Hamarosan elindul Óbudán, a Barát-patak és Pünkösdfürdő között a Fővárosi Önkormányzat beruházása a Főkert Nonprofit Zrt. lebonyolításában, így a Római-part mellett egy újabb rekreációs területtel bővülhet a Duna-part.

A 7 hektáros új park összesen 685 fával, több ezer cserjével, évelővel gazdagítja a gyepes gátoldalt, árnyékot is teremtve azon az 1,5 km-es szakaszon, ahol eddig nem volt árnyék. A parton olyan, modern szemléletű, környezettudatos, új tervezői megközelítéssel létrejött, fenntartható zöldfelületet alakítanak ki, ahol egyaránt lehetőség nyílik pihenni, játszani és sportolni. A tereprendezés és a csatlakozó sétány (Kossuth Lajos üdülőpart) felújítása mellett befejezik a félbehagyott árvízvédelmi beruházást is.

A Főkert a part felújítására készített egy természetbarát koncepciótervet, melynek véglegesítése során többször is egyeztettek a helyi lakosokkal. „A park kialakítása során kiemelt figyelmet fordítunk a biodiverzitás, az ökológiai változatosság erősítésére. Ez a szemléletformáló projekt bemutatja, hogy nemcsak díszparkokat lehet létrehozni a városban, hanem vissza lehet engedni a természetet a városba” – fogalmazott Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A területet eltérő karakterű, többféle élőhelyet bemutató részekre osztották. A zónák más-más funkcióval rendelkeznek, így azok jobban elkülönülnek a park használóinak igényei szerint. A pihenőpark minden részét összefűzi egy kanyargó sétaút, egy interaktív tanösvény. A parkban közösségi funkcióként kialakítanak játszóteret, sport- és piknikteret, pétanque-pályát, kerékpáros-pihenőket és szabadtéri fitneszparkot. A projekt teljes költsége 1,1 milliárd forint, a beruházás befejezése 2021 végére várható.

Címkék