Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Ahol a reggeli frissesség sci-fibe illő gépekből csorog – A Melbourne-ösök új kávézót nyitottak: Coffee Works

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2021. 09. 08. 11:16

A Bon Dia és a My Little Melbourne Coffee tulajdonosai folyamatosan azon pörögnek, hogyan lehetne még jobban bemutatni és még jobban integrálni a specialtykávé-kultúrát a hazai környezetbe. A világos pörkölésű kávé szerelmesei az általuk üzemeltetett új helyen, a Coffee Worksben arra vállalkoznak, hogy összehangolják a Nagycsarnok körül megforduló heterogén közönség igényeit. Még az a szerencse, hogy egy finom kávé ugyanolyan jólesik a piacozó családosoknak, a közvetlen közelben lévő hotel vendégeinek és a környékbeli egyetemistáknak is.

Fontos, hogy legyenek olyan dolgok az életünkben, amelyekért lelkesedni tudunk. Balázsi Péternek és feleségének, Diának, a Bon Dia és a My Little Melbourne tulajdonosainak ilyen szenvedélye a kávé, már közel 10 éve foglalkoznak specialty kávéval. Sokrétű tevékenységük része a coffee coaching, amelynek során kávézóknak segítenek abban, hogy minél professzionálisabb szolgáltatásokat nyújtsanak, baristaképzést indítottak, Racer Beans névvel saját pörkölőjük van, miközben a csavaros fagyit is sikerült új szintre emelniük a Bon Diában.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az ő üzemeltetésükben nyílt meg májusban a specialty kávézás csak területre kicsiny pesti végvára, a Coffee Works, a Meininger Hotelnek is otthont adó izgalmas, megosztó épületben. A kis helyiségnek az utcára is van kijárata, illetve a parkolóházból is megközelíthető. Az átgondolt, igényes és egyszerű berendezés miatt még sincs átjáróházérzésünk, a különböző bejáratok nagyon szórakoztatóan hívogatják a meglehetősen heterogén közönséget. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Nagybevásárlás utáni szusszanáshoz ideális a terasz, egyetemistaként két óra között a laptopunkat is könnyedén feltölthetjük, miközben próbáljuk magunkat cold brew kávéval ébren tartani, vagy üzletemberként kocsinkat a parkolóházban hagyva anélkül vehetünk magunknak egy jó erős feketét, hogy drága öltönyünket eláztatná az eső.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az ébredés új neve cold brew (1250 Ft), és a hatalmas toronyból 8-10 óra alatt, cseppenként érkezik a nedű, amelyhez Racer Beans kávébabot használnak. Tej nélkül, jéggel fogyasztottuk ezt a nagyon erősen koffeines italt, aminek elsőre kifejezetten rumos aromája volt, majd mintha kakaós ízjegyeket lehetett volna felfedezni benne. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Rusztikus külsejével és csokisságával nagy kedvencünk volt az Aussie cappuccino (840 Ft). Itt egy szép kis La Marzocco kávégép csinál nekünk egy jó eszpresszót, amire ausztrál forrócsoki-por kerül, ezt végül tejhab fedi be. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A folyamat eredményei a tejhabunkban fokozatosan átázó és kipukkanó csokicseppek, amelyek nemcsak ízletesek, de szórakoztató figyelni azt is, ahogy változnak. A batch brew (800 Ft) kicsit talán az americanóra hasonlít, de jóval komplexebb az íze. Az italokhoz a közelben lévő Butter Brothers ízletes péksüteményeit fogyaszthatjuk.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A specialty kávézás a gasztronómia Forma–1-e. 

Az emberi tényező mellett nagy szerep jut az új technológiákról alkotott tudás jó hangulatú versenyeztetésének, bemutatásának is. Amellett, hogy a lelkes barista természetesen elengedhetetlen (üdvözöljük a cégnél veteránnak számító Dominiket, aki a mi kávéinkat készítette), a technológia, az izgalmas, minőségi alapanyagok és a sci-fibe illő berendezések ismerete, a tudás és a szüntelen kutatás is részei ennek a kávézási élménynek. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Ne nézzünk ferdén a csodálatosan szép, fabetétes kávégépre, a furcsa őrlőkrekonyhai mérlegekre, időzítőkre, inkább figyeljünk jól arra, hogy a különböző kávéfajták, az elkészítési mód és a hőmérséklet mennyire más ízeket fed fel ugyanabban az italban. Hála a stabil recepteknek, a biztos kezű baristának, a prémiumminőségű alapanyagoknak és gépeknek, a kávé nagyon konzisztens, eszpresszónknak vagy cappuccinónknak teljesen ugyanolyan íze van hétfőn, mint pénteken. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Szóval azt tudjuk mondani, hogy a siker itt tényleg szenvedélyből fakad, ami jó, az jó, a haszon pedig ennek következménye. Ha betérünk a Coffee Worksbe, akkor ne csak sima koffeintámogatást várjunk, ami továbblendít minket a napunkon, hanem kicsit engedjük el a fantáziánkat, és élvezzük, ahogy ennek hatására a különböző kávék íze kinyílik a szánkban.

Hasonló tartalmak

Admin mode