Június 10. és 16. között újfent számos izgalmas programot rendeznek Budapesten, ezek közül válogattuk ki a szerintünk legjobbnak ígérkezőket. Jön a Japán Filmhét, a Margó Irodalmi Fesztivál, az idei első Record Store Day, de hosszú kihagyás után ismét lesz WAMP dizájnvásár is. Startol a foci-Eb, szülinapot ünnepel a FIRST Craft Beer és a Garden Wonder koncertsorozat, mindemellett pedig majd minden napra jut egy új kiállításmegnyitó is.

Június 10., csütörtök

Június 10. és 13. között új helyszínen, de hagyományos formájában tér vissza a Margó Irodalmi Fesztivál. Ezúttal a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont a több mint 40 programnak, melyek között most is lesznek könyvbemutatók, koncertek, felolvasások, beszélgetések és séták is.

További infók 

Törőcsik Marira emlékezve, június 10. és 16. között mindennap vetítik az Art+ Cinemában a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész utolsó filmjét, a két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténetet feldolgozó, Mészáros Márta rendezésében született Aurora Borealis – Északi fény című alkotást.

További infók

Júniustól a Király utca 38. szám alatti pincében összebútorozik a Retroline és a Projekt Showroom, ahol a bútoroké és a dizájntárgyaké lesz majd a főszerep. A pincében jelenleg meglehetősen kevés a hely, ezért egy közös kisöprésre várnak mindenkit június 10–12. között. 

További infók 

Szintén június 10. és 12. között rendezi meg a Repertory a Slow Shopping Dayst, melynek keretében érkezik hozzájuk a DAIGE exkluzív Sunset Cupro-minikollekciója, és 20% kedvezménnyel lesznek kaphatók a the Mama Kin ékszerek, míg a GreenWay gyertyák és a Vengru táskák 15%, a Durca hajgumik és a Souterrain kerámiák pedig 10%-kal lesznek olcsóbbak. A pasztellszínekben pompázó Rumli füzetekre páros promóció lesz érvényes.

További infók 

Szubjektív Makovecz Jegyzetek című kötet szerzőivel, Beke Mártonnal, Csernyus Lőrinccel, Haba Péterrel, Fekete Nórával és Smiló Dáviddal beszélget Pozsár Péter. A kerekasztal-beszélgetés alkalmával a szerzők különböző nézőpontból közelítik meg a Makovecz-életművet és vetnek fel hozzá kapcsolódó kérdéseket, melyekre közösen keresik a válaszokat. A beszélgetés helyszíne a Kobuci kert.

További infók 

Június 11., péntek

Improvizációs színházi előadásokkal, sport- és családi programokkal, workshopokkal és mini fenntarthatósági vásárral indítja a nyári fesztiválszezont a Momentán Társulat június 11. és 13. között. A Momentán Imprószigetet először rendezik meg a Margitszigeten, a Petőfi Sándor Ifjúsági Tábor területén. A különleges kulturális program célja, hogy a pandémia bezártsága után új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást nyújtson a kilátogatóknak.

További infók 

A Baltazár Színház új előadása, az Oldás-ÁldásVarga Klári monodrámáját, Szent Margit életét dolgozza fel. Az előadás arra keresi a választ, hogy mi közünk lehet nekünk, ma élő embereknek egy, az 1300-as években élt szent történetéhez. Az Oldás-Áldás narrátora egy negyvenhárom éves biológus, aki margitszigeti futásai közben saját lelkével és fájdalmával küzd, a helyét keresi a világban. Hogy veszteségei után miből lehet erőt, bátorságot meríteni, hogy mit jelent az életigenlés, és hogy miként válhat szabaddá, azt Szent Margit figurája tanítja meg neki. Az előadást online mutatják be, június 11-én 19 órától.

További infók 

Molnár Zsolt második Kisteremben rendezett, A levélperem mentén című egyéni kiállítása különböző elhárító mechanizmusokra koncentrál. Új sorozataiban a sebezhetőség kérdése mellett olyan védelmi folyamatokkal foglalkozik, melyek szerves részét képezik az ökológiai rendszereinknek. Míg korábbi munkáiban a természetes közegekre ható mesterséges jelenlétet tanulmányozta, most a természetben zajló organikus jelenségekre fókuszál. A tárlat június 11. és július 23. között látogatható.

