látnivalók és kultúra

szerkesztés

Egy fák mögött megbújó villa a Gellért-hegyen – A Kelenhegyi út 16/B

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2021. 09. 03. 14:55

Csupa izgalmas épület vesz körül minket, és sokszor nemcsak az építészeti érték a lényeg, meg az ajtók mögött rejtőző freskók, kovácsoltvas oszlopok és Zsolnay kerámiák, hanem azok a titkos történetek, amiket a falak őriznek. Ha kíváncsiak vagyunk a budapesti bérházbelsőkre, akkor viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen oda szinte bármikor besurranhatunk, ám a régi villák világát már nem ilyen egyszerű felfedezni. Ezért is szeretjük a Budapest100 hétvégéjét, mert itt még olyan kapuk is megnyílnak előttünk, amik alapjáraton zárva vannak, így például a Kelenhegyi út egyik eldugott villájába is bejuthatunk.

Mindig élvezet a Gellérthegyen és környékén kalandozni, mert a remek panorámától kezdve a girbegurba ösvényeken át egészen a gyönyörű villaépületekig itt mindent megtalálunk. Utóbbiból pedig rengeteg van: tündérpalotára emlékeztető meg rejtélyes erődként magasodó, ahogy neobarokk és kora modern is. 

A villák a 20. század elején kezdtek el megsokasodni a hegyen, egészen addig Európa-szerte híres szőlőtermesztő vidék volt, a jómódú polgárok pincéjében hordókban sorakozott a sok budai zöld, egészen addig, amíg a kontinensen végigsöprő filoxérajárvány ki nem pusztította a Gellért-hegy „szőlővesszeit” és vége nem lett a nektárnak.

Az eredetileg 4 lakásos villaépület lakásait a II. világháború után osztották fel

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A század eleji nyaralóláz során először a Városliget környékét szemelte ki magának az arisztokrácia, de a csodás panorámának, a jó levegőnek és a közeli erdőknek sem tudtak ellenállni. De nem maradt sokáig nyaralóövezet: miután kiépült a megfelelő infrastruktúra, a felső tízezer komoly befektetésekbe kezdett, és egyre több állandó lakosa lett a hegynek.

Az épület nagyrészt eredeti állapotában élte túl a háborút is

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A Kelenhegyi út kanyarjában, a fák mögött megbújó villa 1920-ban épült, és még ma is nagyrészt eredeti állapotában találjuk. A villához egykor hatalmas kert tartozott, ahol még teniszpálya is volt  ma már jóval kisebb a telek, mert az 1960-as években egy 1500 négyzetméteres részt a finn nagykövetséghez csatoltak.

A kertben álló, márványburkolatú kút 1852-ben készült

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A villát az Első Tokaji Konyakgyár igazgatótanácsának egyik tagja, tekintetes Beér Oszkár és felesége építtették, rajtuk kívül jogászok és művészek laktak még az épületben. A II. világháború során a Schandl család egy, a brit hírszerzésnek dolgozó ügynököt és egy zsidó barátjukat bújtatták a lakásukban, de a pálosokkal együttműködve a zsidók mentésében is részt vettek.

Budapest100 szeptember 11–12-i hétvégéjén nemcsak kívülről csodálhatjuk meg a Kelenhegyi út 16/B villáját, hanem a lakókkal közösen piknikezhetünk is vadregényes kertjében.

Hasonló tartalmak

Admin mode