November vége felé már nemcsak az időjárás tart otthon minket a melegben, hanem az egyre rövidebb nappalok is, ezért igyekeztünk egy színesebb programlistát összeállítani, hogy kicsit kimozdítsunk titeket! A csütörtökön nyíló Kádár-kocka egy olyan kiállítás, amelynek képein a hatvanas években a tömeges lakhatásra kitalált formát láthatjuk, újragondolva Birkás Ákos és Rajk László által. Ezen kívül még olyan kiállítások is hívogatnak, mint a Falra fel! 8.0 plakátaukció – Drakulától a pop artig vagy Lovrity Anna Katalin Az elveszett fagyigombóc című tárlatok, de lesz Artkartell Műtárgyvásár is, ahol meg is vásárolhatjuk a műveket. Ha pedig már a karácsonyi ajándékokon pörögtök, akkor a MOME Gardróbvásárán, a JAF Designer pop-upján vagy a SAPI 7. születésnapján nézelődhettek!

November 17., csütörtök

Fábián Erika: Van e merszünk benézni az ágy alá?

A gardróbszekrényben vagy az ágy alatt rejtőzködő mumus, a magyar néphiedelemben gyerekeket ijesztgető láthatatlan lény, melyet legtöbbször a sötétséggel hoznak összefüggésbe, de magáról az alakjáról nincsen pontos leírás még más népek hiedelemvilágában sem. 

Fábián Erika gyermekkori rajzainak nagyításaiból készült szőttesei lustán terülnek el a kiállítótér falain. A furcsa és néhol félelmet keltő hatalmas rovarok és bogarak Fábián saját mumusait testesítik meg. A több méteres Ájtatos Manó bizarr alakja és az óriásira nőtt molylepke a művész korlátozó hiedelmeinek játékos kivetülései, és egyben leszámolást is jelentenek azokkal a mumusokkal akik időnként szinte mindannyiunk életében megjelennek.

További infók

A zene éjszakája 2022

November 17-én, csütörtökön Az év zenekarának választott BFZ zenészei kiszabadulnak a koncerttermekből és átköltöznek Budapest legkedveltebb kocsmáiba, szórakozóhelyeire, kávézóiba. Ingyenes minikoncertjeikkel idén a Duna mindkét oldalán várják a zeneimádókat az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén, A zene éjszakája – csak klasszikusan című rendezvényen.

További infók 

Budapesti Filharmóniai Társaság: Ünnepi Nagykoncert

Nemzetközi viszonylatban is páratlan múltra tekint vissza az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. A magyar zenekultúra legfényesebb évtizedeiben – Bartók, Kodály, Dohnányi, Mahler idejében – szinte minden fontos magyar zenei esemény az együtteshez fűződött.

November 17-én a Zenekar fennállásának 169. születésnapját ünnepli egy nagykoncert formájában, ahol olyan műveket hallhatunk, amiknek valamilyen úton-módon közük volt a Zenekar múltjához. Bartók, Kodály, Mahler és Liszt biztosan felcsendül majd, de nem hiányozhat a sorból egy kortárs magyar alkotás sem, a Kossuth-díjas Orbán György új műve.

További infók 

Kádár-kocka – kiállítás

November 17-én, csütörtökön nyílik az Art Department következő kiállításaKádár-kocka címmel. A hatvanas években a tömeges lakhatásra kitalált formát a hetvenes években Birkás Ákos és Rajk László is újragondolta, például a tipikus magyar falusi (vagy városi) ház nem tipikus helyzetbe forgatásával. A két művész egymástól függetlenül, szinte egy időben alkotott festményei és konceptuális építészeti munkái december 22-ig láthatóak Rajk László egykori műtermében.

További infók 

Falra fel! 8.0 plakátaukció – Drakulától a pop artig

Múzeum Antikvárium és a Plakátfiú a nyolcadik plakátaukciójukon fejet hajtanak a 140 éve született Lugosi Béla színészi pályája előtt és elhozzák az 1931-es Drakula rémisztő, ám gyönyörűen kivitelezett plakátját. Lugosi Bélán kívül képviselteti magát egy szintén Hollywoodban világhírnevet szerzett másik magyar filmes is, Kertész Mihály, a Casablanca rendezője.

A másik címadó, a pop art hamar megjelent a hazai plakátművészetben is, rengeteg színes és ötletes alkotást létrehozva, melyekből ugyancsak kedvünkre válogathatunk. A nyolcadik Falra fel! aukción lesz egy erős zenei, valamint kereskedelmi, kiállítási, reklám- és nemzetközi válogatás is valódi csemegékkel, illetve egy Latinovits-blokk, na és persze az elmaradhatatlan Star Wars.

