Bréking / budapest

szerkesztés

Díjat nyert az egykori ipari rendezővágányok helyén létrejött Vizafogó ökopark

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 11. 22. 0:00

Év elején készült el a XIII. kerület ökoparkja a Vizafogó-lakótelepen, ahol a lombos fák, a bokrok és a virágok mellett egy mesterséges tavat is találnak a látogatók. Sőt, a tóba egy fából készült stég is benyúlik, ahol a tavaszi-nyári időszakban egy bisztró várja a vendégeket. A Vizafogó park területén valamikor ipari rendezővágányok, majd beépítésre szánt terület volt, ez változott mára városi dzsungellé, ami megkapta Budapest Építészeti Nívódíját is.

Minden évben kiosztják Budapest Építészeti Nívódíját azoknak a városképet formáló és értéket képviselő épített környezeti alkotásoknak, amik nemcsak jobbá és élhetővé teszik lakókörnyezetünket, de követendő példaként is funkcionálnak. Idén a XIII. kerületi Vizafogó parkot és pavilont díjazták, ami az Archikon Építésziroda és az Objekt Tájépítész Iroda közös munkája. 

A Vizafogó lakótelepen található majd egyhektáros ökoparkban egy mesterséges tó, rajta stég és egy bisztró, valamint rekreációs funkciók, okosváros-szolgáltatások és – tavasszal és nyáron – rengeteg növény is van, mindez pedig hozzájárul a városi hőszigethatás ellensúlyozásához, a környezeténél hűvösebb mikroklíma megteremtéséhez. Sőt, a parkot úgy tervezték meg, hogy a lehulló csapadékot elvezetik a zöldfelületek irányába, míg a pavilon tetőfelületéről a tóba folyik a víz, amivel pótolják a párolgási veszteséget. 

Fotó: Danyi Balázs - Archikon

Fotó: Danyi Balázs - Archikon

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode