Június 3. és 9. között számos izgalmas programot rendeznek Budapesten, ezek közül válogattuk ki ismét a szerintünk legjobbnak ígérkezőket. Érkezik az Eleven Tavasz a Bartók Béla úton, a Nyitott Főzdék Napján beleshetünk a kézművessör-főzés kulisszái mögé, két nagyszabású vintage-ruha-vásáron is beszerezhetjük az első ruhadarabokat a nyárra, de koncertezik Budapesten a következő hét napban Bérczesi Róbert, az Erik Sumo Band és a Pál Utcai Fiúk is.

Június 3., csütörtök

Budapest új szabadtéri koncerthelyszínén, az Arena Gardenben lép színpadra június 3-án egy szál gitáros produkciójával Bérczesi Róbert. A hosszú kihagyást követően számos újdonságra lehet számítani az újragondolt műsorban.

További infók 

Az Independent Theater Hungary előadása, a Falunap egy képzeletbeli zsákfaluba, Láposra kalauzolja el a nézőket/látogatókat, akik egy hátrányos helyzetű település lakóinak mindennapjaiba kapnak betekintést. Az előadásra egyaránt várják a társadalmi témák iránt érdeklődőket, a színház szerelmeseit, a séta és a gasztronómia rajongóit és azokat, akik éppen a gyerekükkel vagy a kutyájukkal szeretnének kulturális élményben részesülni.
 
Az előadást, melyet június 3-án, a Gellért-hegy lábánál nézhetünk meg, Durst Judit évtizedes kutatása inspirálta, amely olyan arcát mutatja meg a magyar vidéknek és a hátrányos helyzetű közösségeknek, amelyet legtöbben aligha ismerhetünk.

További infók

Bak Imre (1939) legújabb, az acb Galériában megrendezett önálló kiállításán a 2020-as év során festett Helyzet című monumentális festményciklusa látható. A művész öt új képét ugyan az acb Galéria virtuálisan már bemutatta az Art Basel tavalyi, a 2020-ban készült művekre fókuszáló Online Viewing Roomjában, a teljes sorozat élőben azonban most debütál.

További infók 

Ingyenesen megtekinthető vasárnap éjfélig a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a Filmión Jankovics Marcell emblematikus rajzfilmje, a Fehérlófia felújított változata a május 29-én elhunyt világhírű alkotó emlékére. A formabontó, pazar színvilágú alkotást 1984-ben a Los Angelesben megrendezett „animációs olimpián” minden idők legjobb 50 filmje közé választották.

Tovább infók 

Június 4., péntek

Június 4. és 6. között rendezik meg először a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Szkéné Színház, a MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében. A város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal. Három napra díszletté változik a város: 30 helyszínen több mint 40 alkotócsoport várja az érdeklődőket változatos programokkal.

További infók 

Egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel vár mindenkit az Eleven Tavasz, az utca nyárváró fesztiválja 2021. június 4. és 6. között.

Az Eleven Tavasz keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevard-t. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen ne feledjük, hogy egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla út nyüzsgő forgataga nélkül.

További infók 

Müpa egyik legstabilabb, hagyományosan nyárindító rendezvénysorozata, a Hey, June! a 2021-es, rendhagyó évben szokatlan módon indítja a fesztiválszezont: élőben zajló koncertekkel az online térben. Az évszak köszöntése most is meglesz, akárcsak az egyszeri, máshol nem látható produkciók, melyeket otthon, karosszékben ülve élvezhetünk.

Beck Zoli A nemzedék nélküli ember című szólóesttel áll színpadra, OHNODY koncertjét a Jurák Bettina táncművész által készített koreográfia teszi teljessé, a Mongooz And The Magnet új hangszereléssel kísérletezik, a Middlemist Red pedig Erős Márton vezetésével az erre az alkalomra összeálló The Wild Bunch Orchestrával kiegészülve szólal meg.

További infók 

Június 4-én újra bulizhatunk a Toldi Klubban, a nyitóbuliba ráadásul éjfél előtt ingyenes lesz a belépés, vagy a vendéglistára is bárki feliratkozhat. A zenéről a Toldi All Stars DJ-k fognak gondoskodni.

További infók 

Budapest zsidó arca című könyvhöz kapcsolódóan június 4. és 6. között városi sétákat szervez a Mazsike, melyeket a könyv szerzője, Rózsa Péter vezet mindennap 1-1 vendége társaságában. Az első napon, A pesti Broadway című sétán Saly Noémi várostörténész, másnap Ruprecht Károly mozitörténész csatlakozik a Cinema Budapest című sétához, végül König Tamás építésszel A zsidónegyed építészete címmel kalandozhatunk.

További infók 

A újranyitás örömére a számos hazai tervezőt egyesítő Paloma megújulva és újabb alkotóval kiegészülve vár mindenkit június 4-én, pénteken. A régi és az új tervezők workshopokkal, meglepetésajándékokkal, vásárral, valamint a legújabb nyári kollekcióikkal készülnek.

További infók

Június 5., szombat

Budapesten és tíz megyében huszonöt sörfőzde csatlakozott idén a Nyitott Főzdék Napja kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy a fogyasztók megismerkedjenek a környékükön működő kisüzemi sörfőzdékkel, illetve megismerjék az általuk készített sörtípusokat. Június 5-én egész nap változatos programokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várják a főzdék a látogatókat.

További infók 

Tövisházi Ambrus 2005 óta létező zenekarának első koncertje a nyitás után, azaz: a Mount Fuji hegyen gyártott, frissen vakcinált robotok bejárják a Rókatündérek barlangját, a Sziklás Hegységet, az északi Jégtornyot, levezetésképp pedig Bajlevest főznek. Mindez a Kobuciban, június 5-én.

További infók 

Rustic Design egyedülálló kreatív workshopjai egész évben várják azokat, akik szeretnének kiszabadulni a napi mókuskerékből és felszabadultan alkotni, miközben csodás lakásdekorációk készülnek. A Rustic Design programjai teljesen egyedülállók a budapesti workshoppalettán: alkotóműhelyükben különleges filcvirágokat és fonalgrafikákat készíthetünk, valamint táblafestéssel is foglalkozhatunk, mindezt kis létszámú, maximum 8 fős alkalmakon tehetjük meg. (x)

További infók 

Nyári Etyeki Piknik Light verzióját rendezik meg az etyeki Gasztrosétányon nius 5–6-án. Az egyes helyszínek, vendégváróhelyek önállóan gondoskodnak a szabadtéri létszámkorlátról és minden szükséges higiéniai előírás betartásáról. A vendégektől is felelős magatartást kérnek a szervezők, de végre valóban újra meg lehet látogatni Budapest szőlőskertjét. Egész hétvégén nemes italokkal, ízes gasztronómiával várják az érdeklődőket, lesz bor- és pezsgőkóstolás, sonkák, sajtok, szörpök és lekvárok, kézműves házi sütemények és megannyi más finomság.

További infók 

Június 5-én újra megrendezik a Vintage Légy-Ott! ruhavásárt, immár harmadik alkalommal. A most is a Szimpla Kertben helyet kapó eseményen vintage és újrahasznosított ruhákat, kiegészítőket vásárolhatunk, de nem csupán a vásárláson van a hangsúly, a Vintage Légy-Ott! közösségi színtérként is funkcionál azok számára, akik érdeklődnek a vintage és a fenntartható divat iránt.

További infók

Június 6., vasárnap

Budapest egyik legizgalmasabb városrésze Óbuda, ahol egyszerre van jelen a Római Birodalom, a barokk és a szocializmus városépítészete, de ez a hely a gyárak, az ipartörténet, valamint a legmodernebb tech. cégek és a kortárs művészeti központok gyűjtőhelye is. A We Love Budapest legújabb városi sétájának során felfedezhetitek az egykori kékfestőüzemek és a Goldberger Textilgyár, a hajó- és a dohánygyár épületeit, megnézhetitek, mi épül az egykori szeszgyár helyén, miközben Óbuda kanyargós utcáin járva kicsit a múltba is visszarepülhettek.

További infók 

Június 6-án visszatér az ország legnagyobb hétvégi vintage-ruha-vására is, a III. Vintage Outfit Marketen most is igazi kincsekre bukkanhatunk majd, sőt akár egy teljes outfitet is összedobhatunk a megannyi kiállító darabjaiból. A helyszín ezúttal a Rácskert lesz.

További infók 

Június 6-án nyárindító örökbe fogadó napot szervez a Kőleves Kertben a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvány. Sok mentvénnyel várnak minden professzionális kutyasimogatót, mentéstámogatót, jelenlegi és leendő MFÖEK-gazdit 15 és 18 óra között, az önkéntesek segítségével pedig a gazdis élet rejtelmeibe is bárki betekinthet, illetve támogatói termékek vásárlására is lesz lehetőség.

További infók 

A XIX. század elejétől számos villa és nyaraló épült a Városligeti fasorban és környékén arisztokrata családok számára, majd a II. világháború után szovjet tanácsadók és a kommunista elit vette birtokba a környéket. A Sétaműhely június 6-i sétája során megismerkedhetünk a fasor és környékének több mint 200 éves múltjával.