További infók

Június 12., szombat

A Csak a Mentes szokásos tavaszi fesztiválja helyett a járványhelyzet miatt első alkalommal rendezik meg a Csak a Mentes Szabadtéri Vásárt, melynek a Miamor Rómaim ad otthont június 12-én és 13-án. Glutén-, cukor-, laktózmentes alapanyagokat, készételeket, édességeket, natúrkozmetikumokat, tisztítószereket, zero waste termékeket, víztisztítót és minden más olyan mentes terméket megtalálunk a vásáron, amelyek segítséget jelenthetnek a mindennapokban.

További infók 

Freyja budai egységében tart kutyás brunchot június 12-énMadzag, amely egyben a legújabb, MADZAG+ névre keresztelt vegán kollekciójuk bemutatója is lesz. A kaktuszalapú műbőrből, pamuthevederrel, minimális ragasztással és magas minőségű szinterezett fémkellékekből készülő darabok 70%-ban újra is hasznosíthatók.

További infók 

Tizennégy éve rendezik meg világszerte a lemezboltok napját, azaz a Record Store Dayt. Hazánkban 2010 óta ünnepeljük a független lemezboltokat ezen a napon, amire a lemezkiadók és az előadók különleges fizikai hanghordozókkal készülnek minden évben – a ritkaságokat gyűjtő zeneértő közönség legnagyobb örömére. Tavaly óta már két napon is hozzájuthatunk az exkluzív megjelenésekhez az RSD Dropsokon. Idén az első alkalomra június 12-én, szombaton kerül sor.

Tavaly a koronavírus-helyzetre való tekintettel a Record Store Day szervezői úgy döntöttek, újragondolják a formátumot: támogatva a szociális távolságtartást – a korábbi, tradicionális lemezbolti koncertekkel és eseményekkel ellentétben –, sokkal inkább a kiadványokra és azok beszerzésére fókuszáló, több dátumra osztott RSD Dropsokat hoztak létre. Így reményeik szerint a tömeg nem egy napra koncentrálódik, ráadásul több napnyi lehetőség adódik a böngészésre. 2021-ben az első „dropon” a fővárosban Deep, új érkezőként az MG Records lemezbolt, valamint a két veterán szpot: a legendás Wave és a Musicland működik ezen a napon extra nyitvatartással.

További infók 

2021-ben már 4. születésnapját ünnepli a Garden Wonder szobakoncert-sorozat, június 12-én pedig, ezt megünneplendő, visszatérnek abba a solymári kertbe, ahonnan 2017-ben az egész elindult. Az ünnepi alkalmon a HinterstateKati WintermansZsüd és Ponkie lép majd fel.

További infók 

Rövidesen újraindul a Kortárs Építészeti Központ Városi Séták című sorozata, melynek első állomása a Külső-Kelenföldi református templom lesz, június 12-én.

A Külső-Kelenföldi Református Egyházközség temploma 1979 és 1981 között épült, az Ybl-díjas Szabó István tervei alapján. A Corvin Áruház II. világháború utáni felújítását, a farkasréti Mindenszentek Plébániatemplomot, valamint a Szervita téri parkoló- és irodaházat is jegyző építész meglehetősen formabontó szakrális létesítményt álmodott meg. A helyi legendák szerint a környékbeli lakosok, látva a furcsa vázszerkezetet, eleinte rakétakilövő-állomásnak vélték. A geodézikus kupolákból álló szerkezet alapvetően a pavilon- és csarnoképítészetben elterjedt formaképzés, amelyet Szabó különleges módon új kontextusba emelt. Az alumíniumlemezekkel borított templomhoz egy, a Szentháromságot ábrázoló, hajlított acélcsövekből készült, Bartha Zsuzsa keze nyomát viselő térplasztika is tartozik, mintegy helyettesítve egy valódi harangtornyot. A templom belsejében a fehér fémszerkezet tekintetünket az épület mennyezetén található, hatalmas hatszögű nyílásra irányítja. Az égre nyitott, óriási ablak a szerkezet indusztriális jellege ellenére szakralitást kölcsönöz a térnek. 

További infók 

Negyedik születésnapját ünnepli június 12-én a FIRST Craft Beer. Ebből az alkalomból több mint 10 csapon folynak majd a FIRST és BrewDog sörök, és bemutatják a legfrissebb különlegességeket is. Emellett friss grillételekkel, zenével, meglepetésédességgel és welcome drinkkel is készülnek.