További infók 

Miller Budapest Essentials - 2022

Fővárosunk mindig rejteget valami újat, a Budapest Essentials szervezői pedig ebből szeretnének minél többet megmutatni. Az Essentials programsorozat néhány olyan különleges napot jelent az évben, amikor új perspektívából láthatjuk az ismerőst vagy fedezhetjük fel az ismeretlent, legyen szó buliról, koncertről vagy a városi kultúra más szeletéről. A BPES idén is beveszi a várost, kiszakít minket a megszokottból, és új szintre emeli a szórakozás és az urban life fogalmát három napon át, november 17. és 20. között. A helyszínek között felbukkan majd a Néprajzi Múzeum új épülete a Városliget szélén, de bulizhatunk majd a Millennium Házában, a Tesla Loftban, a Secret Roomban és az ELTE Lágymányosi Campusán, a Gömb aulában. A fellépők között köszönthetjük többek között Greg Wilsont, Beardymant és YOUNGR-t az Egyesült Királyságból, Sarót Franciaországból, Yubikot Németországból, a külföldiek mellett pedig a hazai szcéna kiemelkedő előadói is csatlakoznak a 3 napos fesztiválhoz. Így a Budapest Essentials különböző programjait erősíti majd a Random Trip, a House Piknik, a Be Massive Horizon csapata és sok más fellépő. (x)

További infók 

November 18., péntek

Borbély Szilárd: Akár Akárki – bemutató

Lenni vagy nem lenni? – Micsoda kérdés! – harsogja a kicsavart hamleti létkérdést Akárki, Borbély Szilárd drámájának szereplője. A Horváth Csaba rendezte előadást Budapesten most először láthatjuk a Szkéné Színházban, a Forte Társulat előadásában. A mű több történetet fűz egymáshoz, amiket a halál motívuma köt össze: néhány egyfelvonásos erejéig feltűnnek a fogyasztói társadalom tipikus, elsősorban (kül)városi alakjai is az élet színpadán, majd ugyanilyen váratlanul el is merülnek a feledés süllyesztőjében. A halál eléri a Lecsúszott Értelmiségit, akció-vadász Beteges Nőt, Tőzsdéző ügynököt, Jehova Tanúját, Banki Alkalmazottat, Pénzbehajtót és még a színházi Takarítónőt is, vagyis Akárkit.

További infók 

A Duna balladái – A 65 éves Duna Művészegyüttes őszi bemutatója

Duna Művészegyüttes májusban a Nemzeti Táncszínházban egy nagyszabású gálaműsor keretében ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. A jubileumi évet lezárva legújabb bemutatójukat ugyanitt viszik színpadra november 18-án A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén címmel, mely egyfajta romantikus költőiségre utal, de a ballada szó eredeti jelentésére: a táncra is.

A Duna Művészegyüttes célkitűzése megalapítása óta ugyanaz: élni a hagyománnyal, a nézők minden érzékszervére hatni, költészetet alkotni a néptáncból és szellemileg is megmozgatni a közönséget. Ez a novemberi bemutató alkalmával sem lesz másképp: a Duna-menti népek táncaiból és zenéiből merítkezve énekkel és tánccal elevenednek majd meg a dunai ember életérzései, a nagy folyamhoz kötődő rítusai. A produkció tánc- és látványbéli gazdagsága magától értetődő lesz, hiszen a Duna menti tájegységek táncai mutatkoznak majd be, a színpadkép pedig a hatalmas folyamot és az aköré épülő szokásrendszereket különleges díszletelemekkel jeleníti meg. (x)

További infók 

Frenk és Robi

Frenk és Robi tizenhat éven keresztül zenélt együtt a Hiperkarmában, több száz nagy sikerű koncertet adtak és rengeteg közös élményt gyűjtöttek be ez alatt az idő alatt, amely élmények jelentős része a 2002 és 2012 között működő legendás Erzsébet Téri Gödör Klubhoz kötődik: ide jártak szórakozni, itt volt a próbatermük, az első nagy fellépéseik, gyakorlatilag együtt cseperedtek fel a hellyel, és szó szerint több időt töltöttek el itt, mint otthon.

A Gödör Klub idén ünnepli huszadik születésnapját, és ebből az alkalomból Frenk és Robi úgy döntöttek, hogy egy közös akusztikus koncerttel tisztelegnek a régi idők emléke előtt olyan dalokkal, amelyek vagy abban a bizonyos hőskorban születtek, vagy valamilyen módon azokhoz az időkhöz kapcsolódnak.  

További infók 

MOME Gardróbvásár

Idén ősszel először szervezi meg a MOME Hallgatói HUB a saját gardróbvásárát, ahova külsősöket is szívesen várnak. Az esemény a fenntartható divatot helyezi a középpontba, hiszen olcsón juthatunk hozzá különleges ruhadarabokhoz, kiegészítőkhöz másodkézből, így érdemes nyitott szemmel járkálni az asztalok között, a két napon át tartó vásárban.

