A következő forró nyári egy hétben a zenéé lesz a főszerep: olyan programokat ajánlunk nektek, mint például a Tárnoki Kőfejtőben tartott, elektronikával túlfűtött Katlan Festival, Szabó Benedek különleges koncertje a Központban, vagy meghallgathatjátok a megújult formációjú Deep Glaze-t, illetve a DLRM zenekart az új A38 teraszon. De otthoni zenehallgatás céljából lemezeket, kazettákat is vadászhattok a Szimpla Lemezvásáron. Ezenkívül lazulós programokat is válogattunk nektek: nézhettek filmeket a Szánsájn Fesztiválon, vagy ehettek IDE pizzát a Czakó piacán, de egyedi kincseket is beszerezhettek a 4K bolhapiacán.

Július 22., csütörtök

Az A38 Hajó tetőteraszán mutatja be Open című új lemezét – amely a koncert napján jelenik meg – a megújult Barabás Lőrinc Quartet. Az este vendége Urbányi Zóra lesz.
 
További infók 

Antonia Vai svéd-magyar dalszerző-énekesnő izgalmas időszakot tudhat maga mögött. Tavaly áprilisban jelentkezett GHOST című szuggesztív kisfilmjével, júliusban pedig újabb két dallal és egy videóval, a sokszínűen titokzatos Kali’s Song-gal. Július 22-én Antonia és zenekara új dalokkal és elektronikusabb hangzással érkezik a Várkert Bazár színpadára.

A különleges este másik előadója az Artisjus Junior díjas Hegyi Dóri, aki OHNODY névre hallgató zenei projektjében különböző művészeti irányokat ötvöz valamilyen koncepcionális elképzelés mentén.

További infók 

Díjnyertes filmekből rendez fesztivált a Cirko-Gejzír mozi július 22. és augusztus 25. között. Több mint hetven film, frissítő italok és nyári hangulat várja a közönséget az ötödik kerületi művészmoziban már hagyománnyá vált nyári fesztiválon, ahol olyan közönségsikereket is újra levetítenek, mint például a Paterson, az Élősködők, vagy éppen a Sátántangó.

További infók 

Ezen a napon már hatodik alkalommal rendezik meg az Auróra Tervezői Vásárt, melynek természetesen az Auróra ad otthont. A különböző ékszerek és más kiegészítők mellett kerámiák, papírtárgyak, szövött fali díszek és illusztrációk közül is válogathatunk majd.

További infók 

Július 23., péntek

2021-ben július 23-24-én rendezik meg az egyik legegyedibb helyszínnel rendelkező hazai fesztivált, a Katlant. A rendezvénynek immár harmadik éve a Tárnoki Kőfejtő ad otthont, mára pedig az egyik legjelentősebb hazai technóeseményként tarthatjuk számon, menő nemzetközi és hazai nevekből álló line-uppal.

További infók 

Péntek este egy ünnepi koncertet rendeznek, a Verdi Ünnep – Operagálát, ahol a fellépő művészek az olasz romantikus zene legnagyobb zeneszerzője, Giuseppe Verdi világhírű operaáriái, duettjei, kórusai és zenedrámáinak esszenciáját sűrítő nyitányai mentén kalauzolják a hallgatóságot az érzelmektől és szenvedélyektől átitatott, mitikus zenei ösvényen át a képzelet birodalmába.

További infók 

A két előadó két különböző művészeti ág képviselője, Závada Péter a kortárs irodalom fenegyereke, Jónás Vera énekes-dalszerző a személyes hangvételű könnyűzene karizmatikus előadója. A két művész lazán egészíti ki egymást a színpadon, miközben erősítik egymás mondanivalóját. Kirajzolódnak a dalszöveg és költészet eleven kapcsolatai, a bluesos, grunge-os gyökerek és a mindkettőjükre igaz kompromisszummentes alkotói attitűd. Kísérleteznek, kockáztatnak és próbára tesznek műfajt, előadót és hallgatót egyaránt. Hogy ez mennyire sikerül, az kiderül július 23-án, a Pavilon Kertben.

További infók 

Július 24., szombat

Milyen volt Pilinszky János városképe? Hol szeretett sétálni, hol élt, hol volt otthon, merre ült le, kivel, hol találkozott? Melyek voltak belvárosi otthonai és melyik kávézóban és presszóban találkozott barátaival, hol írt, dolgozott?

A #Pilinszky100 centenáriumi sorozat keretében júliusban indul útjára a Pilinszky-séta, amely során a sorozat szerkesztőjével, Juhász Anna irodalmárral és minden alkalommal egy-egy színművész vendéggel járhatjuk be a XX. század egyik legjelentősebb költője, Pilinszky János életének fontos helyszíneit Budapesten. Július 24-én Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke lesz a séta vendége.

További infók 

Július 24-én, a hónap utolsó szombatján újra lemezvásárt rendeznek a Szimpla Kertben, ahol a bakelitek és CD-k mellett kazetták közül is lehet majd válogatni. 

További infók 

A szombatonként jelentkező Czakó Termelői Piaczon ezúttal a szokásos termelői finomságok mellett már érett barackkal is várnak minket 9 és 13 óra között, sőt a kínálat az átmenetileg a Czakó Kertben is megtalálható IDE római pizzáival is kiegészül.

