Június 17. és 23. között újfent számos izgalmas programot rendeznek Budapesten, ezek közül válogattuk ki a szerintünk legjobbnak ígérkezőket. Ezekben a napokban olyan események várnak ránk, mint a Gallery Weekend Budapest, a Műtárgyak Éjszakája, az Irie Maffia 15. születésnapi koncertje, a Bródy utcaünnep vagy a Füstölgő Piknik, továbbá megnyílik új helyén a Dürer Kert, valamint a MONYO Land koncertjei is elindulnak.

Június 17., csütörtök

Június 17–19. között a Műtárgyak Éjszakája Budapest 50 helyszínén több mint 100 programmal várja a műtárgyak izgalmas világa iránt érdeklődő közönséget. A háromnapos fesztiválon az érdeklődők betekintést nyernek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. A workshopokon többek között a Herendi-porcelán-formázás és -festés praktikáit, a betonszobrászatot, a sokszorosított grafikai eljárásokat magunk is kipróbálhatjuk. A szakmai előadásokon számtalan izgalmas műkereskedelmi témáról hallhatunk a szakma kiválóságaitól. Feltárulkoznak a raktárak, restaurátor- és műtárgykészítő műhelyek. Ellátogathatunk kortárs művészek műtermeibe, ahol lehetőségünk nyílik betekinteni a művészi alkotófolyamatokba. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem maradnak el az izgalmas tematikus séták és a filmvetítés sem, a gyerekeket, családokat is kreatív foglalkozásokkal várják.

További infók 

Június 17-én megnyitja kapuit az új Dürer KertVízpart utca 1. alatt. A nyitó hétvégén Deli Soma, DJ Nafta és DJ MΣO CULPA áll a pult mögé, illetve természetesen a foci-Eb meccseit is lehet majd nézni – nagy kivetítőn.

További infók 

A június 17-i Múzeum Flow interaktív online tárlatvezetés során felidézhetjük a Magyar Nemzeti Galéria 2018-as, Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című tárlatát. Aki élőben nem látta, az most bepótolhatja a kiállítást.

A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festményt és grafikát mutat be a tárlat. A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett olyan jelentős művek is szerepelnek, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

További infók 

Június 17-én és 18-án rendhagyó növényvásárt tartanak a Pesti Palántában, ezeken a napokon 22 óráig várják a növényrajongókat különböző kedvezményekkel. A jól ismert vegán brunch és specialty kávé mellett cseh sörökkel is készülnek, illetve az esemény ideje alatt a Budapestee Extra vintage és retró lakberendezési tárgyai és ruhái is várják a kincsvadászokat. Pénteken 20.30-tól pedig Knoll Gabi zenél majd.

További infók 

Június 17-én menő cuccokkal szervez támogatói turit az Aurórában a Rosa Parks Alapítvány által fenntartott Láthatatlan Tanoda, melynek célja, hogy a VIII. kerületi hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekek általános iskolai tanulmányaikat egy jó minőségű oktatást nyújtó intézményben kezdhessék meg. A turin ajánlott árak lesznek, mindenki annyival tudja támogatni a munkájukat, amennyivel szeretné.

További infók 

Június 18., péntek

Gallery Weekend Budapestet a Kortárs Galériák Egyesülete 2021. június 18–19–20-án, immár hetedik alkalommal rendezi meg. Ez a budapesti nyár egyik legizgalmasabb művészeti eseménye, amely lehetőséget ad a minket körülvevő tér újrafelfedezésére, kitágítására – mindezt jól ismert magángalériák tárlatvezetésein, megnyitóin és túráin keresztül.

További infók 

Június 18-án nyílik meg Budapest legújabb szabadtéri koncerthelyszíne, a MONYO Land. A nyitó hétvégén rögtön több izgalmas hazai zenekar is színpadra lép: pénteken itt mutatja be legújabb, The Other Side of Nowhere című lemezét a Middlemist Red, míg másnap a Fran Palermo zenéjére koptathatjuk a cipőinket. Pénteken a Flanger Kids, szombaton pedig a DLRM melegíti a közönséget.

További infók 

Június 18-án újra Füstölgő Piknik a zebegényi Sárkánydombon, ráadásul ezen a héten lesz 4 éves a Füstölgő Sarok BBQ, így a finom és szaftos húsok mellett az ünnepi hangulat is garantált. Lesz báránytaco parázson sült bárányból, míg a fatüzelésű grillen wagyuburger készül majd.

További infók 

Los Orangutanes zenekar 2017 óta táncoltatja a magyar cumbiarajongókat. Annak ellenére, hogy Dél-Amerika legnépszerűbb stílusa a cumbia, ez a műfaj méltatlanul kis figyelmet kapott eddig mifelénk. Ezen szeretne változtatni a Los Orangutanes, melyet kipróbált, veterán zenészek hívtak életre. Az Irie Maffia, a Zuboly, a PASO, a Besh o droM és az Anselmo Crew tagjaiból verbuválódott csapat rövid idő alatt a táncolni vágyó magyarok egyik kedvencévé vált, telt házas budapesti koncertek, valamint számtalan hazai fesztivál is a hátuk mögött van már. 2021-ben jött el az idő az élő koncertek mellett a stúdiólemezek kiadására is. A Lo Mejor De La Cumbia című lemez bemutatóját az Arena Gardenben tartják meg, június 18-án.

További infók 

2021-ben június 18. és 20. között rendezik meg országszerte a Régészet Napját. Az eseménysorozat idei tematikája a „Különleges helyek”, melynek köszönhetően rendkívül színes programkínálat várja az érdeklődőket. Budapesten az Aquincumi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Vármúzeum, az Óbudai Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság vesz részt a Régészet Napján.

További infók 

Június 19., szombat

Egy új, jubileumi nagylemezzel és egy eddig soha nem látott nagyszabású turnéval tér vissza 2021-ben a 15 éves Irie Maffia. A lemezbemutató turné állomásai közül nem maradhat ki a Budapest Park sem, a szombati koncerten az új lemez dalai mellett helyet kapnak a régebbi, jól ismert slágerek is, továbbá a csapat ígérete szerint a közönség olyan formában láthatja a zenekart a színpadon, ahogy eddig még soha.

További infók 

A Gutenberg tértől a Pollack Mihály térig érő, egynapos fesztivállal köszönti a nyarat és a város újraindulását a Palotanegyed a Mindspace szervezésében. Játékok, izgalmas programok, koncertek várják a budapestieket június 19-én a Bródy Sándor utcában és környékén.

További infók 

Idén nyáron hat alkalommal rendezik meg a Budapest Gardenben az Art & Design Summer dizájnvásárt, az első alkalomra június 19-én kerül sor. A kiállítók között számos divattervező, ruha- és táskatervező, kiegészítőtervező, kézműves, lakberendezésitárgy-készítő, ötvös és ékszerkészítő, festő, grafikus és digitális alkotó lesz jelen, és nem csupán a munkáikkal ismerkedhetünk meg, de velük is elbeszélgethetünk.

További infók 

Június 19-én indul a Lick The Click! Sunburst bulisorozat 11. szezonja az A38 Hajó orrteraszán. Délután négy és este tíz között Isu és a Crimson & Chrom páros áll a pult mögé.

További infók

Június 19-én és 20-án érkezik az idei első Vegan Weekend Market, melyet a Kőrösy József utcában, az Allee melletti sétányon rendeznek meg. A nyári piacon vásárolhatunk majd vegán sajtkülönlegességeket, sütiket, szendvicseket, chiliszószokat, kézműves vegán szappanokat, krémeket és tisztálkodószereket, zero waste termékeket, aszalt gyümölcsös tömböket, magvas szeleteket, vegán bonbonokat, hamburgereket, nyers süteményeket és szeleteket, finom szörpöket, smoothie-kat, sós előételeket, kenegetős és tunkolós finomságokat – természetesen mindent vegánul.

További infók

Június 20., vasárnap

Ingyenes rendezvényekkel várja az érdeklődőket országszerte a Nemzeti Örökség Intézete június 20-án, az Emlékhelyek Napján. A Fiumei úti sírkertben 10 és 15 óra között buszos túrák indulnak, emellett tematikus sétákon is részt vehetnek az érdeklődők. A főbejárathoz közeli Apponyi-hintó előtti téren 17 órakor átadják Az Év Emlékhelye 2021 díjat, megnyílik az Anonymus Projekt – Ligeti 150 tárlat és az azonos nevű pályázat nyerteseinek díjátadóját is megrendezik. 19 órától az Így szerettek ők című produkció tekinthető meg a Kossuth-mauzóleum előtti téren, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Gryllus Dorka és Simon Kornél előadásában, a Kaláka együttes közreműködésével.

További infók 

jóga világnapját minden évben június 21-én ünnepeljük, amihez a Margitszigeti Jóga csapata egy nappal korábban, június 20-án előbb relaxációval, majd kezdő astangagyakorlatokkal, végül pedig vegán piknikkel csatlakozik. Az esemény pontos helyszíne a margitszigeti Széchenyi Étterem mögötti terület.

További infók 

Június 20-án visszatér a Bobek Garden használtruha-vására is, a BG Budapesti Gardróbvásár. A kínálatban ruhák, cipők, valamint kiegészítők egyaránt megtalálhatóak lesznek, fast fashion és dizájnerforrásból is.

