bíborka, Boros Mátyás, Bernard Petra és Leo Lunger.

További infók 

Pagony Szalon: Valóság és fikció

A múlt hónapban indult el a Pagony Kiadó programsorozata, mely elsősorban felnőtteknek, szülőknek, alkotóknak, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalom iránt érdeklődőknek szól. A havonta megrendezett Pagony Szalon egy közös beszélgetés keretén belül lehetőséget biztosít arra, hogy kicsik és nagyok személyesen találkozzanak a kiadó szerzőivel, illusztrátoraival, miközben érdekes témákat vehetnek górcső alá, szakértők segítségével.

Novemberben valóság és a fikció kérdéseit boncolgathatjuk a meghívott szerzőkkel, és 20%-os kedvezménnyel vásárolhatunk a Pagony és a Tilos az Á könyvei közül.  

További infók 

Vidák Zsolt: Ki zárta ki Kafkát a teraszra? – kiállításmegnyitó

Hogyan kerülhetett Poe, Monet és Madame Curie egy szobába? Miért fekszik Sigmund Freud újrahasznosított műanyag lepedőjén James Joyce? Mit keres Freud éjjeliszekrényében egy revolver? Hogyan lehetséges, hogy Baudrillard és Dickens egy fodrászatba járnak Magellánnal, ahol éppen Szókratész takarít?
 
Vidák Zsolt önálló kiállításán többek között a fent említettekhez hasonló témájú vizuális kísérletezéseit mutatja be. A városok után most az ember és a helyszín alkotja a kompozíció magját. A városképeiről ismert rengeteg apró részlettel és humorral alakít ki meghökkentő történeteket a tőle megszokott játékos módon. A kiállítás megnyitóján november 24-én vehetünk részt.  

További infók 

November 25., péntek

Ruhacsere és textilgyűjtés a Néprajzi Múzeumban

Ha lapul a szekrényünkben olyan női, férfi- vagy gyerekruha, ami bár jó minőségben van még, de már nincs rá szükségünk, akkor november 25-én a Néprajzi Múzeumban a helyünk. Az EthnoEco csoportja ruhacserét és nagyméretű textilek gyűjtését szervezi, ahol nemcsak megszabadulhatunk a sok fölösleges anyagtól, ami nálunk a helyet foglalja, de jótékony célokra is bocsáthatjuk ezeket, vagy akár mások ruhadarabjaival frissíthetjük fel a gardróbunkat. 

tiszta pamut lakástextilek esetében (lepedő, ágyneműhuzat, törölköző, pléd) az sem számít, ha kopottak, régiek, a Kóborka Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesület biztosan örvendeni fog az adománynak.    

További infók

Henri Gonzo és Kemény Zsófi: Frida’s Fiestas

Zenés felolvasóesten vehetünk részt e hét pénteken a Terezában, ahol Frida Kahlo lesz a középpontban. A mexikói festőművésznő kézirata életének legizgalmasabb pillanatait dolgozza fel – ezt hallhatjuk Kemény Zsófi előadásában, Henri Gonzo zenés kísérete mellett.

További infók

Tarr Béla-retrospektív

Menj a Cirkóba Tarr Béla-filmeket nézni! Egy évtized után újra retrospektív vetítést tart a Cirko-Gejzír Tarr Béla filmjeiből. Látható lesz a rendező legelső, még a Budapesti Iskola égisze alatt készült filmje, a Családi tűzfészek, ahogy az életmű lezárásának szándékával készült, legutolsó alkotása, a 2011-ben bemutatott A torinói ló is. Műsoron van a ritkán vetített, 1981-es Szabadgyalog, az 1987-ben forgatott Kárhozat – amely az első közös munkát jelentette későbbi állandó írótársával, Krasznahorkai Lászlóval –, valamint a Krasznahorkai regényéből készült Werckmeister harmóniák is. A fesztivál zárónapján, vasárnap pedig a több mint 7 óra hosszúmonumentális mesterművel, a Sátántangóval lehet elmerülni Tarr Béla világában.