Az Andrássy út kiépítése előtt a Városligeti fasor volt az egyetlen út, amely a zajos és forgalmas belvárost összekötötte a Városerdővel, mai nevén a Városligettel. Az itt található századfordulós épületek rengeteg titkot rejtenek. A szecessziós remekművek megtekintése közben a stílus különböző irányzatairól is sokat fogunk hallani.

További infók 

Június 7., hétfő

Június 7. és 14. között lesz látható a MŰTŐ-ben a Please, Mind the Gap! című kiállítás, mely az Alterum-projekt részeként a négy visegrádi ország egy-egy művészeti alkotásán keresztül, eltérő aspektusokból közelíti meg az átmeneti helyzetben való létezést.

Állapotok közti átmeneteket általában temporális élményként kezelünk, előfordul, hogy csupán utólagos felismerésként tudatosul bennünk egy-egy komolyabb változás. A folytonosságban feltűnő szakadékok azonban egyre észrevehetőbbé válnak, a köztes állapotok időben elnyúlnak, olyannyira, hogy – Fukuyama gondolatmenetét használva – egyfajta végállapotként tekinthetünk rájuk. Húsba vágó tapasztalatként éljük át a globális válságok sorozatát, mint a klímakrízis vagy a pandémia, a technika és a digitális platformok robbanásszerű fejlődése szünet nélküli alkalmazkodást vár el tőlünk. Úgy tűnhet, benne ragadtunk köztes állapotok sorozatában, melyben egyén szintjén tehetetlennek érezzük magunkat. A bizonytalan jövő frusztrációt szül, azonban az ebből fakadó ideges visszanyúlás a múlt eszközei felé már nem hoznak megnyugvást. Ami eddig csupán a komfortzónából való kimozdulás, a változás néha nehéz, de elengedhetetlen szituációja volt, mára már alapállapot.

További infók 

Június 7-én 19.45-től vetíti a Puskin mozi Kocsis Ágnes legújabb rendezését, az Éden című filmet.

Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. Éva allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre. Teljes elszigeteltségben kell élnie, környezetével nem érintkezhet. Akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye. Vajon elég-e a szeretet, hogy Évát megmentse?

További infók 

Június 8., kedd

Szalontai Ábel Csillagöböl című kiállítása egy évtizedek óta készülő fotósorozatból álló reprezentatív válogatás. A világítódobozokban installált képek és a rövid, mozgóképes alkotások a tengerek és a kikötők világát, az ott élők és az átutazók történeteit rajzolják ki. A tárlat június 8-án nyílik és augusztus 8-ig látogatható a Capa Központ – Project Roomban.

Szalontai a fotogén Izland, a zsúfolt kínai Sanghaj, a török Isztambul, a népszerű görög Korfu vagy épp a nyugalmas román Sulina partjainál éppúgy rálel a víz és a part találkozásának megragadó és megragadható eseményeire, mint a nagy ipar- és kikötővárosok, a lengyel Gdańsk vagy az ír Dublin peremén. A Csillagöböl Szalontai Ábel gyűjteménye. Elsimuló, fodrozódó, felcsapó, viharos hullámok. A horizont vonalát pásztázó tekintetek. Bóják, halászhálók, hajótestek. Várakozás a hajók kifutásához kedvező időjárási körülményekre. Matrózok, halászok szigetlakók, átutazók. A kikötő a találkozások és a búcsúzások, a megérkezések és az eltávolodások színhelye. Ködbe veszett, napsütötte, éjjeli, hófedte partok. Napszakoktól független, folyamatos mozgás.

További infók 

Június 9., szerda

Június 9. és 13. között a Várkert Bazár ad otthont az Art and Antique – Kiállítás és Vásárnak. A legnevesebb kortárs és klasszikus aukciósházak, galériák és műkereskedők állítanak ki a rendezvény 5 napja alatt, emellett beszélgetések, előadások, könyvbemutatók is várják az érdeklődőket.

További infók 

A legenda szerint a Pál Utcai Fiúk 1983-ban egy szigetszentmiklósi garázsban bontakozott ki, ahol pénzfeldobással döntötték el, ki melyik hangszeren játszik. Tehát lassacskán négy évtizede szórakoztatják a nagyérdeműt lendületes, lehengerlő, néhol pedig kifejezetten mély és lírai zenéjükkel. Tizenegy év kihagyás után, 2019-ben jelentkeztek új nagylemezzel, azóta pedig nincs megállás. Legutóbbi daluk, a Leutazunk például a karanténidőszaknak köszönhető. A PUF tehát egy színes, szerteágazó életművet és újdonságokat is hoz magával a Budapest Park színpadára június 9-én. Előttük az Abigél nyitja az estét.

További infók 

Címkék