További infók 

FlyWalking Studióban tart szandélkészítő workshopot a hétvégén Tóth Annamária, a FlyWalking dizájnere és alapítója. A foglalkozáson megtanulhatjuk a legegyszerűbb bőrmegmunkálási technikákat, és rengeteg színes és mintás felületből választhatjuk ki a kedvenceinket, melyeket akár kombinálni is lehet. 

További infók 

Június 21., hétfő

Június 21-én, 22-én és 23-án is játsszák a Rózsavölgyi Szalonban Isabelle Le Nouvel Churchill és Garbo című darabjának előadását. Erős, hatalmas személyiségek, legendák – egészen emberi közelségben: Winston Churchill és Greta Garbo véletlen találkozása, miután a világ óriásszínpadairól távoztak. Az előadást Hegedűs D. Géza rendezte, aki szerepel is az előadásban Nagy-Kálózy Eszter és Csiby Gergely mellett.

További infók 

Június 21-én nyílik meg a 2020-ról 2021-re halasztott Inktober kiállítás, melynek a Kelet Kávézó és Galéria ad helyet. 

Az inktober egy világméretű művészeti mozgalom, amit Jake Parker amerikai illusztrátor indított útjára 2009-ben. A projekt abból a felismerésből indult ki, hogy sok grafikusnak a munka mellett egyre kevésbé van ideje autonóm, tradicionális technikákkal készült műveket létrehoznia. Ezért minden év októberét kimondottan az „analóg”, a tus-, tinta- és ceruzatechnikával készült rajzoknak dedikálják a világ grafikusai.

További infók 

Kevésbé szertartásos, inkább beszélgetős teadélutánt tervez ezúttal a Flying Bird Tea House különleges, mégis könnyen iható teákkal. A június 21-i kóstolót azoknak a tea iránt érdeklődőknek ajánlják, akik szeretnék megtudni, mi a különbség látványban és hatásban az egyes teafajták között, és egy rövidebb program keretében meg is ízlelnék őket.

További infók 

Június 22., kedd

Babos Zsili ázsiai utazásai során az adott térség kultúrájára kifejezetten jellemző anyagokat gyűjtött. A forma- és színvilág, mint több más művészt is, mélyen inspirálta. Hazaérve az anyagok szolgáltak vászonként, alapként, amelyre szitanyomatok és festmények készültek. A Faur Zsófi Galériában egész nyáron látható, több méter hosszú vagy épp mozaikszerűen kirakott festmények örvényként ragadják magukkal a befogadót.

További infók 

Június 22-én a Montázs Art Caféban tart kötésworkshopot a Van időm alkotni oktatója, Egger Zsófia. A teljesen kezdőknek szóló, 3 órás foglalkozáshoz minden szükséges anyagot és eszközt biztosítanak a helyszínen.

További infók 

Június 23., szerda

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét. Az idei, háromnapos eseménynek Belső-Erzsébetváros ad otthont. Három estén át 24 ország 25 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Az idei téma: vészkijárat.

További infók 

Június 23-án és 24-én tartják Háy János Elem című drámájának ősbemutatóját a Szkéné Színházban, amely a szerző hasonló című novellája nyomán készült. Egy idős házaspár hétköznapjaiba pillantunk bele: mindennapos, sokszor mulatságos zsörtölődéseikbe, fel-felbukkanó emlékképeikbe, a fiatalság fájdalmas elvesztésébe, a fenyegető, rájuk ereszkedő halál közeledésébe, az elmúlás abszurd, felfoghatatlan tényébe…

További infók

Július 28-ig új csoportos kiállítás látható a Horizont Galériában Doom címmel, amely Bede Kincső, Borsos Lőrinc, Horváth Ádám, Péli Barna és Tasnádi József alkotásait mutatja be.

Élethelyzetünk központi állapota a bizonytalanság. Múltunknak vége szakadt, jelenünket teljesen máshol folytatva kell jövőt építenünk, biztos pontok nélkül. A stressz állapota csak rövid ideig tolerálható, nem hosszú, néma hónapokon keresztül, különösen úgy, hogy a válság feltételezett vége folyamatosan elnapolódik. Tehetetlenségünk helyzetét kihasználva lépésenként akarnak újrastrukturálni minket, a körülöttünk lévő környezetet és kapcsolatokat. Átláthatóság hiányában, a részigazságok és félszavak következtében felerősödtek az egyenlőtlenségek és az ellentétek, a korábbinál kiterjedtebb széthúzást eredményezve. Elvesztettük az életünk feletti irányítás lehetőségét, mintha olyan személyek lennénk, akiknek nincsenek egyedi igényeik. Az egykori normalitás akaratunkon kívül módosult, minden sajátosság lecsonkolódott eddigi életünkről, csak a feszültség, a zavar, a szorongás és a kimerültség érzése maradt. 

További infók 

Címkék