További infók

November 26., szombat

Adventi teavásár a Ficakban

Kamélia Kert november végén a Ficakba hozza el finom és minőségi teáit. Az adventi vásáron megszagolhatjuk a legújabb karácsonyi teákat, kézbe vehetjük a bögréket, vagy kereshetünk ajándékot a fa alá is a gift boxok, díszek közül.   

További infók 

Nyugat+Zombik karácsonyi vásár

A CsepellaVida házaspár beveti magát a Kelet Kávézóba, hogy túladjon Olivér Nyugat+Zombik könyvén, poszterén, pólóján és Kata minden idei, hazai, zöld szezonális receptkönyvén. Érdemes elmenni, mert kitűnő karácsonyi ajándékokat szerezhetünk be az egész családnak!

További infók 

Delacroix-tól Gauguinig – A dán műgyűjtő

Az Exhibition on Screen sorozatának legújabb epizódja a valaha festett legkitűnőbb impresszionista munkákat vonultatja fel a mozivásznon, Delacroix romantikus, Corot és Courbet realista festményeitől Monet, Pissarro, Cézanne és Sisley impresszionista tájképeiig és Degas, Manet, Morisot és Gonzalès arcképeiig.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, ezeknek a festőknek a munkái sok évtizeden át senkinek nem kellettek, egészen addig, amíg egy új műgyűjtőnemzedék jelent meg a színen, és egy előrelátó dán üzletember, Wilhelm Hansen figyelemre méltó gyűjteményt alakított ki nyári rezidenciájában. A november 26-i vetítésen ezt a történetet követhetjük végig David Bickerstaff filmjén, de láthatjuk a telt házas londoni Royal Academy kapcsolódó kiállításán szereplő műveket, tűélesen, felnagyítva a nagy vásznon.  

További infók 

November 27., vasárnap

Adventi iparművészeti vásár a Várkert Bazárban

Ha valódi értéket szeretnénk ajándékozni idén karácsonykor szeretteinknek, érdemes ellátogatnunk a Várkert Bazár adventi vásárába, november végétől kezdődően minden vasárnap. Népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkái, a hazai iparművészet remekei várnak bennünket. Nemcsak vásárlásra lesz lehetőségünk, hanem személyesen találkozhatunk a tárgyak alkotóival, és megismerhetjük a műalkotások anyagát, stílusát, történetét is. Ha kedvünk tartja, még az iparművészek által vezetett workshopokon is részt vehetünk, izgalmasabbá és személyesebbé téve az ünnepi délutánokat.  

További infók 

Műveljük kertjeinket! – Bukta Imre

November 27-én nyílik meg a kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi viszonylatban is jelentős mesterének, Bukta Imrének a kiállítása, Műveljük kertjeinket! címmel. Utoljára 10 évvel ezelőtt láthattunk hasonló jelentőségű kiállítást a Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész munkáiból, idén pedig, a festő születésének 70. évfordulója alkalmából létrejött tárlaton, kizárólag új műveket csodálhatunk meg.

A művész a legkorszerűbb technikákra épülő látvánnyal közvetíti azt a világot, ami körülöleli őt a vidéki Magyarországon. A kivételes művészeti esemény a Godot Kortárs Művészeti Intézet óbudai, négyszintes kiállítóterében látogatható, jövő tavaszig.

További infók 

November 28., hétfő

Trentemøller (DK)

Trentemøllert senkinek sem kell bemutatni, aki picit is otthonosan mozog a műfajban. A dán művész sajátos hangzásvilágával az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb producere lett, hazánkban is több telt házas koncertet tud maga mögött, most pedig új lemezével tér vissza november 28-án az Akvárium Klubba.

2006-os debütáló, Last Resort című albumát követően a dán producer minden egyes lemeze egy következő fejezetet képvisel egy folyamatosan fejlődő sorozat újabb részeként. A legújabb albuma, a Memoria, mely egyben az eddigi leghosszabb is a maga 12 dalával, komor, introspektív darabokkal, merítve a motorik, a shoegaze, a noise rock, valamint az elektronikus pop világából is. A csak instrumentális darabokat felvonultató Obverse-zel ellentétben a Memoria instrumentális és vokális dalokat is tartalmaz, melyeknek ezúttal a szövegét is Trentemøller jegyzi.

