Ha kicsit leegyszerűsítjük a dolgot, akkor azt mondhatjuk, hogy a bulinegyedben háromféle hely létezik: vannak a csilivili menő bárok, vannak a romkocsmás hagyományt ápoló helyek, és vannak a klasszikus sörözők. Meg van a Nomád Travelers' Bar, ami a Wesselényi utcában van, a Kéthly Anna tér közvetlen közelében. A hely koncepciója egyszerű: a turisták, a csak hétvégére érkezők és a legénybúcsús kommandók helyett a valódi utazókat szólítja meg, akik úgy tekintenek az egész világra, mint az otthonukra. És persze tárt karokkal várják a helyben élő kalandorokat is.

Azt mindenképpen fontos tudni és leszögezni már az elején, hogy nappal senki ne kísérelje meg felkeresni a Nomádot, mert kudarcos lesz a küldetése. A hely ugyanis minden egyes nap csak délután 5 órakor nyit ki. Csütörtökön éjjel 2-kor, pénteken és szombaton 3-kor, hétköznap és vasárnap pedig éjfélkor zárnak. Kívülről egyébként semmi különös a Nomád, egészen átlagosnak tűnik, ami nem hívogat befelé, de nem is támad olyan érzésünk ránézve, hogy messzire kerüljük el. Úgyhogy most szólunk: ha arra viszi az embert a lába, nyugodtan térjen csak be, csalódni biztosan nem fog, viszont megismerkedik egy új hellyel, ami akár még a kedvencévé is válhat, pláne hogy mégiscsak más, mint a környék egyenhelyei – tisztelet annak az egy-két kivételnek. 

A Nomádban állandóan szól a zene, de diszkrét hangerőn, így nem zavarja a beszélgetést. Azt viszont mindenképpen érdemes tudni, hogy a zene speciális, a helyhez lettek válogatva a számok: etnikus elemekre építő elektronikus zene duruzsol a fülünkbe. De pár ott töltött perc után már azt gondoljuk, nem is szólhatna másfajta zene a Nomádban, mert semmi más nem illene oda
Három széles pult is van az egyébként elég nagy Nomádban, ami megkönnyíti az italhoz és ételhez jutást meg persze a sorban állást is. A termetes és puritán faasztalok között van, ami köré nagyobb társaságok telepedhetnek le, meg olyan is, ami egy-egy diszkrét beszélgetésre lett kitalálva. A hátsó pultok fölött pedig még egy kisebb galériának is jutott hely, ott is van pár asztal. 

A Nomád árfekvése a bulinegyed átlagát hozza. A koktélok 1500–2500 Ft, a csapolt sörök 850–1000 Ft, a röviditalok pedig 800–1500 Ft között vannak. A ház bora 330 Ft/dl, ha viszont másfélét innánk, akkor a Bock Pince borai közül választhatunk (550 Ft/dl). Hideg és meleg ételeket is rendelhetünk a Nomádban, előbbieket 1300–1600 Ft-ért, utóbbiakat 1600–2600 Ft-ért. Egyetlen utazó sem maradhat étlen és szomjan. És program nélkül sem. Esténként DJ-k teszik a dolgukat, de voltak már itt kisebb és csendesebb koncertek is, Open Mic-estek feltörekvő dalszerzőknek és slammereknek, meg olyan vicces tematikus estek is (painting and drinking), ahol festenek a vendégek, miközben szépen lassan lerészegednek. Fontos még tudni azt is, hogy a személyzet szinte csupa itt élő külföldi vagy tartósan itt tartózkodó, szintén nem magyar utazó, úgyhogy szükség van némi angolnyelv-tudásra a rendeléshez, bár ha nincs, mutogatni még mindig lehet. Azt mindenhol megértik, itt is.

Címkék

Elérhetőségek

Nomád Travelers' Bar 1077 Budapest, Wesselényi utca 32. Facebook-oldal