Idén 18. alkalommal rendezik meg a Határtalan Design kiállítást, ahol ezúttal 24 ország 214 alkotójának munkáit láthatjuk, a kismotorba oltott porszívótól a finn hangszerbútoron át az etikusan gyártott textilig. A független rendezvénysorozatnak a Kiscelli Múzeum ad helyet, a régió tervezőinek bemutatása mellett Finnország áll a fókuszban, de különösen bőséges a válogatás cseh tervezők munkáiból is.

A Kiscelli Múzeum Templomtere az egyik legkülönlegesebb kiállítóhely, hiszen a rusztikus hatású téglafalak szuper hátteret adnak a tárgyaknak, a jókora belmagasság miatt pedig szinte sosem hat zsúfoltnak a helyszín. Évek óta itt rendezik meg az idén 18 éves Határtalan Design kiállítást, amely a régió egyik legjelentősebb ilyen témájú tárlata, tágan értelmezi a dizájn fogalmát, és a vizsgált kérdések, a bemutatkozó – nemzetiségüket, életkorukat, szakmai hátterüket tekintve meglehetősen különböző – tervezők miatt valóban szinte határtalan.

A tárgyak nagyon sokféle jelenségre reagálnak, kezdve a mindennapi problémáktól, például a kisgyermekes családok számára ismerős tisztaság vs. lazaság ellentétét vicces formában összebékítő, lábbal hajtható kismotor és porszívó nászából született prototípustól az etikusságára fókuszáló és a gyártási folyamatba afrikai fiatalokat is bevonó textilig. A kiállításon megférnek egymás mellett orosz és ukrán tervező alkotásai, kis szériás bútorok és kiegészítők, különböző kísérleti darabok, számítógéppel tervezett futurisztikus tárgyak és kézzel készített, fából faragott darabok. Külön egységet alkotnak a művészeti egyetemek hallgatóinak munkái, de ezek mellett az idősebb alkotók vagy éppen a középgenerációs sztártervezők alkotásait is megtaláljuk.

A robusztus téglafalak előtt finom kontrasztot alkotva, sejtelmesen ragyognak az Üveg Évéhez kapcsolódó üvegtárgyak. Érdemes megtekinteni az erre reflektáló kiállítást az emeleten, ahol Lukáš Jabůrek cseh művész munkái és a múzeumi gyűjtemény kapcsolódó darabjai kaptak helyet.

A kiállítótér és a tárlat egyik középpontja a finn dizájnt bemutató rész, ahol az Alvar Aalto még ma is nagyon frissnek ható tervei alapján készült tárgyakat az Aalto Egyetem hallgatóinak munkái és más finn tervezők alkotásai egészítik ki. A hamarosan kezdődő Budapest Design Week idei mottójához („Találkozások terei – építészet és design”) kapcsolódva pedig a Bálnát tervező holland Kas Oosterhuis építészet és dizájn határterületén mozgó alkotásaiból is ízelítőt kaphatunk. Mindezek mellett a kortárs ékszerekre, testszobrokra is nagy hangsúly esik, a szigorú falak előtt pedig – az eddigi évekhez hasonlóan – ott találjuk a gyártók és tervezők egymásra találását célzó TEXHIBITION-projekt keretében született alkotásokat.

A szombati megnyitón átadták a Határtalan Design Díjakat, így azt is megtekinthetjük, mely alkotásokat ismerték el ebben az évben. A tárlat november 6-ig tart nyitva a múzeumban, de érdemes rákattintani a kiállítás honlapjára is, ahol részletesebben is bemutatkoznak tervezők és alkotások.

Címkék