További infók

Már tavaly márciusban tervben volt, hogy elindul az Edithben a Spontán Pendli című sorozat, melynek keretében – Zságer-Varga Ákos házigazdai, mentori közreműködése mellett – alkalmi jelleggel a hazai színházi és filmes szcéna legkülönfélébb figurái fogják bitorolni az Edith DJ-pultját. Az indulás kétszer is meghiúsult a járvány miatt, mostanra azonban már elhárultak az akadályok, így az első alkalomra június 12-én 21 órától kerül sor.

További infók 

Június 13., vasárnap

Hosszú kihagyás után ismét a hegyvidéki Sirály sétányon tér vissza a WAMP dizájnvásár. A budai hegyek ölelésében, a MOMkult előtti sétányon rengeteg hazai alkotó várja az egyedi dizájntárgyak iránt érdeklődőket.

További infók 

Június 13-án és 14-én mutatják be a Trafóban Reisz Gábor első színházi rendezését, amely saját novelláiból készült. A Komolyan röhejes vagyok a rendező első találkozása a Proton Színházzal és úgy általában a színházzal. Mindennapok apró történetei és azok hatása életünkre, avagy a lényeg a részletekben rejlik.

További infók 

Június 13-án újra lemezpiac az ELTE Gömb Aulában, ahol a bakelitlemezek mellett CD-k, kazetták, DVD-k, pólók, poszterek, újságok és könyvek között is válogathatunk több mint 80 eladó kínálatából.

További infók 

Makraméworkshopot tart június 13-án a Plante Budapest. A workshop során mindenki elkészítheti a saját növénytartóját, elsajátítva közben a makramécsomózás alapjait, számos tippel és trükkel kiegészítve.

További infók 

Június 14., hétfő

Júniusban nyílik Demény Miklós életmű-kiállítása a Virág Judit Galériában, melyet egészen július 30-ig nézhetünk meg. Demény Miklós életműve teljesen egységes, folyamatos és azonos tőről fakadó. Már a legkorábbi, az 1960-as évek első felében született művek is arról tanúskodnak, hogy Demény művészete a kezdetektől pontosan meghatározott irányban, a kubizmus és a geometrikus konstruktivizmus eredményeit forrásnak tekintő úton haladt. Demény 1969-ben egy zenei fogalommal, a „komponálással”, azaz a művészi szerkesztéssel határozta meg az alkotói folyamat kiindulópontját.

További infók 

Ha kitolnánk egy kicsit a hétvégét, a Mondays: Off sorozat ismét vár minket az A38 Hajó orrteraszán, ahol ezúttal Imperatrice és Po:ti gondoskodik majd a minőségi elektronikáról 17 és 22 óra között.

További infók 

Június 15., kedd

Ugyan a foci-Eb már június 11-én elstartol, a magyar válogatott csak június 15-én lép először pályára, az ellenfél pedig Portugália lesz. Budapesten rengeteg helyen lehet majd szurkolni óriáskivetítők előtt, össze is gyűjtöttük nektek ezek közül a legjobbakat. Hajrá, magyarok!

További infók 

Június 15. és 18. között, egy év kihagyást követően, ismét megrendezik a Japán Filmhetet a Toldi moziban. A műsor gerincét 2019-es filmek alkotják, közös témájuk a nehézségekkel való szembenézés és a továbblépés egy remélhetőleg boldogabb jövő felé. 

További infók 

Gerhes Gábor Der Plan című kiállítása a képzőművész elmúlt harminc évben készült fotóalapú munkáit mutatja be. Gerhes művészetének fókuszában szinte a kezdetektől a képi reprezentáció áll. Alkotásainak visszatérő témája a nyelv és annak kapcsolata a vizualitással. Az alkotó komplex vizuális rendszerekben gondolkodik, művei között sok fotóalapú munkát találunk, melyek ugyanakkor túlmutatnak a fotográfia megszokott formanyelvén. A tárlat augusztus 15-ig látogatható.

További infók 

Június 16., szerda

Összefogtak a Bartók Béla út kisebb-nagyobb helyei, és háromnapos utcazene-fesztivált rendeznek július 16. és 18. között. A Bartók Béla Bál idején a Gellért tértől a Kosztolányi térig, a B32 Galériától a Béláig még több élettel telik meg a környék, mint ahogyan azt megszokhattuk.

További infók

Június elején Leonardótól Miróig – Papír/forma: százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében címmel nyílt új kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. 

A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára készített reprezentatív album és a hozzá kapcsolódó tárlat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzokat és grafikákat mutatja be. A kiállítással és az új katalógussal egyszerre ünneplik a jeles évfordulót és a múzeum újranyitását.

További infók 

Címkék