További infók 

9. Országos Rajzfilmünnep

Ki ne emlékezne a Vízipók-csodapókra vagy Frakkra, esetleg a Futrinka utca lakóira? Az idei Országos Rajzfilmünnepet november 18. és 20. között szervezik meg az ország számos pontján, kicsiknek és nagyoknak, az egész család számára biztosítva kikapcsolódást. 

Ezen a hétvégén Bálint Ágnes klasszikusai közül is mazsolázhatunk, de láthatóak lesznek a Magyar népmesék és a Mesék Mátyás királyról epizódjai is. Tisztelgünk továbbá a 65 éves Pannónia Filmstúdió valamint Jankovics Marcell animációs filmes életműve előtt. Különös kalandokba keveredhetünk Mézga Aladárral, kivételes alkalmak egyike, hogy mi kérhetjük következőként Dr. Bubót, és A nagy ho-ho-horgász főcímdalát egyként énekelhetjük ezen az ünnepi hétvégén. A vetítések mellett részt vehetünk számos kísérőprogramon is: bábelőadástól kezdve a rajzversenyen át a néptáncos produkciókig készülnek izgalmas előadásokkal a szervezők.  

További infók 

November 19., szombat

JAF Designer pop-up vásár

Karácsony, divat, magyar tervezők – ezekre számíthatunk november harmadik hétvégéjén, a JAF Designer pop-up vásáron. A Jude and Friends divatmarketing ügynökség tizenegy magyar márkával vár bennünket november 19-én és 20-án Budapest szívében, az Alkotmány utcában. Készülhetünk kivételes kedvezményekre, új kollekciós és egyedi sample termékekre és bestseller darabokra.  

További infók 

The Bits

The Bits 10 éves jubileumához közeledve egy különleges koncerten adja elő a Rubber Soul és a Revolver nagylemezek minden egyes dalát.

A koncertet az idén 10 éves Muzikumban tartják meg november 19-én, este 20:00 órai kezdettel. Érdemes a zenekar közösségi csatornáit és honlapját is figyelni mert a koncertet megelőzően egy meglepetéssel is készülnek, aminek minden bizonnyal mindenki örül majd, aki részt szeretne venni ezen a rendhagyó eseményen.  

További infók 

November 20., vasárnap

GeekCon III.

Star wars, Marvel, Dc comics és Lego rajongóknak érdemes bevésni a naptárukba november 20-át, ekkor szervezik meg, idén egy egész napos eseményként a harmadik GeekCont.

GeekMarketen többezer cucc közül vásárolhatunk, a GeekPlay teremben pedig retró és modern konzolokkal játszhatunk. A GeekShow színházteremben előadások mellett pihenhetünk meg, és akár kedvenc Youtube-videósainkkal is találkozhatunk. Persze beöltözni idén is ér: elő a cosplay jelmezekkel!

További infók 

Téli Pagonyfeszt

Készüljünk a legszebb mesékkel, játékokkal, kreatív foglalkozásokkal, színházi előadásokkal, koncerttel és közös élményekkel az ünnepekre! A Téli Pagonyfesztnek ezúttal egy kedves hely, a csodálatos Marczibányi Téri Művelődési Központ ad otthont.

A fesztiválon a Pagony könyveket 20%-os, a játékokat pedig 15%-os kedvezménnyel vásárolhatjuk meg, 10.000 Ft feletti vásárlás esetén pedig ünnepi ajándékkönyvek közül választhatunk. A friss szerzeményeinket pedig dedikáltathatjuk a kedvenc szerzőinkkel és illusztrátorainkkal!

További infók

Festő workshop az Aranybástya Étteremben

November 20-án délben az Aranybástya Étterem kreatív alkotóműhellyé változik, ahol éves kortól gyerekek és szüleik vehetnek részt egy kellemes hangulatú családi programon. A festő workshop során összerakhatjuk a saját, „hamis” ecsetvonásokból felépített mini-kompozíciónkat, a foglalkozást segítő képzőművész előre kivágott sablonjainak segítségével. 

A workshopot Hegedűs Alexandra vezeti, akinek a műveiből egy válogatást is megnézhetünk az étterem falán, majd az alkotást követően egy ebéd mellett pihenhetünk meg az Aranybástya panorámája mellett. (x)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 

További infók 

SAPI szülinapi vásár x Sixfeet

7 éves a SAPI Jewelry, és ezt egy extra nyitvatartási nappal és szülinapi vásárral ünnepelhetjük november 20-án a SAPI Studio-ban! Vendégük lesz a stúdióban a Sixfeet is, valamint szuper hangulattal és tombolával is várnak, a nap végén pedig értékes nyereményeket nyerhetünk!

