WLB: A tavaly februári magyar selejtező megnyerése után az októberi tallinni kontinensdöntőn elért kilencedik helyezésetekkel kiérdemeltétek a jogot, hogy idén ti képviselhessétek Magyarországot a világ legrangosabb szakácsversenyén. Hogyan telt a felkészülés időszaka és mennyire zavart be a pandémia?

Veres István: Eredetileg január végén lett volna a lyoni világdöntő, de a Covid miatt bő fél évet csúszott az egész. Így a témát is csak márciusban kaptuk meg, tehát április elején kezdődhetett csak a felkészülés. Bár közben néhány ország visszamondta a részvételt, de a várhatóan legerősebb versenyzők ott lesznek a 22 induló között. Feszített tempójú felkészülés van mögöttünk, de ennek ez a módja, ráadásul idén az 5 óra 35 perces versenyzési időt 5 perccel csökkentették és az eddig megszokott 3 perces türelmi időt is eltörölték.



WLB: Laikusoknak nem tűnhet soknak az 5 perces rövidítés. Ennyit számít az?

V. I.: Igen ennyit. A felkészülés egyik legfontosabb része a rendkívül precíz és előre megtervezett stratégia, aminek során konkrétan játszani próbálunk a másodpercekkel. Például az ételhez a jus-t (hosszan készülő pecsenyelé) is a helyszínen, versenyidőben kell elkészítenünk, a szervezőktől mindenki csak egy zöldségalaplevet kap. Közös elem még a stefánia (a marhalapocka platnicsont alatti része) amit gyakorlatilag csak óvatosan párolni szabad. Ráadásul a pandémiára reagálva paradicsom felhasználásával kell elvitelre készítenünk előételt-főételt-desszertet 14 főre, ahol a csomagolás is ránk váró feladat. 

WLB: A világdöntőt követően nem egész 1 hónapon belül az újabb magyar selejtező vár Rád. Hogyan fogsz felkészülni arra?

V. I.:  Egyelőre nem tudom, ráadásul életkorából adódóan a mostani commis-m, Molnár Bence sem lehet már velem (22 év alattinak kell lennie a segédnek). Biztosan megtalálom majd a módját, viszont ez egyáltalán nem téma most, mert kizárólag a jövő hétfői versenyre koncentrálunk! Meglátjuk majd mit hoz a verseny, komoly felkészülés van mögöttünk és mi a legjobbunkat szeretnénk nyújtani.

A hétfői verseny részleteiről korábban már írtunk, szorítunk Istiékért, az eredményekről pedig ahogy tudunk beszámolunk! 

Címkék