A budai Duna-parton, a Francia Intézet és a Batthyány tér között, az előbbihez kicsit közelebb, a Bem rakpart 15. alatt nyitott meg pár hete a Nico Bar. Az art’otel szomszédságában található hely némi berlini – laza, fiatalos, egyszerre dekadens, bohém és elegáns – hangulattal színezi meg a nyugodt budai miliőt, amit azonban nem bont meg, de azért kicsit megbolondít. Meg persze alkalmazkodik is hozzá, és így szépen belesimul a környék helyeinek nem túl nagy, de azért mégiscsak meglévő masszájába.

A Nico egy szuterénből kialakított bár, aminek terasza is van, így jó idő esetén kiülhetünk a napra is, majdnem szemben az Országházzal, de ha nem elégszünk meg a napernyők biztosította árnyékkal, bent is leülhetünk, amivel jól járunk – kellemes hűvös fogad bennünket. Meg persze a párját ritkító hangulat, legalábbis a budai oldalt tekintve, ahol a Nemdebárnak van hasonló hangulata. De most maradjunk csak a Nicónál!

Belépve az ember rögtön átlátja a teljes teret. Szemben az aranyszínű pult, előtte bárszékek, fölötte színes fények – mikor ilyenek, mikor meg olyanok. A falak hófehérek, leszámítva a boltozatos ívű plafont, a téglák pedig láthatók, nincsenek vakolva, festve. Előbbi – a fal fehérsége – a természetes fény hiányát, utóbbi – a látható téglák – pedig az eleganciát ellensúlyozza. A hely két, egymás melletti fala mentén összefüggő padsor (vagy inkább kanapésor) húzódik, ami plüssel borított, előtte kerek asztalok és egy-két szék. Az egyik falat szinte teljes egészében tükör borítja, ami alaposan megnöveli a teret. A tükör fölött pedig egy ugró gepárdról készült kép függ, ami megkoronázza a bár berendezését, ami egyszerre már-már hivalkodóan stílusos, közben mégis visszafogott, minimalista.

A kifejezetten jó ízléssel kialakított bár némi diszkréciót is áraszt magából, titkos, lopott randik és ártatlan összeesküvések, bennfentes pusmogások helyszíne lehet, miközben érezhetően bármikor kitörhet itt a bacchanália is. Nem véletlenül szerepel a Nico programján számos DJ, akik az önfeledt poharazgatás és beszélgetés mellé jófajta, jórészt elektronikus aláfestő zenéket prezentálnak. 

A DJ-pult hol bent áll, a pult közelében, hol pedig kint, a bejárat mellett, az időponttól és az időjárástól függ, hogy mikor hol. A Nico általában délután 4-kor nyit, és éjfélig van nyitva, kivétel a vasárnap, mert az a pihenőnap. Árak tekintetében teljesen átlagosnak mondható a hely, nem túl drága, de nem is olcsó – amolyan középáras. Azért fontos tudni azt is, hogy a Nico nem kocsma, hanem bár, vagyis alapból egy fokkal drágább, mint általában a kocsmák. 

A hely berliniességét csak aláhúzza, hogy a névadója a német származású énekesnő és modell, Nico, aki New Yorkban, Andy Warhol és a Velvet Underground mellett lett világhírű, amit szólóban csak elmélyített, egészen a váratlan, 1988-as haláláig, amit egy szerencsétlen biciklisbaleset okozott Ibizán. Nico arcvonásánál talán csak a hangja volt különösebb, és ez a róla elnevezett bárra is jellemző. Mármint a különösség.

Bár első ránézésre azt fogjuk megállapítani, hogy a hely remekül illeszkedik a környék arculatába, azonban az ott eltöltött egyre több perc, óra, majd később nap után mégiscsak azzal a kiegészítéssel fogunk élni, hogy: de ki is lóg belőle. Pontosabban nem kilóg, hanem új színt visz bele, ami lehet, hogy van, akinek elsőre zavarba ejtő, de másodszorra már biztosan nem lesz az. Mert a Nicónak a megfoghatatlan különössége – ami talán a dekadens és finoman bohém eleganciájából fakad – a vonzereje;  eleinte emiatt fogsz visszajárni, aztán meg már a kellemes élmények, emlékek miatt.

Címkék

Elérhetőségek

Nico Bar Budapest, Bem rakpart 15. Facebook-oldal