További infók 

A Hosszúlépés. Járunk? budai sétáján megelevenedik a XX. század meghatározó stílusa, az art déco világa. Vajon mit hozott Budapestre az irányzat, melynek a legszebb amerikai felhőkarcolókat köszönhetjük? Mit jelentett a Trianon utáni Magyarországon, az álmos budai dombok között az art déco, a fényűzés és a féktelen hedonizmus építészeti nyelve? Hogyan olvasztotta magába vagy éppen vette semmibe a kortárs stílusok és iskolák szabályait?

A szombati sétán az art déco épületeket végigjárva megismerhetjük a húszas évek Budapestjének mindennapjait is, és azt, mi született meg a közmondásos magyar pesszimizmus és a fejlődésbe vetett töretlen hit összefonódásából. Elmerülhetünk a szögletek és áramvonalak kavalkádjában, az egyiptomi szimbólumok és modern technológiák kettősségében, és olyan arcát ismerhetjük meg Budának, amiről nem is hittük volna, hogy létezik.

További infók  

Július 25., vasárnap

Július 25-én, vasárnap 10.00 és 18.00 között a Kőbányai Kortárs Kultúr Központ, más néven a 4K ezúttal bolhapiacra invitál minket. Ezzel felhívják a figyelmet arra, hogy napjainkra már majdnem teljesen kikopott a városból a bolhapiacozás műfaja, és már sokkal inkább online, a Marketplace-en, egyéb csoportokban, vagy saját gardróbos oldalakon keresztül találnak gazdát a már valaki által egyszer szeretett tárgyak.

További infók 

Testtartásjavító, energetizáló hétvégi jógagyakorláson is részt vehetünk ezen a napon a Kiosk Gardenben a The Yoga Downtown jóvoltából, melyet a Kiosk vasárnapi brunchmenüjével vezethetünk le.

További infók 

Gódorné Hazenauer Zita japánkert-szakértő vezetésével járhatjuk be július 25-én a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjét, amely bár sokat változott az elmúlt közel másfél évszázad során, a villa és kert együttese ma is őrzi az alapító eredeti szándékát és emlékét.

További infók 

Vasárnap újra Kiskertpiac az Anker közben, ráadásul ezúttal a #műanyagmentesjúlius jegyében. Délután 16.00-ig növények, különleges gasztrotermékek, natúr kozmetikumok és természetesdizájn-kiállítók várják a városi zöld szerelmeseit. A gyerekeket is érdemes elvinni, ugyanis az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér közreműködésével 11 órai kezdettel látható lesz a Ládafia Bábszínház és Álomzug közös produkciója, A só című előadás.

További infók 

Július 26., hétfő

A Sena Dub műsor július 26-án, hétfőn látható, amely az énekesnő meditatív, spirituális arcát mutatja meg. A jamaikai dub, a jazzfuvola és Sena füstös hangja egy igazán egyedi hangulatot teremt. Nem siet sehova, egyszerre változatos, de repetitív, megmutatja hogy érdemes néha lelassulni és körülnézni ebben a végtelenül felgyorsult világban. Igyekszik elrugaszkodni a három perces dalok sémájától és szabadon engedni a zenét, amit manapság hajlamosak vagyunk aranykalitkába zárva tartani.

További infók 

Július 26-án, 19 órától a Galaxisok (korábban Szabó Benedek és a Galaxisok) frontembere, Szabó Benedek szólóban, de nem egyedül érkezik a Központ pincéjébe egy különleges koncertre.

További infók 

Július 27., kedd

Július 27-én, kedden járd végig az egyik városi sétánkat! Munka után, vagy ha éppen szabadnapunk van, akkor felfedezhetjük Budapest egyik városrészét, például barangolhatunk Óbuda egykori gyárai között, feltérképezhetjük a szecesszió világát, megtudhatunk többet a budapesti átjáróházak titkairól, vagy pedig kalandozhatunk a Palotanegyed művészi világában.

Kedden egy másik sétán, a Kamélia Kert Sétálj és kóstolj! című programsorozatának következő alkalmán a margitszigeti japánkertet járhatjuk be Zalabai Csilla vezetésével, majd a kert egy árnyas, meghitt szegletében kerül sor a Kamélia Kert teakóstolójára.

További infók 

Július 28., szerda

A megújult A38 teraszán, július 28-án a hazai gitárzene legizgalmasabb zenekarai közül kettő is fellép egyazon este: egyrészt hallhatjuk új formációjával a Deep Glaze-t, akik főként az új lemezükről játszanak majd dalokat, másrészt pedig játszik egy budapesti stoner zenekar is, a DLRM.

További infók 

Egy igazi nyári menüvel készül szerdán a Nar Gourmet és a Borganika, amit végigkóstolva képzeletben körbeutazhatjuk Törökországot és tengerpartjait. Az egyes fogások mellé Tóth Ági, a Nar Gourmet alapítója mesél majd az ételekről, fűszerekről és a török tengerparti élményeiről.

További infók 

Szerda este fellép a Meszecsinka duó az Esernyős teraszán, ahol a rock, jazz, pszichedelikus és cigány-balkán izgalmas egyvelegét hallhatjuk.

További infók 

Címkék