További infók 

Mediterrán Világnap 2022

November 28-án, a Mediterrán Világnapon a közösségi piactér, a cirkusz és a világzene találkozásának lehetünk tanúi Budapesten is. A piac az ókor óta a mindennapi élet része, többnyire a város, a városrész főutcája, főtere környékén van: megfordul itt minden és mindenki, aki a közösségeket kulturálisan összekapcsolja. A mediterrán országokban sok esetben a helyi művészek, zenészek és táncosok találkozó- és bemutatkozóhelye is a piactér. E gondolat mentén szerették volna összekötni a Mediterrán Világnap szervezői a régi magyar hagyományokat a mediterrán országokra jellemző zenei világgal: a Simorág TánCirkusz gondoskodik a varázslatos hangulatról, majd a Tariqa zenekar koncertezik a Fény utcai piacon. 

További infók 

November 29., kedd

Emberöltők – családi albumszerkesztő workshop

November végén kicsik és szüleik alkothatnak fiktív családtörténetet a montázs technikájával. A Kesztyűgyár Közösségi Házba szervezett workshopon a Centropa Alapítvány Történetek egy családi albumból című kiállításának a képanyagából tablóképet készíthetünk, majd jöhetnek a színes ceruzák, lehet rárajzolni, belevarrni, így modellezve a családtagok közötti kapcsolatot.

További infók 

Bonobo (UK), vendég: Poté (UK), Analog Balaton

„Csodálatos nirvána, pihentető álom” – ezekkel a jelzőkkel illette a The Guardian kritikusa Bonobo Fragments című, hetedik stúdióalbumát, amin olyan zenészek működnek közre, mint Jamila Woods, Joji, Kadhja Bonet, Jordan Rakei, O’Flynn és Miguel Atwood-Ferguson. Az elektronikus zene egyik legnagyobb alakja világ körüli turnéja keretében érkezik Budapestre, hogy november 29-én a Papp László Budapest Sportarénában mutassa be érzelmileg eddigi legintenzívebb lemezét. Albumait a kezdetektől fogva maga hangszereli, és a produceri munkát is ő látja el. Azonnal felismerhető ütem- és dallamvilágával szakmai körökben indulása óta a downtempo úttörőjeként tartják számon

Ahogy az őszi európai turné minden állomásán, Budapesten is Poté vezeti fel Bonobo koncertjét. A jelenleg második albumán dolgozó zenész hangzásvilágát az ütőhangszerekre építi. 

Poté mellett a budapesti bázisú elektronikus zenei duó, az Analog Balaton is bemutatkozik az Arénában. Zsuffa Aba és Vörös Ákos kettőse zenéjében a pop és a rock dallamosságát ötvözi az elektronikus zene monotonitásával.   

További infók

November 30., szerda

11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Nevetés, sírás, gondolkodás, emlékezés és gondtalan kikapcsolódás vár bennünket a filmvásznon és a moziban is a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon. A Puskin Art Moziban és a Művész Moziban premier előtti vetítéseket, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmeket láthatunk, és az ötnapos eseményt izgalmas kísérőprogramok is színesítik.  

További infók 

Simkó Beatrix: It Contains Hard Parts

Mi határozza meg, hogy hogyan viselkedünk közösségben? Milyen értékek mentén élünk együtt, és főként mi dönti el, hogy harcolunk egymás ellen, vagy együttműködünk? Mikor tesszük háttérbe az egót és fogunk végül össze?

Ezek a kérdések inspirálták Simkó Beatrix táncos-koreográfust, aki az It Contains Hard Parts című produkcióban nemzetközi csapattal dolgozta fel a témát. Az előadást Németországban mutatták be szeptemberben, november 30-án pedig itthon is láthatjuk a Trafó Kortárs Művészetek Házában.  

További infók 

Címkék