Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / budapest

szerkesztés

Már láthatjuk a Lánchíd végleges színét

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 09. 10. 9:13

A Lánchíd felújításának munkafolyamata egy újabb szakaszhoz érkezett: elkészült az első felújított láncszakasz, amelyen már látszik a híd megújult színe. Emellett elkezdődött a budai aluljáró bontása is.  

Újabb fontos részéhez érkezett a Lánchíd korszerűsítése: megújult az első láncszakasz a medernyílásban. Az elemeket rozsdásodás elleni védelemmel látták el és festették, így már megmutatkozik a Lánchíd „új” színe, amelyet igyekeztek úgy megválasztani, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a régire. Elsőként 14 lánckötegen és a hozzájuk tartozó függesztőrudakon végeztek aprólékos felújítást.  Lefedett, függesztett állványról dolgozva, először szemcseszórással megtisztították az elemeket, majd több lépésben vitték fel az alapozó, a közbenső, végül pedig – a híd végleges, kékesszürke színét adó — fedő festékréteget.

A felújítás során a láncok csuklójánál egy különleges, rugalmas bevonatrendszert használnak, ami követni tudja a láncszemek esetleges mozgását. A projekt során a tucatnyi lemezből álló láncszemek és a függesztőrudak esetében több mint 23 ezer négyzetméternyi festhető felület korrózióvédelmét végzik el.    

Elkezdődött a budai aluljáró vasbeton szerkezetének bontása is, a régi helyett egy tágasabb, jobban belátható, így biztonságosabb aluljáró áll majd a közlekedők rendelkezésére. A korábbi kör keresztmetszetű, három méter széles kerékpáros alagút helyett négy méter szélességű aluljáró készül függőleges falakkal, így lehetővé válik, hogy a kétirányú biciklisáv mellett egy 1,75 méter széles járda is épüljön a gyalogosoknak.

A Lánchíd 2023-ra újul meg teljesen. Az ezzel kapcsolatos hírek a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők.

Hasonló tartalmak

Admin mode