További infók 

November 21., hétfő

MFÖEK Hétindító – Támogatói estek a Három Hollóban

Professzionális kutyasimogatók, cicaimádók, négylábúak sorsát szívükön viselők gyűlhetnek össze három hónapon keresztül egy-egy hétfő estén a MFÖEK támogatói eseményein. Az októberi összeröffenés után november 21-én ismét találkozhatunk a Három Hollóban, ahol egy kvíz után zenét is biztosítanak. Ezúttal pedig tombola is lesz, az 1000 Ft-os tombolajegyek megvásárlásával (csakúgy, mint az eladott belépők után befolyt teljes összeggel) 100%-ban az MFÖEK mentést támogathatjuk. Az est során mindent megtudhatunk az állatmentés működéséről, az ideiglenes befogadásról, de akkor is érdemes részt vennünk az eseményen, ha csak szimplán hasznosan és kellemes hangulattal indítanánk a hetet.

További infók   

Darvasi László 60

Darvasi László a kortárs magyar próza meghatározó szerzője, akinek a szerelem, a halál, a megbocsátás, a pusztulás, a bűn, a morál, a megmaradás nagy témái köszönnek vissza novelláiban, nagyregényeiben, tárcáiban és színdarabjaiban, de még a gyerekeknek írt sajátos, hasonlíthatatlan mesekönyveiben is.

Hétfő este a Müpában hatvanadik születésnapján neves pályatársak (Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Szilasi László) erre az alkalomra írt szövegekkel, paródiákkal köszöntik az írót, kiváló színészek tolmácsolásában hangzanak el írásai, a zenei hátteret pedig az ünnepelt fia, Darvasi Áron színész zenekara biztosítja.  

További infók 

November 22., kedd

V. Három Holló születésnap

Idén felkerül az ötödik gyertya a Három Holló Kávéház tortájára, amit november 22-én, kedden ünnepelhetünk meg velük. A születésnapi esemény alkalmával számos érdekes programmal várnak minket.

További infók

Vagy a szívem dobbant

November 22-én, kedd este a Vagy a szívem dobbant című előadást nézhetjük meg a Budapest Jazz Clubban.
 
Kornél és Rudi sem elválni, sem egymásba kapaszkodni nem tud. Kornél elveszíti Rudit, s kétségbeesetten kapaszkodik utána, mígnem egy csókban visszanyeri, majd Rudi veszíti el Kornélt, s kétségbeesetten kapaszkodik utána, mígnem egy újabb csókban s az összetartozás-szétválás szerelmi tébolyában újra s végre egymásra találnak. Ilyesmi lenne a szinopszisa a Vőlegényből kimetszett két nagyjelenetnek, mely ebben az előadásban valamiféle két hangra írt, megzenésített, Szép Ernő-i szabad verssé válik.

További infók

November 23., szerda

Artkartell Műtárgyvásár

Fektess kortárs műtárgyakba! Az Artkartell 2012 óta foglalkozik a tehetséges feltörekvő művészek felkarolásával és bemutatásával. Az Artkartell gyűjtőernyője alatt működő sokszínű kortárs képzőművészeti programsorozat 2012-ben indult útjára (Partizán Műterem, Artkartell magazin, Artkartell projectspace). A még felfedezésre váró fiatal tehetségektől a mindenki által ismert kortárs klasszikusokig széles mezőny vonult fel a PP Center tágas és világos loftjaiban. November 22. és 26. között pedig az Artkartell meghívott művészeit felvonultató vásárt tart, ahol színes és szellemes, néhol ironikus vagy álmodozó és gondolatébresztő tárlatot láthatunk, illetve meg is vásárolhatjuk az alkotásokat.  
 
További infók 

Lovrity Anna Katalin: Az elveszett fagyigombóc

Lovrity Anna Katalin Az elveszett fagyigombóc című kiállításának a K11 LABOR ad otthont, melynek megnyitója Bánóczki Tibor, animációs filmrendező közreműködésével november 18-án, 19:00 órakor kezdődik.  

A K11 LABOR kiállításán az animációs filmrendező 2017-ben bemutatott Vulkánsziget című rövidfilmjével, az egyedi vizuális nyelvvel létrehozott tájakat és lényeket bemutató illusztrációkkal, illetve az illusztrációs stílust hordozó tárgyakkal, a Lovrity Anna Katalin által társalapított Kirakós Budapest és what the rug márkák termékeivel is találkozhatunk.
 
A megnyitó estéjén 20:30-tól az Országos Rajzfilmünnep programjához és a kiállításhoz kapcsolódva kortárs magyar alkotók animációs rövidfilmjeit vetítik 21:30-ig. 

További infók 

Címkék