We Love Budapest: Meséljetek egy kicsit magatokról. Hogyan vágtatok bele a közös márkába? Miért éppen a fürdőruhákra fókuszáltok?

Bálint Attila: Évek óta a vállalkozásunk üzemelteti a Széchenyi és a Gellért fürdőkben található SPA Shopokat, ahol komoly kereslet volt minőségi fürdőruhák iránt. Tulajdonképpen ebből nőtt ki a PELSO. Jelenleg négyen alkotjuk a csapatot. Mindannyian több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk különféle területeken. Fürdőruha-tervezéssel 2012 óta foglalkozunk, a márkát Mészáros Angéla divattervezővel alapítottuk, ő tölti be a vezető tervezői pozíciót is. Én az ügyvezetői teendőket látom el, de az üzleti oldallal is foglalkozom, és a kollekciók kreatív víziójáért is én felelek. Bálint-Halas Dominika a gyártással, az értékesítéssel és a saját üzletek irányításával foglalkozik, Keresztes Kinga pedig a márka marketing-, valamint PR-munkáját fogja össze, és a digitális jelenlétért felel.

WLB: A márkanév sokat elárul egy adott kezdeményezés karakteréről, DNS-éről. Miért esett a választás a Balaton latin nevére?

B. A.:
A Balatont magunk és a márka második otthonának tekintjük Budapest után. A tó egyfajta állandó kiindulópont számunkra, legyen szó az inspiráció forrásáról vagy a kommunikáció különféle formáiról. A PELSO persona is bizonyos értelemben kapcsolódik a Balatonhoz. Ez a nagymamám, Etelka, aki a mai napig inspirál. Ő egy „kortárs úrinő”. Egyszerre dinamikus, energikus, kortalan és nem enged a minőségből. Nyugodt, derűs és elegáns, értékeli az élet finom dolgait, harmóniában van azzal, amit visel. Amikor az inspiráción gondolkodom, mindig ő jár a fejemben: mit viselne, hova utazna, milyen hozzáállással szemlélné a körülötte lévő világot?

WLB: Idén egyetlen, ám annál határozottabb mintára épül a kollekció. Miért esett a leopárdra a választásotok?

Mészáros Angéla: Ez a rajz már a 2020-as szezonban formálódott, de a vírus okozta bizonytalan helyzetben nem láttuk értelmét publikálni. Szerencsére idén nyáron már könnyebb utazni, nagyobb szabadsággal vághatunk neki régóta vágyott célpontoknak is. Ennek a szabadságnak és a lehetőségek végtelen sorának tökéletes szimbóluma a szavannák fenséges vadmacskája, a kecses és céltudatos leopárd. Úgy érezzük, hogy ez egy szerethető karakter, energiája átjárja az egész kollekciót. A mintákat idén is Szőke Julianna tervezte, a kiindulópont egy papírra kézzel festett akvarell volt, amit digitálisan alakítottunk tovább. Ez a motívum nagy, intenzív nyomatokban és miniverzióban is megtalálható a kulcsdarabokon, így stílustól függően bárki azonosulhat vele.

WLB: Ez a széria különleges, ugyanakkor szépen illeszkedik a már megkezdett úthoz, a brand identitásához. Hogyan képzeljük el a tervezési folyamatot? Másképp tervezel fürdőruhát, mint utcai öltözéket?

M. A.: A folyamat az inspirációs vonal meghatározásával kezdődik. Ezután megszületnek a kézi rajzok, amelyeket a csapat együttes kérései alapján tovább alakítunk, finomítunk. Az ötleteket szűkítjük, kiválasztjuk a végleges fazonokat, melyeket a fittingfolyamat során több körben módosítunk. A márka megalakulása óta folyamatosan fejlődnek és bővülnek szabásvonalaink és a termékkínálatunk. Vannak állandó darabjaink is, amelyek új árnyalatban vagy más mintával újra és újra visszatérnek.

B. A.: Az eladási statisztikákat is elemezzük. Fontos látnunk, hogy milyen színek, fazonok voltak a vásárlói kedvencek az egyes régiókban. Figyelembe vesszük a trendelőrejelzéseket is, és ami passzol a márkához, azt beépítjük az új kollekcióba. Ami évek óta változatlan, az az anyagbeszerzés: egy magas minőséget kínáló olasz alapanyaggyártól rendelünk, és egyre több fenntartható és innovatív anyag felhasználására törekszünk. Az idei aktív ruházati vonalunkat például econylből, egy fenntartható technoszövetből készítjük. 

WLB: A tökéletes fürdőruha kiválasztása sokszor időigényes és olykor nem is egyszerű feladat. Ti klasszikus fazonokat és merészebb darabokat is terveztek. Mennyire figyeltek arra, hogy többféle testalkaton is mutatósak legyenek?

B. A.: Mivel a márkát meglévő igények hívták életre, pontosan tudtuk, hogy hordható és harmonikus fürdőruhákat szeretnénk gyártani, amelyek nem követik mindenáron a trendeket, ugyanakkor saját karakterük van. A mi fürdőruháink sok-sok évre készülnek, éppen ezért a tervezési folyamat során a fazonokat véglegesítés előtt legalább három különböző testalkatú fittingmodellen teszteljük, így a modellezőink láthatják, hogy milyen apró módosítások szükségesek ahhoz, hogy a legnagyobb komfortérzetet nyújtsák. Idén a strandruházat-kínálatunk szélesebb, ez a tendencia maradni fog a jövőben is, mivel a PELSO darabok viselése nem korlátozódik csupán a vízre és a vízpartra. Egy laza nyáresti programhoz is lehet őket viselni, utcai öltözékkel kombinálva. Jövőre pedig szeretnénk még tovább bővíteni a méretválasztékot.

WLB: Melyek a legnépszerűbb termékeitek?

M. A.: Abszolút favorit a TATRA egyrészes modellünk, melyet többféleképpen köthetünk meg a nyakban. Ez egy örök klasszikus, főként fekete színben, de az aktuális kollekció mintájával díszítve is vásárlói kedvenc. Könnyen kombinálható a strandruháinkkal, így elég változatosan viselhető. A strandruhák közül a csapat kedvencét, a MATRA nadrágot emelném ki, ami szintén szezonok óta visszatér.

WLB: A lassú szemlélet és a minőség iránti elkötelezettség régóta fontos számotokra. Idén azonban egy új eladási modellre álltatok át. Miért tartottátok ezt fontosnak, és milyenek az eddigi tapasztalatok?

B. A.: A márka életében rendkívüli szerepe van a természetnek, a víznek, a Balatonnak, ezért kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy jól bánjunk környezetünkkel. Az új rendszerben minden darab megrendelésre készül, elkerülve így a felesleges túlfogyasztást és a túltermelést. Ebben az évben a rendszer lassabb bevezetését terveztük, viszont a jövő évben hamarabb indítjuk a kollekció kommunikációját, így be lehet tervezni a vágyott darab elkészülési idejét.

WLB: A pandémia okozta kényszerszünet nyilván benneteket is megviselt. Hogyan látjátok a márka jövőjét? Min dolgoztok éppen?

B. A.: Az üzletek teljes bezárása okán gazdaságilag nem érintett minket kedvezően ez az időszak, ugyanakkor hatalmas alkotói szabadság szakadt ránk, ami egy dinamikus újraindulást eredményezett. Új célokat tűztünk ki, elkészült a 2022-es kollekció, és már elindítottuk a külföldi piacokon való értékesítést. Azon dolgozunk, hogy az USA-ban és néhány európai nagyvárosban legyen egy stabil képviseletünk, ahonnan bekerülhetünk nagyobb nemzetközi hálózatok kínálatába is. Ugyanakkor a Széchenyi fürdőbe is lassan visszatérnek a külföldi látogatók, úgyhogy nagyon optimisták vagyunk!

Pelso

Címkék