Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra Hírek

Léghajóval a Városliget fölött – Nyitás előtt próbáltuk ki a Ballon-kilátót

Talajhoz rögzített kilátópontként éled újra a 120 évvel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a ballonozás. A léghajó a május 1-i nyitást követően menetrendszerűen emelkedik majd a levegőbe, kosarában egyszerre akár 30 utassal, akik mintegy 150 méter magasból csodálhatják majd a Ligetet és a várost.

A léghajót a Széchenyi fürdőhöz közeli Mimóza-dombon lehet majd kipróbálni, amelynek közelében 10 ezer négyzetméternyi zöldfelületet rehabilitáltak. A Ballon-kilátóhoz hasonló attrakciók a világ számos nagyvárosában ismert és kedvelt látványosságok. A Ligetben található léghajó formájával és színeivel Szinyei Merse Pál híres festményét (Léghajó) idézi meg. A városligeti Ballon-kilátó egy talajhoz rögzített hőlégballon, amely csak emelkedik le- és felszállóhelyéről, nem repül el onnan. Mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre. 

A Ligetben évszázados hagyományokra tekint vissza a léghajózás, a Mimóza-dombot pedig eredetileg is kilátóhelynek tervezték, ahonnan feltárulnak a terület szépségei. A Városliget fölé emelkedő légballonok közül a legtöbbször fotózott a Ballon Captif volt, a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves Országos Kiállításon, 1896-ban. A párizsi léghajós, Louis Godard kapitány működtette pányvás léggömb egyszerre 12-14 utast röpített a magasba. A mostani kilátó ennek a látványosságnak is emléket állít. 

A ballon zajmentes és környezetbarát megoldás a városban való gyönyörködésre. A léghajót 6 évesnél idősebb látogatók próbálhatják ki, többféle jegytípussal, így a napsütötte városban való gyönyörködés mellett a naplementét és Budapest éjszakai fényeit is megcsodálhatjuk majd. 

Részletek és árak itt

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Kultúra

Varga Matti kiállítása a Hotel Ginben

A hotelek és művészet kapcsolódásának lehetünk tanúi egy ingyenes kiállítás során. Varga Matti képeit megtaláljuk a Hotel Gin lobby-jában, a folyosókon, és egy-egy szobába is bekukkanthatunk.

Látnivalók és kultúra Hírek

Ingyenes és nyitott művészettörténeti előadássorozat indul az ELTE-n és a Képzőművészeti Egyetemen

Miután érthetetlen módon törölték a Nemzeti Alaptantervből a művészettörténetet, a két egyetem igyekszik pótolni azt a középiskolások számára, de az előadásokat persze bárki más is látogathatja.

Neked